Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 80 849
  • 885
  •   1
Отговори
# 705
Не съм ходила на Шегава, но в мрежата има доста информация за него.
Ето го и на карта:
https://kade.si/#map=15/2530069.92/5220925.83/0
И един пътепис:
https://decanaplanina.com/2020/05/shegava/
Едит:
От Полска Скакавица има един черен път, на едно място от който се вижда много красива гледка към планини в България и Сърбия. Той е макадам и всяка кола минава без проблеми по него.
https://kade.si/#map=15/2522327.44/5222064.55/0

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 13:57 от Недоволна

# 706
Цяла седмица не ми остава време да напиша нашата разходка от неделя Simple Smile Първо да благодаря за идеята за разходка до вр. Кутра до Асеновград. Търся пътеки без голяма денивелация, до 2-3км в посока , защото детето (малко под 4) му е толкова капацитета засега Simple Smile (на до около 250км от София).
Та, оставихме колата на един завой на пътя, който продължава след Асеновата крепост. На завоя има табела - параклис св. Димитър и имаше и други коли. Крепостта я пропуснахме, защото сме ходили доста пъти Simple Smile От там до върха и обратно, като до параклиса се отбихме на връщане засякохме с някво приложение малко над 4 км, изкачването не е много щом грам не носихме детето Simple Smile Много се хареса на всички от компанията - гледката, мястото, облагородяването около параклиса.
Скрит текст:
Панорама от върха, самосглобена от гугъл асистента, тел ми не прави добри снимки Simple Smile  Мястото на колата се вижда вдясно - където визуално свършват жиците, а параклисът е вляво на хълмчето Simple Smile
После скокнахме до Бачковския манастир, където обядвахме. По принцип не обичам да ходя до Бачковския, Рилския, Троянския и т.н - много комерсиална работа е по тях, но имаше спътници с желание, че не били ходили отдавна Simple Smile.
За финал се отбихме в Араповския манастир - не бях ходила, но съм възхитена. Отпред има огромна поляна с място за пикник и аязмо, а вътре, абе много ми хареса, и не само на мен. Определено се заредих там.
Скрит текст:

С удоволствие бих повторила - Кутра в комбинация с Араповски манастир и в по-летен ден Simple Smile

# 707
  • Пловдив
Препоръчайте ми забележителности около Маджарово, Източни родопи. Малко съм била в района и не го познавам добре.

# 708
Малко снимки от екопътека Бохемия до гр Рила

Ходихме преди 3 дни. Не беше много влажно и хлъзгаво, но водопадите са много пълноводни. Пътеката не е дълга, но на места си трябва доста повишено внимание.Ако решите да отидете, прочетете повечко и преценете. Не е нещо невиждано страшно,но на места се затрудни. Освен това е добра идея ако не е лято, да си носите резервни чорапи. Гази се в реката на 1,2 места, няма мостчета.

# 709
  • Пловдив
Момичета, някой с впечатление от крепоста Овеч в Провадия?
Мислим разходки около Шумен и ми попадна и тя...далеч ли е много?

# 710
Заслужава си да се види. С кола може да се стигне почти до нея. Тя е над града и се открива хубава гледка. Но ако е горещо и пече става неприятно. И по-добре със затворени обувки, че си е змиярник. Според гугъл мапса е около 60 км, повечето по магистралата.
Явно има и още какво да се гледа там:
https://muzei-provadia.com/

# 711
  • Стара Загора
Преди няколко години си направихме малка екскурзия в този район покрай 22 септември, като цялата идея дойде от крепостта Овеч. Доколкото помня посетихме Велики Преслав, Плиска, Шумен, Мадара, Провадия (крепост Овеч), Побити камъни, Чудните скали. Може и да порпускам нещо. Не знам дали има нещо в самия град Провадия за гледане, ние не сме гледали (след крепостта се разходихме само в един парк). Не мога да кажа с точност колко ни отне посещението на крепостта (ако видя часовете по снимките мога и да разбера), но в никакъв случай не е примерно за половин ден. Иначе дали е далеч или не - гледам го на картата излиза около 55км.~ 42 минути.

# 712
  • Пловдив
Благодаря...и ние мислим около Шумен да се въртим с две нощувки.
И аз го гледам 42км ми дава разстояние...на снимки изглежда много красиво.

# 713
  • Велико Търново
Не знам какви планове имате и какво стее посетили в района. Ако имате време за нещо по-различно вижте неолитното селище в Неофит Рилски дали ще ви допадне, не мога да дам мнение, защото не сме ходили. Също в района на Провадия е с. Разделна, над което е крепостта Петрич кале. Не е нещо свръх гледката, защото наоколо е сравнително равно, но за разходка ако сте видяли забележителностите наоколо е добре.

# 714
  • Пловдив
Нищо още не сме видели Simple Smile След 20ти май ще ходим.

# 715
  • Стара Загора
Някой стигал ли е по екопътека Искър-Панега до пещера Проходна? Четох, че е с дължина 12км. и че като се отдели от поречието на реката става труднопроходимо.

# 716
Някой стигал ли е по екопътека Искър-Панега до пещера Проходна? Четох, че е с дължина 12км. и че като се отдели от поречието на реката става труднопроходимо.
Опитах се да мина Септември месец миналата година, но се отказах, тъй като след една пейка, на която пишеше "Край", пътеката бързо стана все по-тясна, все по-мочурлива и обрасла. Отказах се след около половин час. Не съм сигурна дали се излиза на пещерата все още. Нямаше никого, да питаме.

# 717
  • Стара Загора
Значи явно не се използва тази пътека и по-добре да не плануваме по-дълга разходка там.

# 718
Ние също като си правихме разходка на Искър-Панега задминахме надписа Край, защото първоначално не го забелязахме и продължихме напред, но ставаше все по-тихо и необитаемо и се чуваха изстрели на ловци предполагам доста близо около нас, поизплашихме се и се върнахме.

# 719
Аз съм пробвала да мина по тази ,,пътека'' преди няколко години. Бяхме голяма компания, след като се отделихме от реката в един момент навлязохме в някакви ниви, и се върнахме...После бяхме питали някъде (ще помисля къде беше) и ни казаха, че тази пътека е отбелязана в нета, но на практика я няма.

Общи условия

Активация на акаунт