СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 011
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 750
  • София
При вас има ли нанесени оценките от свидетелството в прием.мон?
И при нас няма.
               При нас има това: "Важно: Оценките от свидетелствата се прехвърлят при подаване на заявление или на по-късен етап, при синхорнизация."
Дойдохме на темата за синХОрнизацията Wink
Спокойно,  ще се появят оценките от свидетелствата. При някои по-рано, при други по-късно, но ще ги има. Не се тревожете и не изпадайте в излишна паника! Успех на децата Hands V

# 751
  • у дома
elf575 Възможно е след 5 години ДЗИ да са вход в университета, хубаво е да има желаният профил, щом е ориентирано вече. Ако пък има и профил език, може да държи него евентуално.
Ако сте в паралелка биология и химия в 11 и 12  кл първите два ПП са тези но задължително има и 3ти ПП -децата най-често избират АЕ и по него ще си се явяват на ДЗИ,а даже някъде има и 4ти ПП-по него също може ДЗИ.
От друга страна ако е ЕГ то първите два ПП са езиците,но ако гимназията реши да избере да има само 3 ПП тогава ке трябва да се лишите от ученето или на биология или на химия в 11 и 12 клас. А даже училището може да няма казри и въобще да не предлага тези два ПП-малко вероятно,но  все пак-или пък да няма достатъчно желаещи и да не се сформира група...

# 752
  • софия
Скрит текст:
И при нас няма.
               При нас има това: "Важно: Оценките от свидетелствата се прехвърлят при подаване на заявление или на по-късен етап, при синхорнизация."
Спокойно,  ще се появят оценките от свидетелствата. При някои по-рано, при други по-късно, но ще ги има. Не се тревожете и не изпадайте в излишна паника! Успех на децата Hands V
Не съм в паника, интересно ми беше.

# 753
  • София
Загледахме се семейно и в НТБГ. Вижда ми се по-практично от училище само с език. Simple Smile
И май има квоти за пол.
Ще оставя крайната подредба на седмокласничката, но вече е в списъка с желания.

# 754
  • Варна

Основният ми проблем с образователната ни система е, че залага на изцяло погрешното схващане, че ако учат повече на брой факти, ще се повиши нивото на образованост.
А според мен идеята е да им формират начин на критично мислене, на информирано вземане на решения, на емоционална уравновесеност, способност за справяне в различни ситуации на база добра обща култура и умение да търсят и намират информация от типа през коя година е издадено едикоеси стихотворение (и такъв въпрос срещнах на ПИ).

Като човек, на който му се налага да оценява или да участва в оценките на служители, смятам, че основен проблем е лошата или въобще връзката на знания и съответни умения, които знанията носят. По мое мнение, това се дължи на прекалената наследена академичност на средното образование. Масово се завършва училище или дори университет без грам умения за търсене и анализ на информация, презентиране. Докато преподаването на академични знания не бъде подчинено на придобиването на подобни умения, резултатите ще са все такива, за което е необходима тотална смяна в концепията и методите на преподаване.

Hands Plus1

Прекалено много се товарят децата с излишна информация, а същевременно не ги учат на елементарни неща. В чужбина съм чувала , че ги учат как да си пишат автобиографии, да провеждат дебати, как да си смятат намаления , проценти и прочие. За Англия знам , че ги карат да четат книжки от малки , съобразени с възрастта на децата, а не от рода на "Под Игото", "Антигона" и "Илиада". При нас сухи данни и толкова. В много училища не правят нито един опит по химия, как да привлекат вниманието на учениците ? И още и още. Само някакви нови неадекватни изпити се измислят, но не се подобрява качеството на образованието и на учителския състав също.

# 755
  • София
И при нас няма.
Спокойно,  ще се появят оценките от свидетелствата. При някои по-рано, при други по-късно, но ще ги има. Не се тревожете и не изпадайте в излишна паника! Успех на децата Hands V

А, именно Joy
Ако не се лъжа, при мен се появиха след подаване на заявлението...(преди 2г.)
Повод да пропиша отново в Бг-мама Joy

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 15:50 от Desem

# 756
  • София
При математическите умове проблемът е с преразказа. Моят син непрекъснато получаваше рецензия "направил си не подробен, а сбит преразказ". Simple Smile
И аз съм с наблюдение, че околните деца ходеха цяла година на допълнителна подготовка и резултатите са добри, но не блестящи, включително и при собственото ми дете. Без допълнителните уроци и домашни сигурно щеше да е доста по-зле, особено по математика. При синът ми без уроци по мат нямаше проблем, но там без подготовка по БЕЛ щеше да е страшно.

# 757
И при нас няма.
Спокойно,  ще се появят оценките от свидетелствата. При някои по-рано, при други по-късно, но ще ги има. Не се тревожете и не изпадайте в излишна паника! Успех на децата Hands V

А, именно Joy
Ако не се лъжа, при мен се появиха след подаване на заявлението...(преди 2г.)
Повод да пропиша отново в бг-мама:joy:

А, не ме изненадва това.
Позната вчера ми сподели, че при кандидатстване в СУ тази година детето й вече подава заявление, но не си знае оценката от изпит.

