Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 882
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Почти съм сигурна, че не може, затова много трябва да се прецизират желанията по абибесте.
Според сина ми (аз немски не знам) ако не приеме офертите получени на абибесте тези университети ще му отпаднат за ADH, но тези от които не е получил ще му останат. Неприятното ще бъде ако е получил оферти от всички други освен от желания университет. Тогава за ADH ще остане само той.

# 76
  • Варна
Master На абибесте ще получи само една оферта, а не няколко. Ако я отхвърли - отпада от другите квоти. Затова на абибесте пишете само университети, които със сигурност ще запишете. Дъщеря ми например там писа само едно желание. Същият университет писа и на първо място в AdH. Това беше преди 4г. Въпреки, че промениха процентите на квотите, не вярвам да са променили начина на класиране в тях.

# 77
  • София
Master На абибесте ще получи само една оферта, а не няколко. Ако я отхвърли - отпада от другите квоти. Затова на абибесте пишете само университети, които със сигурност ще запишете. Дъщеря ми например там писа само едно желание. Същият университет писа и на първо място в AdH. Това беше преди 4г. Въпреки, че промениха процентите на квотите, не вярвам да са променили начина на класиране в тях.
Защо само 1 оферта? Доколкото разбрах офертите не се стиковат от Университетите и може да получи няколко оферти. Накрая системата отчита дали са приели или отхвърлили оферта. Даже имало опция за преподреждане на желанията, но не ми стана ясно на кой етап.
Другото е, че в системата няма опция да  посочиш за коя квота кандидатстваш.
Много съм притеснена, че тази година начинът на кандидатстване  е съвсем нов и неизвестните са много.

# 78
  • Варна
Защо само 1 оферта? Доколкото разбрах офертите не се стиковат от Университетите и може да получи няколко оферти. Накрая системата отчита дали са приели или отхвърлили оферта. Даже имало опция за преподреждане на желанията, но не ми стана ясно на кой етап.
Другото е, че в системата няма опция да  посочиш за коя квота кандидатстваш.
Много съм притеснена, че тази година начинът на кандидатстване  е съвсем нов и неизвестните са много.
Явно са променени нещата, щом не може да посочвате желания за отделните квоти. Аз също не разбирам немски, затова с интерес ще следя разясненията на по-запознатите. Flowers Hibiscus
Поне има ли поредност на изпращане на офертите - например първо за местата по абибесте, после по AdH?

# 79
  • София
Като чета колко сложна  е системата с кандидатстване, изпращане по куриер на документи , заверени къде ли не и редене на желания, ми се струва, че моят син нещо не е доразбрал. Той твърди, че за Аахен, не медицина естествено, е необходимо само да си сканира и прикачи немската диплома и нищо не се изпраща. Възможно ли е да е само толкова? Аз се опитвах да чета нещо на английски на сайта на университета, но нещо не попаднах на точната информация.

# 80
При кандидатстване в техническия университет е Аахен и синът ми не е изпращал физически документи. Мисля,че в сайта им се логна и си прикачи  изискуемите  сертификати и диплома.

# 81
  • София
Благодаря! Той ще кандидатства само там, така че явно правилно се е ориентирал, ама пусто като го знам колко е отвеян и все си мисля, че нещо ще пропусне.

# 82
  • София
Спокойно, Лиани, само за медицината е така страховито и объркващо, понеже се прави класиране за  множество университети на национално ниво.  Другите квоти, дори и  да ги има, са местни и са по-олекотени процедурите.

И Мастер май е права,  текстове седят на страницата на хохшулщарт, в които изрчино пише, че при налични две оферти  от системата отпада тази, която е с по-нисък приоритет.  Което значи,че за разлика от преди се получава повече от една оферта... Но никъде не пише за записването и изчакването..

# 83
Май наистина се кандидатства по трите квоти едновременно. Докато пристигнат документите трябва да го разучи, че ми е доста притеснено, а кандидатката се запиля из Пловдив.
Няма университет, в който не желае да бъде приета, така че щеше да пише почти всичко, което предлага modellstudiengang на абибесте и твърди, че приема първата оферта, ако има такава Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 13:00 от Елиас

# 84
  • София
Не  е май най-добрата стратегия и това, Елиас. Ние миналата годиана така направхме, изреждайки в  предните позиции моделщудиенганг и заради това пускахме по куриер после втори контролблат. Да, единен е накрая държавният изпит  за всички мед. факултети и все пак се оказва,ч е има трайна тенденция в представянето им.  Услужлива германка тогава фино ни намекна, че поставянето на Дюселдорф на второ място не е най-добрата подредба. Прати ни сайт с таблици за справянето на отделните унита, брой явили се, брой скъсани.. В Дюселдорф последният е доста по-голям  в сравнение с този в Аахен или Манхайм, които са също в графата моделщудиенганг. Та сменяхме..

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 13:42 от пенсионирана русалка

# 85
Благодаря, Русалка! А тази таблица да не би да ти е налична Simple Smile
Берлин, Аахен, Хамбург...така ѝ вървят желанията. Дюселдорф е назад, доколкото коментирахме.

# 86
  • София
Разбира се, таблиците знам къде да ги намеря, защото въпросната германка миналата година ни пусна линк Wink
https://www.impp.de/pruefungen/medizin/archiv-medizin.html

Сваляте примерно последната налична стастистика от есен 2019. И разглеждате  втората таблица за  втория държавен. И първия може, де, ама там някои унита като Аахен липсват, понеже  нямат обособен Физикум и си държат свой Basisprüfung. А за втория държавен статистиката в случая показва най-голям процент скъсани (без значение дали регел или моделщудиенганг) в Кьолн, Гисен,  Хановер, Берлин,  Дюселдорф и Есен.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 13:55 от пенсионирана русалка

# 87
  • София
Кандидатстването за медицина определено и мен ме стресира само като ви чета без да ме касае пряко. Кара ме да се чудя има ли и къде са подводните камъни в нашия процес... Дано не се окаже на финала, че не сме допрочели някое изискване Sad
Но да бъдем оптимисти. Успех на всички във всичко Simple Smile

# 88
  • София
Кандидатстването за медицина определено и мен ме стресира само като ви чета без да ме касае пряко. Кара ме да се чудя има ли и къде са подводните камъни в нашия процес... Дано не се окаже на финала, че не сме допрочели някое изискване Sad
Но да бъдем оптимисти. Успех на всички във всичко Simple Smile
Няма страшно, ей ме на, жива съм след миналогодишната двойна кампания - медицина и нещо съвсем друго Simple Smile

# 89
  • София
Е, ама ти си калена в боя, пък си и немска възпитаничка и с езика нямаш проблем, а аз отбирам няколко думи. Сега съм се наканила да уча паралелно с малкия, но едва ли ще успявам с неговите темпове, та май ще си остана само с каненето.Flushed

Общи условия

Активация на акаунт