СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 24

• 34 979
  • 773
  •   1
Отговори
# 90
Ааа, сега няма да си намеря мира с това заглавие на преразказа.

# 91
  • София
Но се започва да се пие от 27.06. Wink
Че ние спирали ли сме, за да почваме на 27ми Simple Smile
Е, тогава се започва сериозното пиене. Вие сега само се комкате. Joy

# 92
На дъската пише: Национално външно оценяване по български език и литература
15.06.2020
Начало: 9:00   10:10
Край: 10:00      11:40

Естествено, че не се преписва.

И да, докато слуша и докато си чете сам текста не си води записки.
Въпросът беше съвсем друг. Нямам представа какво се пише на дъската, но никога не бих си и представила да си препишат началния и крайния час, звучи чак обидно предположението ти.

# 93
Никого не съм искала да обидя. Казвам какво пише на дъската и защо в инструктажа пише да не се преписва написаното от дъската.

# 94
  • Пловдив
Дъщеря ми каза, че са ги инструктирали да не пишат заглавие на преразказа, нито "Преразказ" - направо да се почва текста.
Аз мисля, че на дъската записват заглавието на творбата, от която е откъсът - вижте на пробните изпити как има заглавие и автор над текста и това се има предвид под "Да не се преписва от дъската"

# 95
Питах в осмокласната  тема.

# 96
  • София
Хм, Дани пък сега ми каза, че ги учели да пишат заглавието и автора на текста, който преразказват. Добре де, няма ли там квесторите да им кажат, ако не трябва да пишат заглавие..

# 97
Сега питах сина ми за заглавието. За преразказите в училище го пише, каза, че за НВО никой не им е давал указания конкретно за това, трябва или не да има заглавие.

# 98
Не мога да съм сигурна, че квесторите ще си свършат работата на 100%. Миналата година не бяха дали формулите на децата. .. Потърпевшите не бяха квесторите.

# 99
  • sofia
Всички тези въпроси не е ли крайно време да се разяснят в един  документ от МОН - правила за поправяне на грешка, пропуснат абзац, дали да се пише  дидактическата задача преди преразказа, дали е допустимо да се напускат очертанията на реда при писане  и т.н., а не да се питаме по форуми и разни благи души като Дидева и Мария да ни спасяват от нервен срив поради неясни изисквания и чуденки. Толкова ли е сложно да има ясни, достъпни правила....

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 16:37 от googlish

# 100
Аз не мога да разбера защо решихте, че квесторът записва заглавието на текста на дъската? Такова задължение няма според Инструктажа на квестора. Написах какво трябва да пише на дъската.

# 101
Може и да съм позабравила това-онова, но от моето време не помня някога да е имало подобна истерия по формалностите. Излизане от ред? Заглавие или не? Откъсване от телбод или не?
Имаше куп листа с печати, на които трябваше да се работи. Специално по БЕЛ ни написваха падналата се тема за ОЛВ на дъската и след като си я запишем за заглавие (естествено) - белите листа бяха наши. Да ги запълним в рамките на 4 часа. Имаше време за чернова, после и за пренасяне на белова, като те бяха без означения, защото си личеше кое какво е.
Какво стана сега, къде сгрешихме, какво се обърка, за мен е непонятна тази строга формализация и най-вече паниката около нея.
Сега вместо всичко да ми е ясно имам хиляди въпроси: за пликове, редове, бланки, найлончета за дрехи и телефони.
Последно: със или без заглавие да е този преразказ?
Какво е това място за задачите на беловата? Всяка задача е на отделна страница ли?
Май е време да спра да чета всичко и да се доверя на детето си, което каза, че е разбрало инструктажа и всичко е тип-топ.

# 102
# 103
  • sofia
Поне за мен притеснението идва от факта, че всяко отклонение от "правилата"  можело да се счете за знак/ знаци, които нарушават анонимността.

# 104
Да, и моето притеснение е такова.

Общи условия

Активация на акаунт