Ежедневен план за бързо готвене, почистване и организиране на дома?

  • 23 116
  • 290
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 311
Относно почистването съм си изградила една система и с когото и да я споделя, остава доволен и я ползва. Не е кой знае какво, но има последователност и не местиш безкрайно едни предмети от едно място на друго. Действам така - избирам си от коя от четирите стени в стаята да започна подреждането. Започвам от единия край на стената и според зависи, какво има там - подреждам, прибирам, бърша прах. Така изреждам четирите стени и остава пода накрая. Пускам прахосмукачка и измивам с мопа. Не отнема много време.
Не съм много по готвенето, но там също имаме система. Един ден седмично поръчваме храна и един хапваме навън. Откакто е карантината, два пъти седмично поръчваме. Правя си заготовки, като сварявам повече месо в повече вода и замразявам бульон и месо. Ползвам ги за супи, ориз, грах и т.н.

Много интересна система, заинтригува ме.
А бихте ли споделили в какво замразявате бульона?

# 76
  • Мнения: X
Ако няма място във фризера, бульонът може да се налее горещ в компотен буркан, който се запечатва или в буркан на винт. От топлото се вакуумира и издържа поне месец в хладилника.
Забравих да споделя един хитър номер за тези, които обичат скумрия, паламуд и подобни риби. Пека поне двойно на нужното ми количество в плик за печене или пакет от хартия за печене. Още топла я обезкостявам и  това, което няма да се яде същия ден, слагам в буркан, кипвам равни части ябълков оцет и вода, плюс малко олио и сол, плюс подправки на вкус. Ако имате сок от кисели краставички, слагайте смело. С врящата марината заливам рибата и запечатвам капачката. От горещото се вакуумира и имате консерва риба, която със сигурност издържа месец в хладилника. Може и повече, не зная, защото я изяждаме до тогава.

# 77
  • Мнения: 311
Лук, моркови, глава целина, магданоз, каквото има се настъргват или нарязват в робота, смесват се със сол (вече на око слагам, но някъде около 1 к.ч. сол на кг. лук, моркови и целина) и се пълнят в буркани с капак. Имам такава https://www.alo.bg/5760526 и напоследък в нея правя, че ми е много удобна. Издържат доста, заради солта, самите продукти изглеждат свежи, само не бива да се соли допълнително яденето. По 1-2 лъжици слагам на ядене, директно задушавам или варя.Ако има повече моркови и се задушат, прибавени накрая на готвенето в супите - стават жълто-оранжеви, много красиво.

Страхотна идея, ще я приложа, защото ми писна всеки път да режа лук и морков за всяко ястие.
Горе-долу колко време издържат така?

# 78
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 470
Лук, моркови, глава целина, магданоз, каквото има се настъргват или нарязват в робота, смесват се със сол (вече на око слагам, но някъде около 1 к.ч. сол на кг. лук, моркови и целина) и се пълнят в буркани с капак. Имам такава https://www.alo.bg/5760526 и напоследък в нея правя, че ми е много удобна. Издържат доста, заради солта, самите продукти изглеждат свежи, само не бива да се соли допълнително яденето. По 1-2 лъжици слагам на ядене, директно задушавам или варя.Ако има повече моркови и се задушат, прибавени накрая на готвенето в супите - стават жълто-оранжеви, много красиво.

Страхотна идея, ще я приложа, защото ми писна всеки път да режа лук и морков за всяко ястие.
Горе-долу колко време издържат така?
Аз това всичкото го правя, но без сол и замразявам в пликове с цип. Много е удобно. И хем няма опасност да стане гаф със солта.

# 79
  • Мнения: 311
Лук, моркови, глава целина, магданоз, каквото има се настъргват или нарязват в робота, смесват се със сол (вече на око слагам, но някъде около 1 к.ч. сол на кг. лук, моркови и целина) и се пълнят в буркани с капак. Имам такава https://www.alo.bg/5760526 и напоследък в нея правя, че ми е много удобна. Издържат доста, заради солта, самите продукти изглеждат свежи, само не бива да се соли допълнително яденето. По 1-2 лъжици слагам на ядене, директно задушавам или варя.Ако има повече моркови и се задушат, прибавени накрая на готвенето в супите - стават жълто-оранжеви, много красиво.

Страхотна идея, ще я приложа, защото ми писна всеки път да режа лук и морков за всяко ястие.
Горе-долу колко време издържат така?
Аз това всичкото го правя, но без сол и замразявам в пликове с цип. Много е удобно. И хем няма опасност да стане гаф със солта.

Солта не спомага ли за по-дългата трайност, един вид естествен консервант? Иначе и аз имам такива пликове, от Кауфланд, ползвам ги за подправки.
Аз бях пробвала да си замразя магданоз в силиконови формички от лед. Измих и нарязах магданоза на ситно, разпределих по формичките и допълних с разтопено масло. И на всяко ястие мятам по едно кубче. Удобно е и спестява време. Което ми напомни да си направя пак, защото ми свършват.

