Права на децата ни с ТЕЛК - 3

• 56 855
  • 789
  •   1
Отговори
# 630
4500 лв. за едното дете
4500 + 9000 лв. за другото
Да, стават 18000 лв. / но аз така и не разбрах как да си  изчисля дохода /

Ако вземам  да кажем 1000 лв. чисти, на колко ми се смята?

# 631
  • Пловдив
Е, ако искаш да ползваш пълния размер - да. Ако годишната данъчна основа ти е по-малко от 18000, ще ползваш за колкото има, а друга част - бащата.
18000 годишно са 1500 данъчна основа месечно, това е нетна зплата по мои бързи сметки 1350 и брутна около 1730.
Няма да си го смяташ сама, работодателят в края на годината трябва да ти издаде служебна бележка по твое искане. Но приблизително можеш да си направиш сметката и ти.
Ако подаваш сама декларация (аз съм го правила, макар да нямам други облагаеми доходи извън заплатата, когато съм закъснявала и работодателят вече е приключил с подаването на всичко), тая служебна бележка във всички случаи ти трябва. Но и да не подаваш декларация, пак може да поискаш да ти се издаде или просто да ти кажат как се очертава твоята годишна данъчна основа, за да си направиш сметката кое ти и кое - бащата.

1000 чисти месечно отговарят на около 1282 бруто, или 1111 данъчна основа (без осигуровките). Мои сметки, може да има грешка някъде. Ако всеки месец в годината е по толкова, годишната данъчна основа ти е 13333 лв. За по-точно питай счетоводството на работодателя си.

# 632
Защото съм с 2 деца с ТЕЛК  и затова питах.

Благодаря!

# 633
  • Пловдив
При две деца с ТЕЛК може и повече да ти излезе възможността за облекчение, трябва да се види законът. Аз имам три деца, от които едното с ТЕЛК, и ползвах облекчения за три "обикновени" деца плюс облекчение за дете с увреждане за едното. Но пък има ограничение на броя деца, например за четири и повече "просто деца" ползваш като за три, поне досега мисля, че така беше, по спомен. Мисля, че за две деца с увреждане ползваш два пъти облекчението за "просто дете" и отделно два пъти за дете с увреждане (не съм сигурна, защото моето е едно, но така предполагам), т.е. ще излезе, че до данъчна основа не 18, а 27 хиляди имате с бащата да ползвате.

Обаче! За момента поне в закона няма промяна. 200 лв. за едно дете, 400 за две, 600 за 3+. Това отговаря на 20, 40 и 60 лева данък годишно. За дете с увреждане - 2000 на дете, което отговаря на 200 лева данък. Поне този текст, който ми се отваря в сайта Лекс.бг, е същият, а там по мои наблюдения актуализират навреме, ползват базата на Сиела.

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 12:50 от Магдена

# 634
Да, 2 пъти за дете и 2 пъти за дете с ТЕЛК е. Ще делим с бащата по 1 дете за най-лесно Simple Smile

# 635
При две деца с ТЕЛК може и повече да ти излезе възможността за облекчение, трябва да се види законът. Аз имам три деца, от които едното с ТЕЛК, и ползвах облекчения за три "обикновени" деца плюс облекчение за дете с увреждане за едното. Но пък има ограничение на броя деца, например за четири и повече "просто деца" ползваш като за три, поне досега мисля, че така беше, по спомен. Мисля, че за две деца с увреждане ползваш два пъти облекчението за "просто дете" и отделно два пъти за дете с увреждане (не съм сигурна, защото моето е едно, но така предполагам), т.е. ще излезе, че до данъчна основа не 18, а 27 хиляди имате с бащата да ползвате.

Обаче! За момента поне в закона няма промяна. 200 лв. за едно дете, 400 за две, 600 за 3+. Това отговаря на 20, 40 и 60 лева данък годишно. За дете с увреждане - 2000 на дете, което отговаря на 200 лева данък. Поне този текст, който ми се отваря в сайта Лекс.бг, е същият, а там по мои наблюдения актуализират навреме, ползват базата на Сиела.
Магдена, обнародвано е в ДВ от декември миналата (2020) година. По-нагоре можеш да видиш кой брой е от коя дата точно.
Аз съм единствен родител. Брутният ми доход за 1 година е около 20 000лв и вероятно няма да мога да взема пълното облекчение за две деца, едното от които е с ТЕЛК.

# 636
  • Пловдив
Вярно, да. Не е в ЗДДФЛ, а в Закона за държавния бюджет за 2021 г. и се отнася САМО за 2021 г., т.е. ако няма промени, за 2022 г. си остават старите размери.

Скрит текст:
Да им имам техниките на промяна на закони.
Обаче на нас като избиратели това ще ни хареса и за 2022 може да измислят нещо друго. Особено ако има още едни предсрочни избори (все пак се надявам да няма). Wink

# 637
Прочетох, че само личния лекар на детето трябва да изпрати писмо/ или както се казва документа при подаване към ТЕЛК, нали? Тепърва ще се влизам във филма.

"Личният лекар на детето изготвя писмо до ТЕЛК, което някой от родителите носи в Регионалната картотеката на медицинската експертиза и попълва заявление със своите данни."

# 638
Сега направленията се издават електронно. Не знам обаче дали трябва да се носи разпечатката в ТЕЛК.

# 639
Здравейте, вчера подадох документите за преосвидетелстване по пощата. От едно русенско село съм, докторката, която е в комисията на детския ТЕЛК ми препоръча да ги подам така. Иначе можело и на датата да се явя, без детето и да дам документите. При мен личният лекар ми написа етапна епикриза, която се подавала по електронен път и в същото време, аз трябваше да я занеса в картотеката, където ми дадоха входящ номер. Ок.3 седмици по- късно получих писмото с датата за ТЕЛК и с нужните изследвания, които трябва да представя. Пак искаха етапна епикриза. Това което пропуснах да питам докторката от ТЕЛК- а е, когато ми пратят решението по пощата заверено ли ще бъде или пак ще има срок в който да го заверя?

# 640
Решението излиза в деня на явяването, а се заверява 15 дни по-късно, ако никой не обжалва.

# 641
Решението излиза в деня на явяването, а се заверява 15 дни по-късно, ако никой не обжалва.
Ами казаха ми да си чакам решението по пощата. Аз иначе знам, че е така както пишете, но когато съм се явявала лично на датата с детето. А сега докторката ми каза, че ще ми го пратят по пощата решението. Може би ще чакам 15 дни след получаването, обаче какъв е смисълът да ми го пращат по пощата, като пак ще трябва така и така да ходя лично да го заверявам, незнам.

# 642
Ако няма да се явявате лично на датата, то как ще разберете дали сте съгласна с решението, ако не Ви го пратят? Заверяване го след този срок, защото това е срокът за обжалване, ако не ви удовлетворява решението. Не могат да Ви го пратят заверено, защото така ще загубите шанса за обжалване.

# 643
Много ме притеснихте сега.Решенията от преосвидетелстване пак ли се заверяват? Ох,обърках се. За носенето в картотеката говоря. На мен нищо не ми казаха като го взех лично, не съм и ходила за заверяване

# 644
Всички решения се заверяват, независимо дали е първо явяване или преосвидетелстване.
Ако се получава по пощата - дните се броят от деня след получаването - получавате го на 1-ви, броите дните от 2-ри ако няма да обжалвате.

Общи условия

Активация на акаунт