Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 187 341
  • 1 704
  •   3
Отговори
# 1 350
И аз съм плод на “късна любов” - баща на 60 и майка на 38, да не говорим че майка ми фолиева киселина не е приемала нито веднъж. Понякога не се чувствам много нормална, но чак генетично заболяване…  Grinning
The_Black_Hole а имаше ли по-специфична причина да направите и Моно частта? И имате ли инфармация тя нова ли е, защото нямам спомен миналият януари да я предлагаха и да съм я виждала като допълнение към Про частта?

И също - все още ли предлагат застраховка за резултатите?
Миналата година имаше сума, която изплащат при:
- положителен резултат;
- отрицателен резултат, но установяване на аномалия на някоя ФМ;
- отрицателен резултат, но раждане на дете с увреждане;
- отрицателен резултат, раждане на здраво дете и и отключване на генетично заболяване до навършване 1г на детето (само за това си спомням, че сумата, която изплащат беше ~90 000лв)

Счупихме касичката, защото аз съм дете на много късни родители и като съм се родила са имали съмнението, че имам синдром на Марфан, който е отречен после. Имам слаба съединителна тъкан без ясна причина защо. ММ също е плод на късна любов. Норална съм, но човек знае ли. Няма нипт да тества Марфан, но той е болест с един доминантен ген (или поне така ми казаха), щяло да се види. Плодът е добре и го чакаме, няма доказани изменения при него. Решихме да направим максимално, защото пари се изкарват, но и наистина малка причина я има, но я има причината. Моно частта вече може да изследва 300+ моногенни заболявания, но вече беше  3200 лева.

Тестът имаше застраховка, но не помня каква.

# 1 351
Аз също препоръчвам Nifty Pro. Много бързо получих резултата, миналата година април месец го правих и тогава пробите се пращаха в Копенхаген. Обадиха ми се по телефона, а след това получих резултатите на два езика.
Дамата в Геника, която ме консултира преди теста беше изключително мила, ерудирана, абе страхотна жена. Не остави място за въпроси.

# 1 352
Аз нямам добри отзиви от Нифти про. 2022 година правих, върнаха ме втори път за кръв(след 14 дневно чакане). Не ми казаха че може би фраксипарина играе някаква роля, както на жени при другите тестове. След това чаках отново доста време, след което звънях на бг представители (докато ме свържат с правилната дама измина 1 ден). В рамките на 10 минути след това ми пуснаха резултата, защото бил “забравен” и щях да си чакам и чакам ако не бях звъняла и напирала.

# 1 353
И аз съм плод на “късна любов” - баща на 60 и майка на 38, да не говорим че майка ми фолиева киселина не е приемала нито веднъж. Понякога не се чувствам много нормална, но чак генетично заболяване…  Grinning

При мен е имало ходене по професори, специалисти, кардиолози, да разберат дали и какво ми има. Наистина са мислели, че нещо страшно много се е объркало при мен. Казвали са, че сърцето ми нямало да издържи, че никога няма да проходя и т.н.

Иначе за фолиевата... защото е била специален случай веднъж са я гледали мама на ехограф, а и един месец е пила желязо Grinning Но това не значи ние да не се грижим за нас.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 22:06 от The_Black_Hole

# 1 354
Здравейте,

За всички, които се чудят кой тест да изберат , най-добре е да се консултирате със следващия АГ и с лекаря, който ви прави фаталната морфология.  Моят АГ взе предвид възрастта , в нашия случай - спермограмата на мъжа ми, също и предните две загуби, които имаме в ранни седмици. Съшо така, колкото и да искаме да направим теста в 10 г.с , лекарят ни посъветва да изчакаме феталната морфология, за да се види, че плодът е жив и че няма малоформации.

До фаталната морфология  си направих проучване , като ползвах за база таблица , която преди време,  една дама ми беше споделила .  Табличката нагледно показваше какво предлага един тест за парите си . Сверих и актуализирах информацията и я занесох на АГ-то.
Обсъдихме с него вариантите и се спряхме на теста на Cellgenetics. ( за жалост MaterniT вече не е на бг пазар).
Това, което ми  обясни лекарят е, че абсолютно всички тестове работят по един и същ начин,  просто  някои са с много добра маркетингова стратегия.
Така че , ако мога да дам съвет , то е да си проучите много добре кой тест какво точно изследва за цената си и да се консултирате с лекаря си дали имате нужда от по-обширен пакет или базов, както и дали да включва моногенни заболявания или не.

# 1 355
  • Бургас
А когато и на морфологията и АГ ти казват , че няма нужда но ти имаш емоционална такава какво правим.За това тук споделя всеки опита си със съответния тест за да мажеш и сам да прецениш.Не ме разбираш грешно не нападам никого просто давам и друга гледна точка.

# 1 356
Аз направих точно така. Изчаках феталната морфология в 12гс и като видяхме, че всичко там изглежда наред си пуснах пренаталния.
Първо исках да се уверя, че ембриончето се развива и е живичко, дори да звучи грубо.
После исках да видим дали още на прегледа няма да се установят някакви сериозни липси или малформации, които и без тест да сочат към прекъсване на бременността.
Вече като излезнаха от там добре нещата, реших че мога да дам 1000+ лева вече за по-фината и щателна проверка.

# 1 357
А когато и на морфологията и АГ ти казват , че няма нужда но ти имаш емоционална такава какво правим.За това тук споделя всеки опита си със съответния тест за да мажеш и сам да прецениш.Не ме разбираш грешно не нападам никого просто давам и друга гледна точка.

А доскоро нямаше изобщо тестове, тогава как са си задоволявали емоционалните нужди? Не се заяждам, питам вече родили.

# 1 358
SanyaM_, това което се опитват да кажат Daianna и Rocket е, че е добре да се изчака да мине феталната, за да може преди да се дадат толкова пари за тест да се види дали на прегледа още няма някоя видима малформация или несъвместимост с живота, а не да не се прави въобще пренатален.
Така или иначе повечето лаборатории искат няколко дена преди изследването да е минат ехографски преглед. Има много жени, които въобще не правят пренатален тест, а много и не могат да си го позволят. Затова и не смятам, че е толкова лош съвет да се изчака феталната, която е сравнително по-бюджетна и така или иначе почти всички правят, защото още там може да се установи, че нещо видимо не е наред и да няма нужда от толкова пари да се дадат "излишно" за пренатален. А вече коя какъв пакет ще направи не зависи от лекаря, защото изследването дори не е задължително и отново всеки може да си прецени според бюджета и това дали някаква допълнителна информация биха променили решението им, дали да продължат бременността, дали имат семейна обремененост и т.н. Факт е, че БХС+Фетална също дават информация и са вариант за двойки, които не могат да си позволят подробен пренатален за успокоение, колкото и да искат, въпреки че НИПТ е с по-голяма достоверност.

За протокола - аз правих първо пренатален, а после минах фетална, защото бях паникьосана и бързах, но ако сега ми се налагаше може би бих изчакала първо ФМ и то не защото нямаше пак да направя НИПТ, а за да знам, че всичко се развива и ще хване, ако има нещо, което не се вижда и с просто око.

# 1 359
Здравейте бъдеще мамии  .

Чета Ви от близо месец и реших и аз да се включа за съвет ,защото наистина сме объркани и не знаем какво да правим ?!

в 9 седмица съм от Варна . Колебаем се  между два теста :

На Cellgenetics Niptify 1350 лв  или тест на Света Марина разширения 830 лв .

Първоначално се бяхме насочили към Cellgenetics Niptify  , но се разубедих след като проучих малко . тестовете са естонски ОК , но лаборатирията която ги изпращат е в  3595 John Hopkins Ct, San Diego, CA 92121, United States . Лабораторията се казва Sequenom Inc  , която има само и доста отрицателни коментари и някакси ми загубиха доверието .

На света Марина  тестовете се изпращат във Франция Erofins Biomins . Имат няколко лаборатории в цяла франция ( нещо като верига ) и отново кофти коментари .

След прочетеното тук дори се чудя правилно ли е да се пуска разширен пакет ... не знам

Докрора не взима отношение , каза както прецените. Не знам кое е по- надеждно  , болницата си е болница , лабораторията им е на ниво , това се знае. На целкенетика доста сте го правили и по скъп надявам се и по надежден  иии честно казано не знам, защото по скъпото пък нищо не значи и всичко си е мафия малко си мисля .

В Германия например тези тестове се покриват от държавата . Тук имаме едно БХС което си е статистика и което след него щеш нещеш плащаш за НИПТ за да си спокоен  и всички тези лаборатории толкова много тестове и избор .

Моля ВИ посъветвайте ме.

Благодаря предварително Simple Smile и успех и здрави бебчета на всичкии на финала Simple Smile)  Дай Боже

Здравейте ,

На моите резултати от Niptify пише, че резултатите са обработени в лаборатория в Естония Celvia CC AS , Tartu.

Относно БХС и Феталната Мофр. аз също изчаках да минат да имам някакво спокойствие преди да си пусна НИПТ тест, защото знаех, че ще се побъркам докато излезнат резултатите. Въпреки че БХС и ФМ минаха добре пак се притеснявах през тези 7-8 дена , но постоянно си повтарях , че ехографски всичко е изглеждало добре и БХС е било с нисък риск и така се успокоявах.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 16:47 от Rainbowdreamer

# 1 360
Че то няма гаранция и ако се “види” на феталната, да е лекарска грешка и някой много да те изплаши, не е като да не е имало такива случаи. Само от едно мнение на лекар на фетална морфология не бих прекъснала бременност.  Затова при положителен резултат на някой пренатален тест потвърждават с амниоцентеза преди решение за прекъсване. Дори с някакви малформации на феталната, пак трябва някакво потвърждение. А амниоцентезата е по-рисковата и инвазивна процедура отколкото пренаталния тест.

# 1 361
О да съгласна съм, че никога няма гаранция. Винаги има риск от грешка.Просто аз си го използвах в случая за успокоение с цел да не се побъркам докато излезнат резултатите не теста. И въпреки това пак си бях напрегната и притеснена докато получа резултата от НИПТ.

# 1 362
Да, гаранция никога няма.
Въпросът е, че на феталната може да излезне съвсем друг проблем, извън Тризомии 13, 18, 21, в които реално NIPT са най-силни.
Та тогава вече се прави 2ро, 3то мнение, съответните консултации и изследвания.

# 1 363
Като човек минал през амниоцентеза - доста е преувеличен тоя страх от нея. При лекар с опитна ръка няма какво да се мисли толкова. Разбира се риск има, притеснението е огромно, но шансът да те отнесе някой на пешеходна е по-голям.
Предполагам никоя от вас няма да иде да ѝ я прави някой в гаража зад блока (образно казано).

# 1 364
Според мен, ако човек е решил така или иначе да прави и НИПТ, и БХС, и ФМ, общо взето няма голямо значение кое след кое ще е по ред.

Общи условия

Активация на акаунт