Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 187
  • 776
  •   1
Отговори
# 630
Моят си извод е, че сега жилищата са много по-недостъпни. През тези 20 г спестяванията на хората девалвираха и бяха изядени.

Да, ТВОЯТ си извод.

# 631
Точно,  Sofyia, това е твоят поглед на ситуацията. За ТЕБ жилищата са по-недостъпни, но не и за всички хора Wink

# 632
Хайде спрете се най-после с хейта и се поставете в обувките на другия. Смятам, че София е права. И между другото това не е само нейно мнение. А на много по-компетентни, можещи и умни от нас хора. Дванадесет години по-късно нещата не са се променили към по-добро.

"Bъпpeĸи oптимизмa нa пaзapa y нac, cпopeд eĸcпepтa тoй ocтaвa нeдocтъпeн зa пo-гoлямaтa чacт oт нaceлeниeтo нa cтpaнaтa. ..жилищa y нac ĸyпyвaт xopaтa c дoxoди нaд cpeднитe зa cъoтвeтнoтo нaceлeнo мяcтo."

"Жилищата у нас – евтини, но недостъпни. Ваканционните имоти – четири празни стени. Това са част от темите, които дискутираха представители на правителството, парламента, инвеститорите, строителите и банките на тематична конференция „В очакване на възстановяването” "

"Икономиките могат да преживеят както внезапни сривове, така и хронични заболявания. Пазарите на жилища в богатия свят са причинявали и двата вида проблеми. Трилионите долари ипотечни кредити взривиха финансовата система през 2007-2008 г. Също толкова зловеща обаче е пълзящата дисфункция, която жилищата създават десетилетия наред: Кипящи от живот градове без пространство за растеж. Застаряващи собственици на жилища, седящи в полупразни домове, които държат да защитят гледката си. И поколение от млади хора, които не могат лесно да си позволят да наемат или купуват и мислят, че капитализмът ги е разочаровал."

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100224512/jilishtata-v-bylgari … tini-i-nedostypni

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2020/05/17/4063959_ujasnata_ … hka_s_jilishtata/

https://money.bg/property/samo-etsb-mozhe-da-prepane-v-momenta-p … -imoti-u-nas.html

# 633
МРЗ около 2000-та година беше доста изкривено число - около 80 лв при средни заплати около 450-600 лв, които в същото време бяха с много по-голяма покупателна стойност от сега.
Да, в някоя друга България. 2000 година още бях ученичка, но няколко години по-късно, когато почнах работа, средните заплати пак не стигаха тези цифри. Според НСИ средна заплата от 594,15лв е достигната чак 2011г.
http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna … siguritelen-dohod

# 634
И аз мисля че са по недостъпни, осбено за мнозинството хора.

# 635
  • София
Точно,  Sofyia, това е твоят поглед на ситуацията. За ТЕБ жилищата са по-недостъпни, но не и за всички хора Wink
И сега ще дойде спорът кои са тези всички хора? Онези около 5%, работещи и живеещи в София, по правило в аутсорсинг-компаниите?

Ние закупихме НС краят на 2016 г, двустаен. 50% самоучастие, 50% кредит за 10 год. Наемателите изплащат кредита и даже имам горница от 250 лв. Така решихме, така инвестирахме и за миг не съжаляваме!

Но поради перфектната си локация, продължаваме да живеем в 2-стайното, преустроено на 3-стайно ЕПК, поне докато децата започнат да се движат свободно с градския транспорт. Така че, всеки си взима решенията.

А в горната ми математика няма грешка. Кредитите са може би 10х по-достъпни от 2000-та година, но доходите не са се качили 10 пъти.

http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna … siguritelen-dohod

Това са официалните данни. С уговорката, че през 2000-та сивият сектор беше около 80-85%, сега са малко по-различни нещата. Тогава, специализиран персонал в средно голяма фирма /120 -150 човека/ взимаше чисто 450-500 лв. Сега не взима 5000.

# 636
  • София
Ok, добре, дори да варира ( преди и сега)  заплатата на всеки. Да речем, всеки от нас е вземал различна заплата и сега взема различна. Добре.
Но не може да се оспори едно, банката преди 20 год беше само една - ДСК, отпускаше много трудно ипотеки до 50% финансиране от стойността на имота, лихвите над 14 %. Е, с каквато и заплата да си бил преди и сега, няма как да смятате че преди жилищата са били по-достъпни. Банката искаше реални доказани, официални доходи. Повече от сега това се следеше.

В доста голям процент жилища се купуват със заеми.  Това е ключов фактор, дори заплатите да са различни.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 14:27 от Wooden Cuckoo Clocks

# 637
@sofyia правилно мислиш, но има тук една групичка хора, които няма как да те разберат и отново ще те 'наплюят'. Говоря за брокерите и хората с лесно спечелени пари инвестирани в няколко имота. По някаква причина не приемат чуждо мнение, дори и да е от експерти. Но това си има своята логика - да вземем например един брокер на имоти между 100'000 и 300'000 евро в София (средно 200'000). Неговата комисиона от само една сделка възлиза поне на 3%+3% (казвам поне, защото някои работят и с банки..) т.е. 23'472 лв. И това е само за 1 сделка в годината, няколко телефонни обаждания + няколко огледа. Тези хора няма как да ви разберат, нито им пука, че света е в най-голямата си рецесия от много време насам. Имотния пазар храни твърде много паразити по веригата. И независимо дали ми харесва, ако реша да купя жилище ще трябва и аз да ги нахраня.

# 638
Днес имотите са по-достъпни не защото са поевтинели, а защото има все повече възможности да се купи с кредит, та дори без самоучастие. Този достъп до кредити всъщност бута цената нагоре. В общия случай, за който се говори тук - имот в София, - няма понижение, а напротив - поскъпване в пъти.

@sofyia правилно мислиш, но има тук една групичка хора, които няма как да те разберат и отново ще те 'наплюят'. Говоря за брокерите и хората с лесно спечелени пари инвестирани в няколко имота.

Такова омаловажаване на чуждия труд говори повече за теб, отколкото за опонента ти. Пробвай ти да спечелиш лесни пари за няколко имота...

# 639
Днес, дори във Варна може да се намери тристаен за под 50 000 евро тристаен (ново строителсво, не панелка на 40 години), при минимална заплата от 610 лв.
Има тема за Варна. В София за 50000 евро можеш да купиш само гарсониера с балкон, от който да гледаш тристайните на съседите. Grinning

Щом получавам такъв аргумент, съм длъжна да обясня, че Варна не е София и заплатите във Варна, не са като в София. Предположих, че хората с елементарна логика ще достигнат до този извод. Моя грешка. Явно има нужда да споделя, че има райони, в които за 50 000 лв изкупуваш цялото село с ТКЗ-то, но не това е най-важното предполагам.  На темата пише "Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално?". Аз буквално споделям какво реално се случва.
За 50000 във Варна ще купиш тристаен НС с размерите на килер и вероятно в краен квартал. Преди 40 години човек купил си нова тристайна панелка в началото на Чайка например е бил много по-добре от човек купил днес кутия далеч от центъра и морето.

Ами аз вече изпратих няколко листинга, но при желание ще изпратя още. Дори и така да е, какъв е аргумента? Сякаш 1989 щяхте да успеете да си купите в центъра или Чайка? То ако беше така крайните квартали никога нямаше да съществуват! За да покажа колко абсурден е този аргумент, ще предложа да отидете в малък град или друг такъв по-малък областен и да си купите за 50 000, че и по-малко на пъпа на центъра апартамент и се надявайте градът да расте и след 30 години да го продадете за двойно повече. Защо постоянно се дава аргумента как в няколкото, подчертавам няколко, български града населението расте, цените на имотите се увеличават, а сладко се пропуска как цените на тези в провинцията или не мърдат или падат надолу? През последните десетилетия хората от малките градове се преселват в големите. Търсенето в големите градове е все още в пъти по-голямо от предлагането. Не знам дали ще е така след 10 години, но ситуацията в момента е такава. И въпреки това, и това е основният ми аргумент, цените на имотите не са се увеличили в пъти както повечето тук казват, а просто са се увеличи, което е напълно нормално!
Уникално смешно е да се обясняваш пишейки колкото да не заспиш неща, за които си нямаш идея. Моите родители точно в края на комунизма купиха панел в кв Иван Вазов в София. Това е един от най-скъпите квартали на София. Гарантирано е поне на едно ниво с Чайка. Тогава взехме двустаен за 14 600 лева. В момента цената на новото строителство там е космическа. Сама можеш да сметнеш сега колко минимални заплати ще трябват за да се купи там апартамент НС с 21 м2 хол,14 м2  спалня, 7 м2 кухня, две тераси и мазе. Май са над 500 😀.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 15:54 от Анонимен

# 640
  • София
Да, в някоя друга България. 2000 година още бях ученичка, но няколко години по-късно, когато почнах работа, средните заплати пак не стигаха тези цифри. Според НСИ средна заплата от 594,15лв е достигната чак 2011г.

