На море в България 2020 г.! - 4

• 50 545
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте! Simple Smile

Принципно не почивам на българското Черноморие, но тази година предвид ситуацията и това, че работя от вкъщи реших да грабна кучето, лаптопа и мъжа и да изкараме една седмица на морето. Обаче това се оказва голям проблем Simple Smile Представям си го едно идилично, в красив, чист къмпинг, като аз ще работя през деня, така че ще ми трябват условия. Обадих се на повечето къмпинги, които бях набелязала, никаде няма нищо свободно. Обадих се и на някаква много красива къща, която намерих през airbnb, но там не може с куче.. Та се обръщам с молба ако някой знае хубав къмпинг по нашето Черноморие с бунгала под наем, защото не навсякаде има, да ме посъветва, много ще съм благодарна!!!!

# 586
Не разбрах защо лъже. В Дюни може да почива всеки. Не знам да са отказали на някой българин да си плати за колкото нощувки иска. В много от затворените курорти по света е нормално да не те допуснат ако не си гост на хотела. Така се гарантира спокойствието на почиващите. Отделно за хората, които не са гости на хотела си има друг достъп до плажа.

Не лъже.
Той не отива да почива - не в това е проблема, а достъпа до плажа.
Никой няма право да затваря и да ограничава достъпа на хората до изключителна държавна собственост, какъвто е всеки един плаж на територията на РБ!
За това иде реч.
И след поста на г-на в соц. мрежи и репортажа, изведнъж няма проблем и има достъп за всички..типично по нашенски.
За сравнение - Оазис е също подобен комплекс, но нито е заградена плажната ивица, нито някой те спира да влезеш в тяхно заведение или да ползваш плажа в която част решиш.

# 587
Здравейте!
Препоръчайте ми хотел, в който настаняват деца до 13 години безплатно!
Хермес - Царево, Сънрайз Ол Суитс Ризорт - Обзор, Приморско Дел Сол - Приморско. За тези се сетих, но мисля че имаше още.

# 588
  • München, Deutschland
Не мога да отворя клипчето в момента, но когато някой си плати за плажа пред хотела си, няма ли право да допуска само гости на хотела си до него? Както и тротоарите са обществено пространство, но ако платя тротоарно право да си сложа сергийка или будка за палачинки, си го ползвам аз.

Била съм в хотели, в които външен достъп до плажа е забранен, а тук, където живея, може да имаш лично право на ползване на обща собственост, но и двата случая касаят места извън България, затова питам за българското законодателство.

Все си мислех, че хотелиер има право да затвори плажа само за гости на хотела си, ако плати съответните такси, но не съм сигурна...

# 589
Здравейте!
Препоръчайте ми хотел, в който настаняват деца до 13 години безплатно!

https://grabo.bg/liato-v-zlatni-piasatzi-07u32f8

# 590
  • Варна
Плажът и морската вода са държавна, не частна собственост. Достатъчно злоупотреби има със незаконно застрояване, директно на пясъка. Който желае привилегии има частни острови и курорти. Туристите идват еднократно и заминават. Местните плащаме данъци и почистваме доброволно мизериите на концесионерите. Но не пледираме за територия,  за лично ползване. Концесиите са изключително вредно безумие

# 591
Не мога да отворя клипчето в момента, но когато някой си плати за плажа пред хотела си, няма ли право да допуска само гости на хотела си до него? Както и тротоарите са обществено пространство, но ако платя тротоарно право да си сложа сергийка или будка за палачинки, си го ползвам аз.

Била съм в хотели, в които външен достъп до плажа е забранен, а тук, където живея, може да имаш лично право на ползване на обща собственост, но и двата случая касаят места извън България, затова питам за българското законодателство.

Все си мислех, че хотелиер има право да затвори плажа само за гости на хотела си, ако плати съответните такси, но не съм сигурна...

Не, няма никакви такива права.

"Както и тротоарите са обществено пространство, но ако платя тротоарно право да си сложа сергийка или будка за палачинки, си го ползвам аз. " - това НЕ са частни територии; това е публична/държавна/общинска собственост и ви дават ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ, с/у съответна такса, НО с изричното условие, да не пречите и да осигурите достъп на преминаване (примерно ако става дума за тротоар)-т.е. не можете да си заградите част от тротоара и да си правите каквото решите..(не че на практика не се случва очевидно, казвам как е по закон).
Същото е и с бреговата ивица.
Плажовете се отдават на концесия за Х години, а концесионера, отдава под наем площи за заведения, атракции и т.н., като има естествено и задължения- да осигури спасители, мед. екип, санитарни възли, почистване...и пр; хотелите нямат общо с концесиите на плажа - ако собственика реши да участва в търга за концесии-ок, но това, че е на плажа, не го ангажира с търга.

# 592
  • München, Deutschland
Е, ако Пешо си направи бийч бар и си плати за право на ползване на точно това място в точно този период, то е същото като да забрани достъпа... Имам предвид, не може всеки да реши да си опъне кърпата ВЪТРЕ В на Пешо барчето, само защото е на обществен плаж...

Пример, за който съм сигурна за тук, където живея:

Улиците са собственост на общините (най-често), но срещу такса (примерно защото ще се изнасям или нанасям) мога за дадения период да затворя определени паркоместа, при определени обстоятелства и цялата улица, както и достъпът до нея, за други лица (извън живущите). Т.е. всеки случаен човек, който просто иска да мине по тази улица, но не е живущ/временно отседнал няма да може да мине, нищо, че собствеността е общинска. При ремонти, примерно, се практикува и е за период, за който си платиш.

