Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 81 556
  • 885
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Здравейте. Юни ще ходим в района на Враца да извървим няколко пътеки. Търся препоръки място за настаняване и хранене в района. Бяхме се спряли на къмпинг Синева(заради романтиката, а не заради това че обаче ме да спим по палатки) но цената тази година е уаууууу, а и да тичам 100м до тоалетната :/, не брагодаря. Хопвали сме в комплекс Чайка и останахме доволни, но не знам как са стаите. Та, ако имате препоръки Simple Smile
И ние сме отсядали в Чайка, но не толкова скоро, че да дам отзиви сега как е.
Случихме на сватба там, та беше доста шумно.

# 631
Знаете ли дали момента е подходящ за посещение на водопада Пиринешки джендем в района на Антоново. Дали има вода?
Има и някакъв златен водопад до село Иванча и от него се интересувам.
Честит празник дами! Simple Smile

# 632
Знаете ли дали момента е подходящ за посещение на водопада Пиринешки джендем в района на Антоново. Дали има вода?
Ако идвате от главния път София-Варна, Пиринешкия ви е по път към Златните, той буквално е до пътя. Ако искате хубава гледка за водопада обаче трябва да слезете в дерето, труден е маршрута. В горната му част има площадка за наблюдение, приятно е и е до пътя, но за мен отдолу е по-красив.
Златните са устроени и лесни за стигане, има табели.
И в двата би трябвало да има вода сега.

# 633
Sally May,
Благодаря за включването.
Слизането в дерето е трудно предполагам, защото е стръмно спускане?
Има ли пътека за да слезем или откъдето видим?

# 634
Sally May,
Благодаря за включването.
Слизането в дерето е трудно предполагам, защото е стръмно спускане?
Има ли пътека за да слезем или откъдето видим?
Има пътека, която ще ви отведе до дерето. В началото, след горната точка на водопада, която се прекосява лесно, започва пътека по билото, има стръмно слизане след това. В самото дере има животински пътеки, трудно се върви - има камъни и дървета. Бъдете подготвени и за доста кърлежи.

# 635
  • Казанлък
Миналата година точно по това време ходихме там. Пиренешки нямаше вода, Златния водопад едва капеше. Не знам как ще е сега. По вероятно да има вода след валежи...

# 636
  • Варна
Аз препоръчвам за всички, които са в района на Шумен да изминат екопътеката  към Мадарски конник. Доста преди входа/каса вляво има едни постройки(тоалетни май бяха), преди тях има табела и отбивка към екопътеката. Не е трудна, има леко изкачване кратко, но е живописна, понеже се преминава през разнообразни терени и край пещера. Излиза се на крепостта и може да се слезе по стълбите към конника, особено живописна в началото на април, гледките отгоре са много красиви, осеяно е с пролетни цветя:

# 637
  • София
Да дам една идея за приятна екскурзия, която направихме в неделя. Разходка до Гигинския манастир и до Параклиса на яз. Пчелина.
Много е красив манастира. До него има манастирски магазин, в който продават биволско сирене, кашкавал, кисело мляко и суджук. Също така вина от нар, череши, смокини, ягоди, малини, боровинки, билкова, ябълкова ракия и т. н. Има и ресторантче на открито с огромна опашка.

След това продължихме към яз. Пчелина. Където свършва асфалта, оставихме колата и тръгнахме пеша, около 40 мин. е до Параклиса. С кола може да се продължи още малко по черния път, до първите къщи има място за паркиране. Но не препоръчвам да опитвате да стигнете чак до язовира с колата, защото на места пътят е кален, с локви и изровен, с коловози. Гледките от Параклиса са изумителни.

# 638
  • Замък сред облаците
Най-страхотното ядене на Витоша за мен е на хижа Еделвайс, а пилешката им супа е 😘 Само дето се чака доста, поне през лятото е ужас.
Разходката до там от Златните е много приятна.
https://svetogled.com/ot-zlatnite-mostove-do-hija-edlevais-vitosha/

Много благодаря за препоръката за маршрута, както и за отзивите на останалите момичета, които също бяха писали за него. Направихме си една разходка там в неделя.

На х. Еделвайс хапнахме, 2 супи (телешка и гъбена), 6 филии хляб, 2 крем карамела и 1 безалкохолно бяха 12.20 лв, съвсем прилично.
Навръщане обаче се отклонихме преди да стигнем до Кумата, че времето беше напреднало и се спуснахме надолу по отклонението преди тази хижа. Не беше толкова оживено и с големите дървета и снега наоколо си беше направо магично. На Офелиите обаче се зачудихме откъде да се върнем и вместо да се включим обратно в пътеката слязохме по пътя до Ветровала откъдето хванахме тамошната пътека за Златните мостове (може би е същата, който слиза от Кумата? Едит: не е същата, но е успоредна един вид: https://park-vitosha.org/wp-content/uploads/2014/07/karta.jpg). Също много приятно с единствения проблем, че вече на морените беше много усойно и пътеката заледена, спускахме се къде по дупе, къде с яко държане за перилата. Със сигурност ще повторим и лятото.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 12:44 от AAndreeva

# 639
  • София
Навръщане обаче се отклонихме преди да стигнем до Кумата, че времето беше напреднало и се спуснахме надолу по отклонението преди тази хижа. Не беше толкова оживено и с големите дървета и снега наоколо си беше направо магично. На Офелиите обаче се зачудихме откъде да се върнем и вместо да се включим обратно в пътеката слязохме по пътя до Ветровала откъдето хванахме тамошната пътека за Златните мостове (може би е същата, който слиза от Кумата? Едит: не е същата, но е успоредна един вид: https://park-vitosha.org/wp-content/uploads/2014/07/karta.jpg). Също много приятно с единствения проблем, че вече на морените беше много усойно и пътеката заледена, спускахме се къде по дупе, къде с яко държане за перилата. Със сигурност ще повторим и лятото.
И ние през лятото направихме завой надолу по пътеката преди да стигнем до х. Кумата и си помислихме, че това е същата пътека , която води от Кумата до Златните мостове, но не е тази пътека. Оказа се, че ни отведе до Офелиите, откъдето поне ние не намерихме пътека, по която да продължим и затова поехме по асфалтовия път към Златните. В един момент може да се продължи по успоредна на пътя пътечка - всъщност тя е тази от Кумата.

# 640
  • Замък сред облаците
И ние през лятото направихме завой надолу по пътеката преди да стигнем до х. Кумата и си помислихме, че това е същата пътека , която води от Кумата до Златните мостове, но не е тази пътека. Оказа се, че ни отведе до Офелиите, откъдето поне ние не намерихме пътека, по която да продължим и затова поехме по асфалтовия път към Златните. В един момент може да се продължи по успоредна на пътя пътечка - всъщност тя е тази от Кумата.

Разгледах картата с пътеките на парк Витоша. Като се стигне Офелиите сте ог "горната страна" и просто трябва да се мине от "долната страна" на "пистата" (не съм скиор и съм пришълец в София, за пръв път минах този уикенд Grinning, така че не се сърдете за тъпото описание ), за да се върнем на пътеката, по която сме тръгнали изначално и тоест да стигнем обратно до изходната точка. И пак от картата ми изглежда, че от Кумата се слиза от горната страна на морените, а от Ветровала от долната Thinking

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 14:37 от AAndreeva

# 641
Здравейте, ако мога да се включа с един малко по-страничен въпрос (и може би малко глупав)-срещате ли бездомни кучета по време на разходките си? Много обичам да обикаляме из разни такива места като описаните от вас, но преди няколко години имахме една меко казана неприятна среща с едно куче в една изоставена местност и от тогава просто нещо превъртя в мен и ме е страх да ходя където и да е пеша извън населени места....
Абсурдното е, че и ние имаме куче (големичко, при това) и много бих искала отново да преоткрия тези пътешествия извън града, но и с него, за да е интересно и за него. Но пустий страх....

# 642
  • някъде ... тук ...
...
След това продължихме към яз. Пчелина. Където свършва асфалта, оставихме колата и тръгнахме пеша, около 40 мин. е до Параклиса. С кола може да се продължи още малко по черния път, до първите къщи има място за паркиране. Но не препоръчвам да опитвате да стигнете чак до язовира с колата, защото на места пътят е кален, с локви и изровен, с коловози. Гледките от Параклиса са изумителни.
...
И ние бяхме в неделя там, но надвечер.
И оставихме кемпи на поляната на края на асфалта. Имаше ентусиасти с коли - кой докъде стигнал, че и един пасат чак до параклиса. Ходенето не е трудно и тежко, но.. хора разни.
Страхотни са гледките там!

Мен ме е страх от кучета само като сме с колелетата. Пеша винаги сме успявали да се разберем с песовете Simple Smile

# 643
  • София
Къде ти куче бездомно.То събота и неделя е като в центъра на Сф.Кое животно ще се задържи.Grinning

# 644
  • Замък сред облаците
Като ходя сама се притеснявам, но пък от друга страна гледам да избирам оживени пътеки, нося си спрей за всеки случай (не ми се е налагало да изпадам в ситуация да го ползвам). Като сме двамата не се притеснявам. Иначе кучета съм срещала веднъж на нискообиколната пътека Драгалевци - Бояна, видимо бездомни - хвана ме шубе и се върнах. Но това си е баш над кварталите и не е нещо учудващо. Бездомничета по други туристически пътеки обаче досега не съм срещала, само хрантутниците по хижите, които май не спадат към същата категория.

Общи условия

Активация на акаунт