# 758

В много училища не правят нито един опит по химия, как да привлекат вниманието на учениците ?
                 Паричке,не поменавай опити,че лошо ми става! Smiling Imp Преди седмица - две най-голямата щеше да подпали къщата за да направи клип на опит по химия! Вярно,че беше страшно красиво зрелище,ама всички подскочихме когато забълваха цветните пламъци от колбата.Уж викахме "смело,няма страшно",нооо....успяхме да снимаме началото и края на опита.Добре,че имаме монтажисти та скалъпиха  свестен клип.

# 759
Здравейте дами!
Предварително Ви се извинявам ако засегна някой с въпроса си, но ако:
 "Не може дете с по-нисък бал да измести дете с по-висок такъв само защото е писало паралелката на по-предно желание. При равенство в баловете следва сравняване по други критерии. Ако и там показателите се окажат еднакви, приемат и двете деца.",
то как се получава следното нещо / данните са от сайта на Дидева/:
Първо класиране:            
№   Училище   Паралелка                           минимален бал       максимален бал
17   700120 ПГТ "Пенчо Семов"   0618 811010 Хотелиер             80               338.5
Второ класиране:            
№   Училище   Паралелка                           минимален бал       максимален бал
14   700120 ПГТ "Пенчо Семов"   0618 811010 Хотелиер             215                242

# 760
.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 15:50 от Judy

# 761
Момичета, кое училище, според вас е по-добро - 133 или 32? Ще го пишем като алтернатива, но се чудя кое да е по-напред.
Момиче с 422 точки какви алтернативи има? Какво мислите за НТБГ? Предварително благодаря!
                  Не знам подробности за НТБГ и 133-то,но вчера една позната упорито ме убеждаваше ,че ще направим грешка ,ако не изберем НТБГ.Цитира ми няколко нейни познати с деца,които учат там и ....сега сме в чуденка.
                  В 133-то учи братовчед на нашите и когато ги питам какво казва те отговарят "Той не знае много добре езика,ама съучениците му знаят".Детето до 7 клас учеше в 18-то с японски и не знам по какви причини не поиска да продължи там.Сега е ФЕ в 133-то и .... като го гледам хич не е притеснен от нещо.А дали знае или не - май зависи от конкретното дете.Не съм чула оплаквания от учители или съученици.
                 Внукът ми учи в 32 -ро и сме доволни.Писала съм многократно ,че проблеми нямаме.Не му допада много една от учителките / и то по основния език/ ,но като го питам "как  е" обикновено отговаря,че няма проблем.То и ДО-то обърка доста плановете,защото едно е да седиш тет а тет срещу учител,друго пред компа.

# 762
  • Варна
Галина.71, Резултатите на второ класиране са само на децата, които са приети на второ класиране. Следователно, приетите деца са били с по-висок бал от тези, приети на първо. Вероятно защото част от приетите на първо с бал във високия диапазон не са се записали, били са класирани на друго място, а освободените от тях места са заети от следващите на реда, чакащи за съответната паралелка, които от своя страна са били с по-висок бал...

# 763
проблем с образователната ни система е, че залага на изцяло погрешното схващане, че ако учат повече на брой факти, ще се повиши нивото на образованост.

Ученето не е само за придобиване на практически знания и умения, а за да развива децата. Математиката развива модели на мислене, които са безценни, независимо дали ще им се наложи да смятат тангенси и котангенси в ежедневието/ професията си.
Поне на мен -  от село -  5-те години математика в МГ това ми донесоха

Това работи, но при много малка част от децата, които имат такава характеристика в хакартера си по рождение, която ги кара да са любознателни и да учат всичко неизвестно (а това не се възпитава насила, просто на някои им идва отвътре като желание, има го и при животните - всеки който е имал куче, което е родило, вижда как всяко от малките има коренно различен характер - едно не го е страх и изследва всяка опасност, друго е по-страхливо и следи дали чудовището ще излапа първото братче).
Та у останалите деца днешната система на "обучение" предизвиква по-скоро отвращение от обучението по принцип, което е много вредно. То е ясно, че който е отишъл в МГ е от първите. Проблемът е с масата от вторите.

Сега един конкретен въпрос за мнение - нашите по-задни резервни желания: кое е по-добро 73 НЕ+ФЕ или ФЕГ ФЕ+НЕ? Този втори език до какво ниво се учи? Уж "интензивно",  но тя си говори с учителката по БЕЛ, която и каза, че на вторият не се наблягало особено. Тя в момента има B2/C1 английски.

# 764

Сега един конкретен въпрос за мнение - нашите по-задни резервни желания: кое е по-добро 73 НЕ+ФЕ или ФЕГ ФЕ+НЕ? Този втори език до какво ниво се учи? Уж "интензивно",  но тя си говори с учителката по БЕЛ, която и каза, че на вторият не се наблягало особено. Тя в момента има B2/C1 английски.
                   Това зависи от вас - кой език желае детето да изучи по-добре ще определи избора ви!
                    Пропуснах да кажа,че и двете ми дъщери са завършили с немски,а до 8 клас са учили АЕ.И двете казваха,че им е по-лесно с НЕ защото знаят АЕ.Служат си и с двата езика без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт