На море в Турция - тема 68

• 85 209
  • 899
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Цената на PCR-тестовете в Турция е регулирана от държавата и е 110 турски лири - без значение къде ще бъде направен теста - в частно или държавно здравно заведение. Всички други коментирани цени са манипулация. За стойността от  110 TL трябва да бъде направен превод по сметка с IBAN: TR70 0001 2009 4520 0005 0000 41 Halkbank Ankara, по сметката на Генерална дирекция по обществено здраве. Има възможност и за безплатно тестване, когато гражданинът има симптомите на заболяването. Безплатни са тестовете за пътуващите турски граждани, които са държавни служители.

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 12:20 от Ani_iv

# 376
Цената на PCR-тестовете в Турция е регулирана от държавата и е 110 турски лири - без значение къде ще бъде направен теста - в частно или държавно здравно заведение. Всички други коментирани цени са манипулация. За стойността от  110 TL трябва да бъде направен превод по сметка с IBAN: TR70 0001 2009 4520 0005 0000 41 Halkbank Ankara, по сметката на Генерална дирекция по обществено здраве. Има възможност и за безплатно тестване, когато гражданинът има симптомите на заболяването. Безплатни са тестовете за пътуващите турски граждани, които са държавни служители.
Ани един въпрос може ли да ни обясниш как става плащането. Аз от on line банкирането си правя превод по тази сметка ли,преди да отида примерно в болницата. Или на място да кажем попълвам декларация и правя превод пак. Нз Може ли тук да разясниш. Да знам горе долу кое след кое следва процедурно. Моята карта да кажем е visa, нямам кредитна. Нз  има ли изискване. Благодаря ти предварително Stuck Out Tongue Winking EyeKissing Heart

# 377
  • EU
И аз
[/quote]
Ани един въпрос може ли да ни обясниш как става плащането. Аз от on line банкирането си правя превод по тази сметка ли,преди да отида примерно в болницата. Или на място да кажем попълвам декларация и правя превод пак. Нз Може ли тук да разясниш. Да знам горе долу кое след кое следва процедурно. Моята карта да кажем е visa, нямам кредитна. Нз  има ли изискване. Благодаря ти предварително Stuck Out Tongue Winking EyeKissing Heart
[/quote]

Последна редакция: сб, 25 юли 2020, 23:10 от evi99

# 378
  • София
eli_r, плащането се прави директно в здравното заведение, където сте решили да си правите теста. Отбелязвам, че на границата на изход от Турция към България, след турския паспортен контрол има гише, където правят тестове. След като платите и ви вземат проби за изследване, ще ви дадат линк където може да си проверите и да си разпечатате резултатите - предоставя се индивидуален код+последните 4 цифри от паспорта на пътника. Резултатите излизат в рамките на 24 часа. След като разпечатате резултата, трябва да го занесете в съответното РЗИ за да ви бъде свалена карантината. Ако искате да си спестите ходенето до РЗИ и да не попадате под карантина макар и за един ден, то трябва теста да бъде направен в здравно заведение на територията на Турция. Почти всички държавни болници правят такива изследвания, частните - също. След като посетите и заявите желанието си за такова изследване, ще попълните вие или регистратор /според организацията/ вашите данни, ще ви бъде дадено указание къде и как да заплатите таксата, след което се връщате обратно в лабораторията да ви бъдат взети натривки и да ви бъде даден кода за резултатите. Резултатите могат да бъдат разпечатани в хотела, в който сте настанени или в копирен център. Когато преминавате българската граница представяте на здравните органи разпечатан резултат от изследването,  по този начин не ви поставят под карантина. Трябва да имате готовност за плащане както чрез ПОС-терминал, така и в брой.
Имайте предвид, че почти всички хотели в Турция указват съдействие на своите гости, с обяснение къде могат да си направят най-удобно и близко теста. Банковата сметка съм я посочила с идеята да покажа, че всички такси за това изследване постъпват по тази сметка и таксата е еднаква за всички граждани - чужди и местни и в този размер от 110 турски лири.

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 09:14 от Ani_iv

# 379
  • EU
сигурно ли е, че в БГ риемат тези тестове  и акоса отрицателни няма карантина?

eli_r, плащането се прави директно в здравното заведение, където сте решили да си правите теста. Отбелязвам, че на границата на изход от Турция към България, след турския паспортен контрол има гише, където правят тестове. След като ви вземат проби за изследване, ше ви дадат линк където може да си проверите и да си разпечатате резултатите - предоставя се индивидуален код+последните 4 цифри от паспорта на пътника. Резултатите излизат в рамките на 24 часа. След като разпечатате резултата, трябва да го занесете в съответното РЗИ за да ви бъде свалена карантината. Ако искате да си спестите ходенето до РЗИ, то трябва теста да бъде направен в здравно заведение на територията на Турция. Почти всички държавни болници правят такива изследвания, правят се и в частни. След като посетите и изявите желанието си за такова изследване, ще попълните вие или регистратор /според организацията/ вашите данни, ще ви бъде дадено указание къде и как да заплатите таксата, след което се връщате обратно в лабораторията да ви бъдат взети натривки и да ви бъде даден кода за резултатите. В хотела, в който сте настанени или в копирен център може да разпечатате резултата и когато преминавате българската граница го представяте на здравните органи за да не ви поставят под карантина. Имайте предвид, че почти всички хотели в Турция указват съдействие на своите гости, с обяснение къде могат да си направят най-удобно теста. Банковата сметка съм я посочила с идеята да покажа, че всички такси за това изследване постъпват по тази сметка и таксата е еднаква за всички граждани - чужди и местни и в този размер от 110 турски лири.

# 380
сигурно ли е, че в БГ риемат тези тестове  и акоса отрицателни няма карантина?

eli_r, плащането се прави директно в здравното заведение, където сте решили да си правите теста. Отбелязвам, че на границата на изход от Турция към България, след турския паспортен контрол има гише, където правят тестове. След като ви вземат проби за изследване, ше ви дадат линк където може да си проверите и да си разпечатате резултатите - предоставя се индивидуален код+последните 4 цифри от паспорта на пътника. Резултатите излизат в рамките на 24 часа. След като разпечатате резултата, трябва да го занесете в съответното РЗИ за да ви бъде свалена карантината. Ако искате да си спестите ходенето до РЗИ, то трябва теста да бъде направен в здравно заведение на територията на Турция. Почти всички държавни болници правят такива изследвания, правят се и в частни. След като посетите и изявите желанието си за такова изследване, ще попълните вие или регистратор /според организацията/ вашите данни, ще ви бъде дадено указание къде и как да заплатите таксата, след което се връщате обратно в лабораторията да ви бъдат взети натривки и да ви бъде даден кода за резултатите. В хотела, в който сте настанени или в копирен център може да разпечатате резултата и когато преминавате българската граница го представяте на здравните органи за да не ви поставят под карантина. Имайте предвид, че почти всички хотели в Турция указват съдействие на своите гости, с обяснение къде могат да си направят най-удобно теста. Банковата сметка съм я посочила с идеята да покажа, че всички такси за това изследване постъпват по тази сметка и таксата е еднаква за всички граждани - чужди и местни и в този размер от 110 турски лири.
А ако теста е положителен и си пътувал с агенция ( автобус , самолет ) какво се случва с хората дали положителен резултат всички от групата ли се поставят под карантина

# 381
eli_r, плащането се прави директно в здравното заведение, където сте решили да си правите теста. Отбелязвам, че на границата на изход от Турция към България, след турския паспортен контрол има гише, където правят тестове. След като платите и ви вземат проби за изследване, ще ви дадат линк където може да си проверите и да си разпечатате резултатите - предоставя се индивидуален код+последните 4 цифри от паспорта на пътника. Резултатите излизат в рамките на 24 часа. След като разпечатате резултата, трябва да го занесете в съответното РЗИ за да ви бъде свалена карантината. Ако искате да си спестите ходенето до РЗИ и да не попадате под карантина макар и за един ден, то трябва теста да бъде направен в здравно заведение на територията на Турция. Почти всички държавни болници правят такива изследвания, частните - също. След като посетите и заявите желанието си за такова изследване, ще попълните вие или регистратор /според организацията/ вашите данни, ще ви бъде дадено указание къде и как да заплатите таксата, след което се връщате обратно в лабораторията да ви бъдат взети натривки и да ви бъде даден кода за резултатите. Резултатите могат да бъдат разпечатани в хотела, в който сте настанени или в копирен център. Когато преминавате българската граница представяте на здравните органи разпечатан резултат от изследването,  по този начин не ви поставят под карантина. Трябва да имате готовност за плащане както чрез ПОС-терминал, така и в брой.
Имайте предвид, че почти всички хотели в Турция указват съдействие на своите гости, с обяснение къде могат да си направят най-удобно и близко теста. Банковата сметка съм я посочила с идеята да покажа, че всички такси за това изследване постъпват по тази сметка и таксата е еднаква за всички граждани - чужди и местни и в този размер от 110 турски лири.
Много ти благодаря за изчерпателна та информация. Знам че хората там си знаят работата, но все пак. Ще пътуваме с 2 деца и някак  не му се иска да се шляем из болницата с тях. Значи всичко на място. Аз между другото бях чела, че за Кушадасъ се опитват да организират лоборатирии за туристите за да не се налага ходене до Измир или Айдуън. Мисля че тук го бях прочела, нз. Ако имаш инфо дали вече се е случило, но вярвам че  и от  хотела ще ни кажат. BlushДай боже пък нашите управници  да решат да отменят тестовете и да си спестим разправията и разхода.

