Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 848
  • 789
  •   1
Отговори
# 675
  • Стара Загора
Добро утро, а ако е пенсионер за личен асистент, примерно бабата не детето, на 168ч какви са удръжките?
Не знам, като на работещ пенсионер. Нямам представа какво им удържат, трябва да се види.

# 676
  • Пловдив
На пенсионер по трудов договор удръжките са като на непенсионер.

# 677
Здравейте, синът ми е с хипоспадия. Оперираха го на 06.10. 21 телка ни изтече на 01.10.21 на 01.11 се явих е за преосвидетелстване, но решението е, че няма проценти. Ние още не знаем дали операцията е успешна. (Не можем да го хванем от къде точно пишка и дали хубаво се е затворила старата дупчица) До преди 5 дни беше с превръзка. Има ли някой минал през същото? Има ли смисъл да обжалвам и ако да, къде трябва да го направя? Благодаря предварително.

# 678
  • Sofia
Извинявам се, че питам в тази тема, но мисля, че ще получа най-адекватен отговор. Днес се явих пред ТЕЛК и получих безсрочен процент неработоспособност 60%. След един месец трябва да отида за печат в РКМЕ. Интересува ме мога ли да започна действия за евентуални данъчни облекчения и инвалидна пенсия или трябва да изчакам да ми сложат и печата от РКМЕ след един месец?

# 679
Решението е валидно след слагането на печат така че изчакайте, след което преснимайте Решението и го прилагайте там където трябва

# 680
  • София
Здравейте, има ли промени относно данъчните облекчения за родители на деца с Телк?

# 681
Здравейте, детето ми е на 16 години. Днес получих по пощата решението на ТЕЛК (преосвидетелстване). Кога трябва да го занеса в Социално подпомагане? Трябва ли да ходя да го заверявам в ТЕЛК и ако да, кога? Досега не сме ходили, а направо го получаваха в Социално подпомагане по служебен път. Сега като е над 16 години, каква е процедурата?

# 682
  • ВАРНА
Здравейте, детето ми е на 16 години. Днес получих по пощата решението на ТЕЛК (преосвидетелстване). Кога трябва да го занеса в Социално подпомагане? Трябва ли да ходя да го заверявам в ТЕЛК и ако да, кога? Досега не сме ходили, а направо го получаваха в Социално подпомагане по служебен път. Сега като е над 16 години, каква е процедурата?
Ако ТЕЛК е над 71% има право и на пенсия освен помощта от соц.подпомагане. Документите се подават в НОИ.

# 683
Знам, благодаря. Но мога - колко време след датата на решението или датата на получаването се ходи в Социално подпомагане и в НОИ и заверява ли се преди това?

# 684
  • ВАРНА
Нищо не съм заверявала досега. От Варна съм. Май се изчакваше срока за обжалване и може да се подава.

# 685
В Социалните нося решението в същия ден,в който го взема.

# 686
  • Sofia
В НОИ за пенсия подадох веднага след явяването на ТЕЛК, казаха ми, че не е необходимо да чакам печата след един месец в РКМЕ.

# 687
Много благодаря, момичета! Значи да отивам да подавам направо. Питам тук, защото се опасявам да не ме върнат и да трябва да ходя пак. Притеснено ми е много поради пандемията, а и трябва да пътувам дълго с градския транспорт...За служителите от Социално подпомагане, които работят с граждани, дали се изисква зелен сертификат? Бих била малко по-малко нервна...

# 688
Привет пак съм аз, за Л.асистент на дете, може ли пенсионер с Телк да е.асистента? Защото ми обясняваха познати, че ако са работещи другаде асистентите, трябвало да са на 4ч.

# 689
От болницата,в която са лекуващите лекари на детето ми този път много закъсняха с изпращането на епикризата и новия протокол за лекарствата.В същия ден като го получих го входирах в касата.Лекарствата ми свършиха, а документите не са се върнали от София .Днес звънях, едномесечен бил срока.Лекарства нямам.Има ли телефон,където мога да звъня в София,на горещия им постоянно затварят.

Общи условия

Активация на акаунт