Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 80 796
  • 885
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Ааа...октомври си е студ, не. Аз се чудя дали август е ок Simple Smile

# 121
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Ааа...октомври си е студ, не. Аз се чудя дали август е ок Simple Smile
По-миналата година ходих октомври месец и бях с фанелка и суичер, а аз не съм от най- студоустойчивите. Ако хванете топъл есенен ден е чудесно и много по- спокойно, както ви бяха написали по- горе.
Със сигурност и август е чудесно, но трябва да се гледа прогнозата за времето, все пак! Задължително шапка и слънцезащитен крем!

# 122

Ето ви снимка от миналия октомври , беше страхотен слънчев ден . Бях с къс ръкав и тънки панталони . Ние освен до 7-те рилски езера , ходим и до урдини езера ( те са на снимката )

# 123
  • 1st floor
И ние октомври ходихме до Седемете рилски, Урдините и после по Отовишкото било наобратно. Много хубаво време случихме, за разлика от края на юни, когато умряхме от студ горе. Ако времето е слънчево е прекрасно. Да, прогнозата гледайте. Simple Smile

# 124
  • Пловдив
И ние октомври ходихме до Седемете рилски, Урдините и после по Отовишкото било наобратно. Много хубаво време случихме, за разлика от края на юни, когато умряхме от студ горе. Ако времето е слънчево е прекрасно. Да, прогнозата гледайте. Simple Smile
това всичко за един ден ли се случва? И нощувате ли някъде или не?

# 125
Ние го правим за ден , от хижа пионерска , седемте рилски езера , връх Вазов , урдини езера , водопад Скакавица и пак в хижата .

# 126
Здравейте! Може ли някои запознат да ми разкаже повече за маршрута на Седемте рилски? Лифтът качва до хижата нали, откъде тръгва обиколката? Четох че разстоянието е приблизително 8 километра, това е отиване и връщане, нали? Извинявам се за глупавите въпроси, но до сега бяхме редовни посетители на морето, ама заради короната решихме да разнообразим тази година с планина. Труден ли е прехода, защото не си падаме много любители на ходенето а и ще бъдем и с малко дете. Благодаря предварително!

# 127
Лифта е от Паничище до хижата.След това е прехода...Нз точно колко км са, но не е чак толкова труден.Много мои познати се качиха с малки деца.Дори да не стигнете до върха, пак си заслужава !!

# 128
Здравейте! Може ли някои запознат да ми разкаже повече за маршрута на Седемте рилски? Лифтът качва до хижата нали, откъде тръгва обиколката? Четох че разстоянието е приблизително 8 километра, това е отиване и връщане, нали? Извинявам се за глупавите въпроси, но до сега бяхме редовни посетители на морето, ама заради короната решихме да разнообразим тази година с планина. Труден ли е прехода, защото не си падаме много любители на ходенето а и ще бъдем и с малко дете. Благодаря предварително!

Хм ... Значи , първо 8 километра в планината не са като 8километра на равно , там много по важна е денивелацията . Щом не сте любители на ходенето отидете по някоя по лека туристическа пътека .

