Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 юни 2020, 13:48 ч.

Американски колеж - двадесета тема

 • 21 548
 • 452
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 5 659
Еми да, няма пълно щастие - една норма е в полза на едни и във вреда на други. Те и децата, тръгнали на училище на 6 г. може да имат същите претенции, както момчетата спрямо момичетата и да искат за тях да има специална квота Simple Smile

Иначе, за да не остава така недовършено - от същия закон:
"Чл. 7.(1) Не представлява дискриминация:
13. мерките в областта на образованието и обучението за осигуряване на балансирано участие на жените и мъжете, доколкото и докато тези мерки са необходими"

Така че си имаме един вид планова дискриминация по пол

Wine Glass

тук проблемът с дискриминацията  по-скоро може да се съзре в това, че при първа покана за записване се прилагат квоти по пол, а при втора покана за записване - не се прилагат.

# 46
 • Мнения: 14 352
Хопла, резервите не ги канят по пол и затова шансът на момчетата резерви е по-малък, тъй като балът на момичетата е по-висок Joy
Извинявам се за включването, но не можах да се сдържа.

# 47
 • Cobrs
 • Мнения: 433
[b[/b]
Знаете ли до коя дата трябва да приключи оформянето на успеха?
[/quote

Знам, че семестриалните задания приключват на 19 юни. Има мейл от АК, с график за връщане на учебници и хромбуци по класове.

# 48
 • Мнения: 96
Хопла, резервите не ги канят по пол и затова шансът на момчетата резерви е по-малък, тъй като балът на момичетата е по-висок Joy
Извинявам се за включването, но не можах да се сдържа.

Тази година шансът им е нула на тях. За момент се поставих на мястото на момче с позиция 111, което гледа отстрани как канят нови 30 други... момичета, но не и него, защото е момче. Това е един проблем, при който човек трудно може да вземе категорична позиция, както при "дали да се кърми по моловете или да е забранено да се развяват цици" Simple Smile

В момента има донякъде баланс - момичетата са прецакани при първото класиране, момчетата при второто.

# 49
 • София
 • Мнения: 12 761
Ако има второ, че историята помни година без...

# 50
 • Мнения: 4 384
Хопла, а в момента 111 момиче, което е с резултат около 58% вижда как момчета с неговия и много по-нисък резултат са поканени. Защото съдейки по данните на родители, около 65 място момче има бала на момичето на 111 място.
Прочети пак предпоследния пост на Шарки. Виж и долната информация и реши дали ще направиш услуга на момчетата с действията си. Ще направиш "елитните" гимназии девически, никой не печели от твоето предложение.

http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/izpit-acs-6-june-2020/

# 51
 • Мнения: 96
Да, даже 150-ото момиче вижда, че не е прието, a момче с нейния бал е прието, но....

Не мога да го направя, защото има член 7 точка 13 в ЗЗДиск., който сочи, че това е в реда на нещата, защото момчетата били леко бавноразвиващи се и трябва да им се дава предимство иначе щяло да има нещо като матриархат.  Simple Smile))

Има и едно тълкувание от 2017 на комисията за защита от дискриминация в тази посока.

"Това е единствената възможна мярка, която училището може да предприеме с цел осигуряване на пропорционално участие на мъжете и жените в образованието. Именно разделението на квотен принцип, което по своята същност представлява диференцирано отношение, основано на обективен критерий, осигурява балансираното участие на лицата от различен пол за осъществяване целите на ЗЗДискр. Избирането на процесната мярка не означава, че принципно други мерки не са възможни за преодоляване на неравното представителство на половете в обучението, но не означава също, че хипотетичното наличие на такива правят мярката непропорционална на преследваната цел, нито че тази мярка е по-неподходяща от други."

C'est la vie

# 52
 • София
 • Мнения: 12 751
Познавам дете в 35 СУ в паралелка без квоти - класът се състои само от момичета и едно единствено момче за разкош. Не смятам, че човек може да измисли  в дългосрочен (петгодишен) план дори един съществен позитив  на този девически състав както за момичетата, така и за момчето.

# 53
 • Мнения: 1 216
В СМГ още от 5 клас повече от 2/3 са момчета. Едно време имаше общи мероприятия за ЕГ и техникумите 😉 Сега нашите са се намерили на териториален принцип с 1АЕГ 🙂

# 54
 • Мнения: 5 177
Познавам дете в 35 СУ в паралелка без квоти - класът се състои само от момичета и едно единствено момче за разкош. Не смятам, че човек може да измисли  в дългосрочен (петгодишен) план дори един съществен позитив  на този девически състав както за момичетата, така и за момчето.
Точно си мислех за този пример... Едно е "техникум" с предимно женска професия, друго е езиково училище, че да е някак приемливо. По този случай много момчета изобщо не пишат 22СУ, защото в годините е станало "девическо", а вместо него слагат в желанията си друго с квоти.
Скрит текст:
Малкия ми син е в годината без поканени резерви в АК. Годината беше с по-тежка логическа и математическа част. Границата на приетите беше близка за двата пола и с доста ниски резултати спрямо тазгодишнатите. Големият ми син 4 години по-рано с аналогичен изпит и резилтати на приетите и имаха 20тина поканени резерви.
Малкия ми син искаше да учи испански и английски, а 22-ро ни е супер удобно.  Беше ясно, че бала му стига за училището в което е, но писахме 22 като резерв с репликата "Ако още 5 години уча с по-малко от 6 момчета в класа, ще се гръмна!" От 1ви клас беше в 35то, в кокошкарник със 7 момчета, по някое време останаха 6...

# 55
 • Мнения: 6
Да, даже 150-ото момиче вижда, че не е прието, a момче с нейния бал е прието, но....

Това е моето дете и въпреки че съм доста феминистично настроена, смятам че квотите носят повече позитиви.
Дъщеря ми е по-творческа натура, от квартално училище с доста слаб преподавател по математика и ми е по-криво, че 60% от тежестта на изпита е математиката, а училището не е само с математически профили. Но това е положението.

# 56
 • София
 • Мнения: 9 460
Опитах се да разпитам Николета какво точно е писала на съчинението за да има тези точки. Тъй като точно в тази част ни е изненадата. Не се е подготвяла за формата по никакъв начин, отиде единствено на един пробен в Лого, където на съчинението имаше 8-9 точки, а на изпита 17,5.
За съжаление не си спомня какво е писала, но след подробно разпитване от моя страна, както очаквах извода ми е -  писала е поред по всички зададените въпроси след цитата. Дори на последният въпрос - дайте пример е дала пример с момче на име Иван, което си  е измислила. Затова предполагам, че при конкретно зададени въпроси, са се получавали точки, ако е отговаряно на всеки един от тях и разсъждавано грамотно, макар и по детски. Надявам се това да е от полза, като насоки за следващите кандидати за съчинението. Общият обем на съчинението е бил около две страници.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 09:49 от Aila

# 57
 • софия
 • Мнения: 2 586
Аила, благодаря! Чудесен пример!

# 58
 • Sofia
 • Мнения: 512
Aila, те хората точно на това акцентираха - да се изпълняват условията. Естествено, че е полезно споделеното.

Знаете ли, в случая АК е частно училище. Имат право да си избират децата по начин, по който на тях им хареса, включително със специфична схема на подбор и оценка. Нещо, което никое ДУ не би трябвало да си и помисля да прави. Тук АК може да избира пол, умения, таланти. Ако поддържат ниво на обучение и предлагат шансове за бъдещо развитие, не е нужна друга реклама, а на всичко отгоре и не дължат обяснение, както с ограничението за изпитните работи... така си мисля аз Simple Smile

# 59
 • София
 • Мнения: 104
Само за статистиката и  аз  : Тест: 53.33 %   Съчинение: 12.50 %   Краен резултат: 65.83 %.  Момиче - 37 място . Не се е готвила по никакъв начин , идва  от  СМГ.
И ние най-вероятно ще  освободим мястото...

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 09:58 от micra

Общи условия

Активация на акаунт