Паническо разстройство - тема 44

• 35 120
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
  • Цюрих
Някой беше писал, но не намирам поста при нисък феритин от кое желязо да си купя? Иначе от ЯМР то на глава и съдове на главата от вчера всичко е наред, даже и синузит нямам. Значи до тук ендокринологично всичко е наред, гастро всичко изглежда наред, сега ще слагам 7 дневен холтер и ще пиша резултатите. Имам преди година и малко ЯМР на коремни органи и малък таз, всичко беше наред, с изключение на една липоматоза на панкреаса, която сега с диетата се надявам да променя. Значи остават последните заключения от кардиолозите и нисък феритин, Б12 и хемоглобин на долна граница, както и изследването на хромогранин а, както и кървавата киста на яйчника и нещото на шийката на матката. Това е в заключение. А аз продължавам да не съм добре. Значи съм си точно в темата. Да се допълня - от вчера си мисля дали късната и трудно постигната бременност и дългото кърмене не са ми изчерпали запасите от витамини, минерали и други такива вещества? Кърмих почти 2 години.
Здравей!
Самото раждане изтощава организма и се променя драстично хормоналния баланс Желязо се изразходва от самата бременност, от раждането, при загубата на кръв и най-много при кърменето. Освен това имаш и цикъл всеки месец, а ако си прекарала и някой и друг грип, за 1-2 години може силно да се изчерпи депото. Това, че вече си и с анемия, говори силно за състоянието ти. Високо кръвно се получава от недостиг на желязо. Както писах, на мен ми прескачаше сърцето и имах също високо кръвно, особено, да не кажа единствено, по време на цикъл. Стигна ми веднъж до 200/100,а ме тормозеше със стойности от 160/100,най-често 140/90.Аз съм обикновено с кръвно 110/70 и можеш да си представиш какво означава това. А пък имах и фебрилна температура, пак около цикъл, беше около 37,1 до 37.3.Когато започнах Малтофер-таблетки за дъвчене, след 10-то хапче, вече втори месец нямам проблеми с кръвното. Оправи се. Температурата ми е нормална от два месеца насам. Повечето ми проблеми се решиха.
Започни да приемаш Малтофер за дъвчене. Това е тривалентно желязо, което се усвоява много лесно от организма и почти няма странични ефекти. Може да имаш гадене първите 5,6 пъти, но то преминава. Също и сърбеж може да се получи, но също преминава. Аз го пия през ден,за да не се проявяват страничните ефекти. Безопасен е, швейцарски препарат е тестван върху бременни тук. Абсолютно безопасен и силно ефективен.
Схемата на прием е различна, трябва да изчисли дефицита на желязо в организма ти по тази схема:
Килограмите ти в моментаХ(150-хемоглобина в момента) Х0. 24 и после прибавя 500 за железните депа.
Значи, аз тежа 70кг и имах хемоглобин последно 129.Моят дефицит е:
70х(150-129)х0.24=.   ... 70х21х0.24=352,8 Към тази стойност прибавам 500 и се получава дефицит от около 853мг или близо един грам ми липсва желязо. Това не е баш много голям дефицит, затова аз пия по едно хапче през ден.
Започваш да пиеш Малтофер през ден, в рамките на една седмица, за да видиш как ти е стомаха. Ако нямаш проблеми, следващата седмица си го пиеш всеки ден, по време на хранене. Желязото се натрупва с течение на времето, но се пие продължително. Един дефицит се оправя в рамките на 3 до 6 месеца. Ако настоящата ти нужда от желязо е по-голяма, може да пиеш добавката по два пъти на ден. Но аз не ти препоръчвам, защото смота ли ти се стомаха, трябва да го прекъснеш.Гарантирам ти, че сърдечния ритъм ще се оправи! И няма да вдигаш кръвно,повече от 120 Simple Smile Кураж, мила!
Забравих да кажа нещо важно. Дефицит на желязо с храна не се оправя. От храната, колкото и да ядеш, се усвоява само до 2.5 мг на ден. От добавка като Малтофер,която съдържа 100мг желязо, се усвоява на ден само 10мг.Другото се изхвърля. Затова е изключително важно  да приемаш правилната добавка. Добавки с витамин и комплекси и разни други, се пият след като се възстанови железният дисбланас. Иначе ефект от лечението няма да има.
Всичко това, което написах е съвет от моят качествен специалист и приятелка-лекар.