Затова допускам, че и в България ако някой си плати право на ползване, има право да ограничи достъпа. Виждала съм и хотели, в които можеш да ходиш в частта на морето пред чадърите, но с въженце спират достъпа на хората външни за хотела до самите чадъри, обикновено стои и някой да гледа имат ли гривни или не.

# 593
  • София
Дюни плажа не е затворен... има достъп , но се следи и ако тръгнеш да минаваш , по плажната ивица, към тяхната част с басейни и чадъри, ще те помолят да се връщаш (около бистро Ла Бриз). Има и свободна зона на плажа в южна посока, много по -натъпкана с хора, с паркинг , заведение  и т.н.
Но може да се влезе, влизали сме като плажуващи на общата свободна зона, също сме излизали от Дюни като гости на хотела … и сме се разхождали към свободната зона, Честно казано, ако си с халат или не се вижда ръка с гривна и влезеш, може и да не те видят дали си гост или не си.... Но нямат право да затворят, с прегради и не са затворили, разчитат че никой няма да нахлуе, или дори да тръгне, гардовете любезно  го спират... и така действат от години, така че малко хора понечват да влизат в тяхната зона

# 594
Е, ако Пешо си направи бийч бар и си плати за право на ползване на точно това място в точно този период, то е същото като да забрани достъпа... Имам предвид, не може всеки да реши да си опъне кърпата ВЪТРЕ В на Пешо барчето, само защото е на обществен плаж...

Пример, за който съм сигурна за тук, където живея:

Улиците са собственост на общините (най-често), но срещу такса (примерно защото ще се изнасям или нанасям) мога за дадения период да затворя определени паркоместа, при определени обстоятелства и цялата улица, както и достъпът до нея, за други лица (извън живущите). Т.е. всеки случаен човек, който просто иска да мине по тази улица, но не е живущ/временно отседнал няма да може да мине, нищо, че собствеността е общинска. При ремонти, примерно, се практикува и е за период, за който си платиш.

Затова допускам, че и в България ако някой си плати право на ползване, има право да ограничи достъпа. Виждала съм и хотели, в които можеш да ходиш в частта на морето пред чадърите, но с въженце спират достъпа на хората външни за хотела до самите чадъри, обикновено стои и някой да гледа имат ли гривни или не.

Не, няма такива права.
Описах вече как е, според българското законодателство Simple Smile

# 595
Тротоарното право не ограничава достъпа до него за минувачите. Можеш да си минеш през масите и столовете без да плащаш за това. Можеш и да си седнеш на тротоара, ако искаш.

# 596
  • Стара Загора
Струва ми се изгодна цената за хотел Хермес? Чудя се дали да запазя?
Има ли шоу кукинг?
Готвят ли пред теб?
Разнообразие от към месо и риба?
В Хермес съм ходила три поредни години, но преди години:)))) Последно бях там мисля 2016г. и нямаше готвене пред теб.
Храната ни харесваше тогава, имаше и доста сладки хубави неща,плодове, сладолед...само соковете бяха като степчета.
Не знам дали сте с деца, но анимацията им е много хубава. Хермес са от чешка верига хотели и имаше много чехи....сега не знам

# 597
В силно активен сезон, на терасата готвят по нещо, но .....

# 598
  • München, Deutschland
Благодаря за поясненията, изобщо не мислех, че въпреки заплатени права за ползване, достъпът до плажа в България не може да бъде ограничаван. Понеже има и една съвсем скорошна тема тук за хотел със собствен плаж, още повече ме учудихте.

Практически си мисля, че сигурно се случва, както и MTV спомена.

# 599
Не разбрах защо лъже. В Дюни може да почива всеки. Не знам да са отказали на някой българин да си плати за колкото нощувки иска. В много от затворените курорти по света е нормално да не те допуснат ако не си гост на хотела. Така се гарантира спокойствието на почиващите. Отделно за хората, които не са гости на хотела си има друг достъп до плажа.

Не лъже.
Той не отива да почива - не в това е проблема, а достъпа до плажа.
Никой няма право да затваря и да ограничава достъпа на хората до изключителна държавна собственост, какъвто е всеки един плаж на територията на РБ!
За това иде реч.
И след поста на г-на в соц. мрежи и репортажа, изведнъж няма проблем и има достъп за всички..типично по нашенски.
За сравнение - Оазис е също подобен комплекс, но нито е заградена плажната ивица, нито някой те спира да влезеш в тяхно заведение или да ползваш плажа в която част решиш.
Достъпа до плажа е подсигурен от друго място и охраната го е насочила към него. Оазис въобще не е подобен. Там няма ОИ, а ресторанта и кафетата са за всички и разчитат много на външни хора. Вътре в комплекса обаче също не можеш да влезеш. В Сани клуб  (Халкидики) също не пускаха всеки. На портала охраната е доста стриктна. П.П. Плажовете може да са държавна собственост, но хотелите взимат на концесия (или наемат от концесионера) част от тях и така подсигуряват на ГОСТИТЕ СИ безплатни чадъри. Винаги се оставя свободна зона в страни от хотела и така се спазват изискванията. В зоната, за която си платил няма право никой без твое разрешение да слага кърпи и да сяда на шезлонгите. Може да премине, но само толкова. За другите неща си има свободна зона, която ясно е указана.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 12:30 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт