Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 178
  • 776
  •   1
Отговори
# 585
Alexslav,
Завърна се ти. И преди се дразнех от постовете ти, но сега не се стърпявам 😂

Щом като виждаш така нещата в перспектива, значи вземаш и изкарваш един курс за брокери. И след една година, се накъсваш да ги продаваш тия многото имоти, като за всяка продажба - комисионна вземаш и от двете страни.

Доста добре звучи, тази криза, все пак, дава пазарни ниши, от които са се забогатява 😃

# 586
Днес, дори във Варна може да се намери тристаен за под 50 000 евро тристаен (ново строителсво, не панелка на 40 години), при минимална заплата от 610 лв.
Има тема за Варна. В София за 50000 евро можеш да купиш само гарсониера с балкон, от който да гледаш тристайните на съседите. Grinning

Щом получавам такъв аргумент, съм длъжна да обясня, че Варна не е София и заплатите във Варна, не са като в София. Предположих, че хората с елементарна логика ще достигнат до този извод. Моя грешка. Явно има нужда да споделя, че има райони, в които за 50 000 лв изкупуваш цялото село с ТКЗ-то, но не това е най-важното предполагам.  На темата пише "Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално?". Аз буквално споделям какво реално се случва.
За 50000 във Варна ще купиш тристаен НС с размерите на килер и вероятно в краен квартал. Преди 40 години човек купил си нова тристайна панелка в началото на Чайка например е бил много по-добре от човек купил днес кутия далеч от центъра и морето.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 01:51 от Анонимен

# 587
Така е, не може да се сравнява СС на хубаво място с ново на майната си. Сравнявайте същата локация, същият брой помещения със съответната големина на СС и НС.

# 588
Щом става въпрос за варненец и още не е почнал да цитира Хемингуей значи нещата все още са в рамките на нормалното.

# 589
Хора,  идете вижте в Мюнхен, Хановер, богаташкия Weser Bergland и къде ли не още е Германия как повечето сгради в централните части са от преди "векове", но поддържани, и е красиво като в приказките. Каквото и да е строителство - все се нуждае от поддръжка. Има санирани две панелки до нас, от 68 година са, и са станали уникални просто, в два цвята от вън, от вътре входовете боядисани...все едно е ново, ще издържат още половин век най малко.

# 590
Днес, дори във Варна може да се намери тристаен за под 50 000 евро тристаен (ново строителсво, не панелка на 40 години), при минимална заплата от 610 лв.
Има тема за Варна. В София за 50000 евро можеш да купиш само гарсониера с балкон, от който да гледаш тристайните на съседите. Grinning

Щом получавам такъв аргумент, съм длъжна да обясня, че Варна не е София и заплатите във Варна, не са като в София. Предположих, че хората с елементарна логика ще достигнат до този извод. Моя грешка. Явно има нужда да споделя, че има райони, в които за 50 000 лв изкупуваш цялото село с ТКЗ-то, но не това е най-важното предполагам.  На темата пише "Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално?". Аз буквално споделям какво реално се случва.
За 50000 във Варна ще купиш тристаен НС с размерите на килер и вероятно в краен квартал. Преди 40 години човек купил си нова тристайна панелка в началото на Чайка например е бил много по-добре от човек купил днес кутия далеч от центъра и морето.

Ами аз вече изпратих няколко листинга, но при желание ще изпратя още. Дори и така да е, какъв е аргумента? Сякаш 1989 щяхте да успеете да си купите в центъра или Чайка? То ако беше така крайните квартали никога нямаше да съществуват! За да покажа колко абсурден е този аргумент, ще предложа да отидете в малък град или друг такъв по-малък областен и да си купите за 50 000, че и по-малко на пъпа на центъра апартамент и се надявайте градът да расте и след 30 години да го продадете за двойно повече. Защо постоянно се дава аргумента как в няколкото, подчертавам няколко, български града населението расте, цените на имотите се увеличават, а сладко се пропуска как цените на тези в провинцията или не мърдат или падат надолу? През последните десетилетия хората от малките градове се преселват в големите. Търсенето в големите градове е все още в пъти по-голямо от предлагането. Не знам дали ще е така след 10 години, но ситуацията в момента е такава. И въпреки това, и това е основният ми аргумент, цените на имотите не са се увеличили в пъти както повечето тук казват, а просто са се увеличи, което е напълно нормално!

# 591
Alexslav,
Завърна се ти. И преди се дразнех от постовете ти, но сега не се стърпявам 😂

Щом като виждаш така нещата в перспектива, значи вземаш и изкарваш един курс за брокери. И след една година, се накъсваш да ги продаваш тия многото имоти, като за всяка продажба - комисионна вземаш и от двете страни.

Доста добре звучи, тази криза, все пак, дава пазарни ниши, от които са се забогатява 😃

Все още не съм задължил никой да ме чете. Ако се чувстваш задължена, спри моля те.

Забравих, че сме Швейцария на Балканите и тук има само нагоре.

Видно е как всичко е перфектно, десетки имоти предни и всеки ден с по-нисък наем. Ще излязат нови скоро  и съвсем ще спаднат.
Пазарната ниша купи нещо за инвестиция и да се самоизплаща очевидно няма да работи вече.

# 592
Ще те разочаровам, но 1989 можеше да купиш тристаен в центъра на Варна ( говорим зад Катедралата) за под 50К.
Малко след това, една гарсониера струваше колкото един камион пипер - 1996 ако трябва да сме по-точни. Говоря го от собствен опит.
И в момента това с наемите от 1000лв е лъжа. Давам две жилища- едното двустаен, другото тристаен апартамент, обзаведени от-до включително чаршафи, кърпи съдове, техника... такива наеми няма.

# 593
Ако погледнете вестника от 2001 г. - точно в пъти са увеличени , 20-30 000 долара за тристаен в Центъра. Ние всъщност тогава купихме първото си жилище и сега знам, че мога да го продам поне 3 пъти по-скъпо . Съжалявам само, че беше тогавашно ново. Ако бяхме купили в по-централен район , увеличението щеше да е по-голямо.А можеше и още да си живеем там. Защото заради прелестите на новия квартал се изнесохме. Но тогава бяхме наивни, че в квартала  ще се изгради инфраструктура. Не се случи и презастрояването беше клаустрофобично. Затова се махнахме . Избрахме локацията.

# 594
Ако наемът им във Варна е бил 1 000 лв. и са се преместили в тристаен НС за 50 000 лв., значи са излезли от възможно най-доброто в града, за да се преместят в нещо, което... изобщо не може да се сравнява, да го кажем така.
Така излизат сметките за ипотека два пъти по-ниска от наема.

пс - моето жилище, в което съм адресно регистрирана, е купвано по-късно, но също е три пъти по-скъпо в момента. А има и по-големи поскъпвания.

# 595
Хора защо постоянно сравняваме... Никакси не идва. И при ранния социализъм сме строели ( на стопански начала  кооперация излизаше 40000 лева, при моя чиновническа заплата тогава 200 лева), и ведомствено жилище сме купували за едногодишна заплата на съпругът ми, и период имаше когато бяха евтини, но нямаше никакви пари не само у нас, а целия народ нямаше, имаше и период когато бяха безумно скъпи на фона на ниски заплати (2008) и т.н.  Всяко нещо с времето си. Както и не можем да си вадим поуки от миналото (лично мнение). Просто такава е ситуацията сега. Променят се нещата.Хора които навремето бяха отличници сега са двойкаджии и обратното..Странен е животът.

# 596
Специално за наемите и аз съм склонна да вярвам, че ще се съберат много маймуни на клона и той ще се счупи. Винаги, по всички времена и във всички краища на света се е наблюдавал стадният ефект - един почва да печели, идва втори, идва трети, идва стотен и така, докато клонът се счупи. Умните първи продават, като му дойде времето, глупавите купуват за да се качат и те на клона баш преди да се счупи. Та не се съмнявам, че и тук ще стане така, въпросът е кога. Може би сме още далеч, не следя пазара на наеми и не мога да кажа. Като цяло по моите сметки да купиш за да отдаваш под наем, особено с кредит, е загубена работа. Виж да отдаваш наследен имот, или да купиш със свои пари, понеже сега имаш, но не ти трябва в момента, и после да го отдаваш под наем - може би има келепир. Но това си е риск, всеки да си прави сметката и ако бърка да си носи последствията. Като гледам, има достатъчно лешояди, чакащи жадно да топнат човки. Но основният въпрос е времето, то че ще има и кризи, и възстановявания, е ясно. Въпросът е кога и печели този, който уцели времето. Може клонът да се счупи още утре, а може и лешоядите да умрат от глад, чакайки времето за пируване.

# 597
Ако наемът им във Варна е бил 1 000 лв. и са се преместили в тристаен НС за 50 000 лв., значи са излезли от възможно най-доброто в града, за да се преместят в нещо, което... изобщо не може да се сравнява, да го кажем така.

пс - моето жилище, в което съм адресно регистрирана, е купвано по-късно, но също е три пъти по-скъпо в момента. А има и по-големи поскъпвания.

Не съм написала това, но човек вижда това, което иска да види. Здраве да е.

# 598
  • София
Да купиш жилище за под наем с кредит не е толкова ужасно, особено ако можеш и сам да си го изплащаш. Дори да има спад в наемите, пак някой ден ще тръгнат нагоре. Имаш ли жилище за отдаване си добре. Сега с истерията по Хоум офисите, нищо чудно да има още търсене.  Ние с мъжа ми имаме 2 апартамента с наематели . единия смени наемателите скоро . Другите наематели си стоят , за моя изненада, защото доходите им пострадаха от Ковид кризата.

Даже обмислям дали да не освободя от наематели едното жилище от зимата , че ние да си го ползваме за Хоум офис нужди , за нашето семейство. Че ще се работи от дома е ясно, Ще се учи от дома също е ясно. Ама хем офис, хем деца, хем училище в един дом става лудница.
Ние, например, имаме нужда от повече от едно жилище при такава схема. И не сме само ние.
И наематели ще има и търсене за покупка също.  Така си мисля.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 10:31 от Wooden Cuckoo Clocks

# 599

Не съм написала това, но човек вижда това, което иска да види. Здраве да е.

Добре, напиши за какъв имот е бил този наем от 1 000 лв. - в темата има доста хора от Варна или с имоти във Варна и с добър поглед върху пазара на наеми. За варненската имотна тема да не говорим. Напиши и какъв и къде е апартаментът НС. И да видим дали имотите са съпоставими по друго, освен града, в който им се плащат данъците.

Като човек от Вн ти казвам, че наем от 1 000 лв. е изключително висок, огромна рядкост и означава луксозен имот, какъвто не може да се купи с 50 х. евро, дори ако забравим локацията.

Общи условия

Активация на акаунт