COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 468
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 290
  • Пловдив
Недалече от нас има лаборатория на Рамус. Като ходим някъде, често минаваме наблизо. По всяко време има хора, които чакат отпред за тестове. Преди няколко дни, когато наближаваха почивните, като минавахме имаше просто тълпа, явно се канеха да пътуват към Гърция.
Скрит текст:
Сега има по 5-6 човека, вероятно съмнителни, но може да има и такива, които се готвят да пътуват някъде. Викам на мъжа ми, че ще се ориентираме по групата пред Рамус как се развиват тенденциите с Ковид.Joy Ще следим специално от края на месеца нататък, когато учениците вече ще са се омешали добре и трябва да започнат да изскачат първите случаи.
Според мен изобщо няма да тестват децата и ще прикриват и замазват, докато могат. Ще се разбира само по учителите. Като почнат да изчезват един по един и колектива се оголи съвсем, значи заразата е плъзнала в някое училище. Като знам какво е отношението, докато се усетят, цели училища ще затварят, защото в учителските стаи ще става яка обмяна на вируси между колеги.
И си мисля, че ако останат само малките ученици присъствено, ще може да се създаде някакъв ред и сигурност, защото учителската стая може да се заключи и всеки учител да седи само в собствената класна стая с децата. За големите обаче няма как, там размяната на вируса е гарантирана.
При пълното безхаберие от близките около мен няма никой заразен. Но пък починалите са толкова много, че си мисля....може би много хора го карат, но се крият. Нали се гледа на този ковид едва ли не като на венерическо заболяване....

Пред Рамус чакат и за други изследвания. Проби се взимат във всеки едни клон и се изследват в София.
Ако искаш да се ориентираш - Писанец, Тракия, бл. 175. Там взимат проби само за Ковид. Вчера сутринта имаше близо 20 души.  

Впечатления от вчера в МОЛ Пловдив - 50% с маски под брадичката или с носа отвън, посетители, продавачи, служители в банка. Никой не следи дали маските се носят правилно. Ако този вирус беше толкова заразен на закрито, но все пак широко пространство, градът щеше да е пламнал отдавна.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 09:43 от dundi73

# 28 291
  • София
Е, то пейките бяха премахнати само в Бургас, защото бургаския кмет се "вдъхнови" от тази мярка, подочута от нейде из чужбинско, за да се натегне на правителството Joy Глупост, разбира се, но пък то и други мерки имаше на принципа на копи-пейст, за да отчитаме дейност. Изобщо у нас отчитането на дейност си е дългогодишна традиция Joy Може би и затова аз не се впечатлих много от редица "мерки". Писането и отменянето на заповеди от днес за утре и отменянето им на същия ден и за мен беше признак за пълната ни управленска немощ. Но пък и не беше изненада. Няма как да знаем как сме я карали досега и изведнъж рязко отговорните фактори да станат организирани и адекватни. Но, се съгласявам, че все пак уж имаме опозиция, а ролята на опозицията е в това да задава въпроси, да разнищва, да посочва грешки и т.н. А у нас - мълчат като партизани и се снишават по отношение на пандемията. Само един Москов излезе да повдигне някакви по-конкретни въпроси и това беше. Покри се някъде и той. Тези политици, които твърдят, че пандемия няма пък изобщо няма да ги коментирам. Как пък един път не можахме като нормална държава да се спори за подхода и начините за справяне с даден проблем, вместо да спорим има или няма проблем. Но то и управляващите не дават много поле за изява с тяхното "тука има-тука нема" пандемия. Днес много страшна, утре "Ура, приключихме". Joy А толкова неща има които да се питат, да се търси сметка за изразходваните средства, за даренията, за икономически мерки и т.н. Излезе и един опозиционен лидер с популисткото "Правителството не се справя с пандемията", ама за кое не се справя, какви са ни забележките, какво трябва да се направи- нищо. Кой както го разбира, че да не изгубим случайно гласове.

Врабчо, и ти влизаш в коловоза "Щом смятате, че има проблем с вируса, значи подкрепяте правителството", което е абсолютно невярно. Това, че някой има забележки към опозицията, не означава, че е симпатизант на управляващите и обратно - ако не харесва правителството, да е привърженик на опозиционни партии. Това не е мач "Левски-ЦСКА", за да се очаква всеки да е върл фен на някой от отборите и каквото и да направи въпросния отбор да вика "Само Левски/ЦСКА". Развитието и управлението на пандемията е редно да може да се разглежда и извън политическата страна, поне в тази тема.

# 28 292
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Габи, ти нали не си била тук, като са затворили Витоша? Пък и не живееш в подножието на Витоша? Какъв ти е проблема с Витоша?

Много пъти го писах и аз по повода това - живея в подножието на Витоша, точно на едно от местата, което е от най-масовите входове за пешеходен туризъм. Ами на тълпи взеха да се качват хората в омента, в който обявиха ИП.
Нали целта беше да не се събират групи? Съжалявам, българинът ни е германец, ни е холандец - ТОЙ СИ ЗНАЕ как са нещата, жокер му не требе.

# 28 293
Ама разбира се, че толкова българи не спазват мерки, защото са били затворени пейките през април. Това, че денонощно се появяват "експерти" по всички медии, които им обясняват, че не трябва да ги спазват, че вирусът не е опасен, че тях ни ги лови, не, това няма нищо общо. Това че опозицията още от началото прегърна мангъровщината - това няма нищо общо. "Който е страхлив да си носи маска"  - това няма нищо общо.

Пейките в парка са причината. Горките българи, най-измъчени, с най-тежките мерки в целия свят и в цялата вселена.

# 28 294
Tрима починали в Смолян...Rolling Eyes

По нова също обявиха за ваксината на астра зенека. Добавиха също, че да преминат фаза 3 можело да им отнеме няколко години....объркаха ли се от ТВ, или наистина срока може да се окаже толкова дълъг. Питам, защото в тях ми бе надеждата за ефективна и добра ваксина.
Преди 2-3 месеца в Германия се обсъждаше, че една нова ваксина се нуждае от дълго изпитание и точно третата фаза е "препъни камък", много ваксини пропадат точно на този етап.
Затова и ме дразнят фукните на руснаците, които искат първи да излязат с ваксината си, но е на етап "клан-недоклан", цената на човешкия живот там е друга , а поради политическите обстоятелства на критичните гласове са им запушени устите.

Преди часове Астра Зенека съобщиха, че спират последната фаза, защото един от ваксинираните доброволци се е разболял. Не казват от какво , но Ню Йорк Таймс съобщава, че от вътрешно лице знаят, че става дума за напречен миелит или възпаление на гръбначния мозък. Докато не разберат дали има общо с ваксината, няма да продължат с изследванията.

https://www.tagesschau.de/ausland/astrazeneca-corona-impfstofftest-stop-101.html

# 28 295
Оле пак пейките....аз съм до морската градина и нищо не беше демонтирано в района .Предполагам в парковете в комплексите и някои по-централни места даващи възможност за сбирки.Видя кмета от др.държави Simple Smile ама и как да ги спре...Как обявиха ИП и се закриха градинките с боклуци,бири и сбирки на по 100 човека...за това беше цялата работа....И за Витоша е било същото...

# 28 296
  • Пловдив
Хора, моля ви. Правите си криви изводи. И все "българина" виновен.  Оказа се сигурно, че човек на открито в парка не може да се зарази, вие сега проблем с хората, излезли на разходка април се ороавдавате. Ами хубаво са правили. Чист въздух, витамин Д, здраве. В Испания гледат на криво и вдигат скандал на всеки, на който маската му се е разместила дори когато е на улицата, т. е. имат си хората огромен страх и респект и съзнание и какво? Унищожиха вируса? Спряха разпространението? Нямат случаи? Имат повече и от нас, а ние сме разпасана команда. Очеизвадно вируса е заразен на закрито, в трудови колективи, задушни дискотеки, и носенето там на маски е важно. Всичко друго е PR  и политика, страх ги е политиците да не каже някой, че не са взели мерки за спасяване на населението и сериозно се оливат. Ама са се погрижили преди това да изплащат хората и им се получава. Тук прекалиха с плашенето и за това не им се получи чак толкова добре. Да винят себе си и полицейското си мислене. Бях почивните дни в Добринище. По Пирин ходехме. Там вирус няма. Не видяхме нито 1 човек, нито на лифта, нито в къщата за гости, нито в магазина, нито в механата, нито в самата планина с маска. Включително и чужденци имаше, между другото. Не съм чула и за 1 случай от там с Ковид. В региона има, което е нормално, но при тази липса на всичко, ако наистина трябва да убиваме с камъни хората, които са без маски, ще ги убием напразно. Всички мерки над дезинфекцията, маските в затворени пространства и дистанция от чужди хора са прекомерни, излишни и политически.

# 28 297
Е, защо забраната да се ползват пейките да е мярка, нямаща отношение към вируса?

Стига сте търсили и вие под вола теле! Бъдете по-обективни!
Тези мерки бяха в началото, когато все още не се знаеше много за вируса и се считаше, че заразата се предава чрез докосване до повърхности.

Колкото до НОЩ - направиха каквото можаха. Действаха своевременно.
За съжаление нямаше никакъв начин ИП да продължи до безкрайност под онази форма. Няма държава в света, чиято икономика да може да го понесе.

# 28 298
Правителството естествено, че носи вина, не виждам някой да спори за това. Но и опозицията носи и то немалка  както и абсолютно всички, които копаха в тази посока на неглижиране на вируса и неспазване на мерки. Не измествайте фокуса на разговора.

Люба Ризова, не знам какво имат в Испания, но Испания не е на второ място в ЕС по смъртност - България е. А колко точно случаи имаме ние, това реално никой не може да каже, защото не се тества достатъчно таргетно.

# 28 299
Vrabcho,при развиваща се ситуация, няма никакъв смисъл да си седим в март месец. Напълно съм съгласна с поста на sadlady. Отговорността за (не)управляването на пандемия е на правителството, а опозицията (в която не включвам само парламентарната) е нормално да задава въпроси, да изобличава проблеми, да иска информация, да предлага различни.решения. В последните месеци рефренът е вирус в БГ почти няма и никакви мерки не са нужни и от управляващи, и от опозиция. Това се вижда от изявления по медиите и поведение на всички политици. Това е и причината за поведението на хората, а не затварянето на Витоша и махането на пейките. Не знам и къде видя да се обвинява САМО опозицията. Вече сто пъти се написа - тяхната отговорност е в отъждествяването на ББ с мерките и тоталното неглижиране на темата.
Ако се гледа неутрално, а не политизирано, сега всички, които не искат мерки, трябва да ръкопляскат на ББ и да казват, че се е осъзнал и реагира адекватно.

# 28 300
Е, защо забраната да се ползват пейките да е мярка, нямаща отношение към вируса?

Защото не е. Чисто, просто и ясно. Двамата души, които седнат на тази пейка, вероятно се разхождат заедно или ако не, то могат да говорят един с друг и без да са седнали.

Да бяха спрели и асансьорите в блоковете по същата логика. Grinning

# 28 301
  • Mediterraneo
Абе истината е, че в Испания прекаляват с мерките. Опропастиха бизнеса, сега да видим великите им мерки какво ще направят със започването на новата учебна година! Случаите растат, въпреки че никъде няма човек без маска.

# 28 302

Да, и благодарение на тази "мярка" и още няколко други абсолютни глупости, сега сигурно 50% от българите не вярват, че въобще има вирус и че всичко е за едни пари и за едно чипиране. Thinking

Как не го разбрахте? Как не го осмислихте? Толкова ли е трудно?

Безмълвен съм.

О, не. Това е твърде пристрастно тълкуване и би могло да важи, ако живеехме на самотен остров, изолирани информационно от целия останал свят.
Хората, които вярват, че всичко е за едни пари и предстои чипиране ще го вярват докрай, по съвсем личностни причини.

Така или иначе няма защо години наред да дъвчем отминали неща, които , предполагам не са нанесли трайни психически увреждания на никого, все пак у нас не е имало пълно затваряне, нито някой е бил възпрепятстван да отиде където си поиска по колкото пъти иска. По вашата логика в страните с по-строги мерки би трябвало хората да са прегърнали още по-екстравагантни идеи, а както виждаме, сега отново слагат маски на открито, закрито и където трябва и въпреки това случаите растат.

Въпросът е ние в какво положение сме точно, защото според мен не е много ясно -  броят на съобщаваните новозаразени никак не отговаря на смъртността, която се наблюдава в момента. Според мен тежестта на епидемията през есента и зимата ще зависи най-вече от прецизни мерки, насочени където трябва, а как да стане това, като не сме наясно какво става.

# 28 303

Защото не е. Чисто, просто и ясно. Двамата души, които седнат на тази пейка, вероятно се разхождат заедно или ако не, то могат да говорят един с друг и без да са седнали.

Да бяха спрели и асансьорите в блоковете по същата логика. Grinning

Ами то не става въпрос за това, че двама души ще седнат на пейката да си говорят.
Пейките бяха забранени заради това, че не се знае кой е седял там преди тях. Може да е бил някой заразен.

# 28 304
Пейките бяха забранени заради това, че не се знае кой е седял там преди тях. Може да е бил някой заразен.
А пък столовете и диваните по заведвнията са ОК щото там няма как да е седял някой заразен 😁

Общи условия

Активация на акаунт