СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 085
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ще споделя нещо с горчивина.
Явно наистина сме имали сериозен проблем с обучението по математика в нашето училище.
Дъщеря ми е в най-силния клас - много интелигентни и учещи деца, с амбициозни родители, инвестирали в школи и учители.
От 24 ученици в паралелката 5-6 имат резултати 85-93; 2 деца са със 79-80 точки, а всички останали са много, много по-надолу. Стигат чак до 45-50. Confused
За сравнение по БЕЛ повечето са с резултат над 85.
Не знам какво да кажа.

# 346
  • София
Добро утро! Интересни теми сте обсъждали:) Моето наблюдение над деца, учили в ЧУ, е че масово избират да продължат в ЧУ, дори когато имат избор от държ.гимназии. Много от тях дори не си дават зор за НВО, защото не им е необходимо за вход към ЧУ.
Ако погледнеш графиката с реализация на учениците от СС, ще видиш, че това изобщо не е така. Поне половината или повече /в различните години/ продължават в държавни гимназии.

И двете ми дъщери не искаха да обмислят ЧГ /с изключение на АК за малката/, защото училище с по 1-2 паралелки на випуск не им беше опция. Искаха големи училища, по-широка социална среда, което и аз намирам за правилно в гимназиален етап.
Групичките в т.нар. "елитни" ДГ се формерат на база интереси, сходство на характерите и симпатиите, не на база финансови възможности. В частното училище, върху което имам поглед - също /и там ножицата между финансовите възможности на родителите е много голяма и няма усещане за елитарност/. И е нормално да е така, а групички, не означава противопоставяне и лоша атмосфера в класа. Нормално е в една по-голяма общост да имаш по-близки приятели, не толкова близки и хора, които не харесваш особено, но поддържаш нормални отношения. И в ЧУ и в ДГ на децата /а със сигурност и в кварталното/ има единични елементи, които парадират с материални възможности, но и масовото отношение към тях е негативно. Те обикновено формират своя, междуучилищна група. Simple Smile

Хепи, за мен двете АЕГ са напълно съпоставими. В този случай, ако детето няма ясно предпочитание към някоя, аз бих избирала по местоположение. От всички ЕГ има деца, ходещи на уроци по езика. Дъщеря ми и нейните приятели не са ходили /включително, тези, за които езикът беше нов/.

# 347
Аз пак да питам между двете аег доводи в полза повече на едната или другата? Негативни отзиви от някоя паралелка?
Happy, СМ от миналата година е в 2АЕГ. Още в началото на седми клас знаехме, че иска английска гимназия. Избрахме тази, защото е на 10 Мин пеша от дома ни. Ако живеехме да първа АЕГ, щеше да отиде там. И преди съм писала, че близостта на училището е изключителен плюс, при положение, че и в двете ще научат езика(ако искат и положат усилия разбира се). Той  е мн доволен от класа и училището като цяло. Това което разбрах тези дни от майки на 10клас в училището е, че децата ще могат да си сменят 3 и 4 ПП. Примерно приет си с БЕЛ и МАт, но в десети клас вече искаш да кандидатстваш медицина и можеш да смениш на БИо и Химия. Така отпада един от минусите на 2Аег, с тези фиксирани 3 и 4 профил от началото.
Желая ви успех в избора!

# 348
Благодаря! Не съм се отказала от ЕГ, агитирам Wink

# 349
  • Отвъд алеята зад шкафа
Санака, в СС децата търсят най-добрите училища след 7 клас и в най-добрите ДГ отиват тези, които не са приети в АК, обикновено половината от випуска. Някои отиват и в Златарски. Но в ПЧМГ, Апостолов, Увекинд, които имат и прогимназиална, и гимназиална степен, много от децата, които са учили там до 7 клас, продължават след 7 клас. От БШ масово децата също се насочват към ЧУ след 7 клас, въпреки, че имат възможност за ДГ. В Златарски също преобладават деца от ЧУ.

# 350
И аз имам един въпрос - ако дете избере да учи от осми клас и бъде приета паралелка с Биология и Химия, това означава че след 10  клас тези два предмета ще са й профилирани?
Това означава ли че в 12 клас трябва да държи матури по тях....защото наблюдавам, че тази година деца който искат да учат медицина в университета, масово избират втория предмет за ДЗИ да не е химия или биология?

# 351
  • София
Чудя се, когато учат история в езикова гимназия в 9-ти клас, коя история учат. Примерно АЕГ учат история на Англия, ФЕГ - на Франция и т.н. Или всички учат една и съща история, но преведена от български на съответния език? Знаете ли дали има учители "нейтив" - примерно испанци в испанската? Те дали биха използвали български учебници, или си носят техни материали за часовете. Опитвам се да си представя колко дълбоко е потапянето в културата на дадената езикова гимназия.

# 352
Учат по бг учебен план, когато учат история на България, е на български винаги, в пълен обем, поне аз така знам.

# 353
Аз пак да питам между двете аег доводи в полза повече на едната или другата?

Негативни отзиви от някоя паралелка?

Да се наредя и аз за инфо:))

# 354
На мен ми е интересно дали учителите в ЧУ винаги са внимателно подбрани, така че да няма недоразумения в това отношение като в държавните?

# 355
  • гр.Пловдив
Аз да попитам нещо странично. До коя година училищата трябва да минат на едносменен режим. И изобщо дали ще успеят. По-конкретно питането ми е за Английската в Пловдив. Щерката иска в Руската само заради смяната.

# 356
  • София
Бърз въпрос за ЕГ: има ли още предмет Английска литература в АЕГ, Френска литература във ФЕГ и т.н.?

# 357
Аз да попитам нещо странично. До коя година училищата трябва да минат на едносменен режим. И изобщо дали ще успеят. По-конкретно питането ми е за Английската в Пловдив. Щерката иска в Руската само заради смяната.
Ако е на едносменен, ще трябва да орежат приема поне с 1/3 ...
То не е само за там, в Пловдив много малко училища могат да си го позволят. Не вярвам, че ще стане докато тези набори завършат, колкото и да се тръби от МОН ...

# 358
На мен ми е интересно дали учителите в ЧУ винаги са внимателно подбрани, така че да няма недоразумения в това отношение като в държавните?
За ПЧМГ прогимназия мога да го потвърдя. Само от преподавателите по ИТ имаше недоволство в моя син и отчасти по Изобразително. Но това за мен си бяха капризи.

# 359
  • София
Бърз въпрос за ЕГ: има ли още предмет Английска литература в АЕГ, Френска литература във ФЕГ и т.н.?
В НЕГ, в лайстунг паралелка, учат и немска литература и история, но то е защото учат по немската програма. Отделно си имат и часове по БГ програмата, където учат каквото и другите.

Общи условия

Активация на акаунт