Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 14

 • 34 501
 • 745
 •   1
Отговори
# 300
 • Мнения: 201
Не, идеята не е равен шанс за когото и да било. Това е неудачен опит да оправят проблеми в здравеопазването, които далеч не се коренят в липсата на кандидати за медицина. Такива има, местата са по-малко, но и намирам за правилно университетите да си знаят маскимума и да има праг, защото иначе качеството на преподаване спада.
# 301
 • София
 • Мнения: 145
Това изпращане на лекари по селата напомня малко за нашите разпределения от едно време … Дано да не е така.
И на мен ми беше направило впечатление, че много от лекарите не изглеждат с немски имена.

# 302
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 420
Във връзка с последната ни тема, попаднах на тази, също кандидатстудентска.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1240363

Интересно и във връзка с предишната дискусия е първото мнение. Явно вече и влизащите са с идея след няколко години да се превърнат в излизащи, но от Терминал 1/2...

Не ги осъждам, аз самата учих в България и се изнесох после в Германия. Аз го направих по финансови причини тогава, но резултатът е същият.

Сред реализираните ми приятели-българи, все по-малко стават обмислящите връщане в България, преди бяха повече, включително и аз в даден момент. От тримата, за които се сещам в момента и се върнаха (не всичките близки), един ще замине на 31.08 обратно в Англия, вторият иска до 1 година да замине обратно за Америка. Третият ще остане, но той имаше много сериозни проблеми с езика тук, макар и след 6-7г навън.

# 303
 • София
 • Мнения: 13 464
Eто още един "хангар" (отвътре) от днес като този, сниман от девойката на danien отвън, в друг баварски град.
1400 места имало вътре, дистанцията межу стол и стол  била 1,5 м, а между маса отпред и задната според думите на дъщеря ми повече и от 2м. Места -предварително определени, вход - от няколко врати, за да няма струпване.

# 304
 • София
 • Мнения: 304
Точно така е изглеждало от вътре, но и кучи студ - от климатици. И понеже местата са предварително разпределени моята девойка се беше паднала да седи точно под един такъв. На втория изпит вече отишла  нелятно екипирана.
И да се допълня. Оставам с впечатлението, че само в Бавария толкова до късно продължава тази сесия, така ли е ? А сега като и следващия семестър ще започне чак ноември...….Thinking

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 14:39 от danien

# 305
 • Мнения: 1 666


Ето един хангар и от TMS Simple Smile

# 306
 • София
 • Мнения: 13 464

И да се допълня. Оставам с впечатлението, че само в Бавария толкова до късно продължава тази сесия, така ли е ? А сега като и следващия семестър ще започне чак ноември...….Thinking

Така си мислиш...  В Аахен (NRW) зимният семестър ще започне  на 01.11 за първи курс и  4-5 дни по рано (на двайсет и някой си октомври) за следващите курсове. Дори Уни Манхайм  (BW), който ежегодно започва супер рано спрямо всеки немски  университет (обикновено от 01.09), сега ще стартира от 28 или 29.09. Какво остава за баварците, които в нормални условия си почват около средата на октомври...

Елиас, вашият "хангар" е бил по-луксозен. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 16:44 от пенсионирана русалка

# 307
 • Мнения: 1 666
В този списък дали е пропуснат някой университет?

# 308
 • София
 • Мнения: 13 464
Да, неточен е, няма го новия мед. факултет  в Аугсбург, единствения предлагащ Моделщудиенганг в Бавария.. Няма го и този в Манхайм, но там по-скоро информацията е някак заблуждаваща, понеже все пак Манхайм е клон на Хайделберг (а той е вписан). А и Heidelberg не е ли Regelstudiengang? Ако беше иначе,  на двете места, разделени от има-няма 20 км, нямаше да се предлгат различни неща -  HeiCuMed в Хайделберг   и MaReCuM в Манхайм. A и Бохум, доколкото помня от миналата година,  е integrierter Reformstudiengang, не баш Modellstudiengang. Аз поне го разбирам това като някаква комбинация между  регел и модел...

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 17:28 от пенсионирана русалка

# 309
 • Мнения: 1 666
Хайделберг е Regel, Манхайм е Modell. В hochschulstart почти няма информация относно курсовете и дъщеря ми я е страх да не пропусне нещо, тя иска само Modell.
Иначе са приравнили дипломата ѝ вече, доста се бях притеснила Simple Smile

# 310
 • София
 • Мнения: 13 464
Хайделберг е Regel, Манхайм е Modell. В hochschulstart почти няма информация относно курсовете и дъщеря ми я е страх да не пропусне нещо, тя иска само Modell.
Иначе са приравнили дипломата ѝ вече, доста се бях притеснила Simple Smile

Страхотно, по единия пaраграф нещата са супер, сега и на 17.08 пожелавам едно голямо трицифрено число за Standartwert Simple Smile (за явявалите се тази година)

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 18:06 от пенсионирана русалка

# 311
 • Мнения: 201
В този списък дали е пропуснат някой университет?


Не знам дали е пропуснат, но един със сигурност е излишен - Göttingen не предлагат Modell. За времето, което ви е необходимо да изровите подобни (недостоверни) сайтове, може просто да цъкнете в уебсйата на всеки отделен медицински факултет, за 5 минути да разберете какъв тип е програмата и сами да си направите списък. Освен това по този начин ще хванете много по-лесно приликите и разликите във факултетите, което би ви помогнало с избора. Каква ви е мотивацията за Modellstudiengang? Надявам се, че не са рекламите за контакт с пациенти от самото начало, защото ще останете разочаровани

# 312
 • Мнения: 1 666
Благодаря, Грант! Тя разглежда сайтовете и комуникира с някои от университетите, но нали и аз трябва да бъда в час, а немският не ми е сила Simple Smile Притеснява се, защото кандидатства сама, всичко проверява по сто пъти и ако аз налея масло в огъня с моите съмнения, съвсем ще я притесня.
Мотивите и Modellstudiengang са провокирани от впечатления на познати, които са в този курс в Берлин. Това е и най-голямото и желание, може би субективно, но не се бъркам.

# 313
 • София
 • Мнения: 13 464
Сега като пак погледнах скрийншота, се сетих всъщност, че съм чела статия с този списък, всъщност с два списъка - с такъв и за регелщудиенганг. Не беше от някакъв официален сайт, а беше описание и сравнителен анализ (плюсове и минуси) на регел- и моделщудиенганг по субективна преценка на  студент, който беше учил май първо стоматология в регел, а после се беше преориентирал към медицина w моделщудиенганг. Не помня градовете на следване, но помня, че статията беше налична и миналата (ако не и по-миналата) година в процеса ми на информиране независимо от девойката, което означава при тези обстоятелства, че този човек е почнал първото си следване поне  през 2015-2016. Това обяснява липсата на Аугсбург в списъка , но не и другите неточности.
Преди, по старата схема, сега не знам дали има такова нещо, се отваряше  един прозорец на сайта на  хохшулщарт,  в който всяко уни  в Германия беше активен линк. Натискайки го, човек получаваше моментално инфо дали става дума за регел или модел и съответно каква е продължителността на следването в семестри.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 14:52 от пенсионирана русалка

# 314
 • Мнения: 30
Здравейте!Дъщеря ми кандидатства в университет в Германия и в предвид удължения срок за подаване на документи,,все още нямаме резултат,но вчера получи оферта за краткосрочно настаняване в общежитие от 1 до 30 септември .Ако приемем това настаняване/което не ни е нужно през месец септември/стаята ще остане и по-нататък.Имаме много кратък срок за потвърждение и плащане на първия наем -до 15 август.Ако решим да приемем предложението,а нямаме писмо за прием ,каквото изискват,дали ще ни дадат отсрочка или ще оттеглят офертата си?Ако откажем-губим кандидатурата си.От друга страна-ако приемем,дават ни възможност да платим първия наем от наша сметка,но за следващия искат упълномощаване за плащане от немска сметка като срока е до 15 число на първия месец,в който живее там .Das Zimmer bleibt für Sie weiterhin reserviert, wenn Sie uns bis zum 15. des ersten Wohnmonats eine deutsche Bankverbindung vorlegen und uns die Einzugsermächtigung für die zukünftigen Mietzahlungen erteilen
Но не мога да разбера -кой е първият месец,в който живее-септември или месеца,в който се настани реално?Ако е септември,до 15число е почти невъзможно да имаме немска сметка,защото може да нямаме и потвърждение за прием,регистрация в общината и т.н Не знам и как се получава договора с общежитието,за да се регистрира в общината Изобщо толкова много неизвестни ...Затова моля за разяснения и за практически съвети ,ако някой се е сблъсквал с подобна ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт