Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 102
  • 852
  •   1
Отговори
# 540
Любопитно ми е някой, чието дете учи в СС да каже как си представя, че ще се развие детето му и какво според него би се случило, ако детето му вместо СС завърши 20-то или Британика например?

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 05:27 от Анонимен

# 541
  • София
Което и училище да завърши детето ми, не мисля, че ще му се случат коренно различни неща. Можеше да е в произволно число училище и паралелно да си го подготвим за кандидатстване, така че след 7 клас да бъде прието където иска и му стига потенциалът. За мен лично в случая ключовото не е само как ще се развие като завърши, а какво се случва преди завършването. Не става въпрос само за заветната подготовка за кандидатстване и набиване на информация и техники за целта. Основното училище е и 8 години от живота на детето, при това ключови 8 години. Благодарна съм на училището как протекоха и не съм се замисляла никога да си местя децата от там.

Обаче, Нико, това не означава, че ако децата ми получаваха същото на друго място, щях да си навия на пръста да ги местя в Света София, защото е по-престижно или по-някакво друго. Толкова много се надявам всъщност в повече училища децата да получават (поне) това, което получават моите. Включвам се с коментари в темата само защото не ми е приятно да чета откровени лъжи за училище, което очевидно се справя по много добър начин с това, за което е създадено. Самият факт, че все е аршин за мерене за нови и не толкова нови училища, сигурно също е показателен. Но ако нямах две деца там, при това толкова различни едно от друго, сигурно и аз щях да си представям батални сцени с кисели учителки, закостенели методи на преподаване, тонове домашни, стрес и напрежение и центрофугирани детски мозъци.

# 542
  • София
Някой знае ли къде се предполага да е новата сграда на ЧОУ Томас Едисън? Обмисляме го като вариант за дъщеря ни, която е на 5. В момента локацията ни е много удобна, но ако ще го местят някъде много далеч, ще преосмислим.
Едва ли ще е много далеч - доколкото знам, търсят парцел в южните квартали, защото повечето деца в училището така или иначе живеят там. Последно се коментираше Манастирски ливади, но като гледах протестите в квартала от вчера, не знам дали ще успеят да се преборят.

Екзаминатори? Що за дума е това?!

# 543
Нещо като екзекутори 😂

# 544
Което и училище да завърши детето ми, не мисля, че ще му се случат коренно различни неща. Можеше да е в произволно число училище и паралелно да си го подготвим за кандидатстване, така че след 7 клас да бъде прието където иска и му стига потенциалът. За мен лично в случая ключовото не е само как ще се развие като завърши, а какво се случва преди завършването. Не става въпрос само за заветната подготовка за кандидатстване и набиване на информация и техники за целта. Основното училище е и 8 години от живота на детето, при това ключови 8 години. Благодарна съм на училището как протекоха и не съм се замисляла никога да си местя децата от там.

Обаче, Нико, това не означава, че ако децата ми получаваха същото на друго място, щях да си навия на пръста да ги местя в Света София, защото е по-престижно или по-някакво друго. Толкова много се надявам всъщност в повече училища децата да получават (поне) това, което получават моите. Включвам се с коментари в темата само защото не ми е приятно да чета откровени лъжи за училище, което очевидно се справя по много добър начин с това, за което е създадено. Самият факт, че все е аршин за мерене за нови и не толкова нови училища, сигурно също е показателен. Но ако нямах две деца там, при това толкова различни едно от друго, сигурно и аз щях да си представям батални сцени с кисели учителки, закостенели методи на преподаване, тонове домашни, стрес и напрежение и центрофугирани детски мозъци.
За мен също са много важни почертаните абзаци и съм напълно убеден, че са повече от няколко училищата в София, в които моите деца ще получат това, което искам. Съответно детето ми учи в най-близкото хубаво до нас училище. Слава Богу и до двете места, в които живея има такива.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 14:16 от Анонимен

# 545
  • София
Нико, важна е първо средата. Макар да не е частно училище, мога да кажа за моите каква щеше да е разликата, ако не бяха завършили НЕГ, а примерно... не знам, гимназия средно ниво. Не мога да кажа какво щяха да имат и да постигнат, но със сигурност нямаше да е това, които постигнаха и имаха като среда в НЕГ (или в СМГ и някоя друга от същата групичка гимназии). Сега като студенти го осъзнават, защото се смесиха с колеги от цялата страна, също и чужденци - неща, които те приемат за нещо по подразбиране като изисквания и резултати, за доста техни колеги са нещо допълнително.

# 546
Нико, важна е първо средата. Макар да не е частно училище, мога да кажа за моите каква щеше да е разликата, ако не бяха завършили НЕГ, а примерно... не знам, гимназия средно ниво. Не мога да кажа какво щяха да имат и да постигнат, но със сигурност нямаше да е това, които постигнаха и имаха като среда в НЕГ (или в СМГ и някоя друга от същата групичка гимназии). Сега като студенти го осъзнават, защото се смесиха с колеги от цялата страна, също и чужденци - неща, които те приемат за нещо по подразбиране като изисквания и резултати, за доста техни колеги са нещо допълнително.
В това лично съм се убедил и съответно винаги съм го твърдял. Моята жена е завършила немската, а аз гимназия, която дори в момента е в топ 10 на най-желаните училища в София. Имам двама приятели завършили СМГ и въобще всички от средата ми са учили в хубави основни и средни училища. Аз даже на основните отдавам по-голямо внимание. Многократно съм писал, че само родителите не са достатъчни за да расте детето в добра среда. Голяма част от времето хлапаците прекарват извън дома си.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 01:08 от Анонимен

# 547
Момичета,моля за инфо.Може би(не е на 100% ) ще се местим да живеем в България.Дъщеря ми завърши 4-ти клас в Германия(Баерн) с препоръка за гимназия(В Баерн след 4 клас ги  разпределят,според оценките).
Има диплома и за завършен 4-ти бг клас(посещаваше съботно Бг училище).
Та нямам на идея от къде да подхвана нещата😳..За нея бългаския си е в момента второ език.Не искам обаче да изостане и с немския.
Към кое училище да се насоча?

# 548
С немски изборът не е голям...
Увекинд май е най-добре от възможните опции. И в никакъв случай Веда!
Момичета,моля за инфо.Може би(не е на 100% ) ще се местим да живеем в България.Дъщеря ми завърши 4-ти клас в Германия(Баерн) с препоръка за гимназия(В Баерн след 4 клас ги  разпределят,според оценките).
Та нямам на идея от къде да подхвана нещата😳..За нея бългаския си е в момента второ език.Не искам обаче да изостане и с немския.

# 549
Към училището към Немското посолство.

# 550
И как решихте в никакъв случай Веда? Миналата година в класа на детето ми в Питагор дойде детето от Веда с повече от чудесни знания.
Училищата с немски език са няколко в София.
Немско училище към немското посолство. Там изцяло се преподава по немската система. От няколко години покриват и материала на МОН за да получат българска диплома.
Увекинд е училище с основен немски до 4 клас. След това започват изучаването на английски за IB програмата и категорично не са немско училище в по-горните класове. Ерих Кестнер и Веда са немски училища за които аз лично нямам кой знае каква информация.

# 551
Ами, реших, че Веда не става като лично пробвахме, а след това се махнахме от там- толкова бяхме доволни!
А защо са го преместили детето от Веда, за което говорите? Едва ли е без причина.
Между другото, във Веда няма нито 1 преподавател, който е нейтив...
Момичета,моля за инфо.Може би(не е на 100% ) ще се местим да живеем в България.Дъщеря ми завърши 4-ти клас в Германия(Баерн) с препоръка за гимназия(В Баерн след 4 клас ги  разпределят,според оценките).
И как решихте в никакъв случай Веда? Миналата година в класа на детето ми в Питагор дойде детето от Веда с повече от чудесни знания.
Немско училище към немското посолство. Там изцяло се преподава по немската система. От няколко години покриват и материала на МОН за да получат българска диплома.
Увекинд е училище с основен немски до 4 клас. След това започват изучаването на английски за IB програмата и категорично не са немско училище в по-горните класове. Ерих Кестнер и Веда са немски училища за които аз лично нямам кой знае каква информация.

# 552
  • София
Момичета,моля за инфо.Може би(не е на 100% ) ще се местим да живеем в България.Дъщеря ми завърши 4-ти клас в Германия(Баерн) с препоръка за гимназия(В Баерн след 4 клас ги  разпределят,според оценките).
Ако искате да не изостава с немския, вариантът е Дойче шуле към посолството, във всяко от другите училища с немски нивото ще е много назад от нейното. Така ще има около 5 часа български на седмица и ще може плавно да засили българския. Проблемът на немското е контрола на дисциплината и сега чух, че около 20 германци си тръгват заради Ковид 20. Разбрах, че доста деца са напуснали 4 за 5 клас, имаше напуснали и миналата година. Ние също напуснахме заради лошата дисциплина и предпочетохме училище с английски и частни уроци с немкиня. В нашия стар клас нещата се уталожиха след няколко напуснали деца и едно с неподновен договор. Може и в 5-тите класове да се успокоят.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 09:59 от Meмчо

# 553
Novichka1, ами разбира се, че с причина се преместили детето от Веда Simple Smile прието е в математическо училище. Нещо което  Веда не е. Но детето има чудесни знания по БЕЛ , Математика и останалите предмети.
Нямам идея как е с немският - тъй като при нас се учи английски.

# 554
  • Пловдив/София
Тази информация за МОН проверена ли е? Защото до миналата година нямаше такова нещо. Имат часове по български, но не дават бг диплома- трябва приравнителни изпити. А и не само българският, програмата е коренно различна по всички предмети.
Ако не Ви интересува българска диплома- дойче шуле твърдо. В противен случай бих разгледала Ерих Кестнер и Увекинд- нивото не същото, но не са лоши училища.

Общи условия

Активация на акаунт