Нашите цветя - обща тема

• 35 158
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
Гледала съм бегонии на югозападен прозорец, а през лятото и на балкона със същото изложение - слонско ухо, рекс и още няколко, които в момента не се сещам какви бяха. Благоденстваха.

# 211
навеждаш ме на едни мисли.... Simple Smile Simple Smile Simple Smile нашият е един и е югозападен...

И мен също Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Мики, а след лятото? Какво ги правиш? Че като гледам бегониите на съседите по стълбището ...

# 212
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ема, аз писах за грудковите бегонии, каскадни и изправени, тези които диорела нарече "кавалер и дама".
листата и цветовете им са много нежни, не като слонското ухо.по-скоро са като кралските бегонии, а те са видни капризи.

# 213
Пардон, аз помислих, че говорите изобщо за бегонии.

# 214
  • забравих си мисълта...
Mikkey, разкошни са ти бегониите. Прекрасни! 😍
За мушичките в пръстта съм чела, че през зимата, когато цветята са вкъщи, горният слой на почвата трябва да е сух. Аз им сипвам вода в чинийката, в която са поставени саксиите. Тази година съм решила да опитам, като бучна пластмасова фуния поне на около 5 см надолу и сипя малко вода, и после преместя фунията на отсрещната страна и пак сипя вода дали ще се получи, дали горният слой на почвата ще остане сух или въпреки всичко ще се навлажни. Даже може още сега да опитам и за зимата ще знам. Иначе аз слагам на всяка саксия от жълтите картончета и ако все пак има мушички, те залепват по тях. Също много често открехвам прозореца и така мушичките нямат шанс.

# 215
Различните бегонии имат различно изискване за слънце, но по принцип не харесват силното слънце. Бегония тубероза ( туберхибрида), тези цъфтящите, се изпичат  на силно слънце. Добри е правя за тях - искат светло, но не и слънчево, например полусянка. Търпят само сътрешното слънце, което е по-слабо. Също харесват свеж въздух, с въздушна влага, не понасят прах.
А бонките понасят слънце повече от другите.
Листнодекоративните, вкл. и бегония рекс, слонско ухо,  са за вътрешна украса, също не търпят силно слънце.

http://www.parkove.bg/inf/Begoniia+vechnotcaftiashcha+-+Begonia-202.html

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 16:05 от Diorela

# 216
От два часа си мисля да вляза с въпрос и ето че станаха два Sad
Преди да се обединят темите бях снимала стеларчето, тъкмо напъпило и толкова му се радвах.  преди няколко дни разместих саксиите на прозореца и го прибрах с идеята да го снимам, три цвята даже и семеници имаше на двата, до днес прибирам се прекършено на две  стъбло. Изрязах до чисто  и сега се чудя каква е причината. Възможно ли е слънцето, защото е на отворена остъклена тераса да е нагряло и да е причинило това ?
А първоначалния въпрос виждали ли сте плодове на пасифлора ? Днес на тази на  съседката, която има от години видях подобни на сливи плодове.

# 217
  • In transit
навеждаш ме на едни мисли.... Simple Smile Simple Smile Simple Smile нашият е един и е югозападен...

И мен също Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Мики, а след лятото? Какво ги правиш? Че като гледам бегониите на съседите по стълбището ...
Ами ноември месец те почват да линеят, изрязвам ги до дъно и оставям грудките в саксията. Пролетта вадя грудката и я оставям някъде на тъмно и хладно. След няколко седмици пуска издънки и я слагам обратно в саксията. И така пораства и почва пак да цъфти. Даже съм решила догодина да не купувам нови грудки, че бая събрах това лято. Мисля да зарадвам една приятелка тия дни.

Венета, даде ми идея с тези лепенки да пробвам дали ще залепнат тия гадинки. При мен в момента са основно в босилека. Но него не мога да го поливам само в чинията, две големи сандъчета имам и жегата е голяма вече. Ще го уморя. Иначе зимата съм пробвала със засушяване на пръста, но ефекта е временен.

Добри, на югозападния ги държах на земята, пак ги пече, ама не е като на прозореца да са.  Там започнаха да ми горят листата. Само далията търпи там наказана. Grinning

# 218
Пасифлората би трябвало да може да ражда плодове - някъде четох, че с маракуята са на практика едно и също растение. Но не съм убедена, че тези, които се отглеждат у нас, са ядивни.

# 219
И моите са на листа само и също са от лидъл? На Северна тераса
Здравейте! А на слънчево място  ли са вашите бегонии? Аз също засадих от луковиците на Лидл, но засега имат само големи листа. Само в едното сандъче започнаха да се показват цветове, но са някак под листата и не се виждат. Иначе са на място, което е по-скоро сенчесто.

# 220
  • София
Тази година съм решила да опитам, като бучна пластмасова фуния поне на около 5 см надолу и сипя малко вода, и после преместя фунията на отсрещната страна и пак сипя вода дали ще се получи, дали горният слой на почвата ще остане сух или въпреки всичко ще се навлажни.
Вместо да разнасяш фунията(можеш да нараниш корените)  можеш да пробваш с пластмасово шише.

# 221
  • София
mamamia52, ако под памуклийка разбираш псевдококциди, ...

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 13:07 от mamamia52

# 222
Моспилан купих от разсадник, смятам, че са компетентни. Написаха ми 7-8 л вода за цялото пакетче от 1.5гр

# 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
mamamia52, ако под памуклийка разбираш псевдококциди, ...
Аз показах снимка от растението и ми дадоха Моспилан. Но понеже купих препарата от Бриколаж, дамата просто отвори витрината и ми го подаде с думите : "на око".
А иначе не мога да ви дам снимка на Плумерията по две причини : 1. не мога да качвам снимки и 2. точно тя е едното цвете с топки памук по листата и не може за развие пъпка. Размножава се много лесно - от резник от стъблото на растението.
Ако все пак някой ми даде инфо за разтвора на Моспилана и как да го ползвам, може и да спася Плумерията и да ви пусна снимка като цъфне.
Ще отивам да се уча да качвам снимки. Моля ви , помогнете ми да си спася цветенцата.

с новата версия е много лесно. натискаш картинката с фотоапаратчето
Цитат

отваря се прозорче
Цитат

и можеш или да качиш от компа или да сложиш линк към картинката в мрежата.
натискаш "потвърди" и си готова.

с телефона е почти същото, само че пише "качи от устройство" Wink

# 224
Здравейте. Това листни въшки ли са? Моля за съвет как да ги третирам.
Да местя ли растението в друга саксия?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт