Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 042
  • 789
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте, за София как стои въпроса за преосвидетелстване на ТЕЛК. В края на ноември изтуча ТЕЛКа на детето. Трябва ли да взема някакъв документ от ЛЛ за пред картотеката за ново явяване пред ТЕЛК комисия?
Също прочетох за еднократна помощ за деца с ТЕЛК до 2г възраст(100лв)- тя обвързана ли е с получаване на детски, ако покучавам детски имам ли право на нея? Каква наредба или чл. трябва да се цитира на социалните за получаване на такава помощ?

# 91
Днес говорих с РКМЕ София, по повод на Закона за извънредното положение - казаха, че срокът на ТЕЛК-решенията не се удължава по време на ИП. Това, което говорели не е било вярно и се отнасяло за пенсиите само. Нашият ТЕЛК изтича на 01.12 и казаха началото на октомври да отида да си изискам от ЛЛ направление за ТЕЛК - приложение №8, заедно с копие от сегашния ТЕЛК, моята ЛК и ако имам мед. документи до 6 м назад, да отида да си ги подам. Комисията ще определи дали ще е по документи, или искат на място с детето, дата на явяване и т.н.
Искам да кажа, че дамата обясни подробно, държа се много мило и  ми отговори на всички въпроси. Благодаря, за което и се надявам инфото да е полезно на хората във форума.
Да, имате право на тази помощ, независимо от доходите. Ако детето има ТЕЛК ще спрат детските надбавки и ще взимате само една сума (в зависимост от % на ТЕЛКа) - всичкото това нещо е описано в ЗСПД - чл. 6 и чл. 8д. Принципно не би трябвало Вие да им цитирате закони и членове, а е редно в социалната служба да ви кажат какви социални помощи се отнасят за Вас. Но в случай, че някой се прави на интересен, не е лошо да си знаете правата. На мен не ми казаха за тази помощ, аз разбрах тук във форума. Успех!

Здравейте, за София как стои въпроса за преосвидетелстване на ТЕЛК. В края на ноември изтуча ТЕЛКа на детето. Трябва ли да взема някакъв документ от ЛЛ за пред картотеката за ново явяване пред ТЕЛК комисия?
Също прочетох за еднократна помощ за деца с ТЕЛК до 2г възраст(100лв)- тя обвързана ли е с получаване на детски, ако покучавам детски имам ли право на нея? Каква наредба или чл. трябва да се цитира на социалните за получаване на такава помощ?

# 92
  • Пловдив
Напротив, ТЕЛК решенията се удължиха не само по време на извънредното положение, но и сега - в извънредната обстановка. Дори в закона е записано, че изтеклите по време на ИП или ИО ще са валидни и 3 месеца след изтичането на ИО. И да, от първо лице Ви казвам, че е така. Попаднали сте или на некомпетентен служител, или на мошеник, или просто решението не е изтекло в цитирания период. И говоря за телковете на деца не за пенсиите.

# 93
Напротив, ТЕЛК решенията се удължиха не само по време на извънредното положение, но и сега - в извънредната обстановка. Дори в закона е записано, че изтеклите по време на ИП или ИО ще са валидни и 3 месеца след изтичането на ИО. И да, от първо лице Ви казвам, че е така. Попаднали сте или на некомпетентен служител, или на мошеник, или просто решението не е изтекло в цитирания период. И говоря за телковете на деца не за пенсиите.
Извинявай, знаеш ли дали телковете ще важат след изтичането им за всичко? За добавката от Социално подпомагане, за карта за транспорт, за талон за паркиране...?

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 01:54 от Матилда

# 94
  • Пловдив
Извинявай, знаеш ли дали телковете ще важат след изтичането им за всичко? За добавката от Социално подпомагане, за карта за транспорт, за талон за паркиране...? Нашият изтича на 01.12, още не знам дали ще има епидемична обстановка тогава, но не съм подавала документи.
 Не знам, не съм се интересувала, предполагам че има възможност да важат, но бюрократичната ще е сериозна и на мен просто не ми се занимава.

# 95
  • София
Здравейте, за София....
Самоцитирам се, ходих до нашите социални, нямало такава помощ.

# 96
  • София
Аз получих нашата миналия месец, така че не вярвам да са я махнали. Нещо не сте се разбрали според мен със социалния работник, или той|тя не е наясно.

# 97
Линк към ЗСПД - Вижте чл. 6 ал. (6)
https://lex.bg/en/laws/ldoc/2135441920
Извадка от ЗСПД:
"Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година."
А размерът към момента е въпросните 100 лв. Много обичат да се правят на луди.
Дори в самото заявление има място за отбелязване дали детето има ТЕЛК или не.  Вижте линка на Дирекция Социално подпомагане:
https://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/rajdane/

Търсете си правата. И аз като ходих не знаеше едната за тази помощ, не знаеше и за винетката. Ако сама не си искате никой няма да Ви даде.

Здравейте, за София....
Самоцитирам се, ходих до нашите социални, нямало такава помощ.

# 98
  • София
Благодаря, ще разпечатам директно молбата и пак ще отида.

# 99

Напълно правилно е това,което казвате. Докато търся и тълкувам закони и разпоредби (и аз така го разбрах, както и вие сте писала, но от РКМЕ- София ми казаха друго), получих viber-съобщение, че срокът на ТЕЛК-решенията се удължават до февруари 2021 г, което както е описано и в Закона за ИП, е точно 3 месеца след изтичане на ИЕП. Линк по-долу към информационния COVID-портал.
https://coronavirus.bg/bg/news/600
Изводът: тук човек получава по-достоверна информация, отколкото в официалните институции.

# 100
Да, така е, и аз се интересувах преди време. Чудя се дали ще важат за издаване на карта за ГТ обаче. Би трябвало, но дали ще знаят за това? И за синя зона също.

# 101
  • Някъде там

Напълно правилно е това,което казвате. Докато търся и тълкувам закони и разпоредби (и аз така го разбрах, както и вие сте писала, но от РКМЕ- София ми казаха друго), получих viber-съобщение, че срокът на ТЕЛК-решенията се удължават до февруари 2021 г, което както е описано и в Закона за ИП, е точно 3 месеца след изтичане на ИЕП. Линк по-долу към информационния COVID-портал.
https://coronavirus.bg/bg/news/600
Изводът: тук човек получава по-достоверна информация, отколкото в официалните институции.
Днес изтича телка на дъщеря ми 01.10 ,
реално аз съм подала документи и ще се явяваме отново на 8.10 .
Това означава ли ,че сегашния телк остава още три месеца ?
Ако , да трябва ли да се попълват отново документи в ДСП ?

# 102
Щом ТЕЛК-а изтича днес, то той обхваща и месец октомври. Решението от новия ТЕЛК,така или иначе ще си го подадете в социални служби най-късно ноември, така че тогава ще важи новия. Документи задължително ще подадете, но с новия.

# 103
Момичета,привет.Подадох си телковото решение при социалните скоро.Датата му е 16 юни.Нямам време да отида да взема решението от социалните и се чудя дали ако нещо не е ок, няма да изтърва някакъв срок за обжалване..Грубо разбрах, че от 16 юни до края на септември,трябва да изплатят сега 50 процента от сумата,вадейки от нея детските които съм взимала за детето си за същия период,нали?

# 104
Какво означава, че скоро е подадено? Ако е подадено септември, то и септември влиза за превеждане на "нормалните" суми. Ако е подадено вчера или днес, то да - от юни до септември ще ви начислят сума за всеки месец по 50% от сумата, която ще получавате от тук насетне. За приспадането на детските не съм компетентна.
Вие общо взето сте си разбрали нещата, не виждам какво да не е ОК. Най-много да не сте подали молби за Удостоверението за БДЖ за двете безплатни пътувания или молбата за винетка /ако имате автомобил на ваше име без винетка/. Но така или иначе те са отделни молби, некасаещи молбата за месечните помощи.

Общи условия

Активация на акаунт