Нашите цветя - обща тема

• 35 090
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
наде, прилича ми на черно кучешко грозде. такива ли бяха цветовете?
https://nivabg.com/tips/cherno-kuche-grozde---solanum-nigrum-sem-kartofovi-748/
за бонзая, дето с тая саксия не е бонзай, а и женшен не е... Sad поливай, пулверизирай и стискай палци, защото обикновено присадката изсъхва.
дидка, поливай само в подложката. грудките на бегонията, каменното цвете и цикламата имат вдлъбнатинка в средата и когато се поливат отгоре, задържат вода там и загниват.
в твоя случай май не  е от това, прсото това стръкче е имало проблем. другите ми изглеждат добре.

Благодаря. Ами от Лидл го взех хареса ми, дано оцелее.

Иначе ето снимка на другото на плодчето или каквото е там.. Grinning Мисля, че нямаше такива белички цветчета.
Скрит текст:

# 481
наде, прилича ми на черно кучешко грозде. такива ли бяха цветовете?
https://nivabg.com/tips/cherno-kuche-grozde---solanum-nigrum-sem-kartofovi-748/
за бонзая, дето с тая саксия не е бонзай, а и женшен не е... Sad поливай, пулверизирай и стискай палци, защото обикновено присадката изсъхва.
дидка, поливай само в подложката. грудките на бегонията, каменното цвете и цикламата имат вдлъбнатинка в средата и когато се поливат отгоре, задържат вода там и загниват.
в твоя случай май не  е от това, прсото това стръкче е имало проблем. другите ми изглеждат добре.

Ами в магазина ги продават като фикус женшен. В интернет пише, че прилича и може да се отглежда като бонсай. Потребителката може  да е начинаеща и да не се е задълбочила в детайлите.
Ако имате опит в отглеждането споделете моля - колко пъти пръскане, поливане, торене.Защото има много малко и твърде повърхностни статии на бълг.език. Другото са едни машнни преводи дето човек първо трябва да разгадае написаното.

# 482
Здравейте, от скоро отглеждам цветя и до момента не се бях сблъсквала с проблема с мушичките. Едни дребни, летящи твари са се завъдили в цветята на кухненския прозорец. Мушички. Искам да помоля за съвет с какво да напръскам?
Бях чувала, че за мушички може да се напръска с разтвор на парацетамол. Направих го, но ми се струва, че само ги мокря, сякаш не са особено впечатлени и когато изсъхнат, гадинките пак литват...

# 483
  • на острова на мечтите

Фикус джин сенг. Още имам етикета. От  8 години е този.

# 484

Фикус джин сенг. Още имам етикета. От  8 години е този.
Аз имам първия си от пет месеца. Сега му е първо лято. Чудя се да пръска ли листата, да полива ли през два дни. Има едни особени петна по листата и се чудя от какво са.

На са акари като че ли и на живо не изглеждат толкова ярко жълти, листата не падат.
Поливам веднъж седмично с изстналата преварена вода от термоканата, че при нас е силно варовита.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 18:44 от dariVale

# 485
Ми те в саксия си го продават,
И моя не е цъфнал в момента, но ето
Мисля,че това е стефанотис. Имам го отскоро, знам само, че не обича да бъде местен или да се върти саксията. Още не ми е цъфтял.

Дипладенията не е никак капризна, но през зимата ще измръзне навън. Трябва да презимува на хладно и светло. Иска много светлина, иначе пуска едни дълги стъбла без листа и цвят, през зимата даже може да опадат листата ако и липсва светлина или е прекалено топло. А през лятото ако може да е навън е по-добре, на слънце. Издържа на леко засушаване също така.

# 486
  • на острова на мечтите
Фикусът джин сенг през лятото го поливам всеки ден. Пръскам, когато се сетя.
На мен ми прилича на muffa( плесен, мухъл). Казват, че виреят добре навън. Аз имам три бонсаи. Двата са навън. Като изкарах единият навън му окапаха всичкилиста. Сега се е наел отново.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 487
  • In transit
Нещо ми яде салвията. Идеи? Само най-долните листенца и то не всички.

# 488
Хммм, специално срещу акари не съм срещала информация, че моспилан е ефективен, макар че бих се радвала, ако е така. Белокрилки, листни въшки, хоботници и друга твар да, но акари... Къде пише такова нещо?
https://agroapteki.com/preparati/insekticidi/mospilan-20-sp/
Ходя на работа, от 3 дни ме боли зъб, два дни тичам след работа на зъболекар, нямаше моспилан в агроаптеката днес("утре ще заредят"), нямам пръскалка и бубите си стоят. Нито сакъзите ми харесват как изглеждат, нито мушкатата, а калдаръмчетата са най-нападнати. И не съм сигурна,че причината е една и  съща. Оплаках се. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 19:50 от Morphea

# 489
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм искала да обидя никого. Simple Smile
фикус женшен е търговското му име. както "щастливият бамбук" е всъщност драцена.
кръстили са го "женшен" защото корените приличат на корени на женшен. ефектни са и се оставят над почвата. мисля, че правилното име е фикус микрокарпа (не съм 100% сигурна).
и не е бонзай, защото на бонзаите саксийките са в пъти по-малки. и грижите за тях са специфични.

