Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 863
  • 789
  •   1
Отговори
# 645
Къде да ходя да го нося, то мина месец. Кое касае това заверяване? Документа ми е с печат и с всичко.При първото получаване на решението ме пратиха в картотеката.Вториян път казаха само да го занеса в социалните.

# 646
Ние се явяваме на ТЕЛК в Пловдив от 12 години и никога не сме ходили за заверяване, а направо след 15 дни да подаваме в социалните. Явно навсякъде е различно!

# 647
Къде да ходя да го нося, то мина месец. Кое касае това заверяване? Документа ми е с печат и с всичко.При първото получаване на решението ме пратиха в картотеката.Вториян път казаха само да го занеса в социалните.
За социалните вече може да не се заверява, но ако ви трябва за някъде другаде може и да не го признаят ако няма печат Влязло в сила.

# 648
Сега го погледнах.Няма го печата.Ако утре отида ще ми го заверят ли като е минало толкова време

# 649
Влязло е в сила, ще ти го заверят.

# 650
Здравейте, имаме дата за телк утре, но сега погледнах, че не е същия адрес. Миналата година бяхме 2 ри състав на Мария Луиза, а сега пише 2 ри състав Веслец 55.Някои може ли да ме упъти там коя болница се води? Благодаря ви предварително.

# 651
Здравейте, някой да е обжалвал решението на ТЕЛК пред НЕЛК скоро. До колко време ще ни изпратят решението

# 652
Аз да благодаря,че ме подсетихте за заверката и да споделя.Завериха ми го, но само защото бяха минали 45 дни от излизане на решението.Имаше поне 15 човека,които върнаха преди мен,защото тия 45 дни не били минали.

# 653
Странно. Откога е 45 дни? 15 дни беше срокът.

# 654
  • Пловдив
И аз не знам защо 45, ще е интересно да се поясни. Срокът си е 14-дневен за жалба, на 15-тия решението е в сила.

# 655
Моята одисея със заверката е следната. Явихме се на 13.09. 2021 г. на ТЕЛК, на 15.09. 2021г. отидох и получих решението, тъй като синковеца навърши 18 години казаха след 30 дни за заверка. Да ама като отидох на 15.10. за печат ми заявиха, че комисията в НОИ, която разглежда ТЕЛКовете била с много болни лекари и документите не са разгледани. Не е е проблем за социалните, приеха ми нещата, но за инвалиден талон в общината не ми приеха ТЕЛК искат печат " влязло в сила".  На 29.10. отново отивам в картотеката и отново същия отговор - не можем да сложим печат, елате в края на ноември. Та кога ще я получим тази заверка идея нямам.

# 656
Приятелка мина на ТЕЛК през лятото и нейния срок за обжалване беше 45 дни

# 657
Здравейте.
Вярно ли е, че за генетичните заболявания дават пожизнен ТЕЛК? Или зависи от генетичното заболяване и степента на увреждане, което носи?

# 658
  • Пловдив
Няма такъв текст в НМЕ. Това се отнася до пожизнения срок: "При дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване се определя пожизнен срок на инвалидността."

Генетичното изменение е до живот само по себе си, но не знам дали винаги самото обусловено от него състояние не подлежи на подобрявания и влошавания, т.е. на частично възстановяване.
Иначе и други заболявания, необвързани с конкретен ген, също са до живот. Когато решението е за срок, аз лично си го обяснявам с идеята, че са възможни подобрения, ремисии или пък влошавания.

Подробности не мога да кажа, импровизирам по текста на наредбата.

# 659
  • София
Здравейте, днес взехме решението на детето 85% с чужда помощ. Ще го доверим и ще го занесем в социалните. Освен 450лв на месец ( които ще ни облекчат най-накрая с уроците и терапиите му) и годишна винетка, от какво друго може да ползваме привилегия/ облекчения. Може ли да се освободим от таксата в детската градина? Ние детски надбавки до сега не получаваме заради дохода. Каква е разликата, че е с чужда помощ?  Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт