COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 371 346
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 530
  • Варна
За съжаление, още една ,,суха съчка" на 28 години...

68    M    София-град    Столична
28    M    Благоевград    Гоце Делчев
84    F    София-град    Столична
94    M    Стара Загора    Стара Загора
64    M    Шумен    Каспичан
86    M    Бургас    Сунгурларе
81    F    Ямбол    Тунджа
81    M    Хасково    Хасково
83    F    Пловдив    Стамболийски
60    M    Пазарджик    Велинград

# 28 531
Това от фейсбук за оздравелите в Бергамо изследване. Дълго е го слагам в скрит текст , ако някой му е интересно.
За мен това е ужасяващо. И пак невярващи и за конспирации пишат. Що за народ сме не знам.
Скрит текст:
Петър Велков
12 ч.
📌 БЕРГАМО, Италия – изследване на оцелелите след вируса и техните органи

При първата вълна от COVID-19 хиляди бяха погребани, някои дори изгорени в град, който беше епицентър на коронавирус в света. Сега болница преглежда отново оцелелите, които се сблъскаха с вируса. Правят им се кръвни изследвания, изследват се дробовете, сърдечно-съдовата система и се разпитват за начина им на живот…

🔴 Откритията са това, за което Ви говоря от месеци, това, което се вижда и в много други държави и медицински изследвания – месеци след преболедуването COVID-19 е оставил жестоки белези върху над 1/3 от хората, инвалидизирал ги е за неопределено време, а някои не искат дори да продължават да живеят….50% от тях споделят, че се чувстват болни…

🔴 И преди някой да каже, да, ама това е в чужбина, ами, не, това са истории и от моя месинджър на родна почва…

🔴 Сред първите 750 проверени пациенти, около 30% все още имат белези на белите дробове и проблеми с дишането.

🔴 Вирусът е оставил още 30% с проблеми, свързани с възпаление и съсирване, като сърдечни аномалии и запушвания на артериите. Някои са изложени на риск от органна недостатъчност.

🔴 Много от пациентите месеци по-късно се справят с плеяда от ежедневни трудности и нямат ясен отговор кога всичко ще отшуми: болка в краката, изтръпване в крайниците, загуба на коса, депресия, тежка умора.

🔴 Тук лекарите говорят за изцяло нови проблеми, които тези хора никога не са имали преди болестта, а не за влошения на стари техни оплаквания дори.

🔴 Един пациент, Джузепе Вавасори, 65-годишен, е развил загуба (краткосрочна се надяват) на паметта и сега живее под планина от бележки и напомняния, с имена и телефонни номера. Ядрено-магнитен резонанс след ковид показва точковидни лезии на мозъка му.

🔴 Друг, 61-годишният Гуидо Падао, се възстанови достатъчно добре, за да може да излезе на почивка това лято. Но той спи четири допълнителни часа на нощ и понякога заспива внезапно, припадайки над клавиатурата.

🔴 "Как се чувстваш?" наскоро лекар помоли следващата пациентка да влезе, 54-годишна, която все още не може да се изкачи по стъпало, без да загуби дъх.
„Чувствам се сякаш съм на 80 години“, каза жената.“

Преди шест месеца Бергамо беше стряскащ предупредителен знак за яростта на вируса, град, в който през нощта звъняха сирени, а военни камиони се нареждаха на опашка пред държавната болница, за да изпращат мъртвите. Бергамо драстично ограничи разпространението на вируса, но сега предлага друг вид предупреждение, това за дългите последствия, при които възстановяванията се оказват непълни и понякога мъчителни.

🔴 Тези, които са преживели пика на огнището през март и април, сега са отрицателни. Вирусът, според PCR тестът, официално е изчезнал от техните системи. Но.
"Но ние питаме: Чувствате ли се излекувани? Почти половината от пациентите казват" не ", каза Серена Вентурели, специалист по инфекциозни болести в болницата.

🔴 Някои пациенти, остават толкова отслабени, че когато пристигнат за последващите си срещи, техни роднини или инвалидни колички им помагат в чакалнята. Досега дори няколко души се оказали толкова крехки, за да издържат няколко часа тестове, че вместо това са откарани от чакалнята в спешното отделение. Друг път хората се появяват месеци по-късно, преживявайки най-лошото - кислородна недостатъчност, интубации - и невероятно са почти добре. Лекарите казват, че една от загадките на вируса е как възстановяването може да бъде бързо за едни и брутално за други.

🔴 Вентурели, 80-годишен, преборил вирусът, идва на преглед, но той довежда своя син. Възрастният баща се превръща в гледач на своят син, защото последствията за него от Covid били ужасяващи.

🔴 Проучването в Бергамо е едно от многобройните усилия по света за изследване на аспекти на продължителните щети на Covid. Едно германско проучване на 100 души установи, че близо 80% са имали сърдечни аномалии няколко месеца след инфекцията.

🔴 Изследване на епидемиолози от King’s College London, разкрива, че около 300 000 души са съобщили за симптоми, продължаващи повече от месец. Близо 60 000 души са съобщили, че имат симптоми повече от три месеца. Някои случаи са леки, но други са сериозно изтощителни, със задух и умора. Изследователите там споделят, че някои хора е трябвало да използват инвалидни колички. Други казват, че опитът да изпълнява ежедневни задачи като пазаруване или дори изкачване по стълбите може да ги остави приковани за дни.

🔴 В момента се провеждат и други проучвания, за да се разгледат конкретно подгрупа от хора, някои никога не са били хоспитализирани,, които въпреки това имат умора и други симптоми месеци след заболяването….а дори при хора, каращи вирусът безсимптомно, изследвания показват поражения по белия дроб, типични за Covid-19.

🔴 За съжаление, такива изследвания като тези в Лондон и Бергамо има вече прекалено много от всякакви кътчета на земята, а някои от тях са ужасяващи…
Когото бях в Италия, говорих с един съсед, който изкара Ковид-19 с тежка симптоматика. Бил е дълго време в болница и е стигнал до кислороден балон. Каза ми, че след месец у дома му се е отворила лезия на единия крак. Сега му правят изследвания за да решат дали да го оперират. Дано да се оправи. На 41-42 години е.

# 28 532
  • Bulgaria
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 982 лица-медицински служители. Девет от случаите са регистрирани през последното денонощие. От тях 1 е установен при лекар, 4 - при медицински сестри, 2 - при санитари и 2 - при друг медицински персонал.

702 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Десет са новите случаи от изминалото денонощие. Починали са мъж на 28 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 84 г. със сърдечно заболяване, мъж на 81 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване, мъж на 64 г. с хронично белодробно и сърдечно заболяване, мъж на 60 г. с диабет, сърдечно, хронично бъбречно и хронично неврологично заболяване, жена на 81 г. с неуточнено към момента заболяване, жена на 83 г. с диабет и хронично белодробно заболяване, мъж на 94 г. със сърдечно заболяване, мъж на 86 г. със сърдечно заболяване и мъж на 68 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/122-sa-novite-sl … usna-infekciya-p/

29.08. - 603 починали.
10.09. - 702 починали.

# 28 533
  • София
Аз като прекала го не желая да го прекарвам пак и бих си сложила ваксина. Не желая да го прекарам пак не заради самото прекарване а заради това че 6м след това още ми се появяват пост реакции. В една американска група във фейса съм с хора които са го прекарали много хора има с моите симптоми- обриви, парене, изтръпване на едната половина на тялото. И няма оправяне едно ми помине друго ме почне а дори не съм била тежък случай и не съм била в болница. Та така към тези които са решили да си го карат да имат едно наум че карането му може да не е само до отрицателния тест а да си живеете доста дълго с пост реакции които хич ама хич не са леки.
Преди 6 месеца?И как протече заболяването при вас?Лекувайте ли се с нещо?
А как сте сигурна, че това са пост реакции на короната? На ваше място бих посетила лекар при тази симптоматика.

# 28 534
Днес пак 10 починали, а по сайтовете си пишат, че има сериозен спад на новите случаи. На други места отбелязват гръмко, че оздравелите били повече.       
 "Капитанът на ЦСКА: Изкарах тежък грип, веднага след това коронавирус, странно е." https://www.google.com/amp/s/www.gol.bg/a/113-cska/311019-kapita … rus-stranno-e/amp

# 28 535
Да чуем истинските специалисти, а не незнайни "капацитети" от фб.
Чорбанов е бил в БНТ тази сутрин.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dots-chorbanov-za-covid-19-skoro- … lgarskata-vaksina
Цитат:
"Чорбанов смята, че категорично затваряне като това от март и април месец, каквото беше у нас, не е било нужно. Според него, ако не е имало информация всеки ден по медиите за коронавируса, нямаше изобщо да разберем за него."
Няма как да съм по-съгласна.

