Семейството или родителите?

• 20 395
  • 612
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Такива хора са идеалисти. Ако изобщо съществуват. Вярват сляпо в принципа "заедно в добро и зло" и наливат яко по време на доброто. Обаче като дойде злото са изключително изненадани като ги прекарат и останат с пръст в уста. Особено като няма брак. Те понякога и с брак са прекарани ама тука съвсем.

# 406
... А те сега прохождат и  правят собствени планове  и имат мечти.
Боряна, хайде престани да се престараваш с умилността, моля те!
Планове имали, мечти имали...
Всички ги имат, и млади и стари!
За няколко пършиви месеца е цялата истерия и драма.
Ами ако беше обратното положение - младите остават без работа, без пари и неоправени задължения, а възрастните имат. А!? Дали тогава на някой тук щеше дори да му мине през ума мисълта да ги упреква в използвачество и мързел. Или да ги ругае, че са закъсали, и разнася по форумите! Възрастните щяха да поемат тихомълком издръжката на всички, докато "децата" си стъпят на краката, че и след това... Без истерии, без скандали и без разваляне на отношенията. Ама викате, то това си им е дълг на родителите! Пък на децата (особено на снахата) да им се свиди хлябът за майката и бащата е в реда на нещата.
Чак паметник ще им издигнем на принципните млади!

Преди две години беше обратното! И имахме кредити, и си ги плащахме, бяхме на една малка заплата. Вземем заем, върнем го на заплата, това беше 6 месеца. И никой нищо не ни е плащал, и никой не ни е издържал, не сме го и искали. След като сме искали кредит, да си го плащаме. Моето мнение е, че нито има дълг на родителите да издържат работоспособни деца, нито дълг на децата да издържат работоспособни родители. На въпроса защо съм съгласна да изплащам къща без дял - защото вярвам, че ще сме заедно. В случая това го правя за партньора си, както той ме е подкрепил в много неща финансово мен.
И не нямах против да помагаме на родители в затруднение, но 6 месеца да ги издържаме изцяло ми идва в повече.
Да, зле измислено - ще изплаща имот, в който няма дял, но е принципна и няма да плати заем от 1500 лв.

Плащам заем от 1500 лв, защото нямам избор, но смятам, че не е редно да се взимат  заеми и да не се връщат. Да, принципа е важен. Ако за Вас е нормално да се вземе заем и сума години да не се върне, явно сме с различно виждане за нещата...
Защо не сме платили заема кеш? Защото кеш парите са най-големия актив и е най-голямата тъпотия да имаш 2000 лв и да опукаш 1500 веднага. Пък и идеята беше, че уж те ще го плащат..

Ако може без свободни съчинения. Чуждата част от имота е свободна и винаги е била такава! Никой не използва чуждо имущество! Абе тука роман можете да напишете и невинен в затвора да вкарате..

Е, къде живеете тогава наистина, след като е в къщата на свекървата? И хем отделен ток ползвате, хем не се засичате? Вярно, много етажи трябва да са, щом в частта от къщата на свекървата има повече от един електромер и явно повече от един вход. Нещо много се обърка, наистина.

Ако ползвате етажа на братовчедката, редно е да поемате местните данъци и такси, щом дори наем не плащате. Ако живеете при свекърва ви в нейната част, без нарм, 2 години, да мрънкаш за неплатен данък същи не ти прави чест, нито за няколко месеца подпомагане.

В крайна сметка чий данък не е платен? На цялата къща, на частта на братовчедката или частта на свекървата?

Идеята на изплащането на дяловата част на братовчедка му е и имота да се прехвърли на негово име в този момент. Рискът е за мен, защото ще изплащам имот, в който няма да имам дял, но не съм чак такъв материалист.. Sad

Ти как точно си ги представяш прехвърлянето? Това си е чисто и просто покупко-продажба. Кое те спира да имаш дял? Ако искаш и цялата част на братовчедката можеш да купиш само ти, това не е наследство на приятеля ти. С толкова етажи и електромери, сумата сигурно е достатъчно голяма, че да трябва да мине по банков път. Да си знаеш за последващите съчинения  И да не забравите да си вземете бележчица от данъчното при продажбата, че нямате задължения, ще ви трябва. За да я дадат, ще трябва да се платят всички данъци, де, така че може да почваш да плащаш поне за времето, в което си живяла там.

Този прохождащ бизнес наистина ли толкова гладко върви, че да можеш по всяко време да хукнеш от извън София в София да караш свекървата? Значи имаш клиенти, работа, пушек се вдига, ама няма проблеми, не си на договор, взимаш си чантичката и готово.

А майка ти, дето от осми клас се налагало ти да полагаш грижи за нея и баща ти, се влошава дори, но няма проблеми, важното е да ходим да живеем извън града, защото има двор и кученце.

Да платя данък за времето, в което живея тук е ок, но за предходното, дали? Къде пише, че майка ми се влошава? Не, никой бизнес не върви гладко, всичко си е за моя сметка - като изгубя половин ден да я развозвам, после нямам време и да обядвам, но това си е за моя сметка.

Целият ми е проблем е принципен! След като мъжа отказа да дава, странно как свеки е 100% здрава и ходи на работа, постоянно. Не виждам защо, някой трябва да лежи за сметка на друг, това ме дразни. Един няма да си плаща дълговете, щото има друг, който да ги плати. По тази логика, с честността и наследството, на мен ще останат два имота в бъдеще - да платим данъците на тях 7 години назад, за да е честно? Не сме ги ползвали, ама както за едните, така и за другите. Или щото моите родители имат акъл, правят си сметката, всичко е наред? Нещо картинката се разминава ми се струва.. Значи едните могат да са си плащали всичко, другите не? И за това едните са прецакани, защото майка като вземе пари и започва да ги разпределя. Ами да и кажа да не прави така, да не се притеснява. Така по-справедливо ли ще е според Вас?

# 407
  • Варна
На въпроса защо съм съгласна да изплащам къща без дял - защото вярвам, че ще сме заедно. В случая това го правя за партньора си, както той ме е подкрепил в много неща финансово мен.

Нека бъда адвокат на дявола. Добре, заедно сте. И утре твоя човек го прегази пиян водач, рухне от инфаркт или просто някоя отракана кака го омотае до уши и той ти бие шута. Съвсем реални ситуации. Тогава? Много ли ще те топли това, че сте били заедно и си наляла едни хилядарки, а всичко остава за "търтеите"?

# 408
  • София
Аз явно съм по-голям егоист и мисля малко по-практично. Без документи давам пари само за джобни на децата.
Но има хора, които оцеляват в хаоса. Щом така те устройва...

# 409

Да платя данък за времето, в което живея тук е ок, но за предходното, дали?
Наем. Той е в пъти по-висок от данъка. Възможно е всички предходно дължими суми да са по-малки от наема, който се дължи за целия период на обитаването.

# 410
На въпроса защо съм съгласна да изплащам къща без дял - защото вярвам, че ще сме заедно. В случая това го правя за партньора си, както той ме е подкрепил в много неща финансово мен.

Нека бъда адвокат на дявола. Добре, заедно сте. И утре твоя човек го прегази пиян водач, рухне от инфаркт или просто някоя отракана кака го омотае до уши и той ти бие шута. Съвсем реални ситуации. Тогава? Много ли ще те топли това, че сте били заедно и си наляла едни хилядарки, а всичко остава за "търтеите"?

Aбсолютно. Сега като се изплаща дялът на лелята, да бъде оформено прехвърлянето и на името на ЛГ.

# 411
  • София
Започнахте да се заяждате на дребно- явно, скуката не прощава.
Какъв наем, какви 5 лева ви гонят, при кредита който ИМ изплащат?
Защо е тая дива неприязън към жената?

Да, наивна до глупост е, за да налива пари в нещо, което никога няма да е нейно.
Дали ще й помогнем ако й се подиграваме и препращаме историята й към нещо, за което тя идея няма?

Последна редакция: пн, 06 юли 2020, 10:39 от absurT

# 412
Не са 5 лв, а доста повече от 1500 лв, колкото е кредитът, е дължимата сума от наем за периода, в който ЛГ обитава  частта от къщата. Сякаш, дори изплащайки кредита, ще се окаже, че тя всъшност дължи едни пари за наем или че тези пари са ѝ били спестени.

# 413
Не са 5 лв, а доста повече от 1500 лв, колкото е кредитът, е дължимата сума от наем за периода, в който ЛГ обитава  частта от къщата. Сякаш, дори изплащайки кредита, ще се окаже, че тя всъшност дължи едни пари за наем или че тези пари са ѝ били спестени.
Пак да питам какво и на кого ще трябва да плати моя мъж, за това, че ако сме заедно ще има +2 имота в София, от които като семейство с мен ще се възползва? Или от тази страна няма нужда да се плаща. Ако се изнесем в София и кажа, че ще плащаме наем на майка ми ще ми посипете главата с пепел.. Брех двойни стандарти

# 414
  • София

Авторката споделя- това ЛГ не принизява нея, но както и да е.
На село, в съжителство със сина на собствениците, да определиш че за 2 години наема Й е "доста повече от 1500 лева", е меко казано нереално.
Оставям настрана въпроса, защо не се осчетоводят и разходите по развозване насам- натам, разходите през последните 6 месеца за пълната издръжка на родителите, както и дадените за екскурзии пари от майката на авторката?

# 415
Пак да питам какво и на кого ще трябва да плати моя мъж, за това, че ако сме заедно ще има +2 имота в София, от които като семейство с мен ще се възползва? Или от тази страна няма нужда да се плаща. Ако се изнесем в София и кажа, че ще плащаме наем на майка ми ще ми посипете главата с пепел.. Брех двойни стандарти

"Ще има" не върши работа.
И да, когато човек отнеме доход на родител - напр. от наем на ужасната панелка, - е съвсем резонно да компенсира с нещо.

# 416

"Ще има" не върши работа.
И да, когато човек отнеме доход на родител - напр. от наем на ужасната панелка, - е съвсем резонно да компенсира с нещо.

Значи да говоря с него, след като не живеем там наем не дължи, но данък назад във времето да плати?

# 417
  • Варна
Ще има ама на думи само, нали? Не и на документи. И ако утре се случи нещо с теб, тези неща в София ще останат за твоето семейство, за него няма да има нищо. Я сега обърни ситуацията. Ако нещо се случи с него, за теб също няма да остане нищо. Но ще си наляла едни пари.

# 418
Значи, безплатен обяд няма.

# 419
  • Варна
Е, май няма смисъл да драскаме повече. Темата отдавна се измести към  имотите и притежанието им, а не към основното - издръжката на свекърите. Пък и авторката получи достатъчно мнения. Да си отбере това, което ще й е полезно. Парите са си нейни в крайна сметка.

Общи условия

Активация на акаунт