СЕДМИ клас 2019/2020 - Първа изпитна седмична тема - (15.06 - 21.06)

• 98 676
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 545
  • София
Аз не разбрах какво лошо има да се падне познат тескт за преразказ?
Познат е само на тези, които са избрали комплектите на Просвета, а учителите са ги накарали да си купят и учебните тетрадки. Ето това е лошото. Неравния старт, който налагат.
И едно е да си ччел книга, от която дават после откъс, съвсем различнио е в клас да е учен конкретния откъс и то със същата дидактическа задача към него на това отгоре, пак натътрвам, само от тези, които са избрали "политкоректния" комплект, но със задължително закупуване на не задължителната тетрадка.

# 1 546
Много хубаво решение в 18то, но моят умник би се подмамил само с английски език, а тази година няма такъв първи език в 18то. А е и на удобно място за нас.
Аз много съм се навила за нпмг, но много ме бърка местоположението. Знам, че за някои е маловажен фактор Simple Smile Но аз си се притеснявам.

# 1 547
Да не стане накрая да ги оценяват само с теста, че съвсем никаква цедка няма да има по БЕЛ...
Благодаря ви за съветите за кърлежа, писаха ми хора и на лични. Много са мили всички!
ston, мерси, ние сега ще почиваме, но към август ще го подхвана, живот и здраве.

# 1 548
  • софия
Другарката Янка Такева беше писала официално писмо с нарочно име на издателство.

И не само ...
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kpkonpi-proveryava-ministara-na-o … to-i-shefa-na-kzp
Въх, мър, Божке! В това министерство се работи по роднинска линия. Навързали са се като кренвирши, а Даниел Вълчев само като го видя и получавам позиви за ходене до тоалетна. До сега не съм се зачитала в родословното дърво. Помня само, че К. Вълчев беше главен секретар на министерството преди да стане министър.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:18 от zvаnchе

# 1 549
  • у дома...
Аманда, едва ли. Просто ще замажат нещата. Защото не е и вариант да дадат на всички 35 точки за преразказа. Като показах нещата на Ангелина и първия ѝ въпрос беше "Вие, майките от БГ мама писахте ли вече писмо до МОН" Grinning

# 1 550
  • Пловдив
Аз не разбрах какво лошо има да се падне познат тескт за преразказ?
Познат е само на тези, които са избрали комплектите на Просвета, а учителите са ги накарали да си купят и учебните тетрадки. Ето това е лошото. Неравния старт, който налагат.
И едно е да си ччел книга, от която дават после откъс, съвсем различнио е в клас да е учен конкретния откъс и то със същата дидактическа задача към него на това отгоре, пак натътрвам, само от тези, които са избрали "политкоректния" комплект, но със задължително закупуване на не задължителната тетрадка.
така, де...ама кой има вина за това, че някой /директор, учител/ е избрал това? Simple Smile Т.е ние вина нямаме...
А и не е гаранция, че преразказа е направен на 100% вярно, въпреки че е познат текста.
То и задачите са решавани, ама с други стойности.

# 1 551
  • София
Директори и учители виновни няма.
Виновни са от МОН, че съвсем целенасочено дават предимство на едно издателство, пред други. Не мисля, че това е случАеност... Smirk

# 1 552
  • София
Аманда, по този сборник работиха тази година в училището на малкия:

Скрит текст:

Аз не мога да реша много от задачите в него, значи върши работа. Joy

# 1 553
  • София
Не съм съгласна. Когато е познат текста се преразказва много по лесно. Особено за човек, на който литературата не му е в "кръвта"... Наясно съм, че ще си намерят оправдание и нищо няма да се случи. То и няма какво. Освен да се извинят, но дори и това няма да направят.

