Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 858
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Златна русалка- така трябва да ти бъде никейма Heart

Нямах си работа и те послушах, заблестях в целия си блясък...Laughing Ама нещо ми е  нетипичен и аватарът, а и никът, та подозирам, че скоро ще се върна в пенсионерската си обвивка.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 11:55 от golden mermaid

# 166
  • Бургас
Елиас, моята дъщеря си взе най-обикновен часовник със стрелки. Допуснаха я. Аз го ползвах като студентка - това беше миналия век Smile Пазех си го като спомен, но влезе в употреба след толкова години.

# 167
  • München, Deutschland
През цялото време това се чудех - защо да не може най-обикновен часовник?

# 168
  • София
През цялото време това се чудех - защо да не може най-обикновен часовник?

И според мен би трябвало да може, ама не рискувахме, понеже имам бегъл  спомен, че в регламента за провеждане на изпита си е изрично упоменато, че не са позволени Armbanduhren. И като й го свалят на входа в залата, увисва, понеже в помещенията, в които се полага изпитът, е казано, че няма стенни часовници за ориентир.

# 169
Скрит текст:
Случайна находка от китайските Панда- с опция без звук Laughing Ако на някого му трябва- 7лв. струва.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 13:49 от Елиас

# 170
  • Бургас
Ние като четохме указанията разбрахме, че не дават електронни устройства като часовника. Затова решихме този със стрелки, който се навива, малък настолен, а не ръчен.

# 171
Златна русалка- така трябва да ти бъде никейма Heart

Нямах си работа и те послушах, заблестях в целия си блясък...Laughing Ама нещо ми е  нетипичен и аватарът, а и никът, та подозирам, че скоро ще се върна в пенсионерската си обвивка.
Русалка, с помощта която даваш си златна - така че няма значение никейма !

# 172
Was Sie auf keinen Fall in den Testraum mitnehmen dürfen
Was Sie auf keinen Fall in den Testraum mitnehmen dürfen
Armbanduhren – Armbanduhren, bei denen das Armband abgenommen wird, sind dennoch im Testraum nicht erlaubt

# 173
  • София
Точно този текст имах предвид по-горе, Елиас, затова и не отиде дъщеря ми с ръчен часовник на изпита. Но ето, че с малък настолен е станало при девойката на Bar BQ. Simple Smile Важното е децата да са спокойни.

# 174
  • sofia
Къде отпускат стипендии

# 175
  • София
Къде отпускат стипендии
Какви?
Ако е за успех - всеки един универcитет има фонд за целта, но е трудно в Германия да се изкара успех в по-горните курсове. През първия семестър е всъщност  по-лесно да взимаш, защото се конкурираш с нашенски успех от гимназията, а той по правило е висок.
Ако е за цялото следване  - това е стипендията на DAAD, ежегодно се отпуска на шепа деца, сигурно се броят на пръстите на една ръка. Даден ученик с отличен успех, с много постижения, социални ангажименти и сие (само от училища с немски) бива номиниран от училището, после минава през още кръгове в немското посолство, в Германия..
Ако е  за други - има на различни сдружения и църковни общности, освен das Stipendium des deutschen Volkes  не съм чувала българчета да получават примерно стипендии от Friedrich-Ebert-Stiftung, Konrad-Adenauer-Stiftung, Rosa-Luxemburg-Stiftung и т.н. И според мен това е разбираемо, дават ги на немци, понеже те, сдруженията,  малко или много са свързани със съответните  партии (SPD, CDU, зелени, левица)
Ако е за отпусната от БГ страна стипендия - има такава за деца от 91 НЕГ в размер на 10 000 лева
Ако е за такива по провинции - има примерно баварска BayBids,  в рамките на цяла година  ежемесечно студентът получава по 300 евро. От трети сместър нататък НЕ се продължавас изплащането й, целта е да се улесни просто стартът на студентите.  Ежегодно по 1-2 българчета я взимат.

Като цяло няма много стипендии и това е нормално, след като самото образование е безплатно.

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 09:01 от golden mermaid

# 176
  • Варна
Ето един сайт с много стипендии: https://www.mystipendium.de/ Може да се абонирате и да ви пращат известия за стипендиите.

# 177
  • София
Ето един сайт с много стипендии: https://www.mystipendium.de/ Може да се абонирате и да ви пращат известия за стипендиите.
Те, Ясмина, стипендиите са много, да, но до много малка част от тях се добират бг студенти.Не че не си заслужава човек да пробва, напротив, ама моите впечатления поне  са за  реално получени от нашенчета само упоменатите в предишния ми пост стипендии.

# 178
  • София
Моят кандидатства за няколко, след като изпусна възможността за DAAD( грешно беше разбрал датата за събеседването), но още няма отговор. Предполагам след прием има вероятност да се раздвижват нещата, за да има все пак основание за стипендия , но ще видим. Аз по-скоро съм песимист.

# 179
  • София
Моят кандидатства за няколко, след като изпусна възможността за DAAD( грешно беше разбрал датата за събеседването), но още няма отговор. Предполагам след прием има вероятност да се раздвижват нещата, за да има все пак основание за стипендия , но ще видим. Аз по-скоро съм песимист.

Да , тези за успех са след приема. Нормално е. В някои унита, за Аахен (нали натам се е насочил младежът?) вече не помня така ли беше, имаше разбивка какъв % от запланувания брой  стипендии за успех  се отпуска на съответните факултети. Май беше на сайта на Уни Хале.

Общи условия

Активация на акаунт