Екопътеки и всякакви приятни разходки- тема 2

• 81 545
  • 885
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Знаете ли дали през зимния сезон може да се минава по пътеката от горната станция на кабинковия лифт Боровец - Ястребец до хижа Мусала? Или има опасност от падане на лавини?

# 661
  • 1st floor
Знаете ли дали през зимния сезон може да се минава по пътеката от горната станция на кабинковия лифт Боровец - Ястребец до хижа Мусала? Или има опасност от падане на лавини?
Ако става въпрос за летния път - да! Падат и още как! Особено сега Рила и Витоша са много лавиноопасни. Горе жестоко е навалял сняг. И сега със затоплянето става много опасно.

# 662
Момичета, нали няма лавинна опасност на Витоша - Голи връх - торфено бранище - Черни връх?

# 663
  • Варна
Аз в планина при зимни условия разходки не съм правила, но съм попаднала на Avalanche Bulgaria от планинарските групи, там публикуват съобщения за опасност от лавини и понякога на страниците на планински спасителни служби, както и на страниците на някои хижи. Може да проверите.

# 664
Много голям лавинарник е там. Зимната пътека май е слизане до Маркуджиците и от там нагоре към хижата, но не съм сигурна. Но май най-добрия (и най-тежък) път е от Боровец по зимната пъкета до хижата. Въпреки че в това много лавинно време и там може да стане нещо лошо.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 00:25 от Недоволна

# 665
  • 1st floor
Момичета, нали няма лавинна опасност на Витоша - Голи връх - торфено бранище - Черни връх?
Ако става въпрос за черния път от Алеко към Черни връх - наскоро четох, че имало някаква опасност в дупката под Черни връх. Ако сте ходили, знаете за кое място става въпрос. Както и си спомням, че едно време имаше табела за лавинна опасност на завоя при Лъвчето. Там където от пътя се тръгва нагоре по зимната колова маркировка.
Честно казано, аз съм звъняла на ППС да питам, когато съм имала притенснения за някой маршрут. Хората са отзивчиви и казват може ли, не може ли...

# 666
  • София
A дали може туристи да се качват с лифта Лале 2 до Черни връх или той работи само за скиори с дневни карти?

# 667
A дали може туристи да се качват с лифта Лале 2 до Черни връх или той работи само за скиори с дневни карти?
Тук има телефони, питайте
https://www.skivitosha.com/lifts/prices

# 668
Днес посетихме Петрич кале, не очаквах да има толкова много хора. Препоръчвам да се качите по стръмната пътека и да слезете по тази с жълто-бяла маркировка. Не е нещо "уау", но е приятна разходка.

# 669
А ние вчера бяхме по Via Ferrata
http://destinationdryanovo.com/package/ekopateka-via-ferrata-dryanovo-monastery/
Страхотна гледка е отгоре. Пак ще ходим, много ни хареса.
До манастира беше митинг от народ. Обаче точно тази пътека беше спокойна, срещнахме само двама души.

В събота спретнахме набързо една Еменска пътека - там беше като на магистрала. Толкова народ не бяхме виждали по нея. Вярно, че пътеката е много лека и приятна, но онзи ден беше направо рекордна по посещаемост.

# 670
  • София
Нашата съботна разходка беше до водопадите Бохемия и Стобските пирамиди.
Бях чела, че на водопадите Бохемия има екстремен маршрут, но не ми се вярваше, че е толкова страшен, поне за мен... Стигнахме до първото въженце в скалата и аз само до средата се престраших да мина. От едната страна скала с въже, от другата воподад.
Така че минахме по обходната пътека, която обикновено се използва за връщане. И видяхме само първия и последния водопад.

По обходната пътека бързо се стига. Разстоянието е малко.
На Стобските пирамиди също има изкачване от паркинга и то доста стръмно на места, особено накрая. След около 30 мин. се стига до първата група пирамиди, които се падат в краката ви отдясно.

След около 5 мин. и до втората наблюдателна площадка.

По-късно ще пиша и за неделната ни екскурзия, да не станат последователни постове.

# 671
Някой има ли актуална информация дали има някакъв транспорт от София до село Кладница? Четох по разни форуми за маршрутки, които тръгвали от Руски паметник, но информацията е от 2013г., ако някой има по-актуална ще съм благодарна да сподели.

# 672
  • у нас
Тези дни някой да е ходил до Врачанския Скакля? Обмислям маршрут след седмица и се чудя дали няма сняг още🤔

# 673
  • София
Някой има ли актуална информация дали има някакъв транспорт от София до село Кладница? Четох по разни форуми за маршрутки, които тръгвали от Руски паметник, но информацията е от 2013г., ако някой има по-актуална ще съм благодарна да сподели.
Гледам, че има някаква фирма от Перник с автобуси, освен да ги попиташ по телефона.
https://buspernik.com/%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8 … 0%BD%D0%B8%D0%B8/

# 674
  • София
Обещах да разкажа и за неделната ни екскурзия. Решихме да идем до Драгоманското блато и до Разбоишкия манастир.
Не знаех, че миналата зима Драгоманското блато е горяло и в момента там е пълна разруха. Дървените пътечки са обгорени и дъските са махнати, наблюдателите кули са полуразрушени. Никаква инфраструктура не е останала. Надявам се някой ден да се възстанови.
Продължихме към Разбоишкия манастир. Пътят до там не е от най-добрите. Последните 3км изминахме пеша по черен път. На едно място беше адски кално и то доста голям участък. Но пътят е живописен, минава над ЖП линията.
Самият Разбоишки манастир не е нещо особено и е доста порутен, но интересното е неговата църква. Намира се в скала, над р. Нишава.

Реката е доста пълноводна. Има и поляна с масички и пейки до нея.

Общи условия

Активация на акаунт