Нашите цветя - обща тема

• 34 531
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ени, кактусите не са еднодневки. растат бавно, цъфтят рядко...
възпитават търпение у любителите на кактуси. Simple Smile

# 721
Нещо като орхидейките. 😃 Търпение бол при мен. Обгрижвам си ги,дано да ме зарадват.

# 722
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аха. същата работа. Simple Smile

# 723
Diorela,аз много го уважавам този тор:) И всички мои клиенти..
Той е универсален..
Аз рядко експериментирам ,но факт е,че във всяка фенофаза растението се нуждае от различен микро макро елементи..
За корен-фосфор
За листна маса -азот..
Цялостно развитие-универсален(както е 20:20:20)
За цъфтеж и плододаване - повече калий.

# 724
Рози и Бодли, точно тези неща бях написала преди време в темата. И коментирах, че любител цветар, каквито сме повечето тук, непрофесионалисти, трудно биха разпознали в кой момент растението от какво има нужда, че и да ги балансираме в нужните количества. Та повечето не разпознават дори една напреднала хлороза. И аз не правя изключение, макар, че разпознавам някои страдания.
От тази гледна точка, предпочитам и препоръчвам за непрофесионалисти, да ползват качествен нормален тор, съдържащ достатъчно микро и макроелементи, в добре усвоими форми. Така няма да се сблъскат с проблеми като недостиг на нещо, а растенията ще бъдат здрави и добре развити.
Нека оставим специализираните торове за професионалистите, но нека и те не ни продават супер напомпани цветя, дето 2 седмици след покупката спират да се развиват и да цъфтят.

Цитат
Не трябва да се тори едностранно - само с един от торовете, защотот хранителните елементи не могат да се заменят един с друг и липсата на който и да е от тях се отразява зле на растението. Когато азотът е в недостатъчно количество, растежът се забавя, листата издребняват и стават светлозелени, дори жълти. Фосфорът участва в изграждането на всички части на растението, особено на цветовете.  При недостиг на фосфор, растежът се забавя, листата се свиват и по тях се образуват червеникавокафяви петна, които по-късно изсъхват. Калият участва при синтезирането на въглехидратите, регулира разпределянето на белтъчните вещества и др. При недостиг на калий по краищата на листата се появяват жълтеникави петна, състоянието на растението се влошава и то заболява.
Има и други ценни съвети в глава Подхранване от книгата на Гена Папазова "Цветя и декоративни храсти".
https://knigosviat.net/products/books/46243-tsvetya-i-dekorativni-hrasti

ПС Флоксче, сега като прелистих книгата, видях какво препоръчват за хидропониката - в саксия редиш дренаж - от долу нагоре - камъчета, едър пясък - общо с камъчетата до 1/3,  нагоре ситен пясък и натопяваш саксията във ваза до 1/3 , като водата с тор е до горната повърхност на едрия пясък.
Дават и някакъв хранителен разтвор на Д. Бобошевска. В него има и морова сол, 4-5 капки водно стъкло на 1 литър вода.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 00:02 от Diorela

# 725
 На мен ми е от части професионално:) Не с цветята,Там е изцяло любителски:)
С тях е както с всичко..Грижи,храна и наблюдение
Има ли ги , радваш се на изобилие

# 726
И аз замених едната петуния с две саксии винки
https://i.pinimg.com/originals/de/bc/51/debc51cfd9deb46c89816b5866f40e11.jpg
https://i.pinimg.com/originals/13/f4/eb/13f4eb4a7956b1dd43a3ce329aa0b179.jpg , другата петуния за сега е добре, да видим докога https://i.pinimg.com/originals/79/cb/6a/79cb6aceee0deb478d45851286f8e69c.jpg. При мушката и сакъзите имаше една седмица с намален цъфтеж, точно в най големите жеги, но сега отново са отрупани с цвят и много ме радват Simple Smile https://i.pinimg.com/originals/d9/a9/34/d9a934bb689d181afff24dd33950a58e.jpg
https://i.pinimg.com/originals/96/7f/45/967f451c41cbcfb222d06c5b92ca2779.jpg. Страхотни красоти показвате момичета, чета ви непрекъснато, въпреки, че не се включвам често.

# 727
Много са красиви всички цветя, които показвате!
Да питам за винките - знам, че са едногодишни, но все пак виреят и после. Вашите нови или стари са, които показвате? Миналата година ми подариха, цъфтя прекрасно, тази година е само на листа, но започнаха да се появяват и цветчета от скоро.

# 728
  • In transit
Като сте започнали темата за поддръжка на цветята да ви питам, как измивате/почиствате саксиите след като махнете някое цвете, особено ако е било болно?
При нас заради варовитата вода, по ръбовете и чинийките се образува много варовик. В последно време ги напръсквам с препарат срещу варовик за баня ( от ДМ и Лилд са моите). Напръсквам, оставям малко и после с четка се почистват много добре. Надявам се така да ги почиствам и от гадинките ако има нещо останало, но не знам дали е правилно. Затова приемам идеи.

# 729
Като сте започнали темата за поддръжка на цветята да ви питам, как измивате/почиствате саксиите след като махнете някое цвете, особено ако е било болно?
При нас заради варовитата вода, по ръбовете и чинийките се образува много варовик. В последно време ги напръсквам с препарат срещу варовик за баня ( от ДМ и Лилд са моите). Напръсквам, оставям малко и после с четка се почистват много добре. Надявам се така да ги почиствам и от гадинките ако има нещо останало, но не знам дали е правилно. Затова приемам идеи.
Ако са пластмасови препоръчвам антикалк за кафемашини и термокани. Той е  нежен към пластмасата. Докато този за баня е по-агресивен и може да се разрони или награпави повърхността на саксиите/чинийките.

# 730
  • DE
Варовиков налеп най-лесно чистя с оцет. Накисвам саксията във вода в която сипвам на око оцет Grinning Оставям около един ден и след това измивам, всичко пада.

# 731
Мики, аз почиствам саксиите с препарата, с който мия банята, и при нас водата е много варовикова.

# 732
Здравейте! Много са ви хубави цветята! Да ви попитам тук - гледам бабаново растение в саксия. Има вече десетина листа, но последните излизат като нацапани с тъмно червено-кафяво. Иначе не са увехнали, свежи изглеждат. Знае ли някой каква може да е причината?

# 733
Бананчето ти е преполято. Пробвай с по-малко вода. Моето го подарих по тази причина - редовно го преполивах.

# 734
beki8, много много благодаря за отговора. Ще намаля поливането и ще следя за в бъдеще как е! С поздрав!

Общи условия

Активация на акаунт