+1 Simple Smile В  много далечна вече година се падна ужасен преразказ на "Вида" - текст, пълен с архаизми и имена/названия като северски войски,  кесарев брат, Славун, Вулица, Вида.. Част от думите бяха обяснени отдолу  - прикя, немой, главяване, спотирен  и т.н. Но имаше други, които не бяха. В една школа децата го бяха правили  непосредствено преди  НВО и съответно  умело бяха избегнали смехотворната замяна примерно на клепало с аларма, направена от някои техни връстници... И да, тогава  човек не можеше много да недоволства, понеже всяка школа ще се измъкне  с  това, че става дума за съвсем случайно съвпадение в избора на текст.. Но съвсем друго е този текст да присъства  в учебна тетрадка, одобрена от МОН баш за 7 клас,  и съответно да е познат като съдържание на много деца. Няма значение каква ще е  после дидактическата задача...

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:35 от пенсионирана русалка

# 1 554
  • Там, където мечтите се сбъдват
След като в НВО е заложено като задача преразказ на непознат текст, то очевидно текста следва да е непознат не за 40%-60% от децата, а за всички. Идеята не е децата да наизустяват и преразказват механично, а да го правят спазвайки граматическите норми на езика. Даже би им било по-интересно на децата ако им се даде непознат текст.
Такова умуване от МОН и накрая "пръц". Кога ще се научат?!? Изобщо там има ли някой който да носи отговорност както за поведението на квесторите, така и за качеството на изпитните материали?

# 1 555
sanaka, мерси, ще затрупам детето и накрая нищо няма да пипне:blush:
Аз повече се притеснявам да махнат оценката от преразказа от това, че някои деца са го чели. Тогава трябва да направят още една дата за преразказ.

# 1 556
  • София
mystic woman, виновни са тези, които са заложили във вариант на НВО текст и дидактическа задача, които присъстват  в учебна тетрадка за 7 клас (не помагало, сборник или книжка с тестове, е тетрадка, по която се работи в клас). Сещаш ли се как догодина родителите, които са разбрали за това, дори и в училище да са по други комплекти, ще си кажат "Абе я аз да взема да купя все пак и тия на Просвета, че да прегледа текстовете там за всеки случай" и също така колко директори и учители ще се преориентират от Булвест или Педагог към Провета. Откровено тикане на издателство с роднински връзки е това. Оставяме на страна фактът, че поставят децата в неравностойна ситуация и това, което по БЕЛ би трябвало да бъде 22ра задача от математиката, е изцяло опорочено.

# 1 557
...ама кой има вина за това, че някой /директор, учител/ е избрал това? Simple Smile Т.е ние вина нямаме...
А и не е гаранция, че преразказа е направен на 100% вярно, въпреки че е познат текста.
То и задачите са решавани, ама с други стойности.
                 Виновни са от МОН! Там много добре се знае КОЙ по КАКВИ учебници работи!В края на всяка учебна година се дава заявка за избора на учебници .Сега се чудя чете ли я някой или просто ни губят времето!? Имам съмнение и ,че част от съставителите на тестовете са учители от определени школи ,което не трябва да се допуска.Заинтересовани лица да участват в съставянето ,защото това дава предимство на тези,които се обучават при тях.
                  Спомням си за уговорка определена текстова задача да се започва по един определен начин.Едно изречение и ...проверяващият знае,че това са ученици на Х,а Х ....съответно знае друго начало на другия преподавател.Голям скандал беше и....беше в миналия век! Yum
                  Да са живи и здрави дечицата и ....всяко ще си намери собствения път.Жалкото е ,че стресираха децата и ги разколебаха,но два -три месеца в пълна изолация какво да очакваме!? Дано не продължи с това ДО защото ще отгледа интроверти!

# 1 558
  • София
sanaka, мерси, ще затрупам детето и накрая нищо няма да пипне:blush:
Аз повече се притеснявам да махнат оценката от преразказа от това, че някои деца са го чели. Тогава трябва да направят още една дата за преразказ.
Никога няма да се случи това... каквото било, било.

# 1 559
Директори и учители виновни няма.
Виновни са от МОН, че съвсем целенасочено дават предимство на едно издателство, пред други. Не мисля, че това е случАеност... Smirk
Е не е. Пишат, че кумата на министъра е директор във фондация Просвета, която пък издавала учебниците на Просвета: https://m.offnews.bg/news/Temida_18762/KPKONPI-proveriava-minist … EkKF3OR91Aq7Y1Gkk

Общи условия

Активация на акаунт