Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 14

 • 36 790
 • 745
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 1 325
На първо време, да избере университет за biomedical sciences. Дори не знае откъде да започне. Тук бях помолила за търсачка, но там не намирам такава специалност. Оффф, тоя брекзит много ни обърка. Бях проучила всичко за Шотландия. Вече стягахме багажа ... Сметки без кръчмар.
Да си състави списък, да проучи всеки от списъка, както и града.
За консултантските фирми знам, че често предлагат подбрани университети според това, с кои от тях имат договор, а не според спецификата на студента и неговите желания.
Та в тази връзка, ще държа нещата под контрол, дори и да изберем фирма. С ваша помощ ...
Дописвам се: Матурата по БЕЛ балообразуваща ли е? Доколко е нужен отличен успех на нея?
И още един въпрос: Трябва ли да държи матура по биология и химия или само оценките до 11 клас стигат (в 12 клас няма тези два предмета)
Още нещо: доколко са важни стажът й в една лаборатория през това лято? А участието й в един конкурс на БАН за млади учени, където ще участва с доклад по офталмология, разработен заедно с тютор от Кехмбридж + препоръка от него? Има и една конференция през ноември по biomedical sciencес, на която също може да участва, ... т.е. разни активности по специалността доколко са важни за кандидатурата?
Благодаря!

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 16:23 от kassii

# 706
 • Шумен
 • Мнения: 1 376
kassii, погледнете за Ирландия. И двата ДЗИ са балообразуващи.

# 707
 • Мнения: X
kassii, за Германия зависи от изискванията на университета. Намерете къде се учи тази специалност, направете си списък  и вижте всеки университет какви изисквания има, пише ги на сайта им. И за активностите ще пише, ако изискват такива или ако дават предимство. Ако нещо не е ясно, пишете им и ги питате.

# 708
 • Мнения: 1 325
kassii, погледнете за Ирландия. И двата ДЗИ са балообразуващи.
Не ще Ирландия Sad Кои два ДЗИ са балообразуващи? БЕЛ е единият, а другият? А трети има ли? БЕЛ задължителен и после?

# 709
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 229
Каси, съвсем принципно, в Германия всеки университет решава какво ще признае за следването и какво - не.

По отношение на търсенето на специалност, с днешния си акъл бих търсила първоначално обща информация за специалностите и как ги наричат. За едно и също нещо в различни университети ще има леко различни наименования. Няма как предварително да знаете кое какво е, освен ако не прочетете грубо описанието или някакъв вид Studienplan (учебен план). Направих ти едно примерно търсене в този сайт, просто за старт:

https://www.hochschulkompass.de/studienplatzboerse/studienplatzs … traegerschaft%5D=


След това, с тази информация бих погледнала по сайтове за класирания на университети - тъй като в Германия (освен ако не е в частен университет), разликите в цените са под 50 евро на семестър, заслужава си да се изберат по-добри университети, защото не е кост фактор. Попринцип в Германия вече няма такси, но тези между 50 и 120 евро (може и да са +/- 20 евро цените, това за ориентация) се плащат за администрационни такси и секретариата на специалността, най-най-общо казано. Отделно има т.нар. семестъртикет, който е реално картата за транспорт и някакви малки суми за студентските организации (Studentenwerk), ато той вече във всяка провинция е различно скъп и покрива различно широк регион около университета - от това да се покрива само градът и околните няколко до това да можеш с тази карта да пътуваш неограничено в цялата провинция... Тези семестъртикети са около 100-150 евро, разбира се в богатите немски провинции са най-скъпи. Wink

Като цяло обаче, виждаш, че разликата на семестър не е голяма в двата екстремума на цените, а да избереш някой от топ университетите е съществено за реализацията после.

Разликата в издръжката на месец е много различна, най-общо - на юг са двете богати провинции - Бавария и Баден Вюртемберг, те са и най-скъпите.

След като се ориентирате горе-долу по топ университети и горе-долу видове специалности, може да почнете конкретен сърч в точно тези университети. Поне при точните науки, топ 5 до топ 10 университетите излизат все същите, в различните сайтове ще видите леки размествания в местата, но топ 3 или топ 5 за съотв. специалност се въртят в последните доста години. Тук вече може и да попитате пак в темата ако някой вече има лични препоръки, има доста хора с деца, учещи медицина или нещо, свързано с биология Wink

След като се спрете на 5 или 10 университета, гледате точно тези 5-10 конкретно какво предлагат, кога, как се кандидатства, ограначен или неограничен прием са, всички ли започват от зимен семестър или някои са от летен... Всякакви такива детайли, вкл. къде може да се намери по-лесно общежитие/квартира, къде сте в състояние да финансирате следването (Мюнхен е едно, Берлин - съвсем друго).

По отношение на разходите за издръжка по градове, като човек, живеещ вече 10+ години тук, може мислено да разделите Германия на 3 ценови класа - бившата Източна Германия (тук се вкл. и Берлин) е най-евтино, след това идва бившата Западна Германия, ОСВЕН южните провинции и най-скъпо е в двете гореспоменати южни провинции.

Засега толкова, надявам се да ви дадох някакви първоначални насоки. Simple Smile

# 710
 • Мнения: X
kassii, МОН има две задължителни матури - БЕЛ за всички и втора задължителна - по избор. И двете са балообразуващи, поне засега. След реформата прочетох, че вече няма да са, но това не ви касае.
Излез от матрицата за ОК и направи същото проучване за Германия. Много е различно. Аз поне изискания за матури (каъто в ОК) не съм видяла за Германия, но сме в друга област, а и все пак е добре да си проверите за конкретния университет. А и нещата се менят във времето. Германия е федеративна държава, все пак, може да има разлики по провинции, а и самите университети си имат свои изисквания.  Знанията ти за ОК не ти вършат работа, трябва ново проучане. Отначало, по списък.
Криси добре го е написала. Hands Thumbsup

# 711
 • Варна
 • Мнения: 3 211
kassii Biomedical sciences e доста общо понятие. Ето тук излизат 17 университета (в т.ч. 8 академични) с бакалавърски програми по ключова дума биомедицина. Търсете и по други термини - молекулярна биология, медицинска биология и др. Не знам немски, но вижте как са тези понятия. Предполагам дъщеря ти е ориентирана към коя област иска да се насочи. На немски език има повече опции. Вижте и съветите на chrissy за запознаване с учебните планове.

Кой клас е дъщеря ти? Не разбрах по старата или по новата учебна програма ще завърши.

# 712
 • София
 • Мнения: 3 566
Напишете в гугъл  studycheck biomedizin. На сайта, който се показва пръв има информация  за специалността, учебен план , университети по рейтинг и мнение на студенти. Много е полезен. През телефона съм и ми е трудно да пусна линк.

# 713
 • Мнения: 1 325
Лелее, колко много ви благодаря, страхотни сте. Иде ми да пея. Прогледнах и започнах да дишам по-спокойно. Щерката е на немски до 21.00, но като се приберем, започваме!
Прегръщам ви!

# 714
 • София
 • Мнения: 16 023
kassii, търсиш на английски, затова. Търси на немски,  казали са вече по-горе  Biomedizin, Molekulare Biologie...
С търсачката откривате само в кои унита се предлага специалността. После през гугъл намирате сайта на съответния университет и там вече се запознавате детайлно с учебните планове, с изучаваните дисциплини,  с продължителността на обучението, с изискванията за прием.  Относно практиките -  силно се съмнявам, че ще й зачетат нещо. Историята помни тук сухарската  реакция на  Уни Хайделберг към молбата на дете да се яви на интервюто на различна дата, защото назначената съвпада с участието му на  международната олимпиада по биология,  на която, апропо, и през предходната година беше с медал. Отделно лично аз не съм чула  за медицината, та вероятно и за биомедицината е така, на който и да е български студент да са признали бонус точки  за участия в проекти, програми,  практики. Изключения правят тези задължителните, които студентът трябва до едикой си семестър да е положил в болница. И пак само ако  документът-удостоверение отговаря на изисканията на университета. Един парадокс по този случай. Бях се похвалила как една супер отзивчива форумска майка (отново благодаря Heart) помогна на девойката ми за практиката тук. Мина дъщеря ми през разни отделения , но най-много научи, най-много внимание й обърнаха, най-много неща й дадоха да прави, най- много съответно й хареса в  гинекологичното отделение. Да, де, ама тези в  Аахен по някаква причина не признават стажове в някои отделения, сред които е и гинекологията. Добре че не се упоменава конкретно откъде си минал през тези 30 дни в документа, а болницата подпечатва само и подписва удостоверението. Че щеше да е сеир да се тормозят хората всячески да й покажат и да я научат, а   университетът да не признае практиката. Въобще мисълта ми е, че всякаквите практики, доброволчества, проекти трябва да отговарят на техни специфични изисквания.. Разбира се, трябва да питате непременно все пак, може да признаят нещо.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 20:11 от пенсионирана русалка

# 715
 • Мнения: 442
kasii - и аз бях така , когато решихме синът ни да учи в Германия - нищо не разбирах, не знаех как да търсим университети и специалности . Спомням си, че тогава си лягах вечер с един таблет в ръка и започнах от първата тема тук във форума да чета и да си водя записки в един тефтер Wink, който още си го пазя Simple Smile Това четене го започнах година и половина преди процеса на кандидатстване , разбира се, в него участваше и синът ми като отсявахме унита, хохшулета , специалности и т.н. Фейсбук групата е също много полезна, наистина информацията тук във форума е много изчерпателна , радвам се, че за толкова години се запази и добрия тон и взаимопомощта между пишещите мами

# 716
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 229
Kasii, кой клас е дъщеря ти? Ако е 11, още имате шанс да се пробвате за стипендии, в 12 някъде докъм март са последните кандидатствания, които съм срещала. Нямам представа имате ли нужда от това финансово, но и да нямате - помощ си е. Wink Много, много трудно се взимат смислените стипендии, т.е. високите, но със стипендия на ДААД, аз дори си спестих някакви пари за 2 години, не ги похарчвах напълно. Другите, които познавам или за които знам с тази стипендия (всъщност май 4 от 5, взели в съотв. година, 5-тата беше за музиканти и те бяха малко на друга сметка), също живееха по-нашироко (моята беше за второ следване, т.е. след бакалавър).

Извинявай, ако си написала, може и между днешното ми обучение, имейли и писане във форума да не съм забелязала. Wink

Сега виждам и печатни грешки, и запетайки "изядени", извинявайте. Сигурно защото за обедна почивка минах в близкия баумаркт за бургии и фрезери, докато проклинах днешното немско време и не съм си събрала акъла. Grin

# 717
 • Мнения: 1 325
Chrissy, 12-ти клас е. Къде се кандидатства за тези стипендии? Освен ДААД.
Мерси!

# 718
 • Варна
 • Мнения: 3 211
Значи завършва по старата програма. Дипломата се формира от 1/3*(оценки от задължителна подготовка + оценки от задължително избираема подготвка (профилиращи предмети) + 1/2(ДЗИ БЕЛ + ДЗИ по избор))

По мои впечатления тази стипендия е най-достъпна https://www.deutschlandstipendium.de/index.html . Дава се за отличен успех и постижения.
DAAD е само за DSD паралелки, така че не може да участвате, както вече навярно знаете.

В първия пост на темата има линкове за търсене на стипендии.

# 719
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 3 890
Фейсбук групата е също много полезнa ...

Voxx, a коя е фейсбук групата?

Синът ми учи в Холандия. Кандидатстването там е супер лесно. За Германия още не мога да се ориентирам с тези различни платформи/организации, чрез които се кандидаства - униасист, хохшулестарт. Има ли някаква зависимост  - за кой университет къде се изпращат документи? Има ли университети, за които кандидастваш директно?

Общи условия

Активация на акаунт