Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 849
  • 789
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
От такса за градината моят беше освободен, да. Винетката и помощта ги знаеш, условията за детските сами по себе си не се променят - разликата е самата помощ от 450 лева. Wink Друго аз поне не ползвам и не знам.

И моят е с 85%, макар че не говори, на 8 г., и е с аутизъм и умерено към тежко умствено изоставане - цъкнах от любопитство за сравнение и видях, че вашият говори, да ви е жив и здрав, и не е толкова тежък случай, което е поредният пример за това, че на моя по някаква неясна причина му е определен твърде нисък процент на фона на "събратята" му.
Това са си мои мрънканици, де, нямат отношение към теб. По твоя въпрос друго не знам.

# 661
Имате право и на данъчно облекчение, но предвид, че ТЕЛК решението е в края на годината ще трябва да проверите дали ще може да ползвате данъчно облекчение за 2021г или ще започнете да ползвате от 2022г.
За училище също носи допълнителна точка/ точки, както и за занималня.
Също така ще бъдете включени в списъците на ЧЕрвения кръст за хранителните пакети, които раздават.
Имате право на две безплатни пътувания годишно (с прекъсвания и смяна на посоката) с БДЖ. Да, всички деца до 7г пътуват безплатно, но щом е с ЧП/ придружител и придружителят ще пътува безплатно.

# 662
На нас от ЧК не са се обаждали.Дано пакетите поне са отишли при нуждаещ се,а не в чантата на някоя служителка.
 Понякога истински ми се повдига от тая държава

# 663
  • Пловдив
Данъчното облекчение го забравих, да. Може и за годината, в която за пръв път е установено увреждането (годината на първото решение на ТЕЛК).

На мен ми се обадиха от ЧК за храните. Аз им казах да ги дадат на нуждаещ се, те ми отговориха по-добре аз да преценя на кого да ги дам. Не съм отишла. Ако има някъде от онези кутии за дарения, като в Билла количките, бих ги оставила там, но не знам дали в Пловдив има. В Билла са само за покупки оттам.

Скрит текст:
Обаче всеки бърза да му се повдига "от тая държава", ейййй! Grinning Има, няма причина - плюй държавата и това е. Flushed
Не ми се вярва служителките да крадат помощите, иначе казано. Ако някой ще краде, сигурно ще е по по-потаен начин.

# 664
Може и да има бързащи с рефлукс,аз говоря от личен опит.
 Здрави да са децата, дано за тях живота е в пъти по-добър от нашия.

# 665
Братовчедка ми е с тежко онко заболяване и процента й се променя според текущото състояние, но дори когато беше 100% не й дадоха хранителен пакет. Казали й, че само ако решението на ТЕЛК е 100% с чужда помощ има право на помощ с продукти от ЧК.

# 666
Дават на родителите на деца (под 18г), с 50%. За възрастните - над 90%. Детето ми е с 50%, майка ми - с 85. За малката вземам, майка - не. Когато се яви майка ми преди години (глаукома и дегенеративни ставни заболявания основно, хипертония и прекаран инсулт) от комисията едната лекарка й намалила процента, защото очният щял е той да даде, а пък очния й дал по-малко и така въпреки, че сама от вкъщи не може да излезе и хляб да си купи, процентът й не отговаря на състоянието.

# 667
Здравейте, днес взехме решението на детето 85% с чужда помощ. Ще го доверим и ще го занесем в социалните. Освен 450лв на месец ( които ще ни облекчат най-накрая с уроците и терапиите му) и годишна винетка, от какво друго може да ползваме привилегия/ облекчения. Може ли да се освободим от таксата в детската градина? Ние детски надбавки до сега не получаваме заради дохода. Каква е разликата, че е с чужда помощ?  Благодаря предварително!

Талон за паркиране в Синя/Зелена зона - след одобрение от ЦГМ
Подават се документи в соц. служба
Също и карта  за Градски транспорт за дете+придружител - за 6 лв. на месец - цяла градска мрежа. / това , ако  сте в София /.
След социална оценка може да се ползват и средства за санаториум  и не помня още какво имаше в социалните оценки.

# 668
Здравейте, Вярно е, наистина дават пожизнен ТЕЛК. На синът ми му дадоха.
Здравейте.
Вярно ли е, че за генетичните заболявания дават пожизнен ТЕЛК? Или зависи от генетичното заболяване и степента на увреждане, което носи?
[/quote]

# 669
Здравейте.
Вярно ли е, че за генетичните заболявания дават пожизнен ТЕЛК? Или зависи от генетичното заболяване и степента на увреждане, което носи?
[/quote]
С каква диагноза е синът Ви? И двете ми деца са с вродено заболяване, което е неличимо и четейки точката за дефинитивното състояние си мисля, че може да им дадат пожизнен ТЕЛК, но продължаваме да се явяваме на всеки две години.

# 670
Той е със Синдром на чуплива Х хромозома, генетична аномалия. Забавяне в развитието.
Здравейте.
[/quote]
[/quote]
С каква диагноза е синът Ви? И двете ми деца са с вродено заболяване, което е неличимо и четейки точката за дефинитивното състояние си мисля, че може да им дадат пожизнен ТЕЛК, но продължаваме да се явяваме на всеки две години.
[/quote]
Здравейте.
[/quote]

# 671
  • Стара Загора
Здравейте, днес взехме решението на детето 85% с чужда помощ. Ще го доверим и ще го занесем в социалните. Освен 450лв на месец ( които ще ни облекчат най-накрая с уроците и терапиите му) и годишна винетка, от какво друго може да ползваме привилегия/ облекчения. Може ли да се освободим от таксата в детската градина? Ние детски надбавки до сега не получаваме заради дохода. Каква е разликата, че е с чужда помощ?  Благодаря предварително!
Ще ползвате и услугата личен асистент. Поддавате документи в социалните , оттам ви определят среща/ заради ситуацията може и да няма. След като ви определят от колко часа има нужда детето , подавате в общината за назначаване на работа като личен асистент. И имате заплата + осигуровки .Ако работите мисля, че пак има вариант , трябва да се изчислят часовете! Може и друг от семейството да стане асистент.

# 672
Здравейте, за личен асистент на дете, с 80% телк и ЧП, подадохме и сега чакаме. Ако ни дадат 168ч, примерно, асистента колко ще взима 650лв месечно ли? Къде мога да видя тази информация?

# 673
  • Стара Загора
Здравейте, за личен асистент на дете, с 80% телк и ЧП, подадохме и сега чакаме. Ако ни дадат 168ч, примерно, асистента колко ще взима 650лв месечно ли? Къде мога да видя тази информация?
Чисто ще е по- малко , мисля. Моето дете е с 85% Телк с ЧП назначена съм на 114 часа месечно и чисто получавам около 420 лв , другото са за осигуровки.Мисля, че беше 4,8 на час и -20% осигуровки. Не съм напълно сигурна в цифрите.

# 674
Добро утро, а ако е пенсионер за личен асистент, примерно бабата не детето, на 168ч какви са удръжките?

Общи условия

Активация на акаунт