На море в Турция - тема 68

• 85 304
  • 899
  •   1
Отговори
# 420
Т.е. ако имаш едни излишни 200 лири на човек, няма да ти трябва данъчен номер. Уф, започва отново да ми изглежда твърде сложно за нещо, което би трябвало да усетиш като "почивка".
  И аз се нареждам да чакам за повече инфо за въпросния номер. Най-добре ще е, разбира се, да отпадне всичко това като изискване, но нямам особени надежди в тази посока...

# 421
  • София
Т.е. ако имаш едни излишни 200 лири на човек, няма да ти трябва данъчен номер. Уф, започва отново да ми изглежда твърде сложно за нещо, което би трябвало да усетиш като "почивка".
  И аз се нареждам да чакам за повече инфо за въпросния номер. Най-добре ще е, разбира се, да отпадне всичко това като изискване, но нямам особени надежди в тази посока...
Въпросният код се издава и използва когато се налага да правите банков превод. Все пак има банки, които не искат такъв код, а само данните от международният паспорт. Но, аз многократно подчертавам да се изисква ПОС-терминал за заплащане, чрез карта. Няма здравно заведение в Турция, което да не разполага с поне един такъв терминал. По този начин ще си спестите посещение в банка, още повече пък данъчна служба. И съответно избирайте държавни здравни заведения, които правят тестове - тогава няма да ви предлагат прегледи или други неща, а директно само тест и на цена от 110тл. Дамата от фейсбук групата не е посетила лично държавната болница в Кушадасъ - тя посочва цената на тази болница, съобщена й от ТА.

# 422
Турс Клуб е агенцията. Засега съм много доволна.

# 423
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте!
Имате ли информация за място в Кушадасъ, на което може да си направим от евтините тестове (110лири) преди прибиране в Б-я? Свързах се с хотела, казаха, че имали договор с някаква клиника, но цената е 300 лири на човек. Приятелка ми каза, че роднини са ѝ казали, че в Анталия голям процент от хотелите правят тестовете за своя сметка, т.е. гостите нищо не плащат. Аз съм склонна ако е приемлива цената да платим, но по 100 лв. на човек е абсурд, то това ще е 1/4 от цената на цялата почивка....

Можем ли да разберем кои са тези хотели с услугата безплатен ПСР тест. Би било перфектно ако може да уреждат тестването пък дори и да си платим 110 лири. Другото значи да изгубим един ден в тичане, ние пътуваме събота наобратно не е ясно може ли да се вземат документите в съботния ден. Ако се направи четвъртък не е ясно 72 часа дали няма да изтекът докато се приберем Sad. Изобщо дива индия с тези пср тестове. Другия брутален проблем е езика. Посещавал съм лечебно заведение около Белек, говореха само турски и руски по малко, формуляри ако ще се попълват на место нямам си на идея как ще се случи. На мен за винетката ми отне един ден да чета по форуми с всичките указания, представям се формуляр за ПЦР тест .....

# 424
  • Русе
И на мен най-голямо притеснение ми е езика. Английски разбирам, но не говоря. Руски знам, но пък там дали ще знаят?
Как пък тази година синът ни отказа да дойде с нас? Той ни беше говорителя. На дъщеря ми не мога да разчитам. На 12 г. е и владее английски на ниво 6-и клас.

# 425
  • Пловдив
То ще е едно приключение с този тест !
Точно заради това ,че не знаем езика би трябвало да осигурят преводач .
Все пак сме отишли на почивка ,а един ден ще ни  иде да правим теста,ужас !
Ами ако ме питат мен ,най добре ще бъде във всеки хотел да има кабинет и да взимат проби ,вместо да ходим ние .
Нооооо,това е само ако питат мен !:laughing:

# 426
Можем ли да разберем кои са тези хотели с услугата безплатен ПСР
Не, едва ли. Местни хора (нейни роднини) са й споделили впечатления, или неща, които са дочули. По-скоро в сайтовете на хотелите да има инфо.

# 427
  • София
За улеснение изпишете си този или подобен текст в телефона: "Üzgünüm, Türkçe bilmiyorum! Covid-19 için bir test yapmak istiyorum - PCR-test! Nereye gitmeliyim ve ne yapmalıyım?", който да покажете на Рецепция или Регистратура в болницата, която ще посетите.
Във всяка болница, а за болниците в курортните градчета е повече от сигурно, са поставени на много места информационни табели с указания, в последователността на действията за направа на PCR-тест. Следвайте тях, а ако е необходимост потърсете съдействие, като покажете изписаните по-горе изречения. Мисля си, че няма да се затрудните въобще!:wink:

# 428
  • Русе
То ще е едно приключение с този тест !
Точно заради това ,че не знаем езика би трябвало да осигурят преводач .
Все пак сме отишли на почивка ,а един ден ще ни  иде да правим теста,ужас !
Ами ако ме питат мен ,най добре ще бъде във всеки хотел да има кабинет и да взимат проби ,вместо да ходим ние .
Нооооо,това е само ако питат мен !:laughing:
Аха, ще ми направят лаборатория! Ние ще почиваме след 2 седмици. На този етап само българите сме с карантина. На 20.08. колко ли българи ще има в хотела, че да дойдат да ни вземат проби на място? Мисля си, че ще сме само ние.

Ani_iv, благодаря ти! Копирах го и си го запазих в телефона.
Още нещо да помоля. Питах преводача как е "Искам да платя с карта." и ето как ми го преведе:"Kartla ödemek istiyorum.". Верен ли е превода, че да си го добавя и него?

Последна редакция: ср, 29 юли 2020, 19:07 от viki_1974

# 429
  • София
viki_1974, запишете си това: "Türk parası yok bende ve kartlan ödemek istiyom ben!" Ще се справите!

# 430
  • Пловдив
Ani-iv нали се сещаш ,че не е само едно изречение това което трябва да кажеш ако не дай си Боже излезеш с положителна проба? Голямо притеснение идва от неяснотата.Повечето са с деца.Как си представяте това лутане по улици и търсене на болници?Както беше писано съмнявам се някой хотел особенно в Анталия да си мръдне пръста да дойде  лекар да тества за 30лв.Има и още един момент за който си мисля.Шофьорите и водачите на групите от тур.операторите с тях какво се случва?Ако има болен шофьор на автобус и се установи в Турция?Все въпроси без отговори!!!

# 431
  • София
Ani-iv нали се сещаш ,че не е само едно изречение това което трябва да кажеш ако не дай си Боже излезеш с положителна проба? Голямо притеснение идва от неяснотата.Повечето са с деца.Как си представяте това лутане по улици и търсене на болници?Както беше писано съмнявам се някой хотел особенно в Анталия да си мръдне пръста да дойде  лекар да тества за 30лв.Има и още един момент за който си мисля.Шофьорите и водачите на групите от тур.операторите с тях какво се случва?Ако има болен шофьор на автобус и се установи в Турция?Все въпроси без отговори!!!
slavei4e, моята фантазия е също богата и може да предположа поне още 10 възможни варианта, но да бъдем сериозни. Ако, се случи така, че тестът ви е положителен, автоматично "влизате" под карантина в самия хотел, заедно с лицата, с които сте била контактна. Няма да пътувате обратно до България до момента, в който не дадете отрицателен резултат на PCR-тест. Няма нужда да обикаляте улички и сукаци, за разлика от България, в Турция няма държавна болница, до която да няма градски транспорт. Подчертавам "ДО" - почти до вратите на болниците има спирки. Разбира се, ще се изисква усилия да потърсите на карта къде са позиционирани около вашата локация държавни болници/Devlet hastaneleri, но мисля, че това няма да ви затрудни толкова много. След като си изберете болница проучете кой номер автобус или долмуш ходи до там и толкова. Що се отнася за шофьори и водачи на групи - те са освободени от тестове, съгласно Заповедта на Българското МЗ, но дори да проявят симптоми - тогава ще се наложи също да се карантинират в определен от тях хотел. Със сигурност Агенциите имат разработени планове да реагират при извънредни ситуации за да могат да приберат туристите в България. Не разбирам, защо е нужно да се всява паника и напрежение, трябва да сме разбрали вече, че още дълго ще живеем с този вирус и ще се съобразяваме с неговото присъствие. И всеки сам ще преценява до колко и как ще се съобразява с този проблем, който ни достигна.

# 432
  • Пловдив
Може би ти е лесно да го кажеш защото знаеш турски.Но повярвай ми обикаляла съм в Анталия града и почти никой не знаеше английски или руски дори и младите.

# 433
  • София
Може би ти е лесно да го кажеш защото знаеш турски.Но повярвай ми обикаляла съм в Анталия града и почти никой не знаеше английски или руски дори и младите.
Ползвайте навигация и бъдете информирани, убедена съм, че няма да срещате сериозни проблеми. Хората в Турция дори да не говорят чужди езици, проявяват желание да помогнат.

# 434
То добре ще те карантинират в хотела за още 14 дни, а кой ще плаща този престой да не говорим ако болестта се развие по- тежко и има нужда от хоспитализация. Пълен хаос в момента. Ние имаме резервация за началото на септември. Днес писах до хотела как процедират с тези тестове ще имали съдействие от тяхна страна, отговориха ми да се обърна към тур оператора си ( който в момента и той не знае нищо ) и към някоя обществена болница. Писах и на обществената болница да видим те дали са на ясно. Ако така продължават всички в уравнението да не знаят какво да правят при тази усложнена Ковид обстановка аз ще предпочетат да не патувам. Не обичам да плувам срещу течението, а още повече и в непознати води. Днес прерових сайтовете на всички големи туристически агенции. Нито една няма нещо написано за ситуацията в момента и как се пътува до Турция. Явно и те самите още не знаят. Предполагам на всички както и на мен ми се почива, но за момента няма ясни правила как ще стане това.

Общи условия

Активация на акаунт