СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 749
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 1 470

Didia, нали и аз това казвам. Подчертано е даже. Blush
              N i y a, просто не съм изтрила част от цитата и за това може би си мислиш,че оспорвам това,което ти си писала.

трябва да мисля подредбата  на училища и паралелки такава, каквато бих я мислила, ако можеше да избираме от всичко.
                 Това коментирах! Дори да имахме възможност да избираме от всичко пак бихме написали само това,което иска детето.Казах вече,че при първото ни дете мислихме само втори език и профил.Писахме АЕ/НЕ/БЕЛ и още 2 паралелки /не помня вече кои ,но и те с БЕЛ/ за всеки случай.Въпреки,че бяхме сигурни,че ще учи по първо желание.

# 1 471
liani, хубаво е да си обгрижван, но ако няма с кого да поиграеш баскетбол в междучасието, става малко неприятно:smile:
Red, за влечение към езици надали може  да се говори. Когато го попитам кои езици са му интересни, той казва, че не гледал на  чуждите езици по този начин - ползвал ги за общуване с хора и за търсене на информация по темите, които са му любопитни.  
Didia, ако детето беше наясно какво точно иска, още вчера сутринта да съм подредила паралелките. На този етап знам какво му е лесно, а не интересно. Но спирам да ви занимавам с моите драми. Все ще ги наредим някак до довечера:smile:

# 1 472
  • София
Не мисля, че натоварваш някого, нали за това е форума, за споделяне  и съвети.

# 1 473
Здравейте ! Днес ще обмисляме списъка с желани училища и паралелки ! Оказа се ,че по ред причини не съм от треперливите майки .  Моят син се подготви за НВО  , както намери за добре - т.е последните 2 месеца и изкара съответните на това резултати . Е , поне може да се каже , че вече сам носи отговорността .
Когато излязоха резултаите от НВО , обиколихме училищата за които биха му стигнали точките и на първо класиране . Ще има някаква намеса от наша страна , защото това с избора на отделните паралелки си е много работа , а щом систематизираме , ще го включим и него . И така - мисля да решим със семейно обсъждане - желания на детето / местоположение на училището .

Хера , радвам се да те видя тук ! Успех на Слави !

Впрочем от опита ми до тук , мога да кажа , че в голяма степен , въпреки старанието да избереш най-доброто , в повечето случаи е въпрос на късмет , особено за децата с по-различни интереси  . С какви съученици ще попаднат в един клас (и съвсем нямам предвид от какъв сой са родителите , всички си носим вродена индивидуалност) ,какви ще са учителите , колко ще се задържат , дали няма да ги сменят следващата година или дори следващия срок , същото важи и за директорите  и т.н.

# 1 474
  • София
Ами Аманда, то в крайна сметка владеенето на чужди езици е точно за това. Ясно е, че повечето хора, завършили ЕГ по-скоро не стават лингвисти после.
Имаш умен момък. Grinning

# 1 475
liani, хубаво е да си обгрижван, но ако няма с кого да поиграеш баскетбол в междучасието, става малко неприятно:smile:
Red, за влечение към езици надали може  да се говори. Когато го попитам кои езици са му интересни, той казва, че не гледал на  чуждите езици по този начин - ползвал ги за общуване с хора и за търсене на информация по темите, които са му любопитни.  
Didia, ако детето беше наясно какво точно иска, още вчера сутринта да съм подредила паралелките. На този етап знам какво му е лесно, а не интересно. Но спирам да ви занимавам с моите драми. Все ще ги наредим някак до довечера:smile:
                Amanda, относно баскетбола не си права! Yum В гимназията аз бях предпочитана ,като съотборник, пред много момчета. Същото беше и с волейбола,хандбала и футбола.Даже ,като се замисля,с момичетата почти не съм играла ,защото не ми беше интересно.Женските отбори в у-ще бяха слаби. Smiling Imp
               А синът ти е прав - езиците се ползват за общуване и информация,която го интересува.Това поражда интереса към езика.Внукът залита по ЯЕ не защото е много интересен,а защото тренира кендо и от там интерес към културата,бита на Япония.Преди кендото едва ли се е сещал за подобни неща. Yum
              За подреждането няма драми.Ще ги подреди младежът с твоя помощ.Успех!

# 1 476
  • София
Когато излязоха резултаите от НВО , обиколихме училищата за които биха му стигнали точките и на първо класиране .

Впрочем от опита ми до тук , мога да кажа , че в голяма степен , въпреки старанието да избереш най-доброто , в повечето случаи е въпрос на късмет , особено за децата с по-различни интереси  . С какви съученици ще попаднат в един клас (и съвсем нямам предвид от какъв сой са родителите , всички си носим вродена индивидуалност) ,какви ще са учителите , колко ще се задържат , дали няма да ги сменят следващата година или дори следващия срок , същото важи и за директорите  и т.н.
Защо трябва да е прието на първо класиране? По-важно е детето да попадне на по предпочитано място, независимо дали на второ, трето или n-то класиране.
А за останалото си права. Не само е до късмет, но и на всяко място има нещо, което е в плюс и друго, което е минус от останалите.

# 1 477
  • Plovdiv

Didia, нали и аз това казвам. Подчертано е даже. Blush
               N i y a, просто не съм изтрила част от цитата и за това може би си мислиш,че оспорвам това,което ти си писала.

трябва да мисля подредбата  на училища и паралелки такава, каквато бих я мислила, ако можеше да избираме от всичко.
                  Това коментирах! Дори да имахме възможност да избираме от всичко пак бихме написали само това,което иска детето.Казах вече,че при първото ни дете мислихме само втори език и профил.Писахме АЕ/НЕ/БЕЛ и още 2 паралелки /не помня вече кои ,но и те с БЕЛ/ за всеки случай.Въпреки,че бяхме сигурни,че ще учи по първо желание.

За оспорване даже няма и нужда да говорим, не мисля, че някой трябва да приема разговорите тук като спор. Това е споделяне на информация и взаимопомощ. Е, и всичко останало плюс това е голям бонус.
Нали това е смисълът на тази тема/темите.Hug

А, по повод горното, тя и Amanda точно това казва. Тоест, и трите..., Grinning дядо попе, говорим за едно и също нещо. Което е чудесно.Hug

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 09:50 от N i y a

# 1 478
Един въпрос извън актуалните вълнения. Преди години беше сезиран конституционния съд по въпроса с квоти за прием момчета-момичета. Нарушение на чл. 6 от конституцията. Не зная какво стана. Явно нищо. Отбелязвам, че имаме момчета и в нашия град квоти няма,т.е. не съм засегната. Интересно ми е. Ако някой знае.. Дидиева?

# 1 479
  • Бургас
Аз подадох заявлението вчера. От една седмица си сменя мнението и не може да реши: Немска или ПМГ. Единия ден срещне някоя приятелка, която учи в Немска и заявява: там съм, на следващия: друга приятелка от ПМГ и пак: там съм.
Вчера сутринта я извиках и й казах да решава окончателно. Беше много категорична: ПМГ и нищо друго. Основната причина: училището ще й е на 2мин, съответно щяла да поспива сутрин повече и да не пътува с градски транспорт. Зодия Телец: комфортът, преди всичко.
Та желанията ги подредих: 1-во Математическа, 2-ро: Немска.
Интересно ми стана обаче, защо паралелките в бургаската ПМГ са само с един код: "математически профил", без да са разделени по езици, както е в другите гимназии. Знам, че са АЕ с НЕ и АЕ с РЕ, но на какъв принцип се съставят после класовете, никак не ми е ясно...
Трябва да им звънна да попитам май в понеделник.

И друго искам да попитам столичанки: какво е това БУЗЕМА? Не мога да го разшифровам....