# 28 536
Видяхте ли, че има 28-годишен, починал без данни за други заболявания?
Vrabcho, интересно защо другите страни в ЕС не следват препоръките на великите специалисти Мангъров и Чорбанов. За 6 месеца тези капацитети дали публикуваха във водещи медицински издания своите революционни изследвания за вируса?
А за затварянето март-април на българска почва, наистина Чорбанов е прав - не се възползвахме от предимството да си подготвим добре здравната система, да се подсигури капацитет за тестване, доболнична помощ и проследяване след преболедуване.

# 28 537
Видяхте ли, че има 28-годишен, починал без данни за други заболявания?
Vrabcho, интересно защо другите страни в ЕС не следват препоръките на великите специалисти Мангъров и Чорбанов. За 6 месеца тези капацитети дали публикуваха във водещи медицински издания своите революционни изследвания за вируса?
А защо ние и целият свят правим едно и също, това също е интересно, и то не винаги най-разумното за овладяване на заразна болест. Навсякъде едни и същи понякога налудничави мерки

# 28 538
"Да не говорим изобщо за това" сигурно е най-разумния метод за овладяване на заразна болест с висока смъртност и увреждания.

# 28 539
За съжаление, още една ,,суха съчка" на 28 години...

68    M    София-град    Столична
28    M    Благоевград    Гоце Делчев
84    F    София-град    Столична
94    M    Стара Загора    Стара Загора
64    M    Шумен    Каспичан
86    M    Бургас    Сунгурларе
81    F    Ямбол    Тунджа
81    M    Хасково    Хасково
83    F    Пловдив    Стамболийски
60    M    Пазарджик    Велинград

Какъв е източника на информацията?

# 28 540
  • Варна

Какъв е източника на информацията?
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/blagoevgrad-i-sofiy … nogo-novozarazeni
Под всяка подобна информация до тук, публикувах и този линк.
Всеки ден един потребител, явно с разширен достъп до системата за информация, публикува в коментар към официалната информация и тази за смъртни случаи по област/община. Тук в темата или аз или МК ги копираме.
Ако смятате, че не е необходимо или е недостоверно, ще си ги следя, без да публикувам.

# 28 541
На мен специално ми е полезно да я споделяте.Последното инфо за Бургас имаше разминаване с 2,дни с РЗИ,но пък там и почиват и после обявяват общо за почивните дни...та на това го отдавам...

# 28 542
  • София
Не знам на какво основание се твърди, че при нас затихвала пандемията. Според мен си е класическо плато.
Скрит текст:

# 28 543
  • Бургас
короната стигна чак до Рилския манастир
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/monah-ot-rilskiya-manastir-s-koro … astanen-v-pirogov

# 28 544
Орхид, много причини може да има, но веднага изтъквам едната, която е от голямо значение. Парите. И парите не само за лечение, парите и като начин на живот(по-спокоен, с по-добра храна, с възможност за качествена почивка).
Защото лекарите, като са се разболяли, са продължили работа, защото друг там няма. Да спрат работа е като да ги оставят хората да умират. Много малко са хората, които могат да си останат вкъщи при симптоми, особено ако са по-леки.
Апокалипсис няма никъде, нито навън, нито в темата. Дава се информация, линкове към изследвания. Ако тези изследвания ви звучат апокалиптично и ви притесняват, то тогава не четете.
Само 700 човека са си отишли... Само... Нямаше да знаем, ако не се говореше.
То и за Чернобил не се говореше и накрая се разбра по гадният начин. Иначе всички са махали със знаменца на 1 май, нали? Щастливи и доволни, без притеснение, защото е нямало лош щаб и медии. Сега ги виждаме как си отиват на по 50-60 не само от коронавирус. А родителите им на по 70-90 ги изпращат.
Независимо от възрастта, най-голямото наказание е да изпратиш детето си. А съм сигурна, че поне на половината 50-60 годишни, които си отиват от "грипчето", родителите са живи.
Не разбирам как може да се поддавате на най-долните манипулации в медиите. Не виждате ли кой и как играе?!
Не сте ли я играли тази игра досега?!
Скрит текст:
Ставам вече досадна, но отново ще дам пример със ваксината за HPV. Тогава племенницата ми беше в точно възрастта за слагане, така че следях постоянно. Знаете ли колко "експерти" си плюха на дипломите тогава?
Стремейки се към внимание, говореха неща, които са чиста лъжа? И естествено медиите създаваха манипулация "горките неразбрани учени, борещи се с Биг Фарма". Ако не си го спомняте, моля потърсете. Ще видите как една ваксина, работеща и доказано безопасна, беше изкарана бич, начин да се намали популацията и какво ли още не. Пак от шепа учени, които изкривяваха фактите, така че да паднат на тезата им.

Общи условия

Активация на акаунт