СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 613
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 105
  • София
В светлината на последната тема, дали някъде има справка, която да съпоставя минимален бал за прием с постигнати резултати на съответния набор на ДЗИ?
Понеже ми се вижда сравнително лесно за 91 НЕГ да държи първенство след като вече е приела едни от най-ученолюбивите и амбициозни ученици. Има ли обаче училища, които осезаемо вдигат успеха на възпитаниците си?
Това е един от важните критерии за добро образование според мен.

# 106
Кога 7 страници изписахте!
Пускам искане за статистиките от дзи 2020, ако на някого му помогне да си нагласи желанията. Никой не каза, че ги е искал, нали така?
На мен няма да ми помогне, но ми е любопитно. Joy Като си тръгнала, пусни и за статистика НВО по училища. Simple Smile
Ще ме забавят ако ги чакам и за нво. Ще пусна този път само за дзи и след седмица и за нво, ако още никой не е поискал.

# 107
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пускам искане за статистиките от дзи 2020, ако на някого му помогне да си нагласи желанията. Никой не каза, че ги е искал, нали така?

Точно се чудих защо от МОН не пуснат тази статистика преди реденето на желанията за след 7 клас.

# 108
Мен лично няма да спре да ме дразни факта, че едва ли не официализираното паралелно образование все повече замества това, което се финансира с данъците на всичките ни. Щом ще ми обясняват кое и как е нормално, моля да не ми удържат данъци пък ще си финансирам образованието на децата.
На стари години ще стана либертарианка.

Че не е приятно и не е редно - това е така за всички граждани.
Което не променя фактите, обаче. Качеството, като цяло, като средно ниво, е много лошо, причините са не една. Диференцирането на децата е основно съобразно дохода на семействата им и схващанията на последните по въпроса, както и ценностната им система и мястото на образованието в нея. Това  предопределя дали могат и колко могат да си позволят паралелното образование /винаги подчертавам, че и домашното такова е вид паралелно/.
Не знам дали от МОН го намират за  нормално това положение, не съм чула точно това някой от там да го каже официално. Но че са безсилни - това е ясно и предпочитам да ми се  появи един да си го признае публично, отколкото да се тупат в гърдите и да ме убеждават колко бяло е черното, как училището е допринесло за резултатите /за добрите, разбира се, за лошите са криви родителите и децата/. И как с едната гола пушка цяла армия се превзема.

Точно се чудих защо от МОН не пуснат тази статистика преди реденето на желанията за след 7 клас.

Ще има отговор. На 14-ти. Smile

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 14:05 от Judy

# 109
За фег знам, че общата оценка на ДЗИ пада от частните ученици. Според мен там учителката по бел вдига нивото, ама малко им смъква текущите и годишните оценки, ама на който му е проблем, да си е учил повече Simple Smile
Факт, и че влизат деца с (не чак толкова нисък,но все пак по-нисък бал от нег и СМГ), а са в топ 10 в страната на ДЗИ.

# 110
За топ гимназиите в София винаги се е налагало да се ходи на частни уроци при кандидатстване, нищо ново и странно не виждам тук. Проблема за мен идва в това, че и за втори ешалон вече без уроци не става, пък че и министъра ни го обяви за нормално.....

# 111
При нас е 62,5 по БЕЛ и 40 по МАТ.  Общо бала  с който трябва да кандидатства е 305.  НЕГ в Бургас са с много висок бал. Миналата година минималния бал на второ класиране е бил 380. Паралелки с АЕ отпадат че там е на високо ниво, и не иска да "повтаря", покрива Б2.  Затова се  бяхме  насочили към НЕГ, но само  ще я сънуваме.
Момче ли е или девойка? Не знам училищата в Бургас, само едно - в предната тема бях писала.. ако се интересува от компютри, мисля, че там може да се получи с такъв бал.
За гимназиите нямам никаква идея Sad Няма ли вариант за утрояване на БЕЛ, ако имате такива училища?

# 112
  • Варна
Да, можеш да се надяваш да те приемат на 3-то класиране в желано място, ама ако е толкова желано, ще си го написал в желанията преди това. Защото с този хипотетичен бал от 350 е щял да бъде приет на 1-во или 2-ро класиране и нямаше да чака 3-то. Това ми е странното. А не, че изобщо има деца, които чакат 3-то класиране.

Аз си го обяснявам така. Да речем дете с бал 350 решава да участва на трето класиране, защото се е прицелило в паралелки, за които не е успяло да се класира на първо и второ (да речем с бал 400). Но тъй като е наясно с риска, а и не иска да остане без място, в заявлението включва всички или повечето свободни места за трето, вкл. и такива, които не е обмисляло на първо. За съжаление не успява да се класира в желаната паралелка, но все пак балът му стига за някое от следващите желания.

# 113
Едновременно подкрепям разсъжденията в посока, че учителите имат значение, но си мисля, че преди всичко са важни усилията на детето, на родителите, както и заложбите му. Дори и да разполагаш с най- прекрасния учител, ако си мързелив и нямаш математическо мислене, нищо не може да се направи. С много труд и нерви би могло да се постигне някакво ниво над средностатистическото, но е въпрос на възприятие дали това е нужно.
Не осъждам чак толкова Вълчев за казаното, по някакъв начин го разбирам какво има предвид с това "училището да съответства на нивото". И не мисля, че беше признание, че без частни уроци нищо не би се случило.

# 114
Изпитите, поне тази година спокойно можеха да бъдат преборени без уроци и школи.

мисля, че не разбираш напълно за какво става дума. ще дам пример с моето дете.
ако го бях оставила на училищната подготовка по математика, която му осигуряваха от 5-ти клас нататък, най-вероятно щеше да изкара не повече от 40 точки. сега изкара 90.
школата и частните уроци ЗАМЕСТИХА, а не надградиха училището. нуждата от допълнителни уроци е защото в училище се преподава лошо, а не защото на НВО дават някакви нестандартни или супертрудни задачи!

аналогично е по БЕЛ.

ето това не се разбира масово от умуващите по темата.
Не, ти не разбираш.
90 = 40 от училище + 50 от уроци
Само с едното от двете щеше да се класира в училище, за което са необходими 40-50т. Но понеже ти искаш детето ти да учи в училище, за което са необходими 90т, си го записала на школа, в която е надградило с още 50т училищните знания.
Това казва и министъра.

# 115
Дааа, за мързела никога образованието не е на ниво ... Факт. Просто е най-лесното оправдание.

Аз искам да попитам мнението на софиянки, как ви се струва фактът, че момче с 366 точки бал може да влезе в най-елитната езикова гимназия в Пловдив с немски? Значи тук в Пловдив ще се вживява, че е сред елита, а в София ще се примирява с "посредствено" училище. Това говорим при същите задачи и изисквания. При вас конкуренцията е причината за цялото това безумие.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 14:45 от Dara N.

# 116
  • София
Важно е да се осигурят условия за развитие.
А който въпреки тях продължи да бъде мързелив, ясно, че си е за негова сметка.

# 117
айла, между 81во и 125то определено бих избрала 125то - те са амбицирани да се доказват в гимназиална степен, това са ми впечатленията от прочетено оттук оттам. може да питаш в темата за 125то.

# 118
При нас добрият резултат по математика дойде от школа + частен учител. Учителката по математика не може да решава някои задачи( ако искате вярвайте). Ако я бях оставила само в училище, не знам дали щеше да изкара и 50 т. В класа ѝ има деца с бал по МАТ 16 -22 т.

# 119
Red, учителите си преподават уроците, заложени по план. Ако децата решат всички групи задачи от  по един сборник в 5, 6;и 7 клас, би трябвало да са достатъчно подготвени за НВО. Но е хубаво да имат условия и желание, ако не разбират нещо, да могат да попитат преподавател. И все пак някакво математическо мислене.

Общи условия

Активация на акаунт