# 1 480
[/quote]
Да, обаче баща му настоява да учи немски. Аз съм ок, но не и ученика. Вярно, че звучи кофти, но знаете колко се използва в Европа. От практична гледна точка е добре да го знае. Но на сила хубост не става. От друга страна на тази възраст не знаят кое е добре, кое е зле за тях.... Като цяло не знам какво да правя.
Ноел, сега остава да кажеш коя си. 😀
[/quote]

Ами, немски не се използва особено в Европа с изключение на Германия, Австрия и немската част на Швейцария. Като оставим настрана английския, най-разпространения европейски език е френският. Големите международни организации (а покрай тях и много мултинационални корпорации) са базирани във френско-говорящите държави - Белгия, Франция, Люксембург, Швейцария. Да не говорим, че в световен мащаб, френският е много по-разпространен - все пак Франция за разлика от Германия е била колониална империя. Популярността на немския у нас е функция преди всичко на безплатното висше образование в Германия.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 10:06 от atsekov

# 1 481
  • Върху лъчите на Слънцето.

И друго искам да попитам столичанки: какво е това БУЗЕМА? Не мога да го разшифровам....
http://pgss-buzema.eu/

# 1 482

Тук вече се смея с глас.Повиши ми настроението.Yum Бузема е квартал в Сф и там има
Професионална гимназия по селско стопанство.Предишното СПТУ.
                     ПП.Между другото това у-ще от тази година има страхотен учител по АЕ.Пенсионира се и директорът на у-щето ,в което работеше, го освободи и сега преподава там.Преподаваше само на 11 и 12 клас и средният успех на неговите класове винаги беше над 5.50.Страхотен е и като човек,и като преподавател.

# 1 483
  • софия
Един въпрос извън актуалните вълнения. Преди години беше сезиран конституционния съд по въпроса с квоти за прием момчета-момичета. Нарушение на чл. 6 от конституцията. Не зная какво стана. Явно нищо. Отбелязвам, че имаме момчета и в нашия град квоти няма,т.е. не съм засегната. Интересно ми е. Ако някой знае.. Дидиева?
Знаем, беше обсъдено.
Няма нарушение на Конституцията.
От този пост нататък - https://bg-mam.ma/p/1226582/40915644

"Чл. 7.(1) Не представлява дискриминация:
13. мерките в областта на образованието и обучението за осигуряване на балансирано участие на жените и мъжете, доколкото и докато тези мерки са необходими"
ЗЗД
Тълкуване от 2017 на Комисията за защита от дискриминация:
"Това е единствената възможна мярка, която училището може да предприеме с цел осигуряване на пропорционално участие на мъжете и жените в образованието. Именно разделението на квотен принцип, което по своята същност представлява диференцирано отношение, основано на обективен критерий, осигурява балансираното участие на лицата от различен пол за осъществяване целите на ЗЗДискр. Избирането на процесната мярка не означава, че принципно други мерки не са възможни за преодоляване на неравното представителство на половете в обучението, но не означава също, че хипотетичното наличие на такива правят мярката непропорционална на преследваната цел, нито че тази мярка е по-неподходяща от други."

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 10:13 от zvаnchе

# 1 484
При нас също вече са заредени оценките от свидетелството. Чакаме класиране. Надявам се, че за петък ще стане - не би следвало да има проблеми. Все пак не се изчислява с калкулатора и не се пише на ръка.
...
По отношение реденето на желания - големият син имаше висок бал, достатъчен за всички паралелки в града, но си избра такава с не особено висок, защото не искаше да е езикова. За жалост попадна в женски клас и се чувстваше там много некомфортно, поради което го смени и попадна в доста по-мъжка паралелка. Роди се, направо. Много хубав клас се оказаха и си изкараха чудесно до края.
На дете никога не бих наложила мнение по повод избора му на училище и паралелка. Не е малко вече на 14, то ще учи, няма да съм аз. Достатъчно обсъждаме у нас и професии, и реализация. Желанията ги редим според както си е от време оно - "по реда на желанията" на детето. Друг ред не смятам, че следва да се въвежда. Неща, които категорично не иска да учи, не се пишат.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 10:16 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт