Любители на котки - Тема 146

• 32 539
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте! Нашите си имат коте на около годинка, годинка и половина, което беше много жизнено и игриво, но от около месец е умърлушено и слабее, стана кожа и кости, без видима причина. Обезпаразитен е и обгрижван. Водихме го при няколко ветеринаря, едва вчера, след направени кръвни изследвания, установиха, че е с анемия и гингивит (възпаление на венците). Много ми е мъчно за котето, защото няма никакви сили и започна да се изпуска неволно... Много е миличко и добричко. За щастие все още има апетит, но хапва по мъничко и въпреки всичко е като анорексик. Някой има ли опит с подобна диагноза? Има ли изход от ситуацията, защото много се отчаях..

Ето го и него, казва се Митко Simple Smile

# 121
  • София
Кокорка, някакво лечение не предложиха ли?

Много забавни неща сте разказали!! Grinning

# 122
  • София
Аз ще напиша за Мър.
Опашка и лапи не топи никъде, но пък език - навсякъде.
От известно време, ако оставия чиния без значение с какво се хвърля на масата и лакомо започва да души и да се кани да яде. Нали "умряло" от глад милото, то. Joy Осъзнава, че не е неговото и само "тегли няколко шпакли".
Почти всяка сутрин ми чисти челото, ама ако си мислите, че е мило котешко езиче: е, не е. Все едно с пемза ме стърже. Понякога и под очите ми "минава", ама за това аз съм виновна, че като малък го учех как с лапа да си чисти очичките.
Към гърдите ми не проявява никакъв интерес, но любимо му е ако съм седнала да намуши нос в лакътната свивка и така да стои до безкрайност. Обаче още по-любимо му е, ако съм легнала да се намуши в подмишницата ми, като предварително добре я облизва, че мирише на парфюм. Пак с шпаклата.
За "долната" част война водим с него,
Скрит текст:
вече от прашки съм решила килоти да си купувам. Че нали косата ми е дълга и там няма "оправия", поне с "долната" да се справи. Joy
И преди съм писала, ми не го пускаме в спалнята винаги с цел избягване на стресови моменти, ама нахитря и понякога ни изненадва...

galya_o, много са сладки душичките ти. Heart
Стискам палци да намерите дом за котенцето, погледни 1-ва стр. на темата, там има организации с които можете да се свържете. Лично аз не мога да взема още котки.

Kokorka, стоматит се лекува с антибиотици. Като го водите на инжекции, може малко глюкоза и физ да му прелеят, за увеличаване на апетита. Аз бих наблегнала на месо от месарницата, ако яде + витамини и минерали.
Изпуска се по малка или по голяма нужда? Допитай се и до друг вет, че нещо гингивит и изпускане, каквото и да е, хич не ми се вързва. Hug

# 123
А, сигурна ли си, че се изпуска, а не маркира? Не е кастрирано, нали? Когато се разгонват слабеят и не ядат. Биохимичен анализ на кръвта правен ли е? Пробвай да му увеличиш апетита с овкусени паучове. "Лечебна храна" би трябвало да са ти предложили ветовете и добавка желязо за анемията. В такива случаи ти се ще да даваш и витаминна паста, ама като не е овкусена както трябва, не щат да я гълтат... За овкусяване аз прилагам следния трик - прахче пробиотик на Пурина добавям към соса на пауча. Има и пастетчета в пликче "наградка" (които са доста меки като консистенция - последно купих от ДМ), също са привличащи апетита.

# 124
А, сигурна ли си, че се изпуска, а не маркира? Не е кастрирано, нали? Когато се разгонват слабеят и не ядат. Биохимичен анализ на кръвта правен ли е? Пробвай да му увеличиш апетита с овкусени паучове. "Лечебна храна" би трябвало да са ти предложили ветовете и добавка желязо за анемията. В такива случаи ти се ще да даваш и витаминна паста, ама като не е овкусена както трябва, не щат да я гълтат... За овкусяване аз прилагам следния трик - прахче пробиотик на Пурина добавям към соса на пауча. Има и пастетчета в пликче "наградка" (които са доста меки като консистенция - последно купих от ДМ), също са привличащи апетита.

Да, на лечение е. Биха му антибиотик, даваме хапчета за анемията и за гингивита + хубава храна и витамини. Надявам се това да му помогне. А иначе не е маркиране, защото то няма сили да си вдигне дупето от земята и се изпуска там, където е поседнал... Много тъжна гледка. Много се надявам да се оправи... Също така, това е четвъртият вет, при който го водим и само той даде диагноза и лечение. Във вторник пак ще го водят и ще назначат отново някакво лечение за по-дълъг период от време. Направени са всички изследвания, но аз нищо не разбирам от резултатите, от тях излиза, че е с нисък хемоглобин и още няколко показателя са под долната граница. Вета каза, че слабее от анемията и че когато гингивита се излекува, ще започне да се храни нормално. Дано да е прав. А иначе пиша тук, за да питам дали някой е имал котка с анемия и дали има надежда да се оправи, защото в интернет чета доста страшни неща.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 08:25 от Kokorka

# 125
Една Мая на която миризмата на прясно лакирани нокти не се нрави особено, но пък любопитството е по силно от миризмата Grinning :

Скрит текст:

