Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 40 098
  • 852
  •   1
Отговори
# 555
С немски изборът не е голям...
Увекинд май е най-добре от възможните опции. И в никакъв случай Веда!
Момичета,моля за инфо.Може би(не е на 100% ) ще се местим да живеем в България.Дъщеря ми завърши 4-ти клас в Германия(Баерн) с препоръка за гимназия(В Баерн след 4 клас ги  разпределят,според оценките).
Има диплома и за завършен 4-ти бг клас(посещаваше съботно Бг училище).
Та нямам на идея от къде да подхвана нещата😳..За нея бългаския си е в момента второ език.Не искам обаче да изостане и с немския.
Към кое училище да се насоча?
И как решихте в никакъв случай Веда? Миналата година в класа на детето ми в Питагор дойде детето от Веда с повече от чудесни знания.
Училищата с немски език са няколко в София.
Немско училище към немското посолство. Там изцяло се преподава по немската система. От няколко години покриват и материала на МОН за да получат българска диплома.
Увекинд е училище с основен немски до 4 клас. След това започват изучаването на английски за IB програмата и категорично не са немско училище в по-горните класове. Ерих Кестнер и Веда са немски училища за които аз лично нямам кой знае каква информация.
Тази информация за МОН проверена ли е? Защото до миналата година нямаше такова нещо. Имат часове по български, но не дават бг диплома- трябва приравнителни изпити. А и не само българският, програмата е коренно различна по всички предмети.
Ако не Ви интересува българска диплома- дойче шуле твърдо. В противен случай бих разгледала Ерих Кестнер и Увекинд- нивото не същото, но не са лоши училища.
Спогодбата е от 2013. Няма приравнителни изпити тъй като дипломата получена в Шулето дава същите права като притежателя на българска диплома.
https://www.mon.bg/bg/news/133
Няма идея защо предлагаш - твърдо Дойче шуле, без да имаш идея за същото.
Увекинд не е немско училище и това вече го повтарям около 10 пъти. При него немският след 4 клас е доста по-малко застъпен.

# 556
  • Пловдив/София
Споготба не значи българска диплома, а че официално училището може да функционира и тн. Питала съм изрично в училището преди три месеца и бг диплома няма. Нали даже обсъждахме, че българчета, завършили Шуле, се таксуват в АК като чуждестранни ученици.
В уве се учи немски както и в другите училища, да, с повече английски наистина. За мен е еднакво “немско” с Веда например. Единствено Шуле е наистина “немско”, другите са училища с изучаване на немски език.
Познавам две деца там, била съм лично, не знам кое наричаш да нямам идея.

# 557
  • София
Права за следване тук може и да дава немската диплома, но учениците на ДШ  нямат бг диплома за средно -  точно както е написала Пипи.  Единствената им диплома е след положен "Deutsches Abitur", учи се по системата на привинция Тюрингия.

# 558
Споготба не значи българска диплома, а че официално училището може да функционира и тн. Питала съм изрично в училището преди три месеца и бг диплома няма. Нали даже обсъждахме, че българчета, завършили Шуле, се таксуват в АК като чуждестранни ученици.
В уве се учи немски както и в другите училища, да, с повече английски наистина. За мен е еднакво “немско” с Веда например. Единствено Шуле е наистина “немско”, другите са училища с изучаване на немски език.
Познавам две деца там, била съм лично, не знам кое наричаш да нямам идея.
Преди години когато ние бяхме на интервю в Дойче Шуле точно това ни беше обяснено, че с дипломата получена в училището можеш да кандидатстваш във всички български университети.
А иначе при прехвърляне на дете от Дойче шуле в училище по МОН , не се държат приравнителни изпити. Има няколко потребители във форума прехвърлили децата си по този начин.

Ако директорките на Уве ви чуят, че наричате училището немско хич няма да ви се зарадват. С години се опитват да обяснят, че не е такова и даже името му е International. Та изобщо не е еднакво с Веда. Тази разлика е и в хорариума им.

# 559
Аз не знам защо изобщо има някакво сравнение между училището към Немското посолство и останалите частни училища в Сф. То няма нищо общо като идея за частно училище която ние влагаме като търсим такива за децата ни. Училището към немското посолство е направено и функционира за децата на всички немски служители в посолството. Това е неговата ясна и единствена цел. Децата на дипломатите да учат докато са в БГ.
Друг е въпросът, че има и 'външен' прием за БГ деца, и има  не малко хора които си мислят, че то е едва ли не 'УАУ' и си записват децата там.
Също така не знам защо като се споменава това училище и се предлага  като вариант, липсват обичайните подскоци които се наблюдават спрямо други училища относно базата. Училището е на първият етаж на общежитие/жилищшен блок. Което всички най-вероятно знаете.
Сега, от известно време въс вътрешната част на двора между посолството и училището се строи някаква сграда. Може и да е нова сграда за училище, ако има много кандидати. Кой знае. Но децата нямат двор, нямат игрище..
Но да, ако някой търси 'истинско' немско училище, това е мястото. Там всички преподаватели са нейтив.
И друг момент има, ако съфорумката която се връща да живее в БГ мисли да остава тук постояяно, не виждам смисъл да се търси изцяло немско училище. Ако детето ще продължи образованието си в БГ може би е по-подходящо добро частно училище с по-силно застъоен немски език.
Ако обаче са тук за една година и пак мислят да се връщат там, немското е по-подходящото място.

# 560
Права за следване тук може и да дава немската диплома, но учениците на ДШ  нямат бг диплома за средно -  точно както е написала Пипи.  Единствената им диплома е след положен "Deutsches Abitur", учи се по системата на привинция Тюрингия.

Всъщност се учи по образователния план на Баден-Вюртемберг.

# 561
  • София
OpusMagnum, https://www.ds-sofia.bg/?cid=106 Wink

OuterSpace, не всички са нейтив..

# 562

Да, действително, но пък преди известно време проучвах училището и имам спомен, че се учи по програмата на Баден-Вюртемберг. Тук също:
Скрит текст:
1.2 Auftrag und Bildungsziel der Schule
Die Schule vermittelt dem Schüler die deutsche Sprache, deutsche Bildungsinhalte und ein wirklichkeitsgerechtes Deutschlandbild ebenso wie Einblicke in die Kultur der Re- publik Bulgarien. Sie befähigt ihn so zur Begegnung mit anderen Völkern und Kulturen und erzieht ihn zu Weltoffenheit, internationaler Verständigung und zu einer Gesinnung des Friedens.
Die Schule soll dem Schüler ermöglichen, einen seinen Fähigkeiten entsprechenden Bildungsweg einzuschlagen. Sie hat deshalb die Aufgabe, ihm Wissen und Fertigkeiten zu vermitteln, ihn zu selbständigem Urteil zu führen und seine persönliche Entfaltung und soziale Entwicklung zu fördern. Sie soll ihn zur Selbstbestimmung in Verantwortung vor dem Mitmenschen, zur Anerkennung ethischer Normen und religiöser Werte, zu To- leranz und zur Achtung vor der Überzeugung anderer erziehen.
Die Vermittlung von Lernzielen und erzieherischen Werten entspricht dem Bildungsziel der Schule. Lernziele und Unterrichtsorganisation richten sich nach den Richtlinien und Stoffplänen des Bundeslandes Baden-Württemberg. In den Fächern bulgarische Spra- che / Literatur und bulgarische Geschichte erfolgt die Vermittlung
Информацията е от сайта на училището: “Ordnungen und Beschlüsse“—>“Schulordnung“

# 563
  • София
Да, кофти противоречие, човек обаче вижда първо на видно място информацията за Thüringen. Simple Smile При това с акцент  върху пояснението, че училището следва тези образователни стандарти, които и всички deutsche Auslandsschulen в северното полукълбо.

# 564
  • София
Здравейте, имам един въпрос.
В частните училища, които са под шапката на МОН, децата получават ли стипендия за отличен успех?

# 565
Здравейте, имам един въпрос.
В частните училища, които са под шапката на МОН, децата получават ли стипендия за отличен успех?
Да, https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=3E4 … D50D?idMat=121189

Чл.2, ал.3 и 4 Simple Smile

# 566
  • София
Шилер, въпреки че не е частно, дали не би свършило работа за дете с немски? Там след 4-ти клас се освобождават някакви места след приема на МГ-тата и може да е добър вариант.

# 567
По друг повод четях темата, но мога да кажа за Дойче шуле. Братовчедка ми изкара в него от 1-ви до 6-и клас, след което родителите й прецениха, че няма подходяща гимназия за нея в България, и цялото семейство замина за Германия, за да може момичето да си довърши средното образование. Тази година завършва гимназия в Бон, където се установиха, и ще се цели в Университета Еразъм в Ротердам.

Според родителите по мнение от 2015 г. Дойче шуле става до 6-7 клас. После категорично не.

# 568
По друг повод четях темата, но мога да кажа за Дойче шуле. Братовчедка ми изкара в него от 1-ви до 6-и клас, след което родителите й прецениха, че няма подходяща гимназия за нея в България, и цялото семейство замина за Германия, за да може момичето да си довърши средното образование. Тази година завършва гимназия в Бон, където се установиха, и ще се цели в Университета Еразъм в Ротердам.

Според родителите по мнение от 2015 г. Дойче шуле става до 6-7 клас. После категорично не.
Струва ми се невъзможно само заради училище цяло семейство да си промени тотално живота и да се премести да живее в чужбина. Сигурно има друга причина. На немската какво не им хареса? Или прецениха, че детето няма да успее да влезе.

# 569
Какво да прави детето в немската, след като немски владее  като нейтив?! Една година щеше да дреме. А и можеше и да не влезе. Българският определено не беше особено застъпен в Дойче шуле. Може и странно да ти се струва, но хората го направиха. Между другото, брат й, който е 13 години по-голям, е завършил 91-ва НЕГ. Баща й и леля й (моята майка) също - но това е било по друго време.

Общи условия

Активация на акаунт