# 129
  • Варна
За Рилските езера: ако тръгнете с големия поток туристи, от станцията на лифта направо, вляво ви остава хижата, най-трудната част е изкачването, което се вижда от хижата какво е като наклон, после си е равна, приятна пътека и излизате на Бъбрека. Повечето хора стигат до него и се връщат по същия маршрут, като твърдят, че са обиколили езерата и е лесно. Пълната обиколка не е лесна, не е лека, особено с дете. Но стигнете до Бъбрека, ако имате сили качете се нагоре, докъдето успеете, следете си времето за изкачване, за да знаете надолу по същия маршрут колко време трябва да ви остане до работното време на лифта, както и питайте кога последно качват хора. Нагоре е най-голямата красота, ако нямате сили за долните езера. Мое мнение е това. Но аз, ако трябва да се кача сега и не успея да ги обиколя, така бих направила: до Бъбрека, нагоре и обратно по същия маршрут. За мен това място си е магично, да поседиш дори само край едно от езерата, опитайте. Ние се изкачихме по пътеката зад хижата и така обиколихме всичките езера, с малкото ни дете в раница. Отне ни 4 часа до последното езеро от там, естествено със спирки за храна, преобличане, смяна на пелени, детето да се разходи. Това време ме паникьоса относно успешното ни връщане от Окото до хижата по маршрута, който описах по-напред(от Окото нагоре се качих сама почти бягайки). А всъщност слизането ни отне максимум 1.5 часа и се качихме на лифта един час преди да го затворят. Всъщност ние направихме пълен кръг на езерата(без да се приближаваме до долните, това отнема още време)  за около почти 6 часа. Времето следете да е стабилно поне няколко поредни дни преди посещението, ако сте без опит в планината, висок фактор защита за детето от слънце и дрехи за преобличане, ако носите с раница, родителят се поти обикновено и мокри детето. Ако върви само, може би е добре да посочите възраст на детето и хората с опит, да споделят. Пак зависи от детето, нашето на 2.5 години никак не издържа да върви на дълги разстояния сам и винаги в помощ е раницата. Тръгнахме в доста горещо време по къс ръкав в средата на август, горе вече сложихме поларите, защото бяхме потни, а подухваше студен вятър. Толкова търсих тогава пътеписи и така не ми се изясни колко време отнема слизане/качване по различните маршрути. Иначе пълният кръг си е истинско удоволствие, но не и когато времето не е разчетено добре и препускаш в стрес заради детето. Мечта ми е да се върнем там и да имам време просто да стоя и наблюдавам езерата. Покрай долните езера ми беше доста мъчно, да ги виждам заблатени и с къпещи се туристи, както и такива, които си топят крака, ръце в тях. Резултатите вече са видими, замърсяват се и се заблатяват.
Видимското пръскало сега не е много пълноводно, но пак си се вижда добре от площадката. Река Пръскалска винаги е удоволствие за нас: да вървим край красивото и скално корито с причудливи форми. Изключително любим наш маршрут е, детето беше впечатлено от вековните дървета и огромните скали, за съжаление саламандри не успяхме да видим.  Предният път беше след дъжд и имаше доста по пътя, към хижа Плевен обаче. Скоро ще се опитам да кача малко снимки, когато ми остане време. Сега само река Пръскалска, но от предно ходене през месец май, предни години:

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 12:53 от Priqtelka

# 130
  • 1st floor
Седемте рилски са ми първия преход в планината. Вярвам, че ако не сте обеждвижен по принцип човек, ще се справите. Просто тръгнете по-рано, с първия лифт и си гледайте часовника. Ние обиколихме всички езера тогава.

С лифта се качихме, не сме обикаляли езерата, а директно към Бъбрека и нагоре към Окото и Сълзата. После към Раздела и Вазов. Всъщност тези с мен не пожелаха да слезем до Урдините, но съм категорична, че гледката и от горе само си заслужава! После тръгнахме по Отовишкото било и от там надолу по една пътечка отново слезнахме до Окото и обратно надолу. Този път без лифта. Работеше, но решихме, че имаме време и за пеша...Единствено трябва да внимавате за пътеката, която слиза от Отовишкото било към Окото, тя е в дясно, но не е обозначена. Пада се преди Отовишкия връх. Добре е за нея да сте с щеки, защото е с малки пързалящи се камъчета. А е стръмна. Горе от Отовишкото било има едно място, от което се виждат всичките  седем езера. Само едно е и ако го пропусна, се връщам малко... Simple Smile При силен вятър не препоръчвам да стоите близо до ръба. Мен първия път за малко да ме бутне. Горе духа жестоко, на пориви!

# 131
Здравейте! Ето малко идеи за екопътеки и туристически маршрути край Варна и от мен. Събрах ги в едно семпло сайтче с некомерсиална цел. Надявам се да ви харесат.

https://varnamaps.eu/

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 17:07 от Plamen Yanev 673379

# 132
Пламене, благодаря за споделените маршрути! Чудесно си систематизирал информацията Grinning

# 133
  • София
Поздрави за сайта с екопътеки край Варна! Много ми хареса, изглежда полезен.
Благодаря!

# 134
Здравейте! Имам въпроси за две места, не намирам нова информация и ще съм благодарна някой да сподели:
Марков камък до Елена? Колко време отнема, има ли маркировка, има ли стръмни участъци и опасност от змии(снощи съм сънувала змии покрай ТВматериалите, че са се навъдили в центъра на Варна)
И същия въпрос за връх или местност Момини гърди до Старозагорски минерални бани. В мрежата намерих информация, че едва ли не се минава през джунгла.

Общи условия

Активация на акаунт