Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 81 549
  • 885
  •   1
Отговори
# 645
  • София
За вариантите от Еделвайс до Златните:
1. От Еделвайс си тръгва пътека надолу (лявата на разклонението, направо е за Кумата). Тя излиза на пътя, който свързва Офелиите със Звездица. Ако хванете пътя на дясно, стигате Офелиите, поляната с малките скиорчета. Ако прекосите пътя и продължите да спускате, сте точно към Златните мостове. Пътеката минава под голямата писта, покрай хижа Малинка, отива към Панчо Томов и излиза на Златните.
2. Пътеката от Кумата към Златните започва от вратата на хижата почти. Стръмничко е, но пък само 2 км.

3. Любимо "кръгче" с автобус 63: Златни мостове, нагоре до Кумата, през Конярника до Звездица, към Еделвайс и надолу през Малинка и Панчо Томов до Златните.

Кучета срещаме почти винаги. И аз имам едно наум, но никога не съм сама. Често ни придружават по целия маршрут. Не става дума за Витоша. Из други малки планини се случва. Един път само са били агресивни, в Родопите, Мугла в посока към Казаните. Ухапвания, слава Богу, няма.
Приятни разходки!

# 646
  • Замък сред облаците
Яна, първият маршрут, който си описала за слизане всъщност коментирахме за качването Hug. Другите препоръки са ми много полезни, мерси!

# 647
Ние пък със Ситроенчо С3 стигнахме почти до параклиса 🤪 на Пчелина. Доста е лош "пътя", ама на който му е топло и му се стои на климатик е така😁

# 648
Здравейте, ако мога да се включа с един малко по-страничен въпрос (и може би малко глупав)-срещате ли бездомни кучета по време на разходките си? Много обичам да обикаляме из разни такива места като описаните от вас, но преди няколко години имахме една меко казана неприятна среща с едно куче в една изоставена местност и от тогава просто нещо превъртя в мен и ме е страх да ходя където и да е пеша извън населени места....
Абсурдното е, че и ние имаме куче (големичко, при това) и много бих искала отново да преоткрия тези пътешествия извън града, но и с него, за да е интересно и за него. Но пустий страх....

Когато минаваме покрай населени места - да, срещаме. Честно казано ако бях сама, бих се притеснявала на моменти сериозно. Аз сама и не ходя де.
Иначе в планината сме срещали стада с коне. Единият път дори имаха доста застрашаващо поведение, особено от страна на жребеца - водач - много диво добиче се оказа. А бяхме с две малки деца - едното само наше... Страшничко си беше, когато той запръхтя и зари с копита, а когато тръгна към нас, аз подбрах децата и лека- по лека влязохме в една гора. Мъжът ми - на заден ход също полека тръгна в нашата посока и откаченият кон се поспря. Синът вечерта спа при мен на хижата, в моето легло, защото каза, че го е страх от "дивите коне". На сутринта беше забравил, но този ден бая страх брахме.
По Пирин пък ни е гонила крава преди години. Изкатерихме се на един висок камък и просто я чакахме да се махне и да си иде в стадото. Нямаха пастир.

# 649
  • София
Още помня как преди години стояхме на една поляна
в Южен Пирин с грамадно овчарско куче близо до нас. Ухапа приятелката ми по бедрото,  колкото да стане кръвонасядане като предупреждение и седна покрай нас. Като се появи овчаря след около час, ни освободи от плен.😀Сега ми е смешно, ама тогава ревахме.😂

Последна редакция: чт, 18 мар 2021, 17:19 от yovanka

# 650
Аз на Витоша така с една приятелка седях на един път около час заради едно пуснато на свобода голямо куче.
Обичам животни и нямам страх от тях. Но когато ти се нахвърли с лай такова чудо - спираш и замръзваш. Нищо друго не можеш да направиш. Видяхме голям камък пред нас, но между камъка и нас беше кучето и нямаше как да го взема. Не ни е хапало, но ни се нахвърли със стръвен лай и хъркане. По едно време, докато се гледахме с него, по пътя се зададе кола. Кучето отскочи от колата, а моята първа реакция беше не да бягам /че то ще ме стигне после, ама това дори не съм го мислила тогава, действах по инстинкт/, а да взема камъка, за който мечтаех през този отчаян час. Грабнах го и се обърнах - тъкмо навреме - онова се нахвърли отново с лай и хърхорене, аз замахнах и то избяга, видяло камъка.
От тогава, когато видя подобно нещо или чуя лай по дивите места, се въоражавам с камък или пръчка - по-солидни. До сега много пъти са ми вършили работа. Не съм удряла животно никога с тях, но ми е бивало достатъчно просто да ги покажа. Пък и с такива оръжия се сподобивам със смелост и гадинките явно го усещат. Не бих се поколебала и да се защитя, ако се наложи.

# 651
Кучегон дали ще помогне? Гледам, велосипедистите имат.
Има и такова приложение в телефона.

# 652
  • 1st floor
Кучегон дали ще помогне? Гледам, велосипедистите имат.
Има и такова приложение в телефона.
Може ли име на приложението? Не съм сигурна, че ще го ползвам, но ми стана интересно.

# 653
Аз изтеглих първото, което ми даде търсачката - Frequency Generator.
Не си представям как ще вървя и това ще ми бучи на главата.

# 654
Здравейте, има ли подходящ маршрут за разходка с малко дете (на 2.5г) около Говедарци? Има вариант да носим детето в раница през част от пътя, но съответно голяма денивелация ще ни озори. Ходили сме на екопътека Бели Искър, но ми се иска да разнообразим.

# 655
Здравейте, има ли подходящ маршрут за разходка с малко дете (на 2.5г) около Говедарци? Има вариант да носим детето в раница през част от пътя, но съответно голяма денивелация ще ни озори. Ходили сме на екопътека Бели Искър, но ми се иска да разнообразим.
От Говедарци има един тесен асфалтиран път, който води към Овнарско (високо в планината, бивша царска хижа и някаква почивна база, в момента всичко е сринато и буренясало). Качва се над селото и там има широки поляни и пасища. Не е пътека, но в това време на годината с малко дете може би е подходящо. Коли на практика няма там.
Пътят го има и в google maps. В долната част над селото е с малка денивалация, нагоре вече е доста по-стръмно.

# 656
  • Велико Търново
Да споделя за петъчния ни ден. Имахме ранно ходене по задачи в София и реших да не губим деня и къде, къде - не сме ходили в Правец Simple Smile Та... Градчето е малко, но много ни хареса, не съм виждала друго такова място в България без нито един боклук по улиците( не знам дали беше случайно), изключително чисто, поддържано, паркове, детски площадки. Ходихме в историческия им музей и в музея на Тодор Живков - там са изложени подаръците му от цял свят, невероятни красоти има. Около езерото пък има алеи за разходка, за колелета, изобщо голямо спокойствие. След Правец е и Чекотинският манастир, но не ни остана време за него, бях го планувала иначе. Също така четох за екопътека около р. Бебреш, но времето сега не става за това.
Та ако се чудите за един по-различен ден около София, мисля, че може спокойно да помислите за Правец. По съвет на жените в единия музей обядвахме в Правешка баница - ресторант в голяма стара къща, хареса ни храната и обслужването.

# 657
  • Пловдив
От ЦПШ до хижа Мальовица? Приятно е и не е трудна пътеката.

# 658
  • София

1.Много е приятен пътя за хижа Вада. Оставяте колата в началото на отбивката за Вада и продължавате по пътя към хижата пеша. Около 4 км равен път. Сега в снега е фантастично. Красота! И е лесно.
2. Село Мала църква. Минавате през цялото село нагоре по реката. Паркирате в горния край, срещу почивните станции, мисля на НЕК бяха. И тръгват още нагоре покрай реката. Аз много обичам да вървя край реки, това е широк път, красиво е, но по-открито, не е в гора. Върви те, колкото искате. На близо до никъде не стига.
3. Има пътека от ЦПШ до хижа Вада. Не съм я минавала. Не би трябвало да е дълга. Нека, ако някой я е минавал, да каже.
4. Има широк път от асфалта за ЦПШ към Яворова поляна. Не е дълго, не е стръмно. Сега в снега не знам как е. Излиза се на Урдина река. На Яворова поляна е интересно. Има маси, пейки мост...

# 659
  • The Vampire City
Това е информация от вчера от страницата на хижа Мальовица във фейсбук.

За момента е желателно да се избягват разходки там.
Пиша това във връзка със запитването за маршрути в района на Говедарци.

Общи условия

Активация на акаунт