# 382
  • София
eli_r, за мен е удоволствие да помогна, когато мога. Относно лаборатории в курортните градчета, не мога да потвърдя категорично, тъй като и тук в Турция съм срещала обсъждане на този въпрос по телевизиите, но мисля, че още официално нищо не е обявено. Мога да предоставя официален линк със списък на лабораториите, които са акредитирани да правят PCR-тестове - https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/covid-19-yetkilendirilmis- … lari-listesi.html. Въпреки липсата на болницата в Кушадасъ в този списък, все си мисля, че много е вероятно и там да има вече акредитирана лаборатория. Знаете, че хотели се отварят всеки ден /все още/ и нови въведения свързани с туризма се правят ежедневно. Също така в този списък липсват лабораториите на граничните КПП-та, както и на летищата в Истанбул, Анкара, Измир и др.Мога да кажа, че болниците в Турция също преминават сертифициране за COVID-19 - не се допуска събиране на хора в нарушение на социалната дистанция, има маркировка и указателни табели по коридорите, засилена е охраната в самите здравни заведения, дезинфектанти и дезинфекция се прави непрекъснато.
А, като се има предвид новината от оня ден, че Румъния премахва карантината за завръщащите се от Турция, считано от 27.07.2020г., силно се надявам, че от 01.08.2020г. и България ще позволи подобен режим.

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 11:16 от Ani_iv

# 383
  • Пловдив
Слушах изказване на Ангел Кунчев който каза ,че смятат да предложат удължаване и след 31.07.Ако имате въпроси според мен е редно да се обръщате към агенциите.Те подържат контакти с хотелите и най-добре знаят.

# 384
  • София
Слушах изказване на Ангел Кунчев който каза ,че смятат да предложат удължаване и след 31.07.Ако имате въпроси според мен е редно да се обръщате към агенциите.Те подържат контакти с хотелите и най-добре знаят.
Извънредната епидемична обстановка се удължи и от 15.07. до 30.07.2020г., но за влизащите от Турция се даде допълнителна възможност за избягване на 14-дневната карантина, чрез PCR-тест направен до 72 часа преди влизане в България. Ограниченията за пътуване до Турция на ниво ЕС са по-скоро икономическо-политически, от колкото здравни такива. Германия също премахва ограниченията си от 01.08.2020г., предвид на което може да се очаква от България подобни действия и премахване на това ограничение.

# 385
  • гр Габрово
Здравейте. На 31.07 ще пътуваме до Кушадасъ. Бихте ли споделили местенце за междинна нощувка?

# 386
Чанаккале. А конкретно хотел - ние бяхме в Grand Ece Hotel, бюджетно и точно в централната част.

# 387
  • гр Габрово
Чанаккале. А конкретно хотел - ние бяхме в Grand Ece Hotel, бюджетно и точно в централната част.
Оказа се, че няма да се качваме на ферибот. Ще минаваме по моста.

# 388
  • Стара Загора
Аз мисля да преспим в Едремит на път за Дидим.
Хотел не мога да препоръчам, защото за пръв път ще правим междинна почивка, но все ще намеря нещо в Букинг.

# 389
  • София
Оказа се, че няма да се качваме на ферибот. Ще минаваме по моста.
Кой мост...през Дарданелите да не би да е готов, нали 2023 щеше да е готов.

Общи условия

Активация на акаунт