Нашите кухни - 83

• 47 301
  • 796
  •   1
Отговори
# 690
Определено бих си спестила горните шкафчета над скрина, ако наличните ми стигат. Но, да, вариант са за повече място за съхранение.

# 691
  • София
Малко ми се виждат шкафчетата. Също няма и открити рафтове.
Аз съм за вариант 3, а може да се натовари дори още повече.
Една мини етажерчица, в страни от колоната.

Странно ми е мивката да е в края. За мен е закон еспресо машина в страни от мивката, а от другата страна пространство за чинии, плодове и тн, каквото ще се мие.
Но ако не ползвате еспресо ... може и така.

# 692
Защо трябва непременно да има открити рафтове?Ние например нямаме и ми е супер.Преди имахме и за мен те бяха прахосъбирачи.

# 693
На мен най-много ми допада втория вариант.
Хем допълнителни места за съхранение, хем стената не стои гола и празна.
Скринчето до хладилника е добра идея.

Аз също съм против открити рафтове.

# 694
  • Варна
FreshBreeze,

Втори вариант е най-добре.
Хубаво е да имате плота до хладилника.
За мен варианта с мивка до вратата не е удачен. Там също трябва да има плот. Като влизате ще е неприятно усещането с мивката веднага до вратата. А и до вратата обикновено слагат скосени шкафове. Много ви е близо шкафа с мивката до вратата. Май като гледам обаче много е малко място. Но е добре да имате едно 20 см от вратата до началото на шкафа. Мръднете котлоните към вратата на терасата, като си оставите пак малко място все пак и изтеглете и мивката.
Направо разменете фурната и крайния шкаф. Горе котлона най-ляво над фурната да се сложи и мивката да отиде над второто шкафче, като леко скъсите и се дръпнете от вратата.

Още нещо за размисъл ще напиша. Мен по принцип много ме дразнят тия кютюци огромни за хладилник.
Нямам търпение да ми дойде ред за ремонт и да изхвърля моя и твърдо съм решила да сложа нисък под плот и да си освободя място. Та в този ред на мисли, може да обмислите вариант за нисък хладилник и над него плот и шкафчета като десните до хладилника. Може да сложите нисък хладилник и фризер до него също, ако много държите на големия фризера за сметка на шкафчетата /скрина както пишат по-горе : ))) /, но да са под плота.

И понеже ви е малко мястото може да си сложите едно изтеглящо се плотче от шкафа. Много е ценно. Точно като размените шкафа и фурната ще ви дойде тамън. Като приготвяте нещо да има допълнително място. Или ако сушите нещо.

Имам предвид нещо такова:

А ето за това отдръпване от вратата говоря - в другата група са пуснали снимки : ) И място за ключа за лампата да има.
https://bg-mam.ma/p/1175187/41232775

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 22:10 от BVAR

# 695
Аз съм за вариант 2:
-добавя допълнително място за съхранение, което е малко по принцип.
-не стеснява твърде много стаята и не създава усещане за претрупаност.

Хладилника на мен не ми пречи, защото за едно нормално семейство, което готви, е нужен голям хладилник. Горното предложение е ок ако има огромна кухня и поне 2 мини хладилника и един фризер под плот.
Мивката и на мен ми избоде очите, но предвид компактната кухня не знам дали е възможно да смените мястото й, за да е по-навътре по реда. Вариант е в шкаф 60 да сложите мивка за шкаф 50..за да има поне малко борд отстрани.

# 696
Привет,

Предстои ни поръчване на нова кухня и съответно избор на уреди, поради което този пост ще е дълъг.
Харесали сме си варианта за средно голяма кухня в класически/ретро стил, Г-образна с ъглова мивка, изработка на вратичките и видимите страници от масив (най-вероятно ясен) и байц и лак в топло бял/кремав цвят/слонова кост, с фрезовки на кобилици, нещо подобно на това:
Скрит текст:

Източник: http://www.mebelicveti.com/

Източник: http://bogora.com/

Планираме плотът и гърбът да са от естествен гранит, най-вероятно светъл.
В тази връзка имаме няколко въпроса:

1. На такава кухня ще ѝ отива фурната да е "ретро". Този клас уреди са със сравнително завишена цена и технологично са по-ограничени спрямо избора на фурна с конвенционален дизайн. Бихме желали да има вентилатор и функция за почистване с пиролиза, но не зная доколко всякакви други функционалности ще са от полза - например готвене с пара, камък за изпичане на тесто и прочие.
Като вариант за ретро печка с пиролиза намерихме само SMEG SFP750POPZ, серия Cortina.
Някой ползва ли такава и има ли отзиви? Има ли друг, по-удачен избор с тези функционалности? Склонни сме да разширим бюджета, стига уредът да си струва.
Аспираторът ще е изтеглящ се и вграден в шкафа над плота, така че не е нужно да се съобразяваме и с неговия цвят.

2. Втори вариант за фурна е да е с бяло стъкло, например Electrolux EZB3410AOW или Electrolux EOE8P31V. Дизайнът на тези уреди е по-модерен и бялото е снежно бяло, поради което може да се "бие" с кремавото. Добре ли ще стои според Вас на класическа кухня и някой има ли снимки на такова изпълнение?