# 80
  • Мнения: 13 587
Издържат ми месец, но си правя такова количество, може и повече да издържа, ако направя повече. Купувам по килограм лук, моркови и каквото има друго, настъргвам в робота и съм готова за целия месец. Доста време спестява наистина.
Правя си и сирене в стъклена тенджера - нарязано на кубчета, в зехтин или олио, с една сушена червена чушка, шарен пипер на зърна, може чесън, риган или мащерка вътре. Много е красиво, а ползвам и олиото при готвене. Също издържа по месец така. Зехтинът го запазва дълго.

# 81
  • Мнения: 300
Лук, моркови, глава целина, магданоз, каквото има се настъргват или нарязват в робота, смесват се със сол (вече на око слагам, но някъде около 1 к.ч. сол на кг. лук, моркови и целина) и се пълнят в буркани с капак. Имам такава https://www.alo.bg/5760526 и напоследък в нея правя, че ми е много удобна. Издържат доста, заради солта, самите продукти изглеждат свежи, само не бива да се соли допълнително яденето. По 1-2 лъжици слагам на ядене, директно задушавам или варя.Ако има повече моркови и се задушат, прибавени накрая на готвенето в супите - стават жълто-оранжеви, много красиво.

Страхотна идея, ще я приложа, защото ми писна всеки път да режа лук и морков за всяко ястие.
Горе-долу колко време издържат така?

Това за което говорите ние му казваме вегета, но не слагаме лук. Ето рецептата:
1 кг. Моркови
1 кг. Червени чушки ( изчистени)
1 гл. Целина
1 вр. Листа от целина
2 големи връзки Магданоз
1 кг сол.
Бъркам веднъж годишно обикновенно двойна доза защото го правим за две домакинства. Издържа си цяла година. Слагаме във винтови буркани. Не се заварява. Солта консервира нещата.

# 82
  • София
  • Мнения: 4 401
Можели това количество да се направи с 0,5кг. сол , и дали ще успее да издържи цяла година.

# 83
  • Мнения: 551
Относно почистването съм си изградила една система и с когото и да я споделя, остава доволен и я ползва. Не е кой знае какво, но има последователност и не местиш безкрайно едни предмети от едно място на друго. Действам така - избирам си от коя от четирите стени в стаята да започна подреждането. Започвам от единия край на стената и според зависи, какво има там - подреждам, прибирам, бърша прах. Така изреждам четирите стени и остава пода накрая. Пускам прахосмукачка и измивам с мопа. Не отнема много време.
Не съм много по готвенето, но там също имаме система. Един ден седмично поръчваме храна и един хапваме навън. Откакто е карантината, два пъти седмично поръчваме. Правя си заготовки, като сварявам повече месо в повече вода и замразявам бульон и месо. Ползвам ги за супи, ориз, грах и т.н.

Много интересна система, заинтригува ме.
А бихте ли споделили в какво замразявате бульона?

Замразявам месо и бульон в кутии за храна. Бях си ги купила от Икеа, много са удобни и се затварят плътно.

# 84
  • Мнения: 300
Можели това количество да се направи с 0,5кг. сол , и дали ще успее да издържи цяла година.

Не съм сигурна дали с по-малко сол ще се запази. Ако ядете по-безсошно може да слагаш по една чаена лъжица или за кафе. Когато искат да консервират месо със сол знам че се отупва буквално с нея. Та си мисля че е по-сигурно да не се намаля количеството сол, а количеството което слагаш в ястието. Тези продукти аз ги минавам на чопър или блендер, преди ги стържехме.  Вегетата е по-скоро за подправка. Ето снимка


На една средна тенджера слагам една супена лъжица.
Ако искате да е заготовка за манджа т.е лука нарязан на ситно а моркова на кубчета тогава трябва да си поиграеш веднъж повечко за да ги нарежеш и разпределиш на малки дозички в торбички и във фризера.

# 85
  • Мнения: 300
А и друго да кажа за тази вегета ако някой реши да си прави. Когато се изсипе солта и се разбърка си отпуска сок и сол остава по дъното. Всичко трябва да влезе в бурканите. Аз разпределям солта накрая с лъжица.

# 86
  • София
  • Мнения: 18 248
На мен най-удобно ми е да си правя различни смески за супа, гювеч и подобни. Вегета не обичам да ползвам, защото не ядем много сол.

# 87
  • София
  • Мнения: 6 308
Добре де, от тази солена смес се слага по лъжица в яденето. Не са ли ви малко зеленчуците за тенджера супа например?

# 88
  • Мнения: 13 587
Не, слагам повечко, но и солта ми е по-малко. Ако е пресолено - нарязани картоф или домат оправят нещата.

# 89
  • Мнения: 5 273
Първо - всеки уред е добре дошъл. Животът ми без пералня, сушилня, миялна и пр. е абсолютно немислим. Те много облекчават.
Второ - не претрупвам къщата си с излишни вещи и лесно се разделям с вече непотребните такива, както дрехи и обувки. Много хора имат нужда от тях, аз не.
Друго - удобни гардероби Ви трябват, с различни механизми и организатори, за прибиране на дрехи, някои вещи и пр.
Всичко е въпрос на организация.

Не ползвам килими, задържат много прах и изискват постоянна грижа.

Общи условия

Активация на акаунт