# 490
Добри, на 100 % те подкрепям. Това е фикус микрокарпа, присаден на няколко семенни корена с каудекс. Наричат го женшен заради визуалната прилика с корена женшен. От каудекса може да избият клонки от другото дърво ( бутилковото), но рядко се случва.
Не е бонсай. Той не би издържал в саксия за бонсай и при условията за отглеждане на бонсай.
Отглежда се както се гледа фикус микрокарпа. На разсеяна светлина, умерено поливане, да не се преполива, че ще загние. Не мисля, че му трябва пръскане на листата. Ако е много сух въздуха, може да се постави върху камъчета, а в подложката да се налее малко вода. Изпарението ще е достатъчно.
Добре е да се формира с прищипване на младите връхчета, за да се поддържа добра форма на короната, иначе някои клони ще се издължат в нежелана посока и размер. Ако това се случи, тези клони се подрязват малко по-ниско от нивото на короната, за да разклонят млади от тях. Отрязаните  клонки могат да се вкоренят във вода, като първо  се оставят да изтече млечният сок без да завяхва отреза, а тази вода се изхвърля.

ПС
Най-после ми снимаха 2 цветенца, да ви украся малко и аз. Калибрахоетата, които тотално  бяха спрели да цъфтят и да се развиват. Наторих ги с мастербленд и много бързо цъфнаха пак. Още не са дръпнали достатъчно, но идеята е да се преплетат клонките и да се смесят трите цвята.

Тук се вижда синьо-лилавото

И с по-реални цветове

Рудбекия, предполагам двугодишна хирта, ако са верни сортовете в нета. Ще си покаже каква е.

А това е газанията на щерчето, която й подарих миналата година. Мъдри се между зеленчукови разсади  на терасата. Добре се е справило, щом е цъфнала и тази година.

И най-голямата красота - тиквата на щерчето, от случайно попаднало семенце. И то, на мама гордостта, взе да въди разни зеленинки. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 23:42 от Diorela

# 491
  • на острова на мечтите
Когато започнаха да му жълтеят и капят листенцата, се зяех да чета , кое, как и защо? Чичко Гуги ми каза, че вртоятно въздухът е много сух. Двата навън страдат по-малко. Доста е влажно.
Добри, че кой се е обидил?!
Благодаря за изчерпателната информация!

# 492
Благодаря ви момичета за търпението, с което отговаряте на всичките ми въпроси. Плумерия тук има почти във всеки двор, но са все големи дървета, затова се чудя може ли изобщо да се отглежда в саксия. Аз не мисля да я прибирам вътре. Температурите не падат под 12-15 градуса през зимата. Не съм видяла да окапват листата, но опредлено цъфти в определен период. Също и жасминовите храсти. Винките като купих дори не знаех, че са такива, вие ми казахте. А дали са каскадни - едната пуска стъблата си надолу, другите три растат нагоре, но всичките са пълни с цветове, въпреки че всеки ден събирам и мета десетки опадали. На тази, която се спускат надолу ( аз си мислех, че това означава каскадна), цветчетата са по дребни. Само не търпят засушаване. Ако преценя, че почвата е влажна и не полея, на другия ден са с виснали листа. И аз поливам. А те цъфтят. Петуниите почти навсякъде ги смениха с други цветя, аз имах 5 саксии, от които останаха три. Двете които подмених засега са добре. Но и те са два различни вида. Първите ми правеха корона от цветове, почти без листа. Следващите които взех, растат на височина, цветовете са едри, но по-редки. Еднакво капризни са, не знам защо във всяка статия която намерих, пише че са лесни за отглеждане. Мушкатата, които преместих в по големи саксии сега цъфтят, но все още са далеч от размера и вида на другите. Не изглеждат по различно на снимките от днес. Диорела, на моята рудбекия листата са мъхести. А тиквата си е за гордост определено.
Винка 1, 2 и 3
Скрит текст:
Мушкатата
Скрит текст:
Първите петунии със позасъхнали стебла, но цъфтят все още.
Скрит текст:
И розичката с нови листенца (уча се на търпение с нея)
Скрит текст:

# 493
  • Пловдив
Ей го моя жасмин...

# 494
Някой има ли японска мушмула , преди време засях една костилчица  и сега гледам че е избила но не знам от тук на сетне как да процедирам с нея, а много ми се иска да я опазя.

Общи условия

Активация на акаунт