Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 922
  • 776
  •   1
Отговори
# 405

Как ще коментирате ваш колега - харесвам апартамент, който наблюдавам от доста време с цена X. Правя офера с цената му по време на кризата X-10k. След час агента вдига цената с 60к и я намаля с 30к.

Ако си чел темите за имоти - покупки и под наем, - щеше да разбереш, че така се прави, когато продавачът\наемодателят е тръгнал от цена, която не е включвала опцията да прави отстъпка. Ти си поискал отстъпка, той е вдигнал цената и вече е готов да тръгне надолу до предишната.

# 406
ToniShu Ами значи сме от една партия.

Става въпрос и за ниското качество. Покупката на имот се случва един или два пъти в живота. И е съвсем нормално клиента да е взискателен. И се гледа не само състоянието на жилището, но и това на етажната собственост, кварталът и още 100 други неща.

Брокерите спирам да ги коментирам, темата основно е за пазара. А той се е наводнил с апартаменти, които не са нито по джоба, нито по вкуса на много хора. Наблюдавам, че отстъпки от цената не се правят. Но тенденцията е цените да падат и затова разумно ще чакаме.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 16:35 от pooh06

# 407
  • София, Bulgaria
pooh06, искате да кажете, че няма вземете още 20 000 евро, ако можете, а ще ги подарите на купувача, защото са младо семейство? Извинявайте, но ще си позволя да не ви вярвам.
Как ще коментирате ваш колега - харесвам апартамент, който наблюдавам от доста време с цена X. Правя офера с цената му по време на кризата X-10k. След час агента вдига цената с 60к и я намаля с 30к.
Това не е за коментиране, но вие трябва да знаете, че звъните на брокер нает от продавача, а продавачът може да си дига и сваля цената, както си иска. Нямам представа, какъв е агента и колко е агент или е копърка. Интернет не е безопасно място и всеки си прави, каквото си иска. Не, не ми харесва този факт, и не, не го одобрявам, но съм си намерила каналите и начина да игнорирам негативите на системата и да минимизирам щетите.
И да, и аз понякога съм в настроение хейт, и мръкам по-цял ден и се възмущавам и на цени и на качество, и ми иде да хвърля лаптопа през терасата. Но, какво ще променя.... нищо. За това изпускам парата и се залавям за работа. Това е. Човек трябва да преценява кои битки си струват. Никой не ми е длъжен, заради хубавите ми очи с нищо. Като не мога да имам мечтания дом сега, измислям план Б и животът продължава.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 17:39 от tomeva

# 408
@tomeva като брокер винаги ли слушате продавача или балансирате между интересите и на купувача?
( Бих платил дори 6% на брокер, който прави реално нещо за мен.. )

За мен и 1% е много. Но какво са 20% от цената на малък апартамент за човек, разполагащ с хиляди и милиони? Кой има нужда от такава дребнавост и лицемерие? Може би егото на подобни хора.

Апропо тези 20к са сложени просто така по подобие на случая, който описах - офертна, но не реална цена.
( Знаете ли как се изкарват например 10-20к годишно по 10-12 часа с работа на бюро? )

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 16:39 от pooh06

# 409
Винаги е имало имоти, които да не са по джоба или вкуса на многото хора. Пак стигнахме до често разисквания върос "как младо семейство ще си позволи къща в Банкя, като едва си плаща ипотеката за двустайния в София". Просто има пътници за всеки влак - повече на по-достъпните цени, по-малко при по-недостъпните.

# 410
Брокерите спирам да ги коментирам, темата основно е за пазара. А той се е наводнил с апартаменти, които не са нито по джоба, нито по вкуса на много хора.
Аз не съм съгласна. По отношение на НС целта на строител/инвеститор е да продаде най-лесно и бързо. И затова строи каквото се търси, за да го продаде лесно с добра печалба. Ама кутийки били стаите - съгласна съм, по принцип никой не харесва кутийки, но когато от принципа минем към необходимостта от покупка се оказва, че реално точно такива кутийки се търсят, защото хората нямат пари за спални по 20 квадрата и дневни по 40. Не си мисли, че има заговор на строителите да тормозят купувачите с лоши апартаменти, каквито те не искат Wink

Става въпрос и за ниското качество. Покупката на имот се случва един или два пъти в живота. И е съвсем нормално клиента да е взискателен. И се гледа не само състоянието на жилището, но и това на етажната собственост, кварталът и още 100 неща.
Пак за НС - високото качество струва пари. А хората пак по принцип искат високо качество, ама не са готови да платят за него.  За старото строителство вече е заварено положение - каквото, такова. Може общите части да са зле, асансьорът да е стар, покривът да тече, ама за единица реална площ СС е по-евтино от НС и затова си има своите фенове, които пренебрегват кусурите. А СС без кусури - в супер квартал, със супер общи части, с огромни помещения и т.н. държи хептен висока цена. Защото е рядкост, а всичко рядко е скъпо. Златото и диамантите затова са скъпи, не понеже хората не могат без тях.

# 411
Лъжата винаги проблем. Нормално е когато даден имот по нотариален акт е например 108 м2 да го обявят за толкова, а не например, че е 140 м2. Жалко, че няма глоби и наказания за тези лъжи. Не е нормално да си губиш времето да ходиш на огледи за разни имоти, които в крайна сметка са по-малки от обявеното. Преди години толкова ми беше писнало от брокерските измами, че не си губих времето да ходя на оглед преди да ми кажат каква е квадратурата по нотариален акт. Много мрънкаха ама аз си държах на своето.

Да де, ама квадратурата по НА не говори нищо. Ако е НС апартамент от 110 квадрата по НА ще е 90-95 квадрата застроена площ и 80-85 чиста площ. Ако е СС няма да има общи части, по друго време балконите не са били включвани, по трето време не знам какво си. И така какво то говори квадратурата по НА? И за какви лъжи става дума? Квадратите са си квадрати, но от там нататък важно е самото жилище и размерите на помещенията в него. Пък като не искаш да ходиш при лъжци, ми не ходи. То свестни имоти с лопата да ги ринеш, какво толкова ако изпуснеш някой и друг?

Нима в Европа собствениците на земя са по-глупави и не си знаят интереса , че на всяко парцелче блок не се вдига, а остава за градинки, тротоари , простор и инфраструктура. Така безогледно се презастроява в големите градове от Третия свят.

В много чужбини съм ходила, ама в никой голям град не съм видяла собственик на частен терен да си каже "Я да взема аз вместо да вдигна сграда да го оставя за градинка, че да им е кеф на живеещите в сгради в съседните имоти. Да им се вдигнат цените и да спечелят повече, а аз ще съм горд, че съм допринесъл за това".  Във всички големи градове е презастроено и колкото по-център, толкова по-скъпо. Те затова са измислени небостъргачите - защото земята е малко и скъпа, и за да има сметка трябва голяма  разгърната площ, а това става само с високи сгради. А където има градинки те са си открай време общинска собственост.
След първата обява на човек му става ясно за новото строителство. Там измама няма. Влизат общи части и човек знаейки това е лесно да си направи сметката. При старото обаче е грозно апартамент от 108 м2 по нотариален акт да го обявят за 140 м2. Не само е грозно, но е и абсолютна лъжа. Аз където търсих, ново строителство няма (почти) и съответно ми беше лесно научавайки квадратурата да преценя дали да ходя на оглед.

# 412
Наистина трябва да има промени в законите и да се прекратят подобни безобразия. И аз забелязвам, че масово лъжат с квадратурата.

Е какво, да спрем да ходим по огледи ли? Или да пишем по черни списъци?

# 413
Каква измама, законът не е включвал терасите, за това и НА не ги отразява.
Т.к. Те реално са част от жилището, човекът ги е посочил в обявата. Така могат да се сравняват нещата, независимо от годината на строителство.

# 414
  • София, Bulgaria
@tomeva като брокер винаги ли слушате продавача или балансирате между интересите и на купувача?
( Бих платил дори 6% на брокер, който прави реално нещо за мен.. )

Апропо тези 20к са сложени просто така по подобие на случая, който описах - офертна, но не реална цена.
( Знаете ли как се изкарват например 10-20к годишно по 10-12 часа с работа на бюро? )
Аз лично слушам и се съобразявам с този, който ме е наел и който ще ми плати и приемем само него за клиент, точно за да не ми се налага да балансирам и да се чудя аджаба сега чии интереси по-точно защитавам. Но това е частен случай, а в общия сте прав.

