СЕДМИ клас 2019/2020 - Първа изпитна седмична тема - (15.06 - 21.06)

• 97 849
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 155
  • Варна
........, да отсрами нашите калпави деца.......

Евала на anitka13 .... за констатацията! Smiling Imp Чудя се дали някой хора мислят, като пишат или го правят от глупост!
Извинете, това беше абсолютно иронично.

# 1 156
  • София
Задачата е абсолютно елементарна, има едно просто отношение на кръст, както му казвахме едно време, сега носи гръмкото пропорции. Ако за 100 км. харчи 8 литра, за Y километра харчи ( х+15 )литра. При другия - ако за 100 км. харчи 12 литра, за N километра харчи (2х-20) литра  - смятаме на кръст и това е. Полученото за единия и другия приравняваме, като за единия добавяме150, задачата е готова.  Немислимо е да има затруднение тук, та това е задача от ежедневния жияот. Ще кажете - ама не техния. И вероятно ще сте прави - никой не учи децата да правят сметки с които да си обяснят прости житейски ситуации. Но пък ги учат да прилагат формули и отношения касаещи правоъгълен триъгълник, практически неприложими в реалния живот. На мен поне ъгъл 30градуса в правоъгълен триъгълник никога не ми е помогнал, но да сметна колко гориво съм изразходвала за даден пробег мога.
ГД , чак пък елеменатарна не е, но е и далеч от определението "задача за селекция в СМГ". Клопката е в това, че са две неизвестни в тези пропорции. Но самото условие им е подсказало  какво да направят, а именно да изразят разстоянията чрез х с помощта на основно свойство на пропорциите. После става лесно, останалите подточки са за заместване.

# 1 157
Съсем не във връзка с днешната тема искам да попитам нещо. Ако някой ми обърне внимание, ако не ще питам пак в по-подходящ момент Joy

При подаване за заявление за участие във второ класиране, както и при записване, може ли с копие на служебната бележка? А на удостоверението?
Питам, защото аз и набора ще бъдем на едно място, баща му на друго. И искам и при двама ни да има документи, но не знам при кой оригиналите, при кой копията. Още не сме изградили строен план кой ще ходи да го записва. Flushed

# 1 158
  • София
При записване искат оригинала.

# 1 159
  • София
Реших я 22 задача, но моята не е успяла. Защото никога не е решавала такъв тип и не може да изрази пътя чрез наличното количество и разхода. Иначе и по 21 има 1 грешка на третото уравнение, вместо минус 3 е писала 3 като отговор, не знам колко точки ще получи. За триъгълника е получила, че е тъпоъгълен, но не го е начертала такъв, не знам за това взимат ли точки.

# 1 160
150 също се умножава с 8/100

И в моята тетрадка излиза х=90
12/100*(2х-10)  = 8/10(х+15)+8/100*150

# 1 161
  • София
150 също се умножава с 8/100

И в моята тетрадка излиза х=90

Не се. Двата израза с х представляват вече път в км. И събираме  де факто в уравнението  два пътя, по-късия и тези 150 км, за да стигнем до по-дългия на втория брат.

# 1 162
Има ли някъде качени задачите от първия модул?

# 1 163
  • София
Табличката на звънче ясно изразява уравнението.
(2х-10)*12/100+150 = (х+15)*8/100

# 1 164
[ГД , чак пък елеменатарна не е, но е и далеч от определението "задача за селекция в СМГ". Клопката е в това, че са две неизвестни в тези пропорции. Но самото условие им е подсказало  какво да направят, а именно да изразят разстоянията чрез х с помощта на основно свойство на пропорциите. После става лесно, останалите подточки са за заместване.

Пак казвам - смятането "на кръст" и до ден деншен е начина  да изведеш липсваща величина при дадено  по условие отношение.  Всеки таксиджия ще ви каже, че ако имате 12/100 разход, за  500 км. ще издумкате резервоар от 60 литра.

# 1 165
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз още не съм видяла 22 задача какво представлява, но като ви гледам вие как нямате единодушие в решението, значи си е трудна задача за 7-класници.

Същият този таксиджия в 7 клас съм сигурна, че елементарна задача от движение не е можел да разпише.

# 1 166
  • София
Трудна не е, изисква се внимателно четене и последователно записване на информацията.

# 1 167
  • гр.София
Щерката само като видяла дългия текст на 22  стратегически минала на 23 задача- разписала и получила всичко.
Чакам с нетърпение да публикуват теста.

# 1 168
Преди бяха качени до това време и задачите, и отговорите. Егати нервната година

# 1 169
  • София
Задачата е абсолютно елементарна...........................Немислимо е да има затруднение тук, та това е задача от ежедневния жияот. Ще кажете - ама не техния. И вероятно ще сте прави - никой не учи децата да правят сметки с които да си обяснят прости житейски ситуации. Но пък ги учат да прилагат формули и отношения касаещи правоъгълен триъгълник, практически неприложими в реалния живот. На мен поне ъгъл 30градуса в правоъгълен триъгълник никога не ми е помогнал, но да сметна колко гориво съм изразходвала за даден пробег мога.
Цял ден стискам зъби, ама вече взе да ми идва свръх. Квалификации като абсолютно елементарна, немислимо е да има затруднения и никой не учи децата си на сметки от житейски ситуации, явно са ми капката в морето. Айде да хванем да проявим малко толерантност към тези, които очевидно са аболютно елементарни, чиито деца са си съдрали задника от учене и решаване на задачи, но за тези 2г не са попаднали на тест 12 от сборника на Регалия и не са били в тази школа.

Общи условия

Активация на акаунт