# 126
  • Light of Zartha
Първи опит за връзване на хамак ✅
Миса одобрява! 😁

# 127
Джаста, и Маца е същата, явно лаковете за нокти им дразнят финото обоняние. Иначе държи всеки път да инспектира какво е направила със себе си робката, душка от разстояние, много смешно си сбръчва нослето и после ме поглежда възмутено с леко отворена устичка Grinning

# 128

Да, на лечение е. Биха му антибиотик, даваме хапчета за анемията и за гингивита + хубава храна и витамини. Надявам се това да му помогне. А иначе не е маркиране, защото то няма сили да си вдигне дупето от земята и се изпуска там, където е поседнал... Много тъжна гледка. Много се надявам да се оправи... Също така, това е четвъртият вет, при който го водим и само той даде диагноза и лечение. Във вторник пак ще го водят и ще назначат отново някакво лечение за по-дълъг период от време. Направени са всички изследвания, но аз нищо не разбирам от резултатите, от тях излиза, че е с нисък хемоглобин и още няколко показателя са под долната граница. Вета каза, че слабее от анемията и че когато гингивита се излекува, ще започне да се храни нормално. Дано да е прав. А иначе пиша тук, за да питам дали някой е имал котка с анемия и дали има надежда да се оправи, защото в интернет чета доста страшни неща.

Не обърнах внимание, че е "коте на село", което сигурно значи "излизаща навън котка". Трябва да се открие причинителя на анемията. Има два вида анемия: регенеративна и нерегенеративна. Регенеративната е в следствие на удар, травма, загуба на кръв. Втората е по-трудна за овладяване, понеже изисква да се открие какво я причинява.

Ако е излизаща котка, първото нещо, което бих направила е двоен тест за FeLV/FIV (да се изключи котешка левкемия и хив). Левкоцитите понижени ли са, как са? Снимай ги резултатите. Второто нещо, което бих направила е изследване на урина. Да се видят задължително окултна кръв и еритроцити дали има в урина и да се проследи пикочен мехур и бъбреци образно. Възможно е да е претърпял някаква травма или да е хванал някой вирус от сбиване на котараци, ако е излизащ навън котарак. Не споменаваш, че е ваксиниран (казваш обезпаразитен само), така че е мнооого вероятно първопричинителят да е вирусна инфекция. Гингивита, ако не се овладее може да се превърне в стоматит, което пък може да увреди отделителната система. Аз съм доволна от Зодон (клиндамицин), който е за инфекции на устната лигавица и се предписва след операции по устата и зъбите също. Прилагала съм го при коте с калицивирусна инфекция, при която се наблюдават афти (наличие на тъмен секрет около устичката) и антибиотика помогна значително. Консултирай се дали можеш да смениш амоксицилина с клиндамицин и в каква доза според теглото на това коте.

Креатинин и калий също трябва да са в норма, за да може да се изправя котето. Снимай резултатите, да видим какво се наблюдава, освен ниския хемоглобин.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 14:33 от amy_nka

# 129
Момичета пак пиша с надеждата някой да се отзове. Както предполагах семейството на момичетата, които приютиха котето не им позволява да го задържат. Оказа се, обаче, че на 24 юни ще заминават на море и няма на кой да го оставят. Трябва спешно да му намерим дом, защото то ще живее. Ветеринарят е дал гаранция, че ще се оправи. Между другото е женско и явно му се живее, защото се бори миличкото. Ето я и нея

Докторът каза, че е било ритано или удряно по главата. Моля ви чрез познати и приятели да му помогнем.

# 130
Съжалявам, ако прозвуча "тъпо", обаче, за мен това коте е с вирусна инфекция. Не знам дали е претърпявало травма, но че има вирусна инфекция е видимо от секрета, който се стича по муцунката и устата му. Котето е болно. Трудно ще намерите някой да вземе да гледа болно коте. Вариантът е ти да го поемеш временно, ако смяташ, че има шансове да оцелее. Аз не виждам много шансове от показаните снимки. Ако след 72 часа все още диша, тогава би имало шансове. До тогава според мен не е редно да му търсиш дом. Ако го приютиш ти временно, задължително трябва да пазиш твоите котки. Трябва да го изолираш.
Котето храни ли се въобще?

# 131
Да, хранят го със спринцовка.

# 132
Здравейте! Изключително много благодаря за подробния отговор! Прикачвам снимки на изследванията + антибиотика, който сега му даваме през устата. В четвъртък му биха една инжекция Зодон, както Вие казахте, днес го водихме отново, защото залита, биха му Б комплекс, калций или калий ( не съм сигурна ) и още едно нещо, но го забравих. Общо взето всичко е за подсилване. В понеделник сестра ми ще го води отново, ако няма значително подобрение, ще му правят описаните от Вас тестове. Но пък днес си поигра малко и хапна по-стръвно, така че ми се възобнови надеждата. Лекарите предполагат, че е в депресия, защото може би  е бит от други котаци. Майка ми също потвърди, че един ден котката се е прибрала изключително изплашена и от тогава не излиза и се плаши от най-малкия шум. Дори ни препоръчаха успокоително и него ще кача като снимка.

# 133
  • Варна
Аз от ферманите за болното котенце не разбрах кой е градът. Не ги прочетох целите признавам. Добре, че сложихте снимки за да обърна внимание. Та кой е градът?

# 134
Видин е градът.

Общи условия

Активация на акаунт