Ето информация за анемията, страницата може да се преведе.
https://www.healthline.com/health/anemia#symptoms

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 15:12 от carrotcake

# 136
  • София
Много благодаря, carrotcake! Сметнах, излезе ми 879.44, почти като твоя. Значи си го купувам и започвам през ден. Дано не скапе стомаха. А другите неща мога ли да си ги пия? Ксанакс, Б12, Магнезий, Б комплекс, Мелатонин, Провиотик, витамин С? Гледам да ги пия с разлика едно от друго.

# 137
Много благодаря, carrotcake! Сметнах, излезе ми 879.44, почти като твоя. Значи си го купувам и започвам през ден. Дано не скапе стомаха. А другите неща мога ли да си ги пия? Ксанакс, Б12, Магнезий, Б комплекс, Мелатонин, Провиотик, витамин С? Гледам да ги пия с разлика едно от друго.
Махни го тоя малтофер, това не стига, че не се знае от каква суровина е, Ами и излиза над 30 лева месечно за желания ефект. Отделно маскира дефицит на Б12 и фолиева киселина. Според мен е добре да се ориентираш към спортните добавки с желязо и други минерали и витамини.

# 138
  • София
Хммм, чета сега листовката и там пише, че не трябва да се приема ако имаш дефицит на Б 12, някой запознат да ми разясни?

# 139
Хммм, чета сега листовката и там пише, че не трябва да се приема ако имаш дефицит на Б 12, някой запознат да ми разясни?
Защото маскира симптомите на дефицит или излишък и дава фалшиви резултати. Ако се задълбочим още повече, няма да се хванат неврологични проблеми или изменения поради маскирането. Пак ти казвам, виж спортните, при тях този момент е избегнат.

# 140
  • Цюрих
В случая се има предвид, че понякога анемията се дължи не на дефицит на желязо, а на дефицит на витамин Б12. Това е така наречената злокачествена анемия, която дава отражение и върху нервната система. Но при теб няма дефицит на Б12. Ако имаше, това щеше да е свързано с нарушения в храносмилателната система и липсата на определени ензими, които подпомагат усвояването му, а оттам и на желязото. Тогава стойностите ти на витамин Б12 нямаше да са в нормални граници, а щяха да са драстично под долната граница. При това положение се изписват ампули Б12, които се бият мускулно и по схема. Успоредно се пие и железа добавка.
Затова по-добре си купи Малтофер.Ти имаш желязодефицитна анемия. Както казах, безопасен е и не предизвиква алергии. Малтоферът е съединение на тривалентно желязо, което е в най-усвоима от организма форма и в комбинация с Б9, което е фолиева киселина. Защото желязото се усвоява най-добре с фолиева киселина. Другите добавки, които са двувалентно желязо и съответно негови соли, могат да предизвикат дразнене на стомашната лигавица и се пият с витамин С, за да може да се усвои веществото. А както знаеш, витамин С дразни също стомаха. Ако сутрин пиеш Малтофер, пий вечерта Пробиотик. Малтофер се приема с храната и не се влияе от нея, другите добавки-пият се на гладно. Малтофер не влияе на ефекта на останалите лекарства, които пиеш. Просто трябва да има интервал от 2 часа между желязото и млечни продукти или калций. Единствено те биха попречили желязото да се усвои.
Не взимай спортни добавки, защото при твоя дефицит, там се съдържа 18мг желязо или най-много до 30мг.Ако приемем, че от тях се усвои 10%-то в организма ти ще постъпи от 1.8 до 3мг на ден. Дневната нужда от желязо при жени е 18мг.Тоест, трябва ти достатъчно количество желязна добавка, за да започнеш да се оправяш. Иначе ще продължиш да се чувстваш зле.
Ако не се чувстваш сигурна след всички съвети, които ти пишем, в желанието си да ти помогнем, отиди и се консултирай ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с лекар. Все пак съм интериорни дизайнер, не доктор Simple Smile Просто споделям своето скромно мнение и това, което препратих наскоро! Желая ти бързо възстановяване!

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 18:31 от carrotcake

# 141
  • София
carrotcake, аз точно затова питам, защото Б12 ми е към долна граница някъде. Възможно ли е да имам дефицит и на двете - Б12 и желязо?

# 142
  • Цюрих
carrotcake, аз точно затова питам, защото Б12 ми е към долна граница някъде. Възможно ли е да имам дефицит и на двете - Б12 и желязо?
Това е една хубава статия за дефицитът на Б12

https://vitaminb-12.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1% … %B8-%D0%B112.html
И тази също
https://www.synevo.bg/vitamin-b12/

Когато Б12 е в границите на изследването, не може да се говори за недостиг. Дефицитът може да се дължи на кърменето и на бременността. При мен дефицит имаше след ражданията. Имах две раждания през две години секцио и с обилна кръвозагуба, после две операции на мъдреци, грипове, продължителни постове без месо... И ето ти дефицит на желязо и Б12.
Ти нямаш дефицит на Б12. Имаш желязонедоимъчна анемия. Кърменето е основен фактор за изчерпване на желязо, витамини от Б група, калций, витамини А и Е. Защото голяма част от твоите микроелементи отиват за образуване на кърмата, все пак детето се храни и то няма откъде да поеме други вещества. Но успоредно си пий и Б комплекс. Ако един ден пиеш желязо, другия пий Б комплекс След един месец пускаш контролни Б12, хемоглобин и феритин. Желязо се пие от 3 до 6 месеца. Аз трябва да го пия поне 3.По време на цикъл се спира, защото усилва кървенето.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 20:17 от carrotcake

# 143
Някой с ПР ми беше споменал още в началото (не от тук) че самото състояние, или "заболяване" уврежда венозната система, получават се тромби, пукат се капиляри, и т.н. Просто днес забелязах на краката си едни подутини с изпъкнали вени, а ръцете са ми станали като паяжина от тънки тъмно-лилави вени...Има ли нещо верно във всичко това, и трябва ли отново да влизам в режим "паника"?

# 144
Някой с ПР ми беше споменал още в началото (не от тук) че самото състояние, или "заболяване" уврежда венозната система, получават се тромби, пукат се капиляри, и т.н. Просто днес забелязах на краката си едни подутини с изпъкнали вени, а ръцете са ми станали като паяжина от тънки тъмно-лилави вени...Има ли нещо верно във всичко това, и трябва ли отново да влизам в режим "паника"?
Абсолютно невярно твърдение! Никаква връзка и логика няма в това нещо, още повече, че се активизира периферната нервна система. Най-много хронично да те болят мускули или да имаш болезнени крампи. Но това, което описваш не е от ПР.

# 145
От мен малко разведряване!
Лек за ПР - шопинг с около 500 лв. за парцалки. После секс няколко часа с 20 години по-млад!

Нещо смяната на ривотрил с ксанакс ми се отрази зле. Пооправят се нещата вече!

Прекрасен ден е днес!

# 146
Абсолютно невярно твърдение! Никаква връзка и логика няма в това нещо, още повече, че се активизира периферната нервна система. Най-много хронично да те болят мускули или да имаш болезнени крампи. Но това, което описваш не е от ПР.

Адашче, и от кво па ше е тва???

# 147
Скрит текст:

Адашче, и от кво па ше е тва???
Е, то може от много неща да е. Иди пусни едни прегледи и да се хване. Да не е тромбофлебит нещо или нещо такова. Паяжини ли са ти тия лилавите съдове?

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 21:07 от Не се сърди, човече

# 148
  • София
Да не е варикоза?

# 149
Ами да изчистим другите варианти по тежките, и тогава варикозната остава.

Общи условия

Активация на акаунт