СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 626
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 1 740
  • София
А пък аз преди време попаднах на едно интервю с момче, ученик в НПМГ, шампион от олимпиади по химия. Той разказваше как се е запалил сам по химията и след това се наложило да научи руски, защото най-богатата научна литература по химията, която го интересувала била на руски.

# 1 741
  • София
Хубавото е, че склони на НЕ/РЕ в НЕГ. 490 бал щеше да бъде безвъзвратно похабен 😂
Да не те разочаровам, но тази  година в 9 клас не са се събрали желаещи за РЕ и не е имало такава паралелка. Сина ми тази година беше 8 клас и въобще не са им предлагали избор на език за следващата.
Четох, че учителката по РЕ се е пенсионирала и не е назначен друг (информацията е тук от форума и нямам потвърждение за достоверност от друго място).
Синът ми каза, че госпожата е над 70 годишна, та е напълно възможно. Отделно ако влезе детето в лайстунг паралелка, там избор за втори език няма. Задължително е английски.

# 1 742
  • София
stanislavchen, а какви хубави руски сборници със задачи има, ако знаеш... Joy

# 1 743
  • София
stanislavchen, а какви хубави руски сборници със задачи има, ако знаеш... Joy

Да взема да кажа на математика в къщи, може да научи руски Simple Smile

Между другото той твърди, че научил английски, защото му трябвало за майнкрафт играта преди години.

А шампионите от Менделеевата олимпиада, или както там се нарича можели да учат която специалност си изберат от химическите в Московския университет, но нашите, виж ти, не си го били избрали, решили да си изберат Оксфорд Simple Smile

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 15:08 от stanislavchen

# 1 744
Аз си признавам, че след като каза, че иска да учи почти всички възможни езици, почнахме да подреждаме по резултати от ДЗИ и по мнения за това как може да се научи този език в различни училища. Почнах с най-доброто училище за учене на английски след английските гимназии, после за учене на испански след испанската гимназия, след това вкарах пак водещ английски т.н Само 35-о  изобщо го изключихме, тъй като ни е доста неудобно, а и не ни харесва като база.
              Извинете ме ,но ей това подреждане не го разбирам,ама изобщо.Хич не ме интересува какви са резултатите от ДЗИ на ЕГ-то,в което учи в момента внучката ми ,защото напълно ми е ясно ,че от нея зависи нейния резултат.Това,че резултатът може да е отличен не значи,че тя ще го постигне,ако кара през пръсти с ученето и обратно - ниско ДЗИ в определено училище,не означава,че конкретно дете няма да има отличен.Поправете ме ,ако греша,но съм убедена ,че резултатите са заслуга на самите деца и от части на преподавателите и у-щето.

Някой спомена за манталитета на руснаците. Без да съм русофоб, имам много близки контакти с руснаци и мога да кажа, че нахалството им наистина не познава граници. Иначе не са лоши хора. Напротив, широко скроени са, винаги са над нещата. Мислех, че им е семейна черта, но покрай тях имах срещи и с други техни сънародници. Ми, не! Не е семейна, национална черта е! Joy
                 Аз имам по-различно мнение за  руснаци,украинци,грузинци,казахстанци.Водих групи деца на учебни плавания и мога да кажа,че не веднъж изпадахме в критични ситуации и всеки път получавахме подкрепа и помощ.В нашите контакти не присъстваше нахалство и прекалено самочувствие.Единият път забравихме продуктите на едното пристанище и останахме без храна.Да се връщаме ...няма как,това,което имаше нямаше да стигне до следващата ни точка и се обадихме.Изпратиха катер с повече от това,което сме забравили.Друг път ,за да могат децата да си купят сувенири и подаръци /бяха опукали всичко,което имаха/ хората от клуба ,на който гостувахме си взеха аванс и дадоха парите на децата.Никой не поиска да ги върнем.Нарушиха маршрута ,по който трябваше да протече круиза, и осигуриха прекрасни мероприятия за децата.До ден днешен сме приятели с преподавателите ,които ни посрещаха .Не мога да кажа същото обаче за нашеГо брата - колко пъти се карах с тъпи ресторантьори,които, като чуеха руски и не даваха на децата това,което искат.На едно място ми се наложи да закупя 3 каси с кока кола,защото на децата не даваха,а аз ,като поисках се оказа,че има.Взех касите преди да се усетят,че ги купувам за руските деца.
                   Така,че бъдете внимателни в коментарите за другите,защото ние изобщо не сме цвете.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 15:14 от Didia

# 1 745
  • София
Didia, аз точно затова казах, че не са лоши хора, напротив!
Винаги са готови да се отзоват, не са дребнави, раздават! Но когато искат нещо, не се спират пред нищо! Joy

# 1 746
Didia, за мен е някакъв ориентир. Когато детето няма конкретни желания, по много причини предпочитам да ползвам този ориентир, а не друг.  Според мен върши работа и за неособено амбициозни деца. Отличен резултат по български може да се постигне и без да се прекалява с ученето. Не е задължително с часове да учат. Важно е да имат вдъхновяващи преподаватели и добра среда.

# 1 747
Добре, че повечето деца не свързват езика с нациите, които го говорят, 'щото англичаните и американците тази година са в топа по простотии 😉

# 1 748
............. Но когато искат нещо, не се спират пред нищо! Joy
               Според мен това не е съвсем отрицателна черта. Yum Като всеки ден гледам млади хора,които не смеят да защитят правата си ми става гадно. И си мисля,че когато искаш нещо не трябва да се спираш,да се плашиш или да угодничиш пред силните на деня.Винаги съм се чудила защо ,когато съм учтива и търпелива се опитват да ме елиминират,но ... когато ми падне пердето и дори изляза от добрия тон и даже повиша този тон постигам това,което искам.Явно и при нас нагласата е такава - постигаш нещо с цената на всичко вкл. прескачане и на собственото си възпитание в някои моменти.

Didia, за мен е някакъв ориентир. Когато детето няма конкретни желания, по много причини предпочитам да ползвам този ориентир, а не друг.  Според мен върши работа и за неособено амбициозни деца. Отличен резултат по български може да се постигне и без да се прекалява с ученето. Не е задължително с часове да учат. Важно е да имат вдъхновяващи преподаватели и добра среда.
                 Моето мнение е същото....но ЩО ли все по-рядко виждам тези "вдъхновяващи" преподаватели и тази "добра" среда.В полезрението ми са преподаватели и среда на няколко у-ща /децата са в тях Yum/ и виждам всекидневно нещо ,дето хич не е лицеприятно.Няколко пъти ми се наложи да се срещам с директор при възникнали проблеми и.....пред мен се говори едно,а се върши друго.Е,направих запис на разговора ми с един "много вдъхновяващ" учител и след това.....си решихме проблема пред директора.Съжалих го /директора/ ,честно да си кажа,онемя,като чу как говори неговия подчинен.Разбира се ,когато около него са родители или деца,а пред другите е просто света вода ненапита.
                 Съвсем "вдъхновяващо" беше та сега стискам палци детето ни да не е в подобна "вдъхновяваща и добра" среда,а да е в нормална.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 15:37 от Didia

# 1 749
Почнахте по линията  "французите са надути", а испански говорят бедните българи:)
Има страшно много информация на руски. Едни от най- добрите литературни произведения са написани на този език. А руснаци има всякакви:)

# 1 750
Здравейте. Чета от една седмица заради емоциите около седмокласниците. Включвам се с един въпрос за ТУЕС. Моля, ако има запознати да кажат как стои въпроса с базата там. След разходка до училището останах неприятно изненадана от гледката.
Иначе избора на моето дете е между ТУЕС и НПМГ–СХН. 
А въпросът е?
Е за базата на ТУЕС де 😂
Писаха, че се ремонтира.

Относно ремонта Simple Smile В двора е струпано едно скеле, което стои там от поне 2 седмици без да е сглобено. Не виждам вероятност да приключи до 15 септември. Доколкото разбрах ще се използва базата на ТУ. Ако някой друг се интересува, във видеото след 13та минута

https://www.youtube.com/watch?v=luDtynomJuY&list=PL9bB-qR6xC … kAH7V&index=1

На сайта няма учебен план, обадих се да попитам и ми казаха да се ориентирам по програмата за срока, която е качена.
Тук ТУЕС не се коментира много, въпреки че е едно от желаните училища.
Лично аз клоня към НПМГ, но ....  срещам отпор Wink

# 1 751
И аз не успявам да пробутам руския за втори език.
Иначе в дългосрочна перспектива си мисля, че всички с езиковите гимназии, вкл. и аз, не сме много далновидни и ще ценят тези хора, които са се научили да правят нещо, а не тези с езикови знания, които технологиите ще заместят.
ТУЕС не е ли в Мл. 1?
От любопитство се чудя колко е мин. бал за мин. год. на 2 класиране в Бургас на МГ и немската? От телефона не мога да намеря.

# 1 752
Здравейте. Чета от една седмица заради емоциите около седмокласниците. Включвам се с един въпрос за ТУЕС. Моля, ако има запознати да кажат как стои въпроса с базата там. След разходка до училището останах неприятно изненадана от гледката.
Иначе избора на моето дете е между ТУЕС и НПМГ–СХН. 
А въпросът е?
Е за базата на ТУЕС де 😂
Писаха, че се ремонтира.

Относно ремонта Simple Smile В двора е струпано едно скеле, което стои там от поне 2 седмици без да е сглобено. Не виждам вероятност да приключи до 15 септември. Доколкото разбрах ще се използва базата на ТУ. Ако някой друг се интересува, във видеото след 13та минута

https://www.youtube.com/watch?v=luDtynomJuY&list=PL9bB-qR6xC … kAH7V&index=1

На сайта няма учебен план, обадих се да попитам и ми казаха да се ориентирам по програмата за срока, която е качена.
Тук ТУЕС не се коментира много, въпреки че е едно от желаните училища.
Лично аз клоня към НПМГ, но ....  срещам отпор Wink
Дай боже всекиму възможност да избира между тези 2 училища. 🙂
Моите наблюдения са, че на математиците и програмистите базата, сайта и прочее екстри са им последна грижа. Щом детето е сигурно в избора си, не го разубеждавай. Пък и 2 месеца не са малко време, може да успеят да приключат с ремонта до 15.09.

# 1 753
здравейте
имате ли проблем със системата защото ми дава това съобщение :
"Паралелка с код 3062 не съществува или не участва в този етап на класиране"
пропускаме ли нещо при избора и въвеждането на желанията

# 1 754
  • София
Имаме предварителен списък Grinning. Омешани по паралелки са втора английска, 73-то и френската. Балът ще ѝ стигне и за трите на първо. Сега остава да реши къде наистина иска да учи. Странното е, че не иска първа немска, но 73-то да.
Дори баща ѝ не дава акъл вече, а се опитва да я разбере. Драмата е, че няма АЕ и ФЕ там, където тя иска. Hug

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 16:01 от бъръльо-бъръльо

Общи условия

Активация на акаунт