Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 80 831
  • 885
  •   1
Отговори
# 720
В неделята се разходихме по Чепън - малка карстова планин над Драгоман. Пролетта е времето, котаго трябва да се посети - през лятото пече много, ходенето е само на открито, никъде няма вода.
Добре е  да се тръгне рано сутринта, защото по-късно става много населено и може да няма къде са се паркира колата. А и не вярвам любителите на подобни разходки да се радват на пренаселеност по пътя.
Преходът до връх Петровски кръст, най-високия връх на Чепън (1205 м) от шосето е 3.5 км по черен път. Денивалацията е 400 метра. В едната посока е около час и половина до два, ако често спирате да гледате и снимате. Панорамата е 360 градуса - от Витоша, през Осогово, сръбски планини и западната част на Стара планина.
През пролетта има красиви нацъфтели цветя.

Табелата в началото на пътеката

Старопланински върхове

Adonis verna (пролетен гороцвет) - едно от любимите ми пролетни цветя

Стара планина

Иглики

Hyacinthella - диви зюмбюли и теменужки

Новопостроен параклис под върха

Пейка на върха с гледка към Витоша е Драгоманското блато, с паметен надпис

Изгорялото Драгоманско блато от високо

Старият каменен кръст, на който е кръстен върха

Аааа! При намаляването на снимките пейзажите са тотално скапани, но нямам врече и нерви да ги обработвам по-сериозно. Извинявайте. Оригиналите са съвсем различни.

# 721
  • Там където
Недоволна, даде ми супер идея, че аз по празниците съм наблизо у мамини Simple Smile От къде тръгна за Чепън- от Драгоман или от друго място?

# 722
Недоволна, даде ми супер идея, че аз по празниците съм наблизо у мамини Simple Smile От къде тръгна за Чепън- от Драгоман или от друго място?
От Драгоман се тръгва по един тесен път на север, към Годеч. Малко след това от дясната страна се вижда стръмен черен път. В началото му има място за спиране на коли.
В момента в Драгоман е кошмар.Строят новия път към Калотина, има куп отбивки. Най-добре е някой да навигира от телефона от гугъл мапс къде точно трябва да се мине и спре.
https://www.google.com/maps/place/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A … 94538!4d22.926875

# 723
Препоръчайте ми забележителности около Маджарово, Източни родопи. Малко съм била в района и не го познавам добре.
Кован Кая, Кромлех (българският стоунхендж), Глухите камъни,а  малко по-далеч Вила Армира и язовир Ивайловград.
Ако не сте били в природозащитния център в Маджарово - идете-http://bspb.org/madjarovo/, а след това хапнете по една шкембе чорба (или бобена) в кръчмата под центъра. Незабравими спомени имам от гостоприемството на Нуши и един мега готин софийски доброволец 😋

# 724
  • София
Здравейте, следя темата от доста време и си набелязах някои по- далечни места за разходка. Бих искал да помоля за препоръка на непопулярно място около София за разходка този уикенд. Няма деца с нас, но и не сме от най- големите катерачи. Просто търся места/ пътеки без много хора и навалица. Последно ходихме до Кътина и хич не беше лошо, нямаше хора, малко е неприятно за катерене по насипите, от където ние всъщност минахме, за да навлезем в гората. Има и доста изхвърлени отпадъци, но си намерихме приятна пътека в гората, която стига до реката и има имаше удобни места за почивка. Ходил съм по повечето по- популярни пътеки, но не съм от София и съм сигурен, че има и доста по- спокойни такива наоколо. Нещо до час път е идеално, няма нужда да има нищо наблизо като заведения и т.н

Чепън ми изглежда приятно, но със сигурност ще е лудница. Точно местата, където не може дори да се паркира гледам да избягвам. Скоро бях до алеята Галунка и 20 мин чаках, за да паркирам, иначе маршрутът е приятен, но е подходящ за семейства и имаше много трафик Simple Smile .

Благодаря предварително!

# 725
Не мога да кажа, че на Чепън на Цветница е било навалица...
Ние тръгнахме от София в 9, бяхме на мястото в 10.20. Тогава имаше само една кола. На горе рядко имаше хора, явно част от тях местни и без коли  (за два часа бавно качване сме срещнали 10-ина човека най-много). Като слезнахме долу към 15 часа, имаше 10-ина коли. Това трудно може да се нарече лудница. Просто около обяд се появиха повече хора.
А с най-голямата лудница в планина, с която до сега съм се сблъсквала, беше лятото на една екстремна еко пътека в Западните Родопи между Буйновското ждрело и Борино. Там на моменти по тясната пътечка трудно се разминавахме. Въпреки това определено си заслужаваше да се види.

# 726
  • 1st floor
Аз обимислям този петък Столо - неособено известна дестинация, в Понор се намира, близо до София. Изглежда интересно на снимки, кратко е, но май не е маркирано и ще ползвам навигация. Също не разбрах как е като трудност, но вярвам, че ще се справим, ако открием пътя. Smiley

Чепът го мислех зимата, но нещо се размрънкаха останалите в групата, защото в София беше хванал някакъв студ и там си представяха, че ще е още повече, та ми провалиха плановете. Може и до там да се метнем някой ден. Спира ме само това, че съм чела, че е голям змиярник горе...

# 727
  • Пловдив
Препоръчайте ми забележителности около Маджарово, Източни родопи. Малко съм била в района и не го познавам добре.
Кован Кая, Кромлех (българският стоунхендж), Глухите камъни,а  малко по-далеч Вила Армира и язовир Ивайловград.
Ако не сте били в природозащитния център в Маджарово - идете-http://bspb.org/madjarovo/, а след това хапнете по една шкембе чорба (или бобена) в кръчмата под центъра. Незабравими спомени имам от гостоприемството на Нуши и един мега готин софийски доброволец 😋

На Глухите камъни, Кромлеха и Вила Армира сме били вече минали години. Маджарово и Кован кая ще ги разгледаме, ясно е. А друго? Ще сме за повечко дни...

# 728
Тогава не избирайте Маджарово за база, защото няма да ви е удобно да пътувате всеки ден до други забележителности, които са към Кърджали, Хасково, Крумовград.
Ние не успяхме да стигнем до Шейтан дере и до албанските села и конкретно ди Мандрица, а мисля, че ще е интересно. Там имам препоръки от няколко приятели за Хотел Букор Щепи.
Може да погледнеш тук:
https://pochivka.bg/madzharovo-zabelezhitelnosti-g99

# 729
  • Пловдив
Ние сме палаткаджии Simple Smile, не ме блазнят хотели, благодаря!
Обмисляме тогава към Кърджали някъде, може би към Лисиците. А за там инфо някакво?
И там гледам, да.

# 730
Ние сме палаткаджии Simple Smile, не ме блазнят хотели, благодаря!
Обмисляме тогава към Кърджали някъде, може би към Лисиците. А за там инфо някакво?
И там гледам, да.
Като сте палаткаджии, има две места на яз. Кърджали, удобни за целта. Едното е под бившата хижа Боровица, сега хотел. Поне нас ни пуснаха с колата да минем през двора им и да слезнем до язовира.
Другото е т. н. Нула на язовира, най-западната му част, където в него се влива р. Арда.
Лисиците не ви изглеждат като вариант - до селото се стига само по пешеходен въжен мост, другият бряг е почти отвесен, на върха е крепостта Моняк.
Около яз. Кърджали има доста за ходене и гледане.
Преди няколко страници бях пуснала линк с мой пътепис от тези места. Освен описаното може да видите и пещера Утробата (от страната на р. Боровица) и крепостта Кривус под с. Башево (от страната на Нулата) . И двете са достъпни след ходене пеша по стръмен терен. По пътя към Кривус като екстра се виждат красиви меандри на Арда.
Едит: слагам тука линка, че не помня къде съм го пускала - в тази тема или в родопската:
Язовири, траки и крепости

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 15:08 от Недоволна

# 731
Аз да помоля за идеи около Велико Търново, до 100тина км.
Посещавала съм Емен, Крушунски вододади, Зараповски, Христовски, Хотнишки и Къпиновския. Арбанаси, Трапезица, Царевец,пещера Гарваница и Деветаки, Габрово.
Планирам Гарга баир, Иваниловски водопади но ми се иска и още нещо. Ще съм благодарна за идеи.

# 732
Търся по-нестандартни предложения за Златоград и околностите, без ходене в Гърция и на язовира /за язовира вече сме набелязали да отидем/.

# 733
  • Казанлък
Аз да помоля за идеи около Велико Търново, до 100тина км.
Посещавала съм Емен, Крушунски вододади, Зараповски, Христовски, Хотнишки и Къпиновския. Арбанаси, Трапезица, Царевец,пещера Гарваница и Деветаки, Габрово.
Планирам Гарга баир, Иваниловски водопади но ми се иска и още нещо. Ще съм благодарна за идеи.
Дряново и Дряновски манастир. Има пещера Бачо Киро, два водопада и екопътеки. Едната е лесна - до Пейката на любовта, после към калето малко по нагоре и слизате към ждрелото на река Андъка. Другата екопътека е към кръста. Малко по дълга е, но гледките отгоре си заслужават! В Дряново има хубав музей на Колю Фичето и моста му. Също така бих добавила и Боженци

# 734
Здравейте, следя темата от доста време и си набелязах някои по- далечни места за разходка. Бих искал да помоля за препоръка на непопулярно място около София за разходка този уикенд. Няма деца с нас, но и не сме от най- големите катерачи. Просто търся места/ пътеки без много хора и навалица. Последно ходихме до Кътина и хич не беше лошо, нямаше хора, малко е неприятно за катерене по насипите, от където ние всъщност минахме, за да навлезем в гората. Има и доста изхвърлени отпадъци, но си намерихме приятна пътека в гората, която стига до реката и има имаше удобни места за почивка. Ходил съм по повечето по- популярни пътеки, но не съм от София и съм сигурен, че има и доста по- спокойни такива наоколо. Нещо до час път е идеално, няма нужда да има нищо наблизо като заведения и т.н

Чепън ми изглежда приятно, но със сигурност ще е лудница. Точно местата, където не може дори да се паркира гледам да избягвам. Скоро бях до алеята Галунка и 20 мин чаках, за да паркирам, иначе маршрутът е приятен, но е подходящ за семейства и имаше много трафик Simple Smile .

Благодаря предварително!

На Витоша не толкова популярна е пътеката до заслон Синята стрела. Прехода до там не е сложен има инфо в нета. Ако имате сили, след това се качете до Белчева скала.
Друг готин и малко по различен маршрут е до Комините.
Може да качите и връх Манастири ще от село Плана, маршрута не е маркиран, но е подобно на разходка в парка, демек много лежерно.
Ако сте склонни пътят от София да е малко повече от час, предлагам нещо много различно, бяхме преди няколко дни и нямаше никого-екопътека кръста, след град Рила. Срещу тази пътека са и водопади Бохемия, ама за тази пътека се информирате, преди да тръгнете, че има малко по екстремни места. Там също преди седмица нямаше нито един човек.
Тази неделя минахме новия маршрут до Полска скакавица от с. Раждавица. По самия маршрут бяхме единствени, но на самия водопад беше фраш, имаше много хора, но дошли по по - лесната пътека от с. Полска скакавица.
Вижте и храм кладенец Гърло, също не срещнахме хора, скоро ходихме.
Може да погледнете Смоличано, скалното светилилище до Лиляч...
Сещам се за още много, но няма да ми стигне и цял ден да дрънкам.

Общи условия

Активация на акаунт