СЕДМИ клас 2019/2020 - Втора изпитна седмична тема - (22.06 - 28.06)

• 116 742
  • 2 581
  •   1
Отговори
# 945
Какви са доводите за изучаване на испански език? Напоследък все повече деца го предпочитат. Във Вн испанският вече измести френският по бал за прием.

Това е супер лесен език, който се учи за 3 месеца, няма нужда да се инвестират цели 5 години. В Сф има ли възможност за реализация извън преподавател? От 2002 досега с испански съм работила само няколко месеца по временен проект като преводач-придружител на един аржентинец. Не съжалявам, че съм го учила, но реално дори руският ми е намирал по-голямо приложение.

Ами моят син, например, който филолог няма да става, но трябваше да избере в университета втори чужд език, го избра точно заради това. И, вярно, лесен се оказа. На последния писмен изпит е с 9.7 т. от 10 т., което си е доста. А той не си пада по ученето на езици, не му е интересно това, точно.
Други може и по други причини да го избират, аз споделям за конкретно нашата причина. Laughing

# 946
  • София
На нас класната ни е изпратила мейл, че очаква в петък да има резултати от НВО.

# 947
Тръпна в очакване на 2023 и НВО на малкия ми син! Големи ексеприменти с този набор, но пък ще имат оправдание, че не се знае за какво се подготвят Smile
Днес да не излизат резултатите, че експерименталния набор става на 11, да не му развалим празника с резултатите на брат му......

# 948
  • Пловдив
Чудя се колко още ще се търсят ИТ специалисти. А глад за инженери си има...
и аз това се чудя, ама нали това било бъдещето, та...знае ли човек? Simple Smile

# 949
Е, чак за три месеца да се научи език?!
Според мен е мода, както навремето инженери, после прависти, ...
Ако е първият език, с който се сблъскваш и не го учиш интензивно, може и малко по-бавно, но на мен ми беше петият чужд език, а и съм учила италиански, беше супер лесно (то след немски всичко друго е песен). И да, от началото на семестъра до януари вече го знаеш на достатъчно добро ниво. В ЕГ пък само на това се заляга първата година. В университета имаш и доста теоретични дисциплини, както и лекциите по първия език, но пък преподавателите, носители на езика, са голям плюс.

# 950
Дидева, вчера мярнах нещо и че искат да свиват виШУТУ на 3г, за бакалавър идеше реч...

...
Те за вишУту от бройките за прием и свиването им трябва да почнат, ама няма да я бъде.
Пропуснах коментарите за стратегията за развитие на висшето образование, защото тя е налична на страницата на МОН.
Да се въведе законодателно възможност за редовно и дистанционно обучение в ОКС „бакалавър“ с продължителност от 3 академични години, като продължителността за дадено професионално направление да е еднаква за всички висши училища в страната.
 Да се осигури държавно субсидиране на редовно, дистанционно и задочно обучение в ОКС „магистър“ с продължителност от 2 години, ако то надгражда 3-годишно обучение в ОКС „бакалавър“ в същото професионално направление.

Не съм я изчела цялата, но идеята е да се намали броят на професионалните направления, да се затегне " цедката" на входа, да се осъвременят учебните програми, ВУЗ да се включат в европейски университетски мрежи и да се издават европейски дипломи, електронна визуализация на учебното съдържание, да се мотивират младите преподаватели, ВУЗ да имат собствени преподаватели по всички предмети...Дълго е. И трудно за отсяване.

# 951
  • София
Учителката по БЕЛ е написала на децата, че в училището са получили резултатите на випуска. Явно скоро ще има и индивидуални.

# 952
  • София
Ако оставим настрана комерсиалната цел за печатане на нови учебници и помагала, не мога да разбера защо МОН променя толкова често на всеки 3-4 години образованието - предмети, материал, етапи,  брой часове, оценяване и т.н.