3. Сходен въпрос за цвета на плота с котлони - засега сме харесали бял, но може и да се "бие" с цвета на гранитния плот, защото вероятно и той ще е кремав.
Моята Съпруга предпочита три лъчисти котлона, от които един да е по-голям, като HBE TC5 FV W. Някакви мнения за плотовете на Eurolux като цяло или конкретно за този модел? Доколкото разбрах стъклокерамиката е испанска, котлоните - немски, а сглобката е в Турция. Сравнително бюджетно решение са, но май няма сериозни проблеми. Намерих и CATA IB 603 WH, но за тази компания нямам информация. Други бели плотове, които да отговарят на изискванията, не намерих. Simple Smile
Аз бих предпочел комбинация с индукционни котлони, но не открихме удачен вариант с три котлона - само с четири по-малки. Обикновено малките са с индукция, а моята Съпруга се опасява от това, че съдовете вибрират при готвене и не би искала да готви на тях. Simple Smile

3. Някога в бъдеще бихме желали да си вземем хладилник с 4 врати - горе широка и удобна хладилна част, долу по избор хладилник или фризер. Може би ще е удобно да има и диспенсер за вода. Освен този бутиков вариант - SMEG FQ60CPO, има ли други доказани уреди, които не изглеждат твърде модерно?

4. Засега планираме да ползваме свободно стояща микровълнова фурна и да ограничим употребата ѝ. Моята Съпруга би желала да я съхраняваме и ползваме в шкафа над мивката, но според мен това ще е неудобно дори за мен, въпреки че съм сравнително висок. Някакви хитри идеи за "скриването" ѝ, без да стои на плота и да бъде същевременно удобна за ползване?

Благодарим Ви предварително! Simple Smile

# 697
Това сефте го чувам - че съдовете вибрирали при готвене на индукция.

# 698
  • София
ЧС, усеща се много фина вибрация като го държиш съда, но пък аз не виждам това с какво може да притесни някого Simple Smile

# 699
  • Раковски
Да сложиш телескопичен/изтеглящ аспиратор на подобна кухня ми е малко странно, не че не се случвало...  Уредите на евролукс се правят в Турция, стъклата се правят от 2-3 фирми в Европа, индукцията има вентилатор и бръмчи малко повече. Имайте предвид, че белите котлони може да пожълтеят (виждал съм подобно и не твърдя, че с всички се получава), смег са дизайнерски уреди и затуй са малко по-скъпи. Cata е испанска марка, често ползвам аспираторите им.

# 700
Това е моята скромна кухня харесвам си я,но сериозно се замислям да я подновя и да вземем гланцирана,защото съм с нея от 5 години вече,а когато ние купихме тази,гланцираните бяха по 3000лв,което на онзи етап не можехме да си позволим..

# 701
  • София
Ако кухнята ви устройва, може да си поръчате само челата на фирма за разкрой. Мерите с точност до милиметър, гледате фирмата дали приема размерите с канта или без. Гледате и поръчвате дупките за пантите, също и нутове, където има чекмеджета.
Роси-то, ще ви е 150 плоскост, и още толкова рязане и кант. Но пък може да ви се дразнят, че не сте професионалисти.
Салекс май ще е  към 280 плоскост и към 150 кант и рязане. И са безкрайно любезни ...
Може и да си поръчате вратичка за пералнята, и да я хванете за съседното шкафче. Ако може да влезе навътре малко.
Ако ви остане материал, може да си поръчате и плот за маса, или някоя етажерка.

# 702
Много благодаря на всички, които коментираха моите три варианта Simple Smile Моят фаворит също беше вариант 2 и в крайна сметка мисля това да поръчам. Всички аргументи са разумни! За основната част на кухнята (между двете врати) ми направиха проект преди време в Икеа - тогава на консултантката голяма драма й беше наличният изход на въздуховода за абсорбатор и в крайна сметка ми промени първоначалната идея за подредба. После даже преправихме някои от изводите, за да съответсват на проекта. Вече всичко там ми е готово, плочките са до долу на стената и не ми се местят наново изводи. За мивката - да, малко е странно, като е крайна (макар че на Икеа модулните мивки на 220 см всичките са така, с мивка в края). За избора на мивка питах и преди в темата - мисля си да сложа голяма мивка за шкаф 60 - ще остане само малка ивица (към 3 см) плот. Мога, разбира се, да сложа мивка за шкаф 50, но си мисля, че като коритото е по-малко, ще пръска повече. До мивката е миялната, така че няма да пада кой знае какво миене на ръка. Даже вече си представям, как мивката ще може да се ползва от две страни Simple Smile За хладилниците - ние сме от тези, дето хладилникът все им е малък, а фризер почти не ползваме. Така че ще купя голям хладилник с горна камера. В жилището, в което сме сега, имаме много висок (само) хладилник вграден, и до него нисък фризер вграден (който почти не ползваме).
По проект пък миялната е до фурната (и това бях питала по-рано в темата) - ако за някого е полезно, питах в Икеа и там ме увериха, че нямало никакъв проблем, дори фурната да е с пиролиза (те нали и уреди с 5г. гаранция продават, та съм склонна да се доверя, щом не се застраховат с отпадане на гаранцията). Споменах ги няколко пъти Икеа - не, че човек там може да направи най-качествената кухня, но все пак имат дългогодишни традиции.

# 703
Някой знае ли има ли начин да премахна малка драскотина върху бяла гланцирана mdf вратичка на кухненски шкаф? Малка е и не си заслужава цялостно пребоядисване, но кухнята ми чисто нова и много ме дразни.

# 704
  • Раковски
полиране

Общи условия

Активация на акаунт