Частни училища-информативно-дискусионна тема 41 - ваканционна

• 39 973
  • 852
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Уор, въпросът беше И дали ще е достатъчно без допълнителни уроци, за да не се учи "денонощно". Това, което всички пишем е, че ще има задачи за решаване вкъщи и от  курса, и от училище, което си отнема време и гаранции общо взето няма. Аз горе-долу описах и минимума време, който ще бъде отделен без допълнителни занимания извън училище и курса, защото усетих, че pokita още не е съвсем наясно. Дали ще има нужда от уроци също няма как да кажем. Ти просто пишеш от позицията на човек, вече минал през това и тези дребни детайли ти изглеждат очевидни. Тя също написа и че не държи на ЧУ, стига да отговаря на целите ѝ. В 107-мо и 125-то също имат подготовка по извънучилищна математика (безплатните школи, за които ти спомена). Сигурно има и други.
Подкрепям съвета ти засега да насочат усилията си за подготовка за прием в ЧУ с подбор. Другите неща ще им се изяснят с времето. Най-малкото може да се окаже, че математиката изобщо не е тяхното или обратно. Макар, че имам и познати, които целят СМГ и казват "Иска, не иска, ще решава". Това вече всеки си преценява.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 10:09 от sadlady

# 706
Авторката задала въпроса все още не е започнала да проучва училищата. Детето й е малко. Чула е хубави отзиви за СМГ. В района е и какво по хубаво от това да е близко.
Няма представа за много неща все още и най-вече, че желанията на родителите могат да не съвпадат с възможностите и желанията на детето.
Има време да се информира.
Но на въпроса дали може дете да влезне в СМГ само с знанията от училище - да може, зависи кое е училището Simple Smile И зависи кое е детето Simple Smile

# 707
Andariel, никъде не съм казвала, че искам да мина тънко финансово. Доста грозно звучи. Искам да направя оптимален избор на начално училище с оглед плановете за след това.
Синът ми е на 5 г и 4 месеца. Не бях запозната досега с въпроса за приема в СМГ (нали затова питам), но вече ми се изясни, благодарение на вашите мнения.

Има ли някъде, като например  в някоя заглавна страница, списък на съкращенията на имената на училищата, които използвате?

# 708
  • София
на мен не ми звучи грозно, а реалистично. Никой не бере парите по дърветата, като изключим онзи разказ на Клифърд Саймък. Да, наричаме го с думички като "оптимален", но всеки иска да получи колкото може повече и за възможно най-ниска цена или поне да получи повече на цената, която дава. Проста икономика, няма какво да се правим на ощипани. Неслучайно написах, че играта е такава, обучението и изобщо светлото бъдеще на децата е скъпо удоволствие, още повече, че за двайсет и няколко години, на колкото вече са моите деца, съм имала време да осмисля какви огромни разходи се правят, за да осигурим на децата колкото може по-добър старт и възможности.

# 709
  • София
Покита , КО = Климент Охридски, ТЕ = Томас Едисън, КМ = компютърно моделиране (не съм съвсем сигурна), СС - Света София Simple Smile

# 710
  • София
Покита, понеже каза, че синът ти е на 5г. и 4 месеца, а по-назад писа, че след две години трябва да изберете начално училище, искам да ти обърна внимание, че ЧУ, към които евентуално ще се насочите /Питагор, СС/ извършват основния си прием в ПУК. Има кандидатстване и за първи клас, но местата са много по-малко и приемът е по-труден. Ако се сприрате на тези училища, препоръчително е детето да кандидатства там за ПУК. Ако навършва 6г. през 2021, трябва да кандидатства за ПУК през тази учебна година, като заявленията се подават още преди Нова година, а изпитът ще е някъде януари-февруари 2021г. Имай го предвид, защото ако изпуснете сроковете, няма как да се получи.

# 711
  • София
Andariel, никъде не съм казвала, че искам да мина тънко финансово. Доста грозно звучи. Искам да направя оптимален избор на начално училище с оглед плановете за след това.
Синът ми е на 5 г и 4 месеца. Не бях запозната досега с въпроса за приема в СМГ (нали затова питам), но вече ми се изясни, благодарение на вашите мнения.

Има ли някъде, като например  в някоя заглавна страница, списък на съкращенията на имената на училищата, които използвате?
О, аз си мислех, че детето ви е на 3-4 години, след като написахте, че имате още 2г. Тоест, вие искате да кандидатствате за 1-ви клас, а не за ПУК в Питагор? Защото по-добрият вариант е кандидатстване за ПУК и в Питагор, и в СС, и в КО, ТЕ.... Тоест, не само нямате 2г., а почти нямате никакво за подготовка. Изпитите в повечето са януари-март. Вече сме средата на август.
А, със Санака сме писали заедно Simple Smile

По-добре изчетете и темите назад, както и теми за СМГ и други желани училища. Така ще имате по-конкретни въпроси.

# 712
Andariel, абсолютно съм наясно колко е скъпо качественото образование. Изразът "да мине тънко" е пежуративен. Иначе споделям тезата, че ако може да се постигне с еднакво качество дадена цел с по-малко средства, е желателно да се направи. Ако имаше ДУ с добра подготовка по математика (в района, щото не ми се мами системата) + школа - чудесно. Но не и с цената на денонощно учене. Ако за същото редовно учебно време в ЧУ, без допълнителни извънкласни часове (освен домашните и курсовете на СМГ) може да се постигне същият, че и по-добър резултат, аз бих избрала него. Това не е да минеш "тънко".
Аш, много благодаря.

# 713
  • София
В момента постяваш нещата малко пожелателно, но такъв филм като "ДУ с добра подготовка и един курс, ама не денонощно учене" няма. Особено в частта с ученето. Учи се, дори гениалните учат, когато трябва да кандидатстват. Все още не можеш да възприемеш някои неща, трябва ти време. Но ако ще кандидатствате в ЧУ, нямате време за губене, защото в най-желаните цедката е много ситна, каквито и гениални заложби да има детето. Изпитът си е изпит.

# 714

О, аз си мислех, че детето ви е на 3-4 години, след като написахте, че имате още 2г. Тоест, вие искате да кандидатствате за 1-ви клас, а не за ПУК в Питагор? Защото по-добрият вариант е кандидатстване за ПУК и в Питагор, и в СС, и в КО, ТЕ.... Тоест, не само нямате 2г., а почти нямате никакво за подготовка. Изпитите в повечето са януари-март. Вече сме средата на август.
А, със Санака сме писали заедно Simple Smile

По-добре изчетете и темите назад, както и теми за СМГ и други желани училища. Така ще имате по-конкретни въпроси.
Още не мога да разбера кога трябва да кандидатства. ПУК в Питагор е от 6 години нали? Той ще стане на 6 през март 2021. Една година ли е подготвителният клас? 
Редактирах се, видях че сте написали че ПУК е по-добрият вариант.

Да, ще изчета всичко каквото мога. Благодаря.

# 715
Покита, понеже каза, че синът ти е на 5г. и 4 месеца, а по-назад писа, че след две години трябва да изберете начално училище, искам да ти обърна внимание, че ЧУ, към които евентуално ще се насочите /Питагор, СС/ извършват основния си прием в ПУК. Има кандидатстване и за първи клас, но местата са много по-малко и приемът е по-труден. Ако се сприрате на тези училища, препоръчително е детето да кандидатства там за ПУК. Ако навършва 6г. през 2021, трябва да кандидатства за ПУК през тази учебна година, като заявленията се подават още преди Нова година, а изпитът ще е някъде януари-февруари 2021г. Имай го предвид, защото ако изпуснете сроковете, няма как да се получи.
Леле, много благодаря за мнението (сега го виждам, че съм през телефона). Че аз съм закъсняла даже!
Мислех да си стои в градината до първи клас и след това да вложим усилията. Но явно няма да стане. А къде се подготвят за ПУК в Питагор? (Другите ЧУ мисля че са ни далече и ще ни е сложно, направо невъзможно).

# 716
  • София
Pokita, ЧУ имат бусчетата, с които могат да транспортират децата, точно защото на малко деца са им съсвем близо до дома. Не ги изключвайте само по този критерий.

# 717
  • софия
Да направя сбит превод на съветите от момичетата до тук:

1. В силните ЧУ (СС, Питагор) влизането се случва още в ПУК. Тоест за вашата възраст кандидатстването е сега.
За да се влезне има подбор.
Подбора не се случва без подготовка. За подготовка се минават един куп книжки за цифрички, буквички, финна моторика и т.н, така че
Спедващият ти въпрос към момичетата трябва да е - "Каква е подготовката и как да я постигнем?"

2. Понеже, който е драпал да влезне го е напрвил оше в ПУК, то места за първи клас са силно силно сииииилно ограничени. Обикновенно някой отказал се, преместил се - тоест няколко само.

3. Лично моят съвет е да внимавате да не стане екшън натоварване изведнъж върху детето само и само да бъде в "силно училище" След като сте готови да плащате и (по-важното) да отделяте време за допълнителна подготовка за курсовете към СМГ, то значи можете да помислите за всякаки други курсове, които по занимателен начин да дадат онова, което е нужно. Знам, че това беше условието ви и търсенето в задачката - да няма други курсове, но понякога полезното занятие за вас може да се окаже на друго място. Не в тромави курсове.

Успех от мен и дано намерите много хубаво , не само академично, но и топло място за детето.

# 718
  • София
В Питагор не приемаха ли цял нов клас за 1 клас?

# 719
В момента постяваш нещата малко пожелателно, но такъв филм като "ДУ с добра подготовка и един курс, ама не денонощно учене" няма. Особено в частта с ученето. Учи се, дори гениалните учат, когато трябва да кандидатстват. Все още не можеш да възприемеш някои неща, трябва ти време. Но ако ще кандидатствате в ЧУ, нямате време за губене, защото в най-желаните цедката е много ситна, каквито и гениални заложби да има детето. Изпитът си е изпит.
Их бре, няма, ти ще кажеш.
Кой изпит си е изпит? За ПУК? Дай конспекта. Навих роднините си да пробват в СС в предпоследния ден за подаване на заявления за участие в приема. Детето ходеше в ДГ и нямаше нито ден специална подготовка за "изпит". В СС учи.

Общи условия

Активация на акаунт