Домакини 71/ Шантаво лято 2020

• 58 810
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
Ма ко бързо възстановяване.
Днес сме без кола, нещо и се случи да видим колко дни ще е в  ремонт ... Отделно работим по план и се наложи с шофьор да стигнем до село, сега друг ще ни прибира ... Домати набрах, пипер и малини. Довечера на Валето сока ще правя без варене.Друга година 6- 7 шишета има, а сега ще е първата доза.

# 496
Последното ни отиване за риба беше, когато бях бременна в 8 месец преди 12 години. Беше ми ужасно досадно, въпреки че беше за 2-3 часа само. Опс, това беше първото и последно отиване.

# 497
  • при късмета
А, те риба ловиха всичко на всичко 1-2 часа. Заради палатките ходим от време на време, децата да се натичат, ние стоим на въздух и си правим барбекю. Този път бяхме повече хора, които бяха повече за купона, затова и ходихме на язовир, който има и хотелска част и басейн. Иначе такъми, риболвони билети, всичко е налично, ама е само повод да ходим на палатка. Мъжа ми хвана няколко дребни риби, които се озоваха обратно в язовира. Все ги бъзикам, че ако бяхме в каменната ера и трябваше да се изхранваме от това, което хващат, да сме умрели от глад Joy

По-добре ми е кръста, този път беше някакво много странно секване. По-скоро все едно ми изчезна кръста, изобщо не го усещах, отколкото силна болка. Намазах се с крема от Поморие и 2 топли душа пооправиха работата.

# 498
Момичета, само минавам да се отбележа. Пак сме в София, предстоят още няколко дни бясна надпревара със задачи преди да си тръгнем. Лудница на макс е положението...

Скрит текст:
В пловдивския апартамент майсторите са се справили много добре, почти без никакъв контрол от наша страна, само с проект и малко чертежи, които ние си направихме. Там така или иначе нямахме голями претенции и нещата са точни. Но не е така в софийския... искахме една идея по-високо ниво и завършек, ама тъцки... хем майсторът е много добър и пак имаме доста забележки.

# 499
  • София
Привет!
Смърфи, то и над главата да им висиш на майсторите, накрая пак може да не е станало както искаш. Дано успеете всичко да свършите!

Ма ко, аз ти отговорих, но и тук да напиша, защото започва сезонът на бъза. Започва се и се завършва със захар.

Плами, много е хубаво, че осъществявал такива мечти.
На мен всичко екстремно ми е далечно, дори се страхувам да гледам.
Ние вчера направихме 55 буркана от тези средните с доматения сос на Пепчо. 4та година го правя, страхотен е.
В събота ще правя чушки в доматен сос за зимата, готова манджа си става.
Много обичам да правим зилнина, хора! Едно такова ми е уютно и хубаво....

Хубава седмица!

# 500
Добър ден прекрасници Kissing Heart
Премина урагана Елена, после Кристофър... и днес най-накрая няма вятър и дъжд LaughingLaughingLaughing
Имам една молба - кажете кой точно бъз берете и как го правите?
Покрай канала има много от дървесния бъз и е узрял, но нито зная дали точно той е птавилния, нито как да го приготвя.....

# 501
  • при късмета
Калинче, черния бъз не става на дърво, стои си храст

От него се прави имуностимулант. Изчистваш го на зрънца (ама много, много цапа) и в голям буркан редуваш около 2 пръста захар, два пръста плод. Както каза Валето, започваш и завършваш със захар. Капачката не е нужно да се стяга, оставаш я само отгоре. оставяш го около 3 седмици да ферментира. Някой друг ден го разбъркваш малко и пак оставяш буркана. Трябва сиропа който се получава да е много гъст. Прецеждаш го и това е. От 3 литров буркан на мен миналия път ми излязоха 3 от 750гр., сега сложих по-малко. за възрастен е една супена лъжица на ден, за деца една чаена. Дълго време стои, няма какво да му се развали.
Валето имаше готова рецепта, да ме поправи, ако не е така, защото сега не съм я търсила, карах по спомени
Лично аз не го давам по цяла зима. Като тръгне на училище, защото в началото винаги се разболяват, като се съберат децата на едно място и после гледам да изпреваря грипната вълна поне с десетина дена. Само на шефа го давам, защото на мен вкуса ми е много неприятен.
Белия бъз става на дърво и той е за сок. С много по-приятен аромат от черния, а и на вкус нямат нищо общо

# 502
Мако много благодаря! Ние се чудим от кой, но сега разбрах, че е от бъзака/тревистия/, а не от бъза/дървесния/.
На бъзака плодчетата са нагоре, а на бъза - на долу.

# 503
  • при късмета
Явно на черния бъз казваш бъзак. Да, нагоре са плодчетата и то дори храст не е, а едно единствено стебло, излизащо директно от земята. Белия бъз прави кора, а този не. Стеблото си стои зелено и зимата измръзва, следващата година излизат нови.
Иначе и на белия бъз стои цвета нагоре, ама като прецъфти стане на плод не съм се заглеждала на къде са му плодчетата. Знам само, че съм го изтървала Joy

# 504
Ама и вие сте....Нямате ли гроздова? Joy
Правих една година. Никой у дома не пожела да го пие. Нито с желание, нито със закана. Подарих го.
Отделно на дъщеря ми не се позволяват имуностимуланти и приключих.

# 505
Това, което прочетох:
Черен бъз /Дървенист бъз, Свирчовина/ - Sambucus nigra - Черният бъз е листопаден храст или ниско дърво, високо 2-6 m със сива кора и мека бяла сърцевина. Листата са срещуположно разположени, сложни нечифтоперести с 3-7 продълговато яйцевидни, заострени и назъбени листчета. Цветовете са жълтеникаво-бели, събрани в многоцветни щитовидни съцветия достигащи до 20 cm в диаметър. Чашката и венчето са 5 делни. Плодът е сферична, сочна, черновиолетова ягода, 5-6 mm в диаметър, най-често с 3 продълговати семена. Цъфти април-юни.

Бъзак / Тревист бъз, бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе/ - Sambucus ebulus - Многогодишно тревисто растение с дълго, пълзящо, силно разклонено коренище. Стъблото изправено, 1-2 m високо, набраздено, в горната част разклонено, с мека бяла сърцевина. Листата са срещуположно разположени, нечифтоперести с 5-13 продълговати до продълговато ланцетни заострени и напилени литсчета. Цветовете с бяло, 5-делно, звънчевидно венче, по-рядко розово отвън; събрани в щитовидни съцветия. Плодът е сферичен, 5-6 mm в диаметър, тъмносин до черновиолетов, сочен с 3 костилки, дълги до 3 mm. Цъфти през месеците май-август

Та от кой точно?

# 506
Аз съм пас, Калинче, нищо не отбирам от такива неща.

Украйна си затваря границите от събота. Въпрос за 1 милион долара - ще има ли полет в събота? Joy
Вече ми е смешно да ви кажа...

# 507
  • при късмета
Смърфи, вие кога ще се връщате? За постоянно пребиваващи пак ли ще важи?
Калинче, на последните 2 снимки е едно и също. То ти трябва за това за което ти писах. Просто на едната снимка е още докато цъфти, а последната вече узряло.
Дървото е бъза от който се прави сок за пиене и го знам като бял бъз.
Не намерих снимка на растението, но и тук се вижда, че са му различни листата и цвета е на доста по-дълги клонки

# 508
В събота, ма ко, в събота....
Ние няма проблем да се приберем, ама не знам дали ще има полет...

# 509
Mako разбрах Kissing Heart
Смърфи стискам палци да имате полет!!!!

Общи условия

Активация на акаунт