Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 160
  • 776
  •   1
Отговори
# 600
Ако наемът им във Варна е бил 1 000 лв. и са се преместили в тристаен НС за 50 000 лв., значи са излезли от възможно най-доброто в града, за да се преместят в нещо, което... изобщо не може да се сравнява, да го кажем така.
Така излизат сметките за ипотека два пъти по-ниска от наема.

пс - моето жилище, в което съм адресно регистрирана, е купвано по-късно, но също е три пъти по-скъпо в момента. А има и по-големи поскъпвания.

Не съм написала това, но човек вижда това, което иска да види. Здраве да е.

Добре, напиши за какъв имот е бил този наем от 1 000 лв. - в темата има доста хора от Варна или с имоти във Варна и с добър поглед върху пазара на наеми. За варненската имотна тема да не говорим. Напиши и какъв и къде е апартаментът НС. И да видим дали имотите са съпоставими по друго, освен града, в който им се плащат данъците.

Като човек от Вн ти казвам, че наем от 1 000 лв. е изключително висок, огромна рядкост и означава луксозен имот, какъвто не може да се купи с 50 х. евро, дори ако забравим локацията.

Eстествено, че имотът в който сме били е бил прилично обзаведен, за да има 1000 лв наемна цена! Аз пък ще ти кажа, че цената от 1000 лв за тристаен не са рядкост. Като не вярваш си отвори имот.бг и си сложи филтър за наеми над 1000 лв. Вече споделих, че няма как за 50 000 евро да си намериш апартамент в централната част на града. Не съм и казала, че сме купили апартамент за 50 000 евро, а дадох пример каква е пропорцията на минимална заплата и средна цена за апартамент преди 30 години и сега. Пак казвам, четете това, което искате да видите.

# 601
Защо се връзвате на г-жа Петрова? Очевидно се заяжда.

# 602
Не се заяждам. Изказвам мнение и искам да помогна на други млади, които се страхуват да поемат риск точно заради такива коментари тук написани от хора, които по цял ден се оплакват колко били прецакани от живота и колко несправедлив бил той към тях и как апокалипсиса е неизбежен и как цените на апартаментите щели всеки момент да се сгромолясат и как нямали нужда от собствено жилище и как наемите били прекалено високи и те милите млади се чудят дали да не отидат на село да изкопаят дупка в някоя нива и да се заровят там и никога да не се покажат в този ужасен капиталистичен свят!

# 603
  • София
Не се заяжда, просто искаше да илюстрира абстрактен принцип, за това, колко са били достъпни жилищата по време на социализма, и колко са достъпни сега. И просто даде един пример. Може и да не е бил идеален, но доста хора ѝ се заядоха за дребните неща в примера. А тя пък си защитава общия принцип, който искаше да обясни.

Странно, и аз като бях нов до преди няколко седмици и имах същите опитности. Не знам дали е случайно.

Това да купиш в по-лош квартал, отколкото си под наем не е някакво ново изобретение. Има си го и широко разпространено. Забелязвал съм го и в Канада. Ако си под наем - център или близки до центъра квартали. Ако си купиш - през 9 паланки в 10тата. Ама много зеленУ, ама много тихУ. Толкоз тихУ, че да се погребеш чак. А до работата ти, ежедневно, 2х2 часа път с камили, влакове и самолети. И снегорини.
Очевидно така излиза някаква сметка, която иначе не излиза.

# 604
Нали на всички ни е ясно, че няма стандартно решение за нуждите на всеки?
Панелките ще продължат да бъдат обитавани, винаги ще има хора, които ще продължават да искат да живеят в центъра или пък в по-крайни квартали. Хората се женят, раждат им се деца, увеличават се нуждите им или се променят. Животът си върви! И за под наем ще има желаещи... Генерализиране и апокалиптични картини не допринасят с нищо, само времето ще покаже, кой е бил прав и кой е бил крив.
Човек трябва да си вземе решение за себе си, кое е най-оптималното за него, а не да се ръководи от другите.
Какво като някой си е купил къща в Бистрица за 500К?! Или пък живее под наем 20 год и има 4 деца?! Или си е купил 2 апартамента с кредит и ги дава под наем?! 
Човек може да си мисли, че е взел най-доброто решение, а в последствие такъв удар да му поднесе съдбата, че да не знае, как да излезе от дупката. И обратното! Да има имот, който да се окаже невероятна инвестиция.
Живеем в общество, където сме част от него, единици, които се съобразяват с дадените условия и зависим от променящите се такива.

# 605
Ако наемът им във Варна е бил 1 000 лв. и са се преместили в тристаен НС за 50 000 лв., значи са излезли от възможно най-доброто в града, за да се преместят в нещо, което... изобщо не може да се сравнява, да го кажем така.

пс - моето жилище, в което съм адресно регистрирана, е купвано по-късно, но също е три пъти по-скъпо в момента. А има и по-големи поскъпвания.

Добре, напиши за какъв имот е бил този наем от 1 000 лв. - в темата има доста хора от Варна или с имоти във Варна и с добър поглед върху пазара на наеми. За варненската имотна тема да не говорим. Напиши и какъв и къде е апартаментът НС. И да видим дали имотите са съпоставими по друго, освен града, в който им се плащат данъците.

Като човек от Вн ти казвам, че наем от 1 000 лв. е изключително висок, огромна рядкост и означава луксозен имот, какъвто не може да се купи с 50 х. евро, дори ако забравим локацията.

Eстествено, че имотът в който сме били е бил прилично обзаведен, за да има 1000 лв наемна цена! Аз пък ще ти кажа, че цената от 1000 лв за тристаен не са рядкост. Като не вярваш си отвори имот.бг и си сложи филтър за наеми над 1000 лв. Вече споделих, че няма как за 50 000 евро да си намериш апартамент в централната част на града. Не съм и казала, че сме купили апартамент за 50 000 евро, а дадох пример каква е пропорцията на минимална заплата и средна цена за апартамент преди 30 години и сега. Пак казвам, четете това, което искате да видите.

Чета това, което е написано. Наем 1 000 лв, двойно по-ниска ипотека и т.н. Simple Smile Дори не бях първата, която обясни какво означават 1 000 лв. за жилище под наем във Варна.
За тези, които не са от Вн - наемите са ниски спрямо цените за покупка, рентабилността е далече от тази в Сф, и ако живеете с впечатленията от София, е много лесно да не разберете какво означават 1 000 лв. за жилище под наем и какво трябва да е споменатото "прилично обзавеждане". Съответно каква е разликата с жилище за двойно по-ниска ипотека.

пс - изобщо не спирам младежта да купува с кредит, напротив - пожелавам на всички, които искат собствено жилище, да го купят и изплащат без затруднения. Но това не пречи да обърна внимание на нещата, които съм обяснила в първия пост за днес - какво означават 1 000 лв. за Варна, дали е чак толкова невъзможно поскъпването в пъти и т.н.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 10:38 от EmmaT

# 606

Чета това, което е написано. Наем 1 000 лв, двойно по-ниска ипотека и т.н. Simple Smile Дори не бях първата, която обясни какво означават 1 000 лв. за жилище под наем във Варна.
За тези, които не са от Вн - наемите са ниски спрямо цените за покупка, рентабилността е далече от тази в Сф, и ако живеете с впечатленията от София, е много лесно да не разберете какво означават 1 000 лв. за жилище под наем и какво трябва да е споменатото "прилично обзавеждане". Съответно каква е разликата с жилище за двойно по-ниска ипотека.

Ами получават се сметките, всеки си договаря условията по кредита индивидуално. Който иска, може. Който търси, намира.

# 607
  • Пловдив
Абсолютно некоректно е да се съпоставя наем и заем без да се посочва за колко време е заемът. Съвсем ориентировъчно но ето цифри: заем 140 000 лв за 35 год. вноска 530 лв. Същият заем за 20 год. е 780лв месечно, разликата не е никак малка! Не всеки, който тегли е на 25 години все пак за да му позволят срок 35 години.

# 608
В момента в София е доста по-изгодно да живееш под наем, отколкото да изплащаш.

# 609

Мислиш ли? Тристайните започват от 850-900 лв., което си е точно една ипотека за 30 години.

# 610

Мислиш ли? Тристайните започват от 850-900 лв., което си е точно една ипотека за 30 години.

Ми, така си мисля. За 900лв ще намеря голям тристаен в центъра, а за същите пари ще изплащам панелка в Дианабад примерно.

# 611
  • София
Не виждам нищо изгодно в живеенето под наем. Под наем са хора, които скоро са дошли в София или такива, които не знаят дали ще останат трайно в столицата.

# 612
900 лв. са тристайни в квартали, които нв са център. Така обичаните Манастирски, сигурно и в Дианабад са толкова. В центъра се съмнявам да са под 1000-1100.

В момента точно лихвите са ниски. Примерно на 200 000 лв. вноската за 30 години няма да надвишава 800 лв. Ако имаш и някакво самоучастие, ще си купиш съвсем приличен тристаен.

# 613
Не виждам нищо изгодно в живеенето под наем. Под наем са хора, които скоро са дошли в София или такива, които не знаят дали ще останат трайно в столицата.

Грешиш. Аз, когато реших да се отделя от мама и тати се преместих под наем. Сега също отдавам на млади хора от София, които искат да живеят сами. Живота под наем има много предимства за мен, но май не е това темата.

# 614
Тристайни обзаведени има по 600-700 вече. Колега взе такъв НС с техника Бош за 600лв в Младост 4. Хем от агенция.

Общи условия

Активация на акаунт