Петокласници 2020/2021

• 42 668
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
И моите деца се вълнуват, че 9 дни ще се видят със съучениците. Откъм образование критериите са доста завшиени спрямо миналот училище и имаше зор, но ми се струва, че свикнаха вече. Минаха състезанията 1 кръг, сега чакат втори кръг, постоянно има нещо. По БЕЛ ми се иска да намеря някое помагало за преразкази и съчинения, но нямам нещо конкретно предвид засега.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 11:20 от malinkap

# 676
  • София
Нашият си мисли, че на училище ще му е по-лесно, отколкото с баба му при ДО и затова имаше леко изразено желание да ходи. Втора смяна е, за щастие, ранното ставане го мразим и двамата. Аз самата съм доста притеснена от това, че се връщат в клас, дано избутаме безпроблемно.

# 677
  • София
Моят петокласник е умерено ентусиазиран - радва се, че ще се види със съучениците, но пък очаква изпитвания и контролни по всички предмети. От миналата седмица сам реши да преговаря всичко взето досега. Ще видим накрая какво ще излезе.

Втората смяна е пълен ужас откъм организация на извънкласните дейности. Тренировките му минаха от 20ч., защото повечето дни часовете са до 19:10. Сега като сложим и времето за път съвсем ще се объркат нещата, но ще се нагаждаме някак.

Въпреки всички неудобства откъм време и логистика, свързани с присъственото обучение, ми се иска управляващите дебили да размислят и да върнат всички деца в училище от 01.03. Накрая ще се окаже, че всичко в държавата работи, само децата мухлясват вкъщи и то в хубавото пролетно време.

# 678
Чакам да видя как е минало завръщането. В събота след областния кръг на олимпиадата беше много доволна, че с момчета от класа са обсъждали задачите. Иначе ентусиазъм за ежедневното планирано тестване няма. Само по ТиП и физическо не са им обещали изпитване. И драма няма, защото си знае, че трябва да бъдат изпитвани.
И аз като Соник мисля, че само спрямо децата вече останаха рестрикциите. Дори в градския транспорт вече съобщението е, че пътуващите следва да бъдат с маски, а не че са задължени. Сакън да не стане някакво объркване.
Въобще не мисля да търся помагала по каквото и да било. Напълно достатъчни са й часовете по бел и от резултата от олимпиадата виждам, ще е схванала същността. А не са се задълбочавали часове наред в темата.
Класните на техния и съседния клас имат идея един общ проект и мисля, че ще бъде страхотно да го осъществят.

П.П. Настроението е извънземно.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 20:21 от рони

# 679
  • Кърджали
Утре е на областният кръг на Ключът на музиката. В събита беше на олимпиадата по математика, в неделя- на олимпиада по астрономия (любимото ѝ). Предстоят ѝ областните кръгове по български, география и, ко се е класирала, история. Всичко опита тази година.
Доволна е че се е яидяла със съучениците днес. Сега км предстоят контролни и изпитвания, но това не я плаши

# 680
  • София
Втора смяна, 7 часа, до 19,10
Прибра се смазан в 19,30 и с мокри маратонки, защото усетил, че тръгнал по маратонки, ама на половината път, та нямало време да се върне.
Чантата му аз не мога да я вдигна.

Предварително каза, че иска само да се види с приятелите си, иначе предпочита дистанционното.

Аз не знам какво да мисля, не виждам полезен ход в ситуацията...

# 681
  • вече Пловдив
Дъщеря ми беше повече от доволна, че ще се види с приятели в училище.
Вчера е имало изненадващо изпитване по история, та вече не е толкова ентусиазирана. Като изключим ранното ставане /в 6,30 ч./ за първа смяна, май предпочита присъственото обучение. Както и аз!

# 682
И при моята е така, бях забравила какво е да мъкне с нейните килограми (26кг)  всичко за училище. Има късмет, че я караме до училище и я прибираме обратно с кола, но все пак има едни 300-400 м до класната стая, където няма как да ѝ занеса раницата и трябва тя да я замъкне. Вчера, излизайки от училището, залиташе от тежестта. Раницата тежеше 9.800 кг като в нея нямаше храна и вода, отделно носеше физическото в ръка. Днес пак така, че имат блок литература, но щяло да бъде единият час български - учебник, тетрадка за работа в клас, работни листове, помагало, тестове, а другият час - литература: учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, работни листове, тестове. Само това тежеше вече над килограм. Шкафчетата не смее да ползва в момента, че не е ясно утре какво ще им хрумне на управляващите ни и да не останат половината неща в училище.
Иначе докато са с такова смесено обучение цялото училище учи от 08.30 до 14.10. Часовете в ДО трябва да са по 30 мин с 20 мин междучасие, а при ПО - 40 мин с 10 мин междучасие. Иначе се падаше този месец да е втора смяна.

# 683
Излязоха резултатите по БЕЛ. Оказва се, че нашият клас има много голямо присъствие на олимпиадата. От всички други паралелки общо 4-5 деца. Иначе резултатите са добри. 

# 684
  • София
Преразказите за домашно как ги пишат децата?  Гледат ли си текста или не?
В Олимпиадата има ли преразказ? Ако да- колко време им дават?

# 685
  • София
И при моята е така, бях забравила какво е да мъкне с нейните килограми (26кг)  всичко за училище. Има късмет, че я караме до училище и я прибираме обратно с кола, но все пак има едни 300-400 м до класната стая, където няма как да ѝ занеса раницата и трябва тя да я замъкне. Вчера, излизайки от училището, залиташе от тежестта. Раницата тежеше 9.800 кг като в нея нямаше храна и вода, отделно носеше физическото в ръка. Днес пак така, че имат блок литература, но щяло да бъде единият час български - учебник, тетрадка за работа в клас, работни листове, помагало, тестове, а другият час - литература: учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, работни листове, тестове. Само това тежеше вече над килограм. Шкафчетата не смее да ползва в момента, че не е ясно утре какво ще им хрумне на управляващите ни и да не останат половината неща в училище.
Иначе докато са с такова смесено обучение цялото училище учи от 08.30 до 14.10. Часовете в ДО трябва да са по 30 мин с 20 мин междучасие, а при ПО - 40 мин с 10 мин междучасие. Иначе се падаше този месец да е втора смяна.
Отдавна си мисля, че трябва да се направи нещо по въпроса за многото "помагала".
Уж се пледира за "иновации",  хартиените носители отдавна се смятат за отживелица, говори се за "правата на детето" , а на практика им съсипват и гръбнаците, и не само . Мастилата които се използват в печатниците вонят ужасно и това едва ли е безвредно - защо няма стандарти - за хартии, мастила, килограми?

За написаното в учебниците - друга злободневна тема, За нивото на знанията - също. Като цяло  резултатът е такъв - преди  на частни уроци ходеха закъсващите, сега ходят отличниците и то за да научат български и математика.  Време за игра няма, време за занимания по интереси може да се отдели с мъка, а министърът се тупа гордо в гърдите .

Баба съм на 2ма ученици, съответно в кюпа на "едновремешните", но майките и татковците не са - нали?

# 686
  • Кърджали
В олимпиадата има преразказ - да, трансформиращ. В общинският кръг щерката каза, че имали 15 минути да прочетат текста, после  вече кой колкото запомнил.
Областният кръг пак щял да е така, класната им (преподава им по български) щеше да им праща какви са критериите. Но не следя како си пишат, та идея си нямам.
Неофициално ѝ казаха резултата от олимпиадата по астрономия. Миналата година се беше спрсвила много по-добре (хем тогава никой нишо не очакваше от нея, защото беше 4ти клс и я пуснахме да се пробва просто с 5 и 6ти клас.) Тази година е допуснала грешки, къде от бързане (все едно па някой я гонил), къде от невнимателно четене, къде от малко по-трудни задачи. Но и тазгодишния резултат не е зле - 39 от 60 възможни точки, което се оказа и най-добрият резултат з областта. Сега очаква да види какви ги е свършила по математика.
Днес беше на областният кръг на Ключът на музиката, каза пе имало неща, които не са учили още, но смята, че се е справила добре. Другата събота е на областният кръг на олимпиада по география. И след това остават български и история. Аз се изгубих измежду толкова олимпиади.

# 687
В регламента на олимпиадата има описание на начина на провеждане. Аз понеже отговарям само за подписването на декларациите, след състезание разбирам за колко време е било и как се е провело. Като написали след прочитането на такста времето за работа, беше разбрала че е 2, а не 4 часа като на нормална математическа олимпиада.
За 5 и 6 класове 15 минути за прочитане от служебно лице, засичат времето и не помня дали след това текста не им се дава за някакво малко време. Понеже когато беше в трети клас на първия тренировъчен изпит по математика ги бяха комбинирали с тренировъчния на седми клас по БЕЛ и вместо да решава задачи беше силно впечатлена колко интересно била на каката до нея. По спомен, мисля че разказ на Йовков бяха дали да трансформират.
За да не тежи раницата дублирах сборниците и учебника по математика и един комплект стои в шкафчето в училище. Мислеше да си върне и помагалата по другите предмети да бъдат в училище, но за тези 9 дни не виждам особен смисъл. Донякъде блоковото разпределение на часовете облекчава товара. 

# 688
И при нас така е било 10 или 15 минути са им дали да четат текста, без да имат право да си водят записки. След това могат да си пишат каквото искат.Сега разбирам,че и втори кръг ще е преразказ.9 дни ще издържим да носим раниците, след това като гледам над месец няма да са в училище.

# 689
  • Някъде там...
Моите са ентусиазирани, с блеснали очи. Отдавна не бях ги виждала толкова оживени. Имаха нужда, па макар и само за 9 дни!

Общи условия

Активация на акаунт