Тъй като сте млада, няма как да имате реален поглед. Данните на НСИ за онзи период са мнооого далече от действителността. Тогава всичко беше в сивият сектор.
Аз цитирам числа от моят трудов опит. Като среденуправленски персонал взимах 10-15% по-висока заплата от заетите в производството. Управлението се състоеше от 4-ма, а работниците - 150. Така че, в момента тези 150 са с безкрайно изостанали доходи спрямо покупателната възможност на лева, но тогава са били платежоспособни да си закупят жилище и са го направили.

# 641
Имотния пазар храни твърде много паразити по веригата. И независимо дали ми харесва, ако реша да купя жилище ще трябва и аз да ги нахраня.

Ами не, няма да трябва, никакъв закон не Ви задължава, просто трябва малко повече воля и твърдост. Тези паразити съществуват, защото хората искат да си спестят няколко минути неприятен разговор, като платят равностойността (в случая с купуването на имоти) на няколко месеца труд.

# 642
  • София, Bulgaria
Това ще ви помогне ли да направите по-обективни изводи, сравнявайки пазара през различните години. Данните са от Агенция по вписване, но за съжаление за 2018 и 2019 не си намерих инфото, но всеки може да погледне.
Ипотеките също са доста показателни, но не пропускайте факта, че се подновяват през 10г. т.е. 2007 е имало пик, които в 2017 е още по-голям и заради подновените ипотеки.

# 643

"Жилищата у нас – евтини, но недостъпни"

"Bъпpeĸи oптимизмa нa пaзapa y нac, cпopeд eĸcпepтa тoй ocтaвa нeдocтъпeн зa пo-гoлямaтa чacт oт нaceлeниeтo нa cтpaнaтa. ..жилищa y нac ĸyпyвaт xopaтa c дoxoди нaд cpeднитe зa cъoтвeтнoтo нaceлeнo мяcтo."

И поколение от млади хора, които не могат лесно да си позволят да наемат или купуват и мислят, че капитализмът ги е разочаровал."

И кога не е било така? И къде не е било така? Помня, когато бяхме студенти с половинката и собствено жилище беше мечта, как ходехме по улиците и въздишахме пред новите строежи, ама 300 долара за квадрат ни беше космическа сума. Курсът на долара тогава е бил около 20 лева за долар (1991), та 30 000 долара са приличен апартамент са били равни на 600 000 лева. А средната годишна заплата през 1991 година е била 12 000 лева. Значи това жилище сме можели да си позволим след 50 години работа със средна заплата.
Днес средната заплата е 1300 лева а подобен апартамент струва 200 000 - 240 000 лева. И може да се купи с 15 годишни средни заплати. Не мислиш ли, че това е огромен напредък???

А и тогава ние, бедните студенти, какво правихме? Мечтаехме за свой дом, но не ни е хрумвало да искаме цените да спаднат до възможностите ни, а сме се борили да си вдигне възможностите.  Никъде по света имотите в столицата не се купува от хора с под среден доход.

# 644
  • София
Уникално смешно е да се обясняваш пишейки колкото да не заспиш неща, за които си нямаш идея. Моите родители точно в края на комунизма купиха панел в кв Иван Вазов в София. Това е един от най-скъпите квартали на София. Гарантирано е поне на едно ниво с Чайка. Тогава взехме двустаен за 14 600 лева. В момента цента на новото строителство там е космическа. Сама можеш да сметнеш сега колко минимални заплати ще трябват за да се купи там апартамент НС с 21 м2 хол,14 м2  спалня, 7 м2 кухня, две тераси и мазе. Май са над 500 😀.
Не мисля, че е коректно такъв тип сравнение.
Голям град като София търпи много интензивна еволюция през годините (не само София, но в България София е може би единствен пример)
Така както преди 70 години целият Студентски град е бил ниви и е бил извън града, така сега е съвсем стандартен квартал, при това никак не лош. Преди 5 години МАСОВО се намираха много добри апартаменти в началото на студентски град, до парка и до Дианабад, на много прилични цени (500Е). Сега там предлагането е почти 0ла.
Единствените изпаднали бройки са или около Зимния Дворец (самия край на квартала), или Сим Шосе (още по на м*ната си) Преди 20 или 40 г. (поправете ме, ако греша, защото не съм от София) Ив Вазов не е бил чак толкова извънземно престижен. Така че твоите родители са спечелили именно от експанзията на София. А не от "достъпните цени".

Подобни примери има доста. По същия начин, като се построи метро, и изведнъж, от квартал "под средното" става "над средното". Младост е доста популярен последните години. Много повече, отколкото преди. Преди беше почти на нивото на Дружба. По 10-15к имаше апартаменти през 2000та. Но сега има метро, има и Бизнес Парк. И нещата се променят. Това е микро промяна и следва да се има предвид, когато се анализира общата, глобална картина.
Аналогично е и с Ив Вазов.

Общи условия

Активация на акаунт