СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 80 815
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 900
........ Хуманитарните паралелки и сега имат възможност и си избират 3.бел+1.мат.
......
                    Ако не те затруднява би ли  ми цитирала у-ща,които имат 3х БЕЛ,защото се сещам само за едно.От "елитните" май не си спомням да има такова нещо!
                     Оооопс! Пропуснах у-щето на Стаматов ! Smiling Imp

# 901
  • София
Мине, не мине и пак се задъвквате с това противопоставяне математици-нематематици. В края на краищата НВО е в този си вид за абсолютно всички. Прецакани ще има и от едните, и от другите. Многократно съм споделяла, че синът ми не е математик. Да, обаче мисля, че на НВО, което е и вход за гимназиите трябва да има изпит именно по БЕЛ и Мат. В края на краищата това са основополагащи предмети, изучавани от първи клас и с най-голям хорариум. И все пак не забравяйте, че може би най-много деца има в средния регистър или поне това са моите впечатления от познатите около мен. И за мен това е нормално – средностатистически деца, овладяли на сходно ниво и БЕЛ и Мат. Друг е въпросът, че на един изпит влияние оказват много неща и детето не винаги може да покаже най-доброто от себе си в този ден, но такъв е животът. Аз не мисля, че ще е ок интегрираният изпит, който гласят, защото ми се струва, че ще бъде една боза и се радвам, че не се падна на нашите. Според мен вторият модул на Мат. трябва да е с по-трудни задачи и именно там да стане разслоението. И тогава децата от математически гимназии, където приемат с 3хМат. ще изпъкнат и БЕЛ няма да е решаващ. А това, че ЕГ не приемат с 3хБЕЛ е тяхно решение – имат това право, но ЕГ не са хуманитарни. Факт е, че най-бързо се пълнят паралелките с профили по мат. и природни науки.
Мир в темата, моля!

П.П. Didia в училището на Стаматов в хуманитарната паралелка с профил БЕЛ и история се влиза 3хБЕЛ, 1хМат. В природонаучната биология и химия е обратното 3хМат. и 1хМат. и за мен това е логично.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 08:44 от мама МОНИ

# 902
За мен е много рано такова разделение - на математици, лингвици и т.н. в гимназиален етап на обучение. Всички трябва да могат да пишат правилно, да развият богат речник. Математиката не е само за математици, а за всички. Езиците пък днешно време са задължителни и лесно се учат. 99 % от майките казват - много му се отдават езиците, ами да, защото е лесно. Такова вживяване, видиш ли, детето ми е гений, защото учи два езика и има талант за език, ми е меко казано смешно. И как в едни училища, детето ще научи език, ако пък не е елитно - няма да научи. Няма такова нещо. Език се учи добре, ако мотивацията е много висока. В света на интернет, няма оправдания за некачествено преподаване на език.
Да знаеш език не е професия, не се изисква гениален талант, а сериозно учене и труд. Свръх амбициите в гимназиален етап понякога са вредни. Децата могат да прегорят от величаене, вживяване и от свръхочаквания, които ще бъдат разбити на пух и прах при вливането  в реалния живот.

Интересното е, че всички очакват нивото на образование да се вдигне отвън, а не разбират, че всеки сам може да си вдигне нивото на обучение. Децата слушат, че някой друг им е виновен, вместо да залягат над учебниците.

# 903
  • София
Ей тази "елитност" ще ни изяде главата (Didia не е към теб специално). И ще си мечтаем за държави като Финландия и Естония, където "ножницата" е малка и се залага на качество и приобщаване за всички, а не елитност.

# 904
Предлагам да паркираме метлите.

# 905

Защото ЕГ не са хуманитарни, а езикови Simple Smile
                         Също така и не са природо-математически. Yum

# 906
  • София
Red хич не обича да влиза в излишни конфликти, ама подскача като ужилена на тема математика, знаете. 😁
Извинявайте, ама цялото семейство се изтрепахме от нечовешки усилия по тема математика тази година.
Не знам как оцеляхме.
Айде мир! 😊

# 907
В Плевенската ГПЧЕ балообразуването е 3× НВО БЕЛ + 1×НВО МАТ.
Хуманитарните паралелки са по същия начин.
Не, че можем да сравняваме със София, но ей така, за информация Simple Smile

# 908
  • София
Някой знае ли къде на друго място по света има такова разделение на езикови и природо-математически?
Аз знам за гимназии, където спрямо интересите и резултатите на децата училищният материал им се преподава на различни нива, но не им се налага да прекарват по два часа в път, за да учат в елитна гимназия.

# 909
  • София

Защото ЕГ не са хуманитарни, а езикови Simple Smile
                         Също така и не са природо-математически. Yum
По тази причина съотношението Математика: БЕЛ е 1:1

# 910
Има решение за хуманитарните ПП 3*БЕЛ, за природоматематическите - 3*мат.. И гледайте какъв вой ще настане от нематематиците. 😁

# 911
  • Някъде в Европа...
В Плевенската ГПЧЕ балообразуването е 3× НВО БЕЛ + 1×НВО МАТ.
Хуманитарните паралелки са по същия начин.
Не, че можем да сравняваме със София, но ей така, за информация Simple Smile
Във ВТ е същото за ЕГ - 3хБЕЛ и 1хМАТ
За ПМГ е 3хМАТ и 1хБЕЛ...
Резонно едната обира "математиците", а другата "нематематиците"

# 912
Утрояване на БЕЛ има и  в 138 СУ, в 12 СУ.

Последна редакция: чт, 02 юли 2020, 09:14 от Amanda.D

# 913
  • Пловдив
Какви са плюсовете на Хуманитарните гимназии/паралелки?

# 914
Следя ви, но от есента не съм писала. Имам въпрос извън тези относно класирания и балове. Има класиране на успехите по НВО по градове. Посочените средни балове само на база успеха на участвалите на изпитите ли са или са включени неявилите се с оценка 0. Защото обявиха цифра на ученици, които по една или друга причина не са се явили.

Общи условия

Активация на акаунт