# 953
Цитат
Не съм я изчела цялата, но идеята е да се намали броят на професионалните направления, да се затегне " цедката" на входа, да се осъвременят учебните програми, ВУЗ да се включат в европейски университетски мрежи и да се издават европейски дипломи, електронна визуализация на учебното съдържание, да се мотивират младите преподаватели, ВУЗ да имат собствени преподаватели по всички предмети...Дълго е. И трудно за отсяване.

Ох, как има нужда от спешни мерки туй нашО вишУ..., ох... С тези малко деца доста трябва да свият самите бройки за прием. Тогава и цедката, ако я сложат, ще проработи.

Ако оставим настрана комерсиалната цел зза печатане на нови учебници и помагала, не мога да разбера защо МОН променя толкова често на всеки 3-4 години образованието - предмети, материал, етапи,  брой часове, оценяване и т.н.

То същността на промените резултира в "Преоблякъл се Илия..." - и тъй,  преоблича си се той постоянно, кат' млада ученичка за чалготека,ама то все едно излиза накрая...

# 954
От езиците руски, английски, френски и испански, които съм учила, да, испанският , според мен , е най-лесен. Но за три месеца да се каже е несериозно.
Майката на съученик на дъщеря ми( в 4 клас на завършването) беше адски възмутена от петицата на сина ѝ по английски. А той, видиш ли , свободно разговарял на английски с бизнес партньорите на мъжа и.
Аз цял живот уча руски и пак не можа да кажа перфектно, но всеки си преценява.

# 955
  • София
Е стига де, как се учи език за три месеца?
Въобще доста често се изумявам от представата на хората за "владеене на език". Включително и от честите заключения колко добре деца в седми клас знаят английски. Ми не, няма такова нещо.
И аз не знам как се учи език за 3 месеца, колкото и лесен да е той. Но пък толкова често се сблъсквам с хора, които са убедени, че знаят английски, а всъщност са много далеч от това. Joy Та, много зависи какво се разбира под "знаене" на езика.
Ако владееш италиански, вероятно можеш да научиш испански за три месеца интензивно учене и обратното. Просто са много близки езици. Без да е учила италиански и ден, дъщеря ми разбира доста, когато слуша италиански. Но само в тази хипотеза.

# 956
  • софия
Ако оставим настрана комерсиалната цел зза печатане на нови учебници и помагала, не мога да разбера защо МОН променя толкова често на всеки 3-4 години образованието - предмети, материал, етапи,  брой часове, оценяване и т.н.
Защото смятат, че това е реформа Trollface

# 957
Скрит текст:
Цитат

Ох, как има нужда от спешни мерки туй нашО вишУ..., ох... С тези малко деца доста трябва да свият самите бройки за прием. Тогава и цедката, ако я сложат, ще проработи.

Да, преструктуриране на приема  заедно с намаляване на броя на професионалните направления. Не мога да цитирам точно, но звучеше точно като свиване на бройките.

# 958
Зависи какво имате предвид под "учи се" за езика. Вероятно става въпрос за свързване на прости изречения, разбиране на общ текст, писане на не особено труден и без специфична терминология такъв.
Моят син го постигна за 4 семестъра в университета, но, имайте предвид, че хорариумът му е малко по този предмет и той не е силно застъпен. Ако са, примерно, едно 20 часа на седмица и учи всеки ден присъствено, то вероятно ще стигне това си ниво за втори срок първа година в едно подготве.
Зависи от човека и от учителя, разбира се, но ако има желание, не е невъзможно.
Едва ли иде реч тук за отчилно владеене на езика, разбира се.

# 959
Аз съм лингвист, не съм учила езика странично просто така. Сега не ми се рови да търся хорариума в първи курс.

Не е въпросът за колко време се учи, това до голяма степен е и индивидуално, а какво е  приложението му след това. Да се учат едни неща, защото са модерни или звучат добре на хартия, е пропиляно време.

Общи условия

Активация на акаунт