Извинявам се, но това с 20К не го разбрах.

# 415
Каква измама, законът не е включвал терасите, за това и НА не ги отразява.
Т.к. Те реално са част от жилището, човекът ги е посочил в обявата. Така могат да се сравняват нещата, независимо от годината на строителство.
Това не е съвсем така. При най-старите жилища терасите наистина не са се включвали, но те така или иначе са били малки. По време на комунизма се променя закона и терасите се броят на 50 процента, а след 90-та година влизат изцяло в НА. При всички случаи няма как коментираното ЕПК да има 32 м2 тераси, а и като се има предвид, че по закон половината са вкарани в НА значи лъжата става още по-голяма. П.П. Терасите в епк-то вероятно са максимум 10 м2, което значи, че в нот. акт не са вписани максимум 5 м2. Разликата между 113 и 140 м2 мисля, че е очевадна.

# 416
А не е ли грозно обявите за НС да са върху общата площ (ЗП+общи части), там горе, в полетата, по които се смята автоматично цена на кв.м.? Защо не си пишат там ЗП, а само в някои случаи срамежливо го отбелзват долу в текста?
И точно защото има клиенти като Симона, явно не е единствена, затова се прави тази "врътка" със СС. Като спрат да търсят по цена на квадратен метър, и тези глупости ще спрат.

Като продавах, закръглих площта по н.а. към цяло число нагоре (формата на имот.бг не позволява дроби). Какъв смисъл би имало да включвам и половин балкон отгоре, при положение, че е един и същи апартамент, нали ще му видят големината, като дойдат!

# 417
@tomeva Жалко за което. Ето затова следващия път ще търся обяви директно от строител или собственик.

Хипотетично, ако човек притежаващ 200'000'000 направи дарение за 20'000 той би 'обеднял' с 0.01%, нали? Ако друг човек притежаващ 100'000 направи дарение за 20'000 то той ще се раздели с 20% от спестяванията си. Пита се в задачата кой е по-големия донор на системата и чии интереси трябва да защитавате?

Значи въпросния брокер беше обявил апартамента в периода на изолация за Х пари, след нея за Х+10к, а след офертата за Х+10к+20к. Мисълта ми беше, че тези цени по обявите се слагат просто така - едно към гьотере. Ако мине номера - мине.. Апартамента можеше да се продаде още м. Май за Х пари. Нямаше проблеми да каже, че цената не подлежи на компромис. Да не говорим, че не е коректно след оферта да вдигаш цените така и да извиваш ръцете на човека, който би те нахранил. Апартаменти и балъци много, следващия..

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 17:16 от pooh06

# 418
И това сме го коментирали - при интерес собственикът вдига цената, защото иска да вземе максимума. И това е напълно нормално. Собствениците не са благотворителни дружества. Който иска - направо да си подари апартамента - на младо, на старо семейство, на Светия Синод, та и разноските по прехвърлянето да поеме.

# 419
@tomeva Значи въпросния брокер беше обявил апартамента в периода на изолация за Х пари, след нея за Х+10к, а след офертата за Х+10к+20к. Мисълта ми беше, че тези цени по обявите се слагат просто така - едно към гьотере. Ако мине номера - мине.. Апартамента можеше да се продаде още м. Май за Х пари. Да не говорим, че не е коректно след оферта да вдигаш цените така и да извиваш ръцете на човека, който би те нахранил.

Жалко за което, ето затова ще търся директно от строител или собственик. Това, че някой е направил оферта не слага край на промените.

Разбира се, че собственикът може да вдига и да сваля цената според обстоятелствата. Това, че някой е направил оферта, не му гарантира абсолютно нищо.

Все едно да влезе тук продавач и да каже "не е коректно аз да му давам дом, а той да се пазари".
А защо не се е продал апартамента през м. май? Защото е липсвал човек, готов да даде исканата цена. Някой се е надявал на срив, а сега е изненадан.

Общи условия

Активация на акаунт