Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 юни 2020, 10:31 ч.

Проблеми с Наркотиците

 • 2 676
 • 49
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 90
Ако той самият не открива проблем в това, че взема наркотици, няма шанс друг да му помогне. Съжалявам, но е факт. Бившият ми приятел пушеше трева дълги години, за което аз знаех и бях против. Тайно от мен вземаше амфети, кокаин и производни, но избягваше тогава контакт с мен, за да не разбера, че е друсал. По- късно научих за всичко и аз исках да му помогна- предлагах му психолози, терапевти, разговори с други хора, които са преодоляли зависимостта. Е, той не се съгласи нито веднъж, защото не откривал смисъл да се лекува срещу нещо, което му доставяло удоволствие. Преди да се разделим окончателно, той спря всичко, за да бъдем заедно, но аз не му вярвах, че няма да посегне към наркотиците. Е, в момента е пълен с борчове, пропадняк, без семейство, но за себе си е щастлив, защото си друса спокойно.
Преместването в друг град според мен не би имало резултат- ако има желание, ще си намери навсякъде. Най- добре поговори с него и му кажи какво реално губи след всяка взета доза- здравето си, семейството си, себе си като човек. Но ако няма разбиране от негова страна, както в моя случай, нищо не можеш да направиш..

# 31
 • Мнения: 13
Не звучи никак добре тази история. Не е като някой да пуши трева 1-2 пъти месечно и на морето примерно. Тука има синтетитка (амфетамини или от сорта). Тоя тип дрога е ад, ако се взема продължително и се изгради зависимост. Никакъв шанс няма за отказване, ако не се убеди сам или някой от близките не го убеди, че трябва да спре. Иначе, ако има желание има програми - платени и безплатни, които, ако човек има желание да се промени всъщност работят в доста от случаите (на лични, ако искате инфо за безплатните).

За съжаление говоря от собствен горчив опит,  непоправими са щетите.

# 32
 • Мнения: 816
От наркотиците отърваване няма.Повечето наркомани просто искат да бъдат такива и го намират за нормално.Свидел съм как едно цяло семейство се съсипа вече 10 год без никакъв успех.Но те са родители и просто не могат да изоставят сина си.
Ако самия човек иска да се отърве,в  Испания има добри комуни,но трябва да е готов да стои там 2-3 години.

# 33
 • Sofia
 • Мнения: 12 512
Ако самия човек иска да се отърве,в  Испания има добри комуни,но трябва да е готов да стои там 2-3 години.

Не му трябват повече от 2-3 седмици (какви ти години), за да се отърси качествено, ако става въпрос за лека дрога. Физическа пристрастеност почти няма. Психическа... Ами, това си е навик, като всеки друг. Някои и тютюнопушенето не могат да откажат, слаба им е волята.
Истинската причина вече беше спомената – хората, които употребяват забранени вещества с recreational цел, просто не намират нищо нередно в това. Дори си умират от кеф да го правят. Смятат, че употребата им трябва да бъде легализирана. Наясно са с рисковете (ако изобщо можем да говорим за такива), но са готови да ги понесат, не изпитват страх.
Това е все едно на мен да ми обясняваш, че трябва да нося маска и да не се социализирам, защото Covid е опасен. Ами, хубаво, нека си е. Аз съм си преценила рисковете и ще действам, както преценя.

# 34
 • Мнения: 11 098
Ти правиш ли разлика между зависим, и такъв, който употребява с цел лечение?
Каква е истинска причина, би ли уточнила?

# 35
 • Sofia
 • Мнения: 12 512
Ти правиш ли разлика между зависим, и такъв, който употребява с цел лечение?

Може би имаш проблем с превода от английски език, по отношение на последната ми публикация.
Но и иначе, в нито един свой пост по темата не съм писала за лица, употребяващи субстанции по медицинско предписание. За втори път се опитваш да вметнеш нещо с такава насоченост – идея нямам защо, при положение че никой друг не го е правил.

# 36
 • Мнения: 11 098
Помолих те да уточниш смисъла, който ти влагаш в recreational цел, също така коя точно истинска цел, къде и от кого е упомената.
Или пишеш за хора, които пафкат за кеф, демек зависими под прикритието на рекреация?
Трудно те разбирам Simple Smile

# 37
 • Sofia
 • Мнения: 12 512
Думите си имат точно дефинирано речниково значение. Simple Smile Т.е. няма как аз да им придавам различен от общоприетия смисъл.
Допълнителни образователни насоки давам само срещу заплащане.

# 38
 • Мнения: 11 098
В такъв случай, използвай български думи в изложение на български език. Не ме пращай да си превеждам, щото веднага си отклонявам вниманието с направения от теб паралел със зависимост към кофеина и се чудя - на безобидна  дрога ли си, като ги пишеш тез глупости, или е от жегата.

# 39
 • Sofia
 • Мнения: 12 512
... на безобидна  дрога ли си, като ги пишеш тез глупости, или е от жегата.

При мен е по рождение.

# 40
 • Мнения: 10
Не знаех, че метамфетаминът спада в категорията лека дрога. Въпросното 2-3 седмично отърсване (рязко спиране на употребата или т.нар детоксикация) няма нищо общо с истинското лечение на зависимост, която най-често е с психологически корени.
Замислете се, как те кара да се чувстваш наркотика - сякаш си в друга реалност, макар и за кратко.
Въпросът е защо човекът, който употребява иска да избяга от истинския живот? С кое в него не може или не иска да се справи?

# 41
 • Мнения: 58
Имаше такъв случай на приближено семейство до моето, само че с доста тежки наркотици. Средата е ключова, защото при него се получи след едно лечение - пак същата среда. Без професионална и медицинска помощ трудно ще стане. Лошото е, че центровете за наркомании са доста скъпи, а държавните просто отчитат дейност. Добре ще е вместо тук да се посъветвате в някои такъв център, мой познат работеше в един център, в околията на София - след Костинброд нагоре, но не се сещам името. До колкото знам от него, там собственика от Италианската школа и всички работещи там са преминавали през специални допълнителни обучения по темата.

# 42
 • Мнения: 11 098
Подадох информация в началото. Незнайно защо се отприщи дълбокомислие и философстване по темата. Най-евтино излиза влиянието на семейната среда в посока превенция, но когато моментът е изпуснат, се налагат и по-големи инвестиции.

# 43
 • Sofia
 • Мнения: 12 512
... зависимост, която най-често е с психологически корени.
Абсолютно същото написах и аз.

Въпросът е защо човекът, който употребява иска да избяга от истинския живот? С кое в него не може или не иска да се справи?
Фактори – бол. Излишно е да изброяваме. Ескейпизмът е все по-често срещано явление, особено сред младите. Само че далеч не се проявява само чрез зависимостта към определени субстанции.
Затова казвам, че наркотиците са следствие, не и причина.

# 44
 • Мнения: 10
Затова казвам, че наркотиците са следствие, не и причина.

С това съм абсолютно съгласна! Причините трябва да се търсят от зависимия и семейството му, но само ако той има желание за това. Дотогава могат само да се предпазват от това да станат съзависими.
Нещо полезно, което могат да направят междувременно, е да посетят специалист, който да им даде насоки как да действат в екстремни ситуации, каквито неизбежно ще има, ако това продължи.

Общи